«فردا» گزارش می‌دهد:

انتخابات کنگره عامل به تعویق‌افتادن توافق؟

کد خبر: 1177460

به نظر می‌رسد بهانه‌جویی‌های دولت آمریکا و آژانس برای آن باشد که موضوع توافق به بعد از انتخابات کنگره آمریکا موکول شود.

انتخابات کنگره عامل به تعویق‌افتادن توافق؟

گروه سیاست سایت فردا: آمریکا در موضوع برجام کاملا دوگانه بازی می‌کند؛ از یک‌سو ادعا می‌شود که دولتمردان این کشور تمایل به اخذ نتیجه نهایی دارند و از سوی دیگر با ادعای اینکه ایران همکاری‌های لازم را با آژانس انجام نمی‌دهد مانع بر سر رسیدن به توافق ایجاد می‌کنند و حالا در تازه‌ترین موضع‌گیری گفته می‌شود در جلسه محرمانه بایدن با اعضای کنگره اعلام شده که مذاکرات احیای برجام به بن‌بست رسیده است. این موضوع را پایگاه خبری واشنگتن فیری بیکن مطر کرده و دارِل ایسا، نماینده جمهوری‌خواه کنگره از ایالات کالیفرنیا هم در گفت‌وگو با همین رسانه گفته است که «دو هفته پیش آنها (دولت بایدن) تصور می‌کردند که توافقی وجود دارد اما اکنون می‌دانند که توافقی در میان نیست و در مورد چگونگی رسیدن به یک توافق نیز دچار مشکل شده‌اند، زیرا درباره همه چیز مذاکره کرده‌اند و در پایان، ایران توافقی را که مورد مذاکره قرار گرفت، نمی‌خواهد». فیری بیکن به نقل از مقاماتی دیگر نیز ادعا کرد که دولت آمریکا نسبت به حصول یک توافق جدید با ایران خوش‌بین نیست.

دارل عیسی، نماینده جمهوری‌خواه کالیفرنیا هم در گفت‌وگو با العربیه، سخنانی مشابه را مطرح کرده و گفته است: «دولت دو هفته پیش تصور می‌کرد که به توافقی دست یافته است، اما اکنون می‌دانند که معامله‌ای در کار نیست و کار دیگری هم نمی‌شود کرد، چرا که تمام راه‌ها را رفته‌اند، و ایران قصد ندارد معامله کند».

این سخنان در حالی است که اخیرا دبیرکل سازمان ملل در دیدار با حسین امیرعبداللهیان گفته است که «ما همواره از بازگشت همه طرف‌ها به توافق حمایت کرده‌ایم و امیدوارم بزودی شاهد تحقق آن باشیم».

پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دلیل عدم دستیابی به توافق را اینگونه تشریح کرده بود: «ارزیابی ما این است که دلیلی که به توافق نرسیدیم، این است که تهران مبنای معقول پیروی متقابل را که در پیش‌نویس اتحادیه اروپا آمده، قبول نکرده است.همان‌گونه که بارها گفته‌ایم، شکاف‌هایی بین ایران و آمریکا و دیگر اعضای گروه پنج به علاوه یک همچنان بر‌قرار است و از پاسخ‌های ایران، این شکاف‌ها همچنان پابرجا است.پاسخ‌های ایران ما را به جایگاهی نرساند که این توافق را به نتیجه برسانیم».

گرچه شکاف‌هایی میان ایران و آمریکا وجود دارد اما به نظر می‌رسد یک عامل مهم دیگر هم در میان است؛ انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره. هرچه به این انتخابات نزدیک می‌شویم، می‌بینیم که دولت آمریکا با احتیاط بیشتری گام برمی‌دارد زیرا از یک‌سو می‌داند صهیونیست‌ها مخالف سرسخت برجام هستند و نمی‌خواهد حمایت مالی آنها از دموکرات‌ها در انتخابات کنگره را از دست دهد و از سوی دیگر منتظر است تا نتیجه انتخابات مشخص شود تا اگر اکثریت در اختیار جمهوری‌خواهان قرار گرفت، سیاستی تازه درخصوص برجام را در دستور کار قرار دهد زیرا بایدن می‌داند اگر جمهوری‌خواهان اکثریت را به دست آورند سنگ‌های بسیاری پیش پای اجرای توافق برجام جلوی دولت آمریکا می‌اندازند.

در این میان نباید نقش گروسی به عنوان بازوی عملیاتی آمریکا و اسرائیل را نادیده گرفت. گروسی دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است؛ نهادی که ماهیتا باید کار فنی انجام دهد و کاملا بی‌طرف باشد اما به ویژه در دوره ریاست گروسی بر این نهاد دیده می‌شود که او به جای نقش‌آفرینی فنی، کاملا به یک بازیگر سیاسی تبدیل شده است؛ چه آنکه می‌بینیم آژانس با بهانه‌ای واهی بار دیگر پرونده ان‌پی‌تی را بیرون می‌آورد، در صورتی که این پرونده سال‌ها پیش و به موجب امضای برجام بسته شده بود و هیچ محلی از اعراب ندارد که بار دیگر باز شود اما گروسی پشت ماجرا می‌ایستد و این مانع را بر سر راه توافق ایجاد می‌کند اما چرا؟ پاسخ به این پرسش سخت است و نیاز به اطلاعات دقیق دارد اما اتفاقات موجود این شائبه را ایجاد می‌کند که شاید گروسی با هماهنگی آمریکا می‌خواهد به نوعی توافق را به بعد از انتخابات کنگره آمریکا موکول کند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین