«فردا» گزارش می‌دهد

میزبان و میانجی

کد خبر: 1157900

از قطر به عنوان میزبان دور جدید مذاکرات هسته‌ای صحیت می‌شود و این درحالی است که قطر در ماه‌های گذشته تلاش بسیاری برای ایفای نقش میانجی بین این و آمریکا و کمک به حل و فصل مساله برجام انجام داده است.

میزبان و میانجی

گروه سیاست سایت فردا- همزمان با اعلام ازسرگیری مجدد مذاکرات برجامی بعد از ملاقات و رایزنی جوزف بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان در تهران، معلوم شد که مذاکرات آتی دیگر در وین نخواهد بود. آنطور که بورل اعلام کرد این مذاکرات احتمالا در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برگزار می‌شود.

او در توضیح دلیل این تغییر مکان مذاکرات نیز گفت: «از آنجایی که چنین گفت‌وگوهایی در چارچوب تماس‌های دوجانبه بین ایران و آمریکا برگزار می‌شود، ترجیح می‌دهیم در مکان دیگر آنها را انجام دهیم که سردرگمی ایجاد نکند.

مذاکرات در وین مربوط به همه اعضای برجام است. فکر می‌کنم این مذاکرات در جایی نزدیک‌تر به خلیج فارس یا مثلا در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس انجام ‌شود.»

بعد از انتشار این خبر گمانه‌زنی‌ها درباره میزبان احتمالی شروع شد و حرف از قطر و عمان بود؛ بیشتر هم عمان. چراکه مسقط در سال ۱۳۹۰ نیز میزبان گفت‌وگوهای محرمانه ایران و آمریکا بود؛ یعنی همان مذاکراتی که به نوعی زمینه‌ساز برگزاری مذاکرات برجام در سال ۱۳۹۲ شد. لذا برخی تحلیلگران تصور کردند که مذاکرات تلفنی اخیر بین وزرای خارجه ایران و عمان که پنجشنبه انجام شد، در همین راستا بوده است.

شبکه قطری الجزیره اما به نقل از یک مسوول ایرانی اعلام کرد که احتمال دارد ازسرگیری مذاکرات احیای برجام به جای وین در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام شود و قطر هم شانس بیشتر و هم تمام امکانات لازم برای میزبانی از مذاکرات احیای توافق هسته‌ای را دارد. گمانه‌ای که با در نظر گرفتن تلاش‌های اخیر قطر برای میانجیگری بین ایران و آمریکا و کمک به حل و فصل مذاکرات برجامی منطقی به نظر می‌رسد.این را نیز باید در نظر داشت که دولت رییسی از ابتدای شروع به کار خود شعار گسترش روابط و تعاملات با همسایگان را داده و حتی اولین سفر خارجی رییسی نیز به قطر بود.

امیر قطر نیز وقتی در پاسخ به این سفر به تهران آمد و با مقامات عالی نظام دیدار و گفت‌وگو کرد از تلاش کشورش برای تسهیل در مذاکرات برجامی و ازسرگیری آن سخن گفته بود.

به نظر می‌رسد با توجه به این که قطر در ماه‌های اخیر نقش مهمی در نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و کشورهای غربی و نیز تهران و واشنگتن ایفا کرده است از جمله گفت‌وگوها مکرر وزیر امور خارجه این کشور با همتایان ایرانی و آمریکایی خود و از دیگر سو وجود ارتباط نزدیک بین شیخ تمیم بن‌حمد آل‌ثانی امیر قطر و جو بایدن رییس‌جمهور آمریکا، طرفین مذاکره به این تصمیم رسیده‌اند که به دور از هیاهوی وین امتیاز میزبانی این دور از مذاکرات را به قطر بدهند تا به نوعی به تحقق هدف قطر در نقش‌آفرینی جدی‌تری در عرصه سیاست خارجی منطقه‌ای و بین‌المللی نیز کمک کرده باشند.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها