رسانه‌ها درباره دیدار قالیباف، ناطق، حداد و لاریجانی چه گفتند؟

بازتاب‌های یک افطاری

کد خبر: 1216200

هر کدام از رسانه ها تفسیر متناسب با گرایش سیاسی خود را از دیدار رئیس مجلس با رؤسای پیشین مجلس ارائه دادند.

بازتاب‌های یک افطاری

گروه سیاست سایت فردا: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، 27 فروردین ماه میزبان علی اکبر ناطق نوری، غلامعلی حداد عادل و علی لاریجانی روسای پیشین مجلس شورای اسلامی بود و تصاویر حکایت از آن داشت که آنها درباره مسائل و موضوعات مختلف کشور در حال بحث و تبال نظر هستند.

از آنجا که مشروح این نشست منتشر نشد، هر کدام از رسانه ها تفسیر متناسب با گرایش سیاسی خود را از این عکس ها ارائه دادند.  در این میان رسانه های اصلاح طلب سعی کردند به این افطاری رنگ انتخاباتی بزنند اما رسانه های اصولگرا به طور مشخص کیهان، مشرق، الف و غیر سعی کردند موضع خاصی نگیرند و بیشتر بر نشر خبر متمرکز باشند.

تلاش برای افزایش مشارکت در انتخابات

روزنامه «صبح نو» هدف از این دیدار را تلاش برای افزایش مشارکت در انتخابات و رقابتی‌شدن فضای انتخابات دانسته است و البته قید کرده که این دیدار را می توان زمینه ای برای عبور از سوپرانقلابی‌ها و اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده دانست. این روزنامه نوشته است: «می‌توان گفت که این جلسه در جهت مشارکت بالا و رقابتی در انتخابات آینده در غیاب سوپرانقلابی‌ها و اصلاح‌طلبان ساختارشکن قابل تفسیر است. قالیباف و حداد عادل از منتقدان دولت روحانی و در میانه اصولگرایان قرار دارند. حال آن که لاریجانی و ناطق‌نوری از متحدان دولت روحانی بوده‌اند که اکنون شاید علاقه داشته باشند تا حدودی حساب خود را از اعتدال‌گرایان جدا کنند. در چنین شرایطی این هم‌نشینی به معنای از بین‌رفتن مرزها نیست بلکه از سویی سنت هم‌نشینی سیاستمداران در چهارچوب نظام را تداوم می‌بخشد و از سوی دیگر می‌تواند نمایی از رقابت‌های آینده سیاست داخلی ذیل عقلانیت و ضدرادیکالیسم در جهت مشارکت بالا باشد. با هم‌نشینی رؤسای فعلی و پیشین مجلس شورای اسلامی باید امیدوار بود که چنین قاب‌های مشترکی، با افزودن توان خود، جلوی فعالیت ساختارشکنان و رادیکال ها را بگیرند و سیاست و سیاست‌ورزی را ذیل سنت تداوم و انباشت تجربیات قرار دهد».

افطاری یا هم‌افزایی؟

روزنامه هم میهن نگاهی اجتماعی-سیاسی-انتخاباتی به موضوع کرد و نوشت «از منظر زمانی، افطاری قالیباف و میزبانی او از محافظه‌کاران میانه‌رویی چون ناطق‌نوری و علی لاریجانی (و حتی غلامعلی حدادعادل که در ناآرامی‌های سال گذشته مواضع نسبتا مسالمت‌جویانه‌ای اتخاذ کرد)، واجد اهمیت است ... اگر برآوردها بر این باشد که سیاستی خردورزانه در داخل و خارج کشور قرار است جایگزین تندروی حاکم شود و تجربه شکست‌خورده یکدست‌سازی (۱۴۰۱-۱۳۹۸) به پایان برسد؛ کشور به فعالیت جدی و موثر یک جریان سیاسی میانه‌رو نیاز دارد. در شرایطی که بعید است شکاف شکل‌گرفته میان اصلاح‌طلبان و ساختار سیاسی به‌سرعت التیام یابد و حتی با تایید نامزدهای آنان هم، پایگاه اجتماعی سابق اصلاحات به‌این‌زودی‌ها پای صندوق‌ها بیاید؛ ظهور و حضور یک جبهه سیاسی ریشه‌دار از محافظه‌کاران می‌تواند بخش مشارکت‌جو اما مخالف تندروی را به خود جلب کند ... شاید پایان دوران خواب ناطق‌نوری در سال ۱۴۰۲، صحنه سیاست در ایران را تغییر دهد. لاریجانی و قالیباف برای بازگشت ناطق‌نوری بازوان توانمندی هستند.»

ضیافت به صرف انتخابات؟

روزنامه اعتماد هم رنگ انتخاباتی به این افطاری داد و نوشت این نخستین مرتبه است که قالیباف در این سه سال ریاستش بر مجلس، از اسلاف خود برای یک ضیافت دعوت می‌کند. تا پیش از این دیداری چنین میان این ۴ نفر برگزار نشده بود. شاید دلیل برگزاری این دیدار به رویداد سیاسی پایان سال بازگردد. به عبارت دیگر زمستان ۱۴۰۲، ایران شاهد برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم خواهد بود و قالیباف احتمالا برای آن زمان دوراندیشی کرده است. بعید نیست که این ضیافت زمینه جلساتی مشابه با همین افراد و سایر مقامات پیشین با قالیباف شود. هر چه زمان به موعد انتخابات نزدیک‌تر می‌شود، برخی سیاسیون بیشتر به دنبال چنین جلساتی خواهند بود. اما نکته این ضیافت شاید همان جایگاه آن‌ها در دسته‌بندی‌های سیاسی باشد؛ هر کدام از این چهار نفر را می‌توان یکی از رئوس محافظه‌کاران ایرانی یا همان اصولگرایان دانست.

در میان این چهار رییس ادوار مجلس، لاریجانی و ناطق را می‌توان نزدیک‌ترین‌ها به یکدیگر دانست؛ به عبارت دیگر لاریجانی و ناطق‌نوری، به لحاظ دیدگاهی نزدیک هستند و هر دو مدعی اعتدال و میانه‌روی در سیاست هستند. اما این دو با طیف محمدباقر قالیباف و حدادعادل زاویه‌های بعضا تندی دارند..... قالیباف هم خاطرات خوبی از «جمنا» ندارد؛ آن‌ها سال ۹۶، ابراهیم رییسی را به عنوان نامزد اصلح معرفی کردند.

البته پیش از معرفی رییسی، طیف قالیباف از جمنا خروج کرده بود و خودش به تنهایی نامزد انتخابات شد که نهایتا با برخی مداخلات، به نفع رییسی کنار کشید. با این وجود مدتی بعد از شکست سنگین ابراهیم رییسی در انتخابات آن سال، قالیباف منشوری با نام نو اصولگرایی منتشر و نیرو‌های تابع خود را ذیل این نام گردآوری کرد.

حالا با توجه به در پیش بودن انتخابات مجلس دوازدهم، انتظار می‌رود قالیباف بخواهد با نیرو‌های سیاسی محافظه‌کار، چه سنتی و چه میانه‌رو، خود را نزدیک کند و از ظرفیت آن‌ها استفاده کند. به هر حال اگر چنین هم نباشد، دعوت قالیباف از روسای پیشین پارلمان در آخرین سال فعالیت مجلس یازدهم، به ذهن شائبه انتخاباتی را متبادر می‌کند.

واکنش طیف لاریجانی

تفسیر اصلاح طلبانه از یک افطاری به مذاق طیف علی لاریجانی خوش نیامد و آنها سریع در مقابل آن موضع گرفتند. منصور حقیقت پور از چهره‌های نزدیک به علی لاریجانی در این رابطه به رسانه ها گفت «بنده از طرف آقای دکتر لاریجانی هر رویکرد و برداشت سیاسی و انتخاباتی در این جلسه را رد می‌کنم. در این جلسه که صرفا یک افطاری بوده هیچ بحث سیاسی صورت نگرفته است که این افراد بخواهند یک طرح برای انتخابات تدوین کنند. من وجود محتوای سیاسی در این جلسه را تکذیب می‌کنم.»

گویا تحلیل این افطاری و عکس هایش همچنان ادامه خواهد داشت.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها