لغو تحریم سوریه زلزلهزده روی کاغذ
در پی انتقادهای گسترده از امریکا به خاطر تحریمها علیه سوریه که روند کمکرسانی به زلزلهزدگان را مختل کرده بود، در نهایت کاخ سفید اعلام کرد که معافیت شش ماهه را برای برخی از تعاملهای مرتبط با تلاشهای بازیابی و نجات پس از وقوع زلزله صادر کرده است، اما به نظر میرسد واشنگتن این محدودیتها را تنها روی کاغذ و برای فریب افکار عمومی لغو کرده و همانگونه که دمشق هم تأیید کرده، تصمیم امریکا برای تعلیق برخی تحریمها گمراهکننده است.
با گذشت یک هفته از وقوع زمین لرزه ۵/۷ ریشتری در سوریه که به کشته و زخمی شدن هزاران نفر منجر شد، روند کمک رسانی به مناطق زلزلهزده به دلیل تحریمهای غرب به کندی انجام میشود. پس از آنکه موج انتقادات از دولت امریکا نسبت به لغو تحریمها علیه سوریه در شرایط بحرانی فعلی افزایش یافت مقامات واشنگتن در ظاهر ژست انساندوستانه گرفته و برخی تحریمها را به حالت تعلیق درآوردند. به گزارش رویترز، وزارت خزانهداری امریکا روز جمعه اعلام کرد: دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری «مجوز عمومی سوریه ۲۳» را صادر کرد که به مدت ۱۸۰روز مجوز تمامی معاملات مربوط به امدادرسانی مرتبط با زلزله در این کشور را میدهد مگر اینکه توسط مقررات تحریم سوریه ممنوع شوند. والی ادیمو، معاون وزیر خزانهداری امریکا در بیانیهای تأکید کرد که تحریمهای امریکا علیه سوریه مانعی بر سر راه نجات جان انسانها در این کشور نخواهد بود.
امریکا از سال ۲۰۱۹ تحت عنوان قانون «سزار» تحریمهای گسترده اقتصادی، مالی و تجاری را علیه دولت سوریه اعمال کرده است و به همین خاطر تعاملات خارجی با دمشق به پایینترین سطح خود رسیده است و در زلزله ویرانگر اخیر هم این مسئله به خوبی واضح بود که شرکتهای حمل و نقل و نهادهای امدادرسان خارجی به دلیل ترس از تحریمهای امریکا حاضر نبودند به زلزلهزدگان سوری کمک کنند، اما در نهایت مقامات کاخ سفید سعی کردند برخی محدودیتها را بردارند و نشان دهند که مانعی بر سر راه کمک به سوریها وجود ندارد. اما از آنجا که امریکا سابقه درخشانی در مسئله حقوق بشر و انساندوستی در کشورهای اسلامی به ویژه سوریه ندارد، به نظر میرسد معافیت تحریمی اخیر هم فقط در حد شعار و برای ظاهرفریبی است.
مقامات امریکا همان روز اول وقوع زلزله در سوریه مدعی شدند که به دولتی که مردم خود را سرکوب میکند کمک نخواهند کرد و اگر هم واقعاً معافیت تحریمی امریکا اجرا شود در مناطق تحت اشغال تروریستها در استانهای ادلب و بخشهایی از حلب انجام خواهد شد تا بتوانند این گروهها را همچنان سر پا نگه دارند و در آینده از وجودشان برای فشار به دولت مرکزی استفاده کنند.
جدی نبودن امریکا در لغو تحریمها را میتوان در دوره پس از امضای توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۵، به خوبی دید که با وجود لغو برخی تحریمها شرکتهای اروپایی حاضر نبودند وارد بازار اقتصادی ایران شوند، زیرا معتقد بودند که واشنگتن همچنان به آنها فشار میآورد که در صورت همکاری با تهران، تنبیه خواهند شد. بنابراین، همین سناریو در سوریه هم در حال اجراست و صرف لغو تحریمهای انگشتشمار دردی از ملت سوریه دوا نخواهد کرد و مهم این است که آیا شرکتهای خارجی حاضر میشوند برای کمک رسانی وارد سوریه شوند یا نه.
دمشق: لغو تحریم سیاهنمایی است
دولتمردان سوریه هم که خواستار پایان دادن به تحریمهای ظالمانه غرب شده بودند، اقدام معافیتی امریکا را سیاهنمایی میدانند. وزارت خارجه سوریه روز شنبه تأکید کرد که تصمیم دولت امریکا برای تعلیق بخشی از تحریمها علیه این کشور، تصمیمی صوری با هدف نمایش احساسات کاذب انسانی است. بنابر گزارش خبرگزاری سوریه (سانا)، در این بیانیه آمده است: «در پرتو درخواستهای گسترده بینالمللی برای رفع محاصره سوریه به خصوص پس از زلزله ویرانگر در این کشور، دولت امریکا تصمیم گمراهکننده جدیدی صادر کرد که بر تعلیق جزئی و موقت برخی از تحریمها و اقدامات یکجانبه کشنده علیه ملت سوریه تأکید دارد». در این بیانیه آمده است که اقدامات یکجانبه، تحریمها و سیاستهای امریکا، ملت سوریه را از برخورداری از ثروت طبیعی خود محروم کرده و توان مؤسسات دولت برای ارتقای سطح معیشت و تحقق اهداف توسعهای و ارائه خدمات اساسی را محدود کرده است. در این بیانیه آمده است: «تصمیم جدید وزارت خزانهداری بر پایبندی واشنگتن به تحریمهای غیرقانونی تأکید دارد در نتیجه دولت امریکا نمیتواند مردم سوریه و جهان را با تلاش برای ترمیم چهره خود فریب داده و از مسئولیت کارشکنی در برابر تلاشهای مربوط به نجات و حمایت از زلزلهزدگان شانه خالی کند.» بشار اسد، رئیسجمهور سوریه هم در بازدید از مناطق زلزلهزده گفت که دوگانگی غرب در برهه کنونی، موضوع جدیدی نیست بلکه از شش قرن پیش چنین رفتاری داشته است.
لغو تحریمهای امریکا بهصورت بخشی انجام شده و مربوط به بخشهای امدادرسانی است درحالی که مردم سوریه در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگر به کمکهای انساندوستانه نیاز دارند و آنگونه که مقامات امدادرسان سازمان ملل گفتهاند مواد غذایی در این کشور رو به اتمام است و باید هر چه سریعتر کمکهای خارجی به مردم سوریه انجام شود. به گزارش اسپوتنیک، سیوانکا داناپال، نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل در امور آوارگان سوریه گفت: «برآوردهای اولیه نشان میدهد که ۳۷/۵ میلیون نفر از مردم آسیب دیده ناشی از زلزله در سوریه به سرپناه نیاز خواهند داشت.». براساس آخرین آمار زلزلهای که دو شنبه گذشته بخشهایی از سوریه را لرزاند، شمار قربانیان این حادثه از ۴هزار و ۱۳۰ تن فراتر رفته و بیش از ۷هزار و ۲۸۰ نفر در سوریه زخمی شدهاند.
هرچند امریکا با تحریمهای خود سعی دارد دولت سوریه را تحت فشار قرار دهد، اما گروههای مقاومت همهجانبه وارد عمل شدهاند تا آثار اقدامات مخرب امریکا را کاهش دهند. فرمانده عملیات «الانبار» سازمان حشدالشعبی عراق تأکید کرد که این سازمان در صدر کمککنندگان به مناطق زلزله زده سوریه قرار دارد. بنابر گزارش شبکه المیادین، قاسم مصلح گفت: «فشارهای امریکا برای تأخیر در رساندن کمکها به ملت سوریه هرگز بر تلاشهای ما تأثیر نخواهد داشت.»
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید