یک بام و دو هوای واشنگتن برای توافق

کد خبر: 1177028

گروسی : گفت و گو ها با ایران در خصوص مسائل پادمانی از سر گرفته شد

 یک بام و دو هوای واشنگتن برای توافق

در حالی که به نظر می رسد همچنان اختلافات پادمانی میان ایران و آژانس مهم ترین قفل در بن بست ایجاد شده برای احیای برجام است، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی به همراه تیم همراهش از جمله بهروز کمالوندی مذاکره کننده ارشد سازمان در وین از یک سو و حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان در نیویورک از سوی دیگر در حال رایزنی با مقامات کشورهای مختلف و آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند تا ضمن رساندن پیام ایران و سیاست های اصولی تهران به جهان   راهی برای حل این بن بست بیابند. در همین زمینه رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان روز گذشته در مصاحبه‌ای با وبگاه المانیتور به توضیح درباره مذاکرات رفع تحریم‌های وین و همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پرداخته و گفته که ایران آماده همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل و فصل مسائل درباره تحقیقات این سازمان در سه مکان ادعایی در ایران است: «مسئولان آژانس سوالاتی درباره سه مکان ادعایی دارند که می‌گویند در آن‌ها اورانیوم پیدا کرده‌اند و ما آماده‌ایم به آن سوالات پاسخ بدهیم.» وزیر خارجه کشورمان همچنین تاکید کرده در خصوص بازگشت به توافق هسته‌ای برجام توافق حاصل شود، ایران آماده خواهد بود به آژانس «فراتر از توافقات پادمانی» دسترسی بدهد. او گفت: «ابتدا لازم است که این ادعا‌های بی‌اساسی که علیه ایران مطرح شده و در دستور کار آژانس قرار گرفته‌اند برطرف شوند. ما معتقدیم و می‌پذیریم برای این که این کار انجام شود لازم است برخی اقدامات فنی انجام شود. همزمان، لازم است آژانس، فنی رفتار و عمل کند نه سیاسی.

امیرعبداللهیان به رویه مشابهی اشاره کرد که در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد و مطابق آن آژانس به تحقیقاتش درباره مسئله «پی. ام. دی» پایان داد و قطعنامه‌ای صادر کرد که اجازه داد برجام اجرا شود. وی به المانیتور گفت: «[همانند سال ۲۰۱۵]لازم است که برای بستن پرونده این ادعا‌ها اراده سیاسی وجود داشته باشد.»

اسلامی: ایران به برجام متعهد است

موضوعی که محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی  نیز در شصت و ششمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر آن تاکید کرد و گفت:« جمهوری اسلامی ایران همچنان به توافق ۲۰۱۵ متعهد است، اقدامات جبرانی ایران در پاسخ به نقض تعهدات طرف‌های مقابل صورت گرفته است. چنان چه دیگر طرف‌های این توافق با رفع همه موانع و برداشتن تحریم‌ها به تعهدات خود بازگردند؛ تداوم اقدامات اجرایی ایران با کسب مجوز قانونی از مجلس شورای اسلامی تعیین خواهد شد.»  وی خاطر نشان کرد: مایلم روشن سازم که هیچ‌گونه فعالیت یا مواد هسته‌ای اعلام نشده در ایران وجود ندارد و تمامی اتهامات صرفا مبتنی بر اطلاعات ساختگی و نادرست رژیم غاصب اسرائیل است. جمهوری اسلامی ایران در حقیقت انتظار دارد که آژانس گزارش‌دهی،‌ نظارت و راستی‌آزمایی خود را به صورت حرفه‌ای، بی‌طرفانه و مستقل‌تر انجام دهد. انتظار داریم که آژانس برای حفظ اعتبار و انسجام خود اجازه ندهد برخی از عناصر؛ اتهامات کهنه‌ای را که در سال ۲۰۱۵ بسته شده‌اند و دوباره تاکید می‌کنم اتهامات کهنه‌ای را که در طول سالیان مطرح شده و در سال ۲۰۱۵ بسته شده است به بهانه‌های مختلف بازخوانی و مطرح کنند.

شروع مجدد گفت و گوهای ایران و آژانس

در ادامه سفر اسلامی به وین ، وی با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس دیدار و در خصوص مسائل ‌مابین گفت وگو کردند. در همین باره  «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز شامگاه دوشنبه از شروع مجدد گفت وگوها بین این سازمان و جمهوری اسلامی ایران خبر داد. وی طی پستی در صفحه توئیتر خود نوشت: «گفت وگوها با ایران برای شفاف‌سازی درباره موضوعات برجسته پادمانی از سر گرفته شد. من با محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جریان کنفرانس عمومی آژانس اتمی دیدار کردم». مدیرکل آژانس  همچنین در سخنرانی افتتاحیه شصت و ششمین کنفرانس عمومی این نهاد بین‌المللی خواستار همکاری ایران برای حل «موضوعات پادمانی» برنامه هسته‌ای کشورمان شد. وی در بخشی از سخنرانی خود گفت: «همان طور که در شصت و پنجمین نشست کنفرانس عمومی اعلام کردم، راستی‌آزمایی و نظارت آژانس بر تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران ذیل برجام به‌طور جدی تحت تاثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای این تعهدات از جمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است.» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شد: «درباره توافق پادمانی ان‌پی‌تی با جمهوری اسلامی ایران، آژانس تلاش‌هایی برای تعامل با ایران به منظور حل موضوعات باقی مانده مرتبط با وجود ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان اعلام نشده در ایران انجام داده است. از ماه ژوئن، ایران تعاملی با آژانس نداشته است. در نتیجه، این موضوعات حل نشده‌اند و آژانس در موقعیتی نیست که در این باره ضمانت دهد که برنامه هسته‌ای ایران  منحصرا برای مصارف صلح آمیز است».

یک بام و دو هوای واشنگتن برای توافق

همچنین به ‌رغم تاکید مقامات جمهوری اسلامی ایران طی روزهای اخیر مبنی بر سازنده بودن نظرات ارسالی چند هفته قبل در واکنش به پاسخ آمریکا، مسئولان کاخ سفید اما هنوز در تلاش برای فرار رو به جلو و شانه خالی کردن از مسئولیت اجرای تعهدات‌شان ذیل برجام هستند. در همین زمینه  «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در اظهار نظر اخیر خود  با تکرار ادعاها علیه پاسخ تهران به متن پیشنهادی توافق در مذاکرات رفع تحریم‌های ایران در وین، مدعی شد: «پاسخ ایران به پیشنهاد اروپا برای احیای توافق هسته‌ای، یک گام بزرگ رو به عقب بود. من در کوتاه مدت هیچ انتظاری برای احیای توافق هسته‌ای با ایران ندارم». وی ادعا کرد: «ایران همچنان به افزودن مسائل فرا برجامی به مذاکرات ادامه می‌دهد، که ما هم به این راحتی‌ها با آن موافقت نمی‌کنیم. ما یک توافق بد را نمی‌پذیریم». با وجود اظهارات دو پهلوی مقامات آمریکایی درباره رسیدن به توافق  وزارت بازرگانی آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد چهارمین هواپیمای باری ایران را به دلیل ارائه خدمات به روسیه در فهرست سیاه مربوط به هواپیماهای ناقض قوانین کنترل صادرات ایالات متحده قرار داده است.

منبع: خراسان

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها