کوشکی: مراقبتهای قانونی فضای مجازی از ابتدا در ایران اجرا نشد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه مراقبتهای قانونی فضای مجازی از ابتدا در ایران اجرا نشد، گفت: قانونمندی نسخه درمان فضای مجازی است.
محمدصادق کوشکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در برنامه «تهران ۲۰» درباره مهمترین ابزارهای جنگ ترکیبی در کشور گفت: ما مثل خیلی از کشورهای دیگر دشمنان و رقبایی داریم. دشمن ما در منطقه اسرائیل و رقیب سرسخت ما سعودی است که دیگر رقابتش خصمانه شده است. دشمنان سنتی کشور ما غربیها هستند که تصرف مرزهای مارا منفعت خود میدانند.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: این دشمنان تا قرن بیستم الگوی جنگ همه جانبه را پیش میبردند؛ مثل جنگ آمریکا در ویتنام و عراق. این مدل از جنگیدن چند عبرت بزرگ داشت که هر قدرتی به ملتی حمله کند هزینه های انسانی زیادی متحمل خواهد شد.
وی گفت: آمریکاییها در جنگ با عراق ۴۰۰۰ هزار کشته داشتند. علاوه بر این هزینههای مالی جنگ فیزیکی برایشان سنگین بود. در جنگ عراق، آمریکا ۷۰۰۰ میلیارد دلار پول خرج کرد. در نهایت هم ملتی که مورد تهاجم قرار گرفته مهاجم را مورد نفرت قرار میدهد.
وی افزود: به همین دلیل آمریکا قانع شد الگوی جدیدی برای جنگ پیاده کند تا به منفعت از دیدگاه خودش برسد. مردم وقتی که مورد تهاجم قرار بگیرند نفرت از دشمن پیدا میکنند. برای اینکه این اتفاق نیفتد الگوی جنگ بیست و یکمی را اجرا کردند. در این جنگ نیروی نظامی را نمیفرستند و کار را خودش نمی کنند؛ اما سودش را میبرند. در جنگ بیست و یکمی آمریکا دنبال این نیست که جمهوری اسلامی سرنگون بشود چون میدانند با جنگهای اینچنینی نظام از پا درنمیآید؛ اما دنبال تضعیف این ساختار هستند.
کوشکی گفت: این جنگ زمینهای دارد. زمینهاش از امروز شروع نشده بلکه دوراندیشی داشتند. روی فضای مجازی به عنوان یک ابزار ارتباطی در اروپا کار شده و خودشان به عنوان ابزار ارتباطی از آن استفاده میکنند. هیچ کدام از این ابزارها قرار نبود که رسانه مرجع باشند. فضای مجازی جای کتاب را در این ملل نگرفت؛ بلکه جای دیگری برای خودش باز کرد.
* مراقبتهای قانونی فضای مجازی از ابتدا در ایران اجرا نشد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: آنها چون از قدرت نامطلوب فضای مجازی اطلاع داشتند برای این فضا ایجاد محدودیت کردند. اروپاییها برای رسانههایی مثل اینستاگرام و توییتر ۱۹ محدودیت اتخاذ کردند تا آنها رسانه نباشند. یعنی هرچیزی که جامعه را به سمت بیثباتی ببرد، ممنوع میکنند. مشکل از اینجا شروع شد که وقتی این پدیده وارد ایران شد هیچ کدام از این مراقبتهای قانونی در اینجا اعمال نشد. حاکمیت از آن غفلت کرد و این پدیده تبدیل به رسانه مرجع برای بخشی از جامعه شد و جنگ بیست و یکمی را آغاز کرد.
وی درباره اینکه این جنگ چگونه به مدیریت اذهان میپردازد، گفت: یک بخشی از جامعه ما خصوصا نوجوانان در این فضا حضور فعال دارند. ۲۵ میلیون کاربر فعال ایرانی در بازه سنی ۱۱ تا ۲۵ سال روزانه ۲ تا ۷ ساعت در این فضا هستند. اینجا ذهن فرد توسط انبوه دادههایی که پالایش نشدند، بمباران میشود. افراد در این محیط قدرت تحلیل دادهها را ندارند. به دلیل تصویر محور بودن اینستاگرام نوجوان متوجه گذر زمانی که برای این محیط میگذارد، نمیشود. اینستاگرام ذهن فرد را تبدیل به شلگنی میکند که قدرت تشخیص را از دست داده است.
کوشکی گفت: واقعیت این است که اگر نتیجه جنگ را بدانیم خیلی روی فضای مجازی حساس میشویم. اگر ما بدانیم که این پدیده باعث میشود تا دشمن ما به جای یک نیروی خارجی، نوجوان فعال ایرانی باشد که دو ماه کشور را به واسطه جنگ بیست و یکمی به آشوب کشانده، تازه میفهمیم که این ابزار جنگ است.
وی افزود: کسانی که این وسیله را ساختند برایش قانون وضع کردند. اگر اینستاگرام قوانین ما را بپذیرد، از نقاط مثبت آن استفاده میکنیم؛ ولی اگر نپذیرد میگوییم چرا در کشورهای دیگر قانونمندی را پذیرفتی اما در ایران نمیپذیری؟
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ما قائل به این هستیم که اینستاگرام همان قانون اتحادیه اروپا را در ایران اجرا کند و به امنیت کشورمان احترام بگذارد. اگر نپذیرد یعنی میخواهد به عنوان یک اسلحه عمل کند. این پیامرسانها الزاما به این که از زیر قانون فرار کنند هم فکر نمیکنند. ممکن است بیایند و طرحهای ما را قبول کنند.
* قانونمندی نسخه درمان فضای مجازی است
وی ادامه داد: این فضا به شما اجازه تعامل فعال نمیدهد بلکه هرکاری دلش میخواهد، میکند. در روسیه میخواست همین بازی را پیاده کند. روسیه نیز اینستاگرام را بست و آن را مجبور کرد که قوانین را اجرا بکند. رهبر انقلاب سالهاست که میگویند فضای مجازی ولنگار است. از اول صحبت از قانونمندی بوده است. با این حال کسی که مسیر غلط را میرود، فیلتر میکند. فیلتر اینستاگرام در شرایط فعلی فیلتر نیست. قانونمند کردن نسخهای است که تمام کشورهای متمدن برای این پدیده در نظر گرفتهاند.
کوشکی در خصوص پاسخگویی نهادهای مربوط به فضای مجازی گفت: مجلس باید در اینباره جواب بدهد. وقتی وزیر اطلاعات میگوید فضای مجازی ابزار جنگ است، چرا یک رکن میگوید من این فضا را باز میگذارم؟
وی گفت:» سیاستگذار اصلی کشور رهبر انقلاب است و وقتی که میگویند این فضا ولنگار است چرا به آن بیتوجهی میشود؟ کسی که نمیخواهد قانونمند کند سیاهبازی راه میاندازد. اراده مستقل در حاکمیت وجود ندارد و به درک درستی از دشمنی این فضا نرسیدهاند. البته دستگاه اطلاعاتی رسیده ولی تصمیم گیر ما به این نتیجه نرسیده است.
پیام پایان /
دیدگاه تان را بنویسید