«فردا» گزارش میدهد
ناامیدی از احیای برجام
فضای سردی بر مذاکرات هستهای حاکم شده و خبر تازهای نیست، از این تحلیلها رنگ ناامیدی گرفته و اغلب کارشناسان و رسانهها از پایان پروسه احیای برجام میگویند؛ هر یک با ادبیات خاص خود.
گروه سیاست سایت فردا - هیچ خبر تازهای در زمینه احیای برجام و مذاکرات هستهای نشده غیر از همان پیشنهاد بورل و یادداشتی که درباره آن نوشته بود. طرف آمریکایی که گفته بود درحالی بررسی است، حرف تازهای نزده و در ایران نیز بیش از کلیگویی اطلاعاتی داده نمیشود. بر همین اساس که گمان میرود کار برجام تمام شده باشد. برخی مثل علی بیگدلی معتقد هستند که دو طرف شکست مذاکرات را رسما اعلام نمیکنند تا باب دیپلماسی باز بماند، برخی هم مثل مهدی مطهرنیا میگویند که هیچ یک از طرفین حاضر نیست ننگ اعلام شکست مذاکرات را بپذیرد.
وجه مشترک اغلب تحلیلها اما به پایان رسیدن پروسه احیای برجام است. مثلا امروز «وطن امروز» نوشته: «پروسه 1.5 ساله احیای برجام یا همانطور که «راب مالی» سال گذشته آن را احیای «جسم مرده» توصیف کرد، به پایان رسیده است.»
یک منبع دیپلماتیک اسرائیلی در بیتالمقدس که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: «بورل سعی کرد تا زمانی که میتواند این لحظه را به تعویق بیندازد اما او چاره دیگری نداشت. توافق روی میز است. به نظر میرسد ۲ طرف از تماسها خسته شدهاند و به نقطه پایانی رسیدهاند. این منبع ارشد خاطرنشان کرد: آمریکاییها نیز از این تحولات ناامید شدهاند».
روزنامه جامجم نیز به همیناندازه بدبین است اما با احتیاط بیشتر موضع میگیرد. این روزنامه در شماره امروز خود تحت عنوان «بازی برجام اروپا در زمین آمریکا» نوشته است: « توپ اعلام توافق کردن یا نکردن توافق در زمین آمریکاییهاست و در صورتی که دولت خسته بایدن توانایی محققکردن وعده انتخاباتی خودش برای بازگشت به توافق ۲۰۱۵ را داشته باشد، این مسأله حتما در دسترس است؛ یعنی دقیقا همان نکتهای که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم به آن اشاره کرده و خواستار تصمیمگیری نهایی کاخ سفید شده است.»
این روزنامه ادامه داده: «توافق ۲۰۱۵ دو مولفه داشت؛ رفع تحریم و تضمین. دو وزنهای که دولت آمریکا آن را نادیده گرفت و نقض کرد، ایران بعد از اطمینان از رفع تحریم واقعی به دنبال یک توافق پایدار است طوری که در ماههای آینده مثلا اکثریت جمهوریخواه مخالف برجام دوباره آن را نقض و ابطال نکنند و ماجرای تضمین جان کری تکرار نشود، بنابراین در هر دو مورد تضمین و تحریمها این طرف آمریکایی است که باید تصمیم بگیرد و عمل کند.»
دیدگاه تان را بنویسید