جعفر قنادباشی در گفت‌وگو با «فردا» مطرح کرد

باید سود و زیان قطع همکاری با آژانس را سنجید

کد خبر: 1152512

قنادباشی معتقد است که ادامه همکاری به شکل فعلی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صحیح نیست اما تاکید می‌کند که مسئولیت تصمیم گیری در این باره به عهده دولت است و باید سود و زیان قطع همکاری را بسنجد

باید سود و زیان قطع همکاری با آژانس را سنجید

گروه سیاست سایت فردا - به نظر می‌رسد که شورای حکام در نشست فعلی خود قطعنامه‌ای علیه ایران صادر کند و مقامات مسئول در کشور ما نیز از این بابت هشدارهای لازم را داده‌اند. ضمن اینکه روسیه و چین نیز موضع خود را مشخص کرده‌‌اند. با این حال بعید نیست که طرف غربی در راستای اعمال فشارهای بیشتر دست به صدور قطعنامه بزند. سوال اما اینجاست که با فرض چنین اقدامی، روابط ایران و آژانس به کدام سمت و سو خواهد رفت؟ تکلیف مذاکرات چه می‌شود و اساسا واکنش ایران چه خواهد بود؟

کیهان در روزهای گذشته از قطع همکاری با آژانس و خروج از NPT نوشته بود. روزنامه دولت نیز از عواقب ماجراجویی آژانس نوشته بود. جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل بین‌الملل اما اگرچه با همین رویکرد موافق است اما می‌گوید که بهتر است با تاکید بر خروج از NPT و این حرف‌ها دولت را تحت فشار قرار ندهیم. 

او در گفت‌وگو با «فردا» با اشاره به رفتارها و مواضع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که حاکی از بی‌اعتباری آن است، از سفر اخیر گروسی به اسرائیل انتقاد کرد و گفت: «روند اقدامات آژانس در قبال ما از ابتدا بسیار نادرست بوده است. از یک طرف اطلاعات ایران که باید محرمانه باقی ماند، منتشر کرده و در اختیار دشمنان ما قرار می‌دادند. اکنون هم که این رویه را دارند لذا لازم است که ایران در قبال قطعنامه احتمالی واکنشی نشان دهد».

وی در پاسخ به اینکه آیا توقف همکاری با آژانس اقدام درستی خواهد بود؟ گفت: «تصمیم برای خروج از آژانس با مقامات ما یعنی مسئولان وزارت خارجه و دولت است. آنها باید بر اساس سود و زیان‌های این اقدام تصمیم لازم را بگیرند. اما به نظر من نزد هر ایرانی از این پس خروج از آژانس منطقی‌تر خواهد بود چون اسرائیلی‌ها که عضو آژانس نیستند، هم سلاح اتمی دارند و هم حرف‌شان پذیرفته می‌شود و قطعنامه‌ای هم علیه آنها صادر نمی‌شود. بر این اساس افکار عموم ما مطالبه دارد که از آژانس خارج شویم».

قنادباشی تاکید کرد: «این را نیز نباید فراموش کرد که صدور قطعنامه در شورای حاکم تاثیر خاصی نخواهد داشت ولو اینکه پرونده به شورای امنیت برود. دلیل هم این است که تا کنون بیشترین فشارهای اعمال شده در طول تاریخ را علیه ما اعمال کرده‌اند و بیش از این کاری نخواهند توانست که انجام دهند لذا قطعنامه جدید هیچ اثر عملی ندارد و یک کار تبلیغاتی است. به نظر من هر قطعنامه‌ای علیه ما امضای بی‌اعتباری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در واقع هر قطعنامه‌ای تصویب کنند به فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ما خدشه‌ای نخواهد زد و فقط بی‌اعتباری خود را نشان خواهند داد».

وی ادامه داد: «تصور می‌کنم که کارشناسان همه ادامه همکاری به صورت گذشته را با آژانس ناصحیح می‌دانند. تصمیم گیری در این باره نیز با دولت خواهد بود. به نظر من اما ادامه همکاری فعلی با آژانس مشوق آنها برای ادامه رویه فعلی خواهد بود».

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها