ناگفته های ظریف از کاندیداتوری تا افشای فایل صوتی
در سالگشت انتخابات 1400صبح نو مصاحبه ای با ظریف را منتشر کرد که در آن ظریف به بیان ناگفته هایی از زمان صدارتش در وزارت خارجه پرداخت. وی در این مصاحبه جزئیاتی از لو رفتن فایل صوتی ،تمایلش برای رئیس جمهور شدن لاریجانی ،آمادگی برای همکاری با رئیسی و...می گوید
«بدم نمیآمد که لاریجانی رئیسجمهور بشود... ۴۰ سال است تمام زندگیام را برای دفاع از جمهوری اسلامی و رهبر گذاشتم و کتکش را خوردم.» این بخش هایی از گفت و گوی شنیدنی محمد جواد ظریف در آذر سال گذشته است که به تازگی منتشر شده است. رئیس سابق دستگاه دیپلماسی کشورمان، در این مصاحبه به بیان ناگفته هایی از بهار 1400 پرداخته و تجارب شخصیاش در اتمسفر انتخابات سال گذشته را بازگو میکند؛ این که جز اسحاق جهانگیری و چند نفر دیگر، در «رأس دولت» پیشین، شوقی برای کاندیدا شدن او وجود نداشت و بعد از درزیافتن فایل صوتی گفتوگویش با سعید لیلاز، فشارها برای نامزدشدنش تشدید شد. ظریف در بخشی از این گفتوگو میگوید اگر رئیسی او را برای به عهده گرفتن مسئولیت وزارت امورخارجه برمیگزید، برای او دشوار بود که به رئیسجمهوری نه بگوید؛ هرچند تصدیق میکند که نگرش دولت رئیسی با اندیشههای او، بههیچوجه همساز و سازگار نیست. در ادامه بخش های مهم مصاحبه محمد جواد ظریف را که در 7 آذرماه1400 گرفته شده است، به گزارش صبح نو می خوانید:
تصمیم ظریف برای کناره گیری از وزارت خارجه
*بعد از اتفاقاتی که اواخر سال96(دیماه) رخ داد، معتقد بودم بهعنوان وزیر خارجه نباید ادامه بدهم.
*{بعد از اتفاقاتی که اواخر سال96(دیماه)} به آقای دکتر روحانی پیشنهاد دادم که شما هم کنار بکشید چون شیب کشور از الان بهسمت بدی دارد میرود.
*{بعد از اتفاقاتی که اواخر سال96(دیماه) خطاب به روحانی} اگر کنار نمیکشید لااقل ما چند نفر(چند وزیر دولت) را کنار بگذارید و دولت «وحدت ملی» تشکیل بدهید.
* معتقد بودم از ابتدای سال97 باید کنار برویم؛ حتی با حضرت آقا دراینباره صحبت کردم.
اصرار برای کاندیداتوری ظریف در انتخابات 1400
* اولینباری که برای انتخابات1400 به من مراجعه شد، سال1392 بود؛ مخصوصا بعد از موفقیت توافق ژنو
* در تابستان 99دوست دیگری در چارچوب «علایم ظهور» آمد{درباره کاندیداتوری من در انتخابات 1400} با من صحبت کرد و فشارهایی در این زمینه آورد.
* دوستان دیگری هم از جناح اصولگرا نزد من میآمدند؛ یکی از آقایان از قم آمد و به من گفت که ما اصولگرا هستیم و میخواهیم از نامزدی تو حمایت کنیم.
*{در نامه به رهبرانقلاب} قسم جلاله خوردم که من قصدی برای مشارکت در انتخابات ندارم و خواهش میکنم به این دوستان بفرمایید که برجام را از انتخابات جدا کنند.
اگر رئیسی پیشنهاد وزارت به ظریف می داد
* اگر آقای رئیسی هم به من پیشنهاد وزارت خارجه داده بود، برای من دشوار بود که رد کنم.
*اگر فرضا آقای دکتر لاریجانی یا اصلا هر کسی که کمتر به من توهین کرده بود رئیسجمهور میشد، من [پیشنهاد وزارت خارجه] را با اطمینانخاطر میپذیرفتم...
* من با شخص آقای رئیسی برای همکاری بهعنوان وزیر امور خارجه مشکلی نداشتم اما معلوم بود شاکله هیئت دولت ایشان، جور دیگری است.
* البته ایشان(رئیسی) هم علاقهای نداشت که من وزیر خارجهاش باشم و هیچوقت هم چنین پیشنهادی به من نشد.
ماجرای اصرار خاتمی و سید حسن خمینی
*برای مراسم 22بهمن که همراه دولت به مرقد حضرت امام(ره) رفته بودیم، موقع خداحافظی حسنآقا دست مرا گرفت و نگذاشت که بروم؛ ایشان مرا به اتاق پاویون بردند و اصرار کردند که تو باید نامزد انتخابات بشوی. من هم گفتم که نمیخواهم نامزد بشوم.
{اصرار خاتمی و سید حسن خمینی برای کاندیداتوری ظریف}: آقای خاتمی پیغام داد که میخواهم بیایم و ببینمت؛ من هم گفتم آن قدر ادبم را از دست ندادهام و من به دیدار شما میآیم. به ایشان گفتم که خدمت میرسم؛ ایشان هم گفتند که پس به حسنآقا هم میگویم که بیایند. رفتم و فشار آوردند که باید بیایی. من هم استدلالهای [عمدتا] سیاسی خودم را گفتم؛ این که مردم با رأیدادن به من، تنبیه خواهند شد کمااین که احساس میکنم مردم از سال96 به بعد بهخاطر رأی به روحانی، تنبیه شدند و احساس میکردم این تنبیه درباره من، شدیدتر خواهد بود و این موضوع را به مصلحت کشور نمیدانستم.
*من فکر میکردم اگر ظریف بیاید و تاییدصلاحیت بشود یا نشود، قطبیدگی ایجاد میکند و اگر رأی بیاورد یا نیاورد، باز هم قطبیدگی ایجاد میکند.
نظر دولت روحانی درباره کاندیداتوری ظریف
*آقای دکتر جهانگیری{برای کاندیداتوری من} خیلی اصرار داشت؛ ممکن است چند نفر دیگر هم علاقه داشتند اما دولت اصلا علاقهای نداشت.
*در درون دولت خیلی شوقی برای کاندیداشدن خودم نمیدیدم؛ از رأس دولت تا بعضی اعضای دولت.
ماجرای لو رفتن فایل صوتی
*{درباره فایل صوتی} آقای [حسامالدین] آشنا به من زنگ زد یا برایم پیام گذاشت که ما اطلاعاتی داریم که فایل درز کرده و امیدواریم که منتشر نشود اما خواستم بدانی که درز کرده است.
به آقای آشنا گفتم من که حوصله نمیکنم هفت ساعت صحبتهای خودم را دوباره گوش کنم اما از شما خواهش میکنم که تکست(متن) مصاحبه را برایم بفرستید. ایشان هم گفت که همان روزی که ما برایت صوت را فرستادیم... دیدم تکههایی [از نوار را] که انتخاب کردهاند، تکههای کاملا جهتداری است و برای این است که ایجاد فشار کند. دو تا نوار بود؛ یکی، سهساعته و دیگری چهارساعته که فقط سهساعته بیرون آمد. احساس میکردم که یک طراحی وجود دارد...
*بعد از آن سخنرانی، یک هشتگی شروع شد؛ ظریف تنها نیست. من فورا به همه دوستان رسانهای که داشتم، گفتم که من خواهش میکنم این هشتگ را بردارید چون میگفتم من در برابر چه کسی تنها نیستم؟ ۴۰سال است که تمام زندگیام را برای دفاع از جمهوری اسلامی و رهبری گذاشته و کتکش را هم خوردهام؛ حالا بیایم و بگویم در برابر آقا تنها نیستم؟ یعنی چه؟ مگر من در برابر آقا هستم که میگویید من تنها نیستم؟ این همان بازی قطبیدگی است که بازی غالب سیاسی است.
اظهارات ظریف درباره کری و سردار سلیمانی
*من با آقای کری یک قاعده ای داشتم، کری میگفت «اگر شما برجام را امضا کنید آن قدر می آیند در ایران سرمایه گذاری کنند که وقت نمی کنید برایشان ویزا صادر کنید» و من به او گفتم: « ببین ما یک اصطلاحی داریم در فارسی می گوییم هندوانه زیر بغل ما نگذار، از این به بعد تو هر وقت خواستی یک چیز بگویی من می گویم هندوانه زیر بغل ما نگذار! من که می دانم محصولات سرمایه گذاری در ایران چیست تو به من نگو صف میبندند سرمایه گذاری کنند! »
* در نظرسنجیهای مریلند و جاهای دیگر، محبوبیت من در یک دورهای به بالای 90درصد رسید. سردار سلیمانی آن موقع 60 و خردهای درصد بود. البته اشتباه نشود؛ من دارم درباره مقطع زمانی سال93 صحبت میکنم. بعد از آن، محبوبیت سردارسلیمانی خیلی بالا رفت...این نشان میدهد که مردم روش ایشان را میپسندند و ما نوکر مردمیم.
* اولین مسئول غیر نظامی کشور که تحریم شد، من بودم.
* من واقعا عاشق شهید سلیمانی بودم و با همدیگر رفیق نزدیک بودیم. اگر شهید سلیمانی نبود، من هرگز بعد از آن استعفا به دولت بازنمیگشتم.
منبع: خراسان
دیدگاه تان را بنویسید