از اعتراف مهم بورل تا آشفتگی گروسی‌ درباره برنامه هسته ای ایران

کد خبر: 1164495

مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی طی یادداشتی در روزنامه فایننشال‌تایمز، فشار حداکثری علیه ایران را شکست خورده دانست و از قدرت‌های خارجی خواست برای نجات برجام اقدام کنند.

از اعتراف مهم بورل تا آشفتگی گروسی‌ درباره برنامه هسته ای ایران

جوزپ بورل در یادداشت خود اعلام کرد اجرای کامل توافق هسته‌ای برجام بشدت تحت تأثیر خروج «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا از برجام و پیگیری سیاست یکجانبه «کمپین فشار حداکثری» قرار گرفته است.

در بخشی از یادداشت بورل آمده ‌است: ترامپ سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و کمپین فشار حداکثری علیه ایران را دنبال کرد که تاکنون جواب نداده است؛ در واقع باید گفت فشار حداکثری که ترامپ دنبالش بود شکست خورده است. باید برای احیای برجام تمام تحریم‌ها برداشته شود.

بورل نوشته است: فشار حداکثری شکست خورد. همزمان به‌ رغم حداکثر تلاش از سوی اعضای باقیمانده [در برجام] مردم ایران از عواید کامل رفع تحریم‌ها محروم ماندند.

* عجز  ادامه‌دار صهیونیست‌ها

«ایران هسته‌ای» به کابوس چندین ساله رژیم صهیونیستی تبدیل شده و مقامات این رژیم در طول سال‌های گذشته از ترور ناجوانمردانه دانشمندان کشورمان گرفته تا خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای، همه کار کرده‌اند تا بلکه به زعم خود جمهوری اسلامی ایران را از پیشرفت توسعه هسته‌ای بازدارند. در چند ماه گذشته و در بحبوحه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام نیز حجم عمده‌ صحبت‌های مقامات اسرائیلی مربوط به اظهار نگرانی درباره توسعه هسته‌ای ایران می‌شد.

به گزارش «وطن‌امروز»، جمهوری اسلامی ایران به حدی از پیشرفت در حوزه هسته‌ای رسیده است که دیگر نه خرابکاری و نه ترور دانشمندان هسته‌ای، نمی‌توانند خللی در برنامه هسته‌ای ایران ایجاد کنند، چرا که ممکن است با ترور یک دانشمند، ایران یک نخبه را از دست دهد اما علم هسته‌ای نه‌تنها از بین نمی‌رود، که به‌راحتی از نسلی به نسل دیگری از نخبگان کشورمان منتقل می‌شود و از بین رفتنی نیست. این موضوعی است که آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها نیز بار‌ها به آن اشاره کرده‌اند. در جدیدترین اظهار نظر صهیونیست‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران، ایهود باراک نخست‌وزیر اسبق اسرائیل در مقاله‌ای تحت عنوان اینکه دیگر برای متوقف کردن ایران هسته‌ای دیر شده، ضمن اعلام اینکه توان ایران برای شکست دادن اسرائیل را هرگز نباید دست کم گرفت، نوشت: من حتی برای یک لحظه توانمندی ایران برای ارعاب اسرائیل و دیگران، ایجاد اخلال در زندگی نرمال یا تمایل آنها برای دیدن شکست اسرائیل را دست‌کم نمی‌گیرم.

باراک که از سال 1999 تا 2001 نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بود و سابقه معاونت و وزارت بنیامین نتانیاهو را هم در کارنامه سیاسی خود دارد، در یادداشتی که برای مجله تایم آمریکا نوشته، اظهار کرده است: ایران اکنون در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای است و تلاش برای جلوگیری از این موضوع، ظاهرا به سمت شکست می‌رود.

نخست‌وزیر پیشین رژیم صهیونیستی در ادامه یادداشت خود افزوده است: توافقنامه برجام نیز که به رهبری آمریکا و با هدف به تعویق انداختن برنامه هسته‌ای ایران انجام گرفت، نتوانست به اندازه کافی در رسیدن به هدف خود موفق عمل کند و خروج ایالات متحده از برجام که سال 2018 صورت گرفت، این اجازه را به ایران داد که پیشرفت هسته‌ای خود را مشروعیت ببخشد. سال 2018 ایران حدود 17 ماه با دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله داشت و امروز احتمالا 17 روز دیگر باقی مانده است. ایهود باراک در ادامه یادداشت خود، با اشاره به ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه ایران پهپادهای نظامی در اختیار روسیه قرار می‌دهد، نوشت: ایران به غنی‌سازی اورانیوم ادامه داده و از کشوری که روسیه نظارت بر آن را بر عهده داشت، به کشوری تبدیل شده است که پهپادهای مسلح روسیه را تامین می‌کند.

ادعای ارسال پهپاد به روسیه برای جنگ با اوکراین برای نخستین‌بار از سوی جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید مطرح شد. پس از طرح این شایعه از سوی کاخ سفید، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد: سابقه همکاری‌های میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزه برخی فناوری‌های نوین به پیش از آغاز جنگ در اوکراین برمی‌گردد و در مقطع اخیر هیچ تحول خاصی در این ارتباط رخ نداده است. ادعای مقام آمریکایی در حالی است که آمریکا و اروپایی‌ها سال‌هاست کشورهای اشغالگر و متجاوز از جمله در منطقه غرب آسیا را به انباری از سلاح‌های کشنده متنوع خود تبدیل کرده‌اند.

در ادامه یادداشت ایهود باراک در مجله تایم آمده است: تابستان امسال ایران به یک کشور در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای تبدیل خواهد شد. اگرچه هنوز 18 تا 24 ماه طول می‌کشد تا ایران مهارت‌های خود را درباره تصفیه اورانیوم فلزی و بسته‌بندی آن در یک کلاهک موشکی آزمایش کند اما این مراحل را می‌توان در یک آزمایشگاه یا کارگاه کوچک هم اجرا کرد.

نخست‌وزیر اسبق اسرائیل در بخش دیگری از یادداشت خود از اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی پس از خروج ترامپ از برجام، هیچ برنامه‌ای برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده نکرده بودند، ابراز تعجب کرده و نوشته است: «به دلایل نامعلوم، بعد از خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک در سال ۲۰۱۸ نه آمریکا و نه اسرائیل هیچ کدام یک برنامه جایگزین نظامی، یعنی برنامه‌ای که قابلیت به تأخیر انداختن چند ساله برنامه هسته‌ای ایران را داشته باشد ایجاد نکردند».

باراک ضمن اعلام اینکه شاید در ۱۲ سال یا حتی ۴ سال گذشته امکان طراحی گزینه‌های نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران وجود داشت اما اکنون چنین امکانی وجود ندارد، نوشته است: بر خلاف عملیات‌های موضعی که ۱۲ سال پیش در نظر گرفته می‌شدند یا ۴ سال پیش می‌توانستند در نظر گرفته شوند- یعنی عملیات‌هایی که می‌توانستند برنامه هسته‌ای ایران را بدون خطر جنگ به تأخیر بیندازند- گزینه‌های فعلی همگی با گزینه جنگ (بویژه برای اسرائیل) همراه هستند، ضمن آنکه توان اندکی نیز برای به تأخیر انداختن برنامه هسته‌ای ایران دارند.

وزیر اسبق جنگ اسرائیل در یادداشت خود اعلام کرده است که هم اسرائیل و هم آمریکا می‌توانند با حملات نظامی تاسیسات هسته‌ای ایران را نابود کنند اما اکنون ایران کشوری است که در آستانه رسیدن به سلاح هسته‌ای است و این نوع حمله نمی‌تواند ایرانی‌ها را از تبدیل شدن به یک قدرت هسته‌ای بازدارد. باراک ادامه داده است: اتفاقا گزینه حمله نظامی ممکن است سرعت ایران را در دستیابی به بمب هسته‌ای تسریع کند.

گزینه حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران، فقط پیشنهاد ایهود باراک نیست. بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در تازه‌ترین اظهار نظر خود با تکرار ادعاهای ضدایرانی‌اش، در پاسخ به این سوال که آیا رژیم صهیونیستی توان متوقف کردن یا ایجاد تاخیر در توسعه هسته‌ای ایران را دارد یا خیر،‌ گفته است: ما توان این را داریم که به طور جدی به این برنامه هسته‌ای آسیب بزنیم و آن را به تاخیر بیندازیم.

آمریکا و رژیم صهیونیستی ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای متهم می‌کنند اما جمهوری اسلامی ایران ضمن رد این ادعای واهی، بارها تأکید کرده است به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح‌آمیز دارد و هیچ‌وقت به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نبوده است.

آنطور که از مواضع مقامات رژیم صهیونیستی بر می‌آید، تنها اقدام و اوج تلاش‌هایی که اسرائیل می‌تواند برای جلوگیری از توسعه هسته‌ای کشورمان انجام دهد، صرفا حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران است که آن هم طبق اذعان خودشان، گزینه حمله نظامی تنها می‌تواند پیشرفت ایران را به تأخیر بیندازد و قادر به متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران برای همیشه نیست. رژیم صهیونیستی و حتی آمریکا در حالی به ایجاد تأخیر در برنامه هسته‌ای ایران رضایت داده‌اند که تا چند سال قبل به دنبال بازداری ایران از دستیابی به توانایی غنی‌سازی اورانیوم بودند.

***

آشفتگی گروسی‌: دید آژانس برفعالیت‌های ایران قطع شده است

گروه سیاسی: مدیرکل آژانس به وضوح از عدم دسترسی به دوربین‌های برجامی خود و همزمان پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران آشفته و نگران شده است و این پریشانی خود را هر روز به شکلی بیان می‌کند.

«رافائل گروسی» در مصاحبه با شبکه «سی‌ان‌ان» با بیان اینکه ایران هم‌اکنون مشغول غنی‌سازی هرچه بیشتر اورانیوم در سطوح بالا است، گفت: «ایران در حال راه‌اندازی سانتریفیوژهای نسل جدید است که برای غنی‌سازی ضروری هستند. اما من باید تاکید کنم که هیچ اطلاعاتی درباره اینکه آنها مشغول تولید سلاح اتمی هستند، نداریم».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اظهاراتی دوپهلو مبنی بر اینکه درجه غنی‌سازی اورانیوم در ایران اکنون بسیار بالا بوده و نزدیک به درجه خلوص تسلیحاتی است، اظهار داشت: «آنها دسترسی بازرسان ما را محدود کرده‌اند و دیدی که آژانس بر این فعالیت‌های هسته‌ای ایران داشت، قطع شده است؛ همان‌طور که خودشان گفته‌اند تعدادی از دوربین‌های نصب‌شده ما را برداشته‌اند».

گروسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران چقدر به غنی‌سازی اورانیوم با درجه تسلیحاتی نزدیک است، توضیح داد: «به‌ نظرم چیزی که اینجا مهم است، این است که به حقایق همان‌طور که هستند نگاه کنیم و بر اساس آنها ارزیابی داشته باشیم. مواد اتمی که می‌توانند در یک سلاح اتمی استفاده شوند، اکنون در جهان بسیار زیاد هستند ولی مساله مهم این است که نظارتی بر آنها وجود دارد یا خیر».

وی با غیرمعقول خواندن چنین ارزیابی‌هایی مبنی بر اینکه ایران در حال انجام مقدمات تولید سلاح اتمی است، افزود: «اما چیزی که ما می‌گوییم این است که آنها (ایران) باید تمام بازرسی‌های ما را به حالت اول برگردانند، اگر می‌خواهند به آنها اعتماد کنیم. در حوزه اتمی، تنها راه برای اعتماد داشتن نیز تحت بازرسی بودن است. صحبت‌های خوب، فایده ندارد».

گروسی با ادعای اینکه زمان برای رسیدن به توافق در مذاکرات وین در حال کمتر شدن است، گفت: «ما با فعالیت‌های هسته‌ای مواجه هستیم که به جلو می‌رود اما همزمان نظارتی بر آنها نداریم و نمی‌دانیم که چه اتفاقی رخ می‌دهد. در اینجا ۲ مشکل داریم؛ اول اینکه اگر توافقی حاصل شود، باید روش‌هایی را پیدا کنیم تا این پازل را دوباره کنار هم بچینیم».

وی ادامه داد: «چون هر وقتی که این اتفاق بیفتد (حاصل شدن توافق) که احتمالا زمان زیادی نیز طول خواهد کشید، مواد غنی‌شده و سانتریفیوژهای بیشتری وجود خواهد داشت که آژانس باید برای آنها حد مشخصی تعیین کند».

مجری سی‌ان‌ان سپس با قطع صحبت‌های گروسی، پرسید آیا به‌نظر شما خروج آمریکا از توافق با ایران، فاجعه‌بار بود و گروسی نیز اینگونه پاسخ داد: «به ‌نظرم چیزی که اتفاق افتاد، اتفاق افتاده است... البته بله مشکلی ایجاد کرد که باید حل شود».

گفتنی است رئیس سازمان انرژی اتمی دوشنبه درباره نصب دوربین‌های برجامی توضیح داد: دوربین‌های برجامی با هدف رفع اتهامات نصب شد و اگر قرار بود اتهامات پابرجا بماند، دلیلی نداشت تا دوربین‌های برجامی وجود داشته باشد. بنابراین این دوربین‌ها به دست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی جمع و پلمب شده و در تأسیسات نگهداری می‌شود.

محمد اسلامی عنوان کرد: متأسفانه شاهد به‌ اصطلاح نوعی «لفاظی» از سوی طرف مقابل هستیم در حالی‌ که باید گفت جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه پنهان‌کاری نداشته است و هیچ زمانی در زمینه غنی‌سازی خارج از چارچوب و بدون هماهنگی با آژانس اقدام نکرده‌ایم و ایجاد ظرفیت آب‌ سنگین و همه زیرساخت‌های صنایع اتمی ایران با هماهنگی آژانس و تحت نظارت آنها بوده و اکنون نیز این نظارت وجود دارد و کسی تصور اشتباه نکند؛ زیرا آژانس هم‌اکنون در سازمان انرژی اتمی و همه تأسیسات، مطابق ضوابط پادمان، مستقر بوده و در حال انجام نظارت‌های خود است. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: دوربین‌های فراپادمانی که به‌اصطلاح برجامی نامیده می‌شود در اصل به توافقنامه برجام مرتبط است و اگر طرف‌های مقابل به این توافقنامه بازگشتند، همان‌طور که در برجام با شرح و بسط PMD را بستند، دوباره همان کار را انجام دهند، حتم بدانند ما نیز زمانی که اطمینان حاصل کنیم که شیطنتی قرار نیست انجام شود، نسبت به اتخاذ تصمیم مناسب اقدام خواهیم کرد.

منبع: وطن امروز

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین