آمریکا به شدت به لغو تحریم‌های ایران نیازمند است

کد خبر: 1153113

حسین موسویان می‌گوید توافق موقت بهتر از مرگ برجام است.

 آمریکا به شدت به لغو تحریم‌های ایران نیازمند است

حسین موسویان می‌گوید توافق موقت بهتر از مرگ برجام است.

موسویان در سال 82 عضو تیم مذاکره کننده همراه روحانی در مذاکرات با تروئیکای اروپایی بود. وی در گفت‌وگو با روزنامه دنیای اقتصاد اظهار داشت: برجام، توافقی است که ایران را از شر فصل۷منشور سازمان ملل به عنوان «تهدید صلح و امنیت جهانی» و «تحریم‌های اجماعی قدرت‌های جهانی» خلاص کرد و احیای آن هم باعث تامین این دو شاخصه مهم در بهبود روابط خارجی خواهد شد. اگر مذاکرات برجام شکست بخورد، احتمال زنده شدن شش قطعنامه قبلی شورای امنیت جدی می‌شود.

وی افزود: پس از اتفاقات سال ۸۴ و رفتن پرونده ایران به شورای امنیت، ما هشدارهای لازم را دادیم. هزینه کشور به‌قدری بود که با وجود نفت قیمت بشکه‌ای ۱۲۰ دلار و ۸۰۰ میلیارد درآمد طی ۸ سال، دلار از ۱۰۰۰ به ۳۵۰۰ تومان رفت و تورم به ۴۰درصد رسید و قس‌علی‌هذا، به‌طوری‌که اگر امروز هم برجام شکست بخورد، مجددا کشور مورد تهدید قطعنامه‌های مذکور قرار خواهد گرفت.

منتها گذشته‌ها گذشت. اما با داشتن آن تجربه، درشرایط فعلی، نباید اشتباهات محاسباتی قبلی تکرار شود چون کشور و دولت آقای رئیسی با مشکلات متعددی روبه‌روست و ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل، شرایط را بسیار سخت و پیچیده خواهد کرد. ضمن اینکه دفعه قبل یعنی در سال ۸۴ بحث غنی‌سازی زیر ۵درصد مطرح بود و الان غنی‌سازی ۶۰درصد انجام شده و لذا نگرانی قدرت‌های جهانی خیلی بیشتر شده است.

سفیر اسبق ایران در آلمان همچنین گفته است: اگر پرونده بخواهد از طریق مکانیزم ماشه یا اسنپ بک به شورای امنیت برود، که پروسه اسنپ بک ۶۵ روزه است. اگر پرونده از طریق قطعنامه آژانس به شورای امنیت برود که ایران مجددا در فصل ۷منشور قرار خواهد گرفت اما لزوما به معنی تحریم‌های جدید نخواهد بود چون تصویب این تحریم‌ها قابل وتو هست که رفتار چین و روسیه در آن مقطع تعیین‌کننده خواهد بود.

او اظهار داشت: منفعت کشور در این بود که در پایان دوره ریاست‌جمهوری آقای روحانی، مذاکرات برجام تمام می‌شد تا جاده بهبود شرایط اقتصادی و روابط خارجی برای آقای رئیسی هموار شود. منتها اکنون چون به انتخابات کنگره آمریکا نزدیک شده‌ایم، بایدن رئیس‌جمهور آمریکا تصمیماتی نخواهد گرفت که در سرنوشت انتخابات علیه حزب دموکرات تاثیر منفی داشته باشد. لذا چنانچه تیم مذاکره‌کننده ما به این نتیجه رسیده باشد که بایدن حداقل تا انتخابات نوامبر کنگره، قادر به تصمیم نیست، بهتر است برای جلوگیری از مرگ برجام، توافق موقت را انجام دهد.

درباره اظهارات آقای موسویان گفتنی است: اولاً عبرت‌ها و خسارت‌های برجام، اجازه تکرار اشتباهات قبلی را به هیچ وجه به طرف ایرانی نمی‌دهد. غیر از عدم توازن واگذاری امتیازات نقد در مقابل وعده‌های نسیه و بی‌تضمین، هیچ مکانیسم شکایتی مؤثر هم در این توافق به نفع ایران تعبیه نشده، اما طرف غربی اجازه پیدا کرده که هر گاه اراده کرد حتی بدون کسب رأی دیگر اعضای شورای امنیت، همه تحریم‌های تجمیع شده در یک قطعنامه را احیا کند.

دولت آمریکا هم اکنون به دنبال رسمیت دادن دوباره به عضویتش در برجام برای دسترسی به مکانیسم ماشه است و این اگر از طریق کلاهبرداری در احیای تضمین نشده برجام نشد، به واسطه «توافق موقت کذایی» امکان‌پذیر است و عجیب و سؤال‌برانگیز است که آقای موسویان ترفند سوخته مد نظر آمریکایی‌ها را تکرار می‌کند.

ثانیاً ایران هرگز با برجام از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل خارج نشده بلکه همان گونه که گفته شد، همه قطعنامه‌های تحریمی قبلی در قطعنامه 2231 تجمیع شده و خود همین کار نیز، تعبیه مکانیسم ماشه دیگری برای گروگان گرفتن ایران بوده است. در این میان خبط آمریکا بود که با خروج از برجام بهانه دست ایران داد که کارشکنی‌های آمریکا را تلافی کند وگرنه شمشیر داموکلس قطعنامه 2231، بالای سر ایران قرار داشت. این هم یک شاهکار دولت روحانی است.

نکته سوم در خسارت باری روند برجام، این که آمریکا توانست بی‌هیچ هزینه‌ای، از آن خارج شود و هم به مدت قریب 3 سال، ایران را معطل در برجام نگه دارد و هم 800 تحریم را به 1700 تحریم افزایش دهد و فشار حداکثری را اعمال کند. بنابراین تحریم‌ها در چند سال اخیر در اوج خود قرار داشته و اقمار آمریکا و غرب هم غالباً آنها را رعایت کرده‌اند. به عبارت دیگر،‌دقیقاً در شرایطی که برجام برای ایران مرده بود- اگر نگوییم مرده متولد شد- تا همین یک سال گذشته در خدمت آمریکا و غرب کار می‌کرد و اظهار نگرانی درباره احتمال مرگ برجام، نوعی خودفریبی و روایت خلاف واقعیت است.

چهارم؛ اگر دلار بدون برجام و 6 قطعنامه تحریمی سازمان ملل از هزار تومان به 3300 تومان رسید، با برجام و در دولت روحانی 8 تا 9 برابر شد و حتی تا 33 هزار تومان هم رسید؛ البته به علاوه دو برابر تحریم، که آغاز آنها (ویزا، سیسادا، آیسا و...) در همان دولت اوباما اتفاق افتاد.

و نهایتاً این که آمریکا در اثر جنگ اوکراین، به شدت به لغو تحریم‌های ایران برای دسترسی بازار به نفت کشورمان و کاهش قیمت فوران کرده آن در بازار، نیازمند است اما ضمناً سعی می‌کند با عملیات فریب روانی و رسانه‌ای، فضای تیره و تار و ترسناک برای ایران ترسیم کند تا نیاز خود را به عنوان امتیاز به ایران بفروشد!/کیهان

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها