دیکته «اقتصاد انرژی» بر توافق با ایران

کد خبر: 1148926

روز شنبه اظهاراتی از وزیر خارجه قطر در گفتگو با یک رسانه اقتصادی آلمانی برجسته شد که در این گفتگو برخلاف آنچه برخی رسانه‌ها سعی کردند به آن دامن بزنند، به موضوعی مهم یعنی مسئله نگرانی از آینده انرژی اشاره شده بود. با توجه به جایگاه ایران در بازار انرژی، سایه این نگرانی بر روند احیای برجام به حدی است که تلاش‌ها به منظور تسریع احیای توافق هسته‌ای را به دنبال داشته است.

دیکته «اقتصاد انرژی» بر توافق با ایران

موضوع امنیت، آن‌هم از نوع امنیت در تأمین انرژی هفته‌هاست که در پی جنگ اوکراین برجسته‌تر شده است. تحریم انرژی روسیه که وابستگی اروپا به آن را نمی‌توان نادیده گرفت، عملاً قاره سبز را در وضعیتی حساس قرار داده است و در این بین، برخی نگاه‌ها در سطح جهانی به برداشته شدن تحریم‌های ایران است که می‌تواند با افزایش عرضه انرژی به بازار، دست کم به تعدیل وضعیت بازار کمک کند. صحبت‌های شنبه‌شب محمد بن‌عبدالرحمن آل ثانی، معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر ناظر به همین نیاز است. این مقام قطری در گفتگو با روزنامه آلمانی هندلزبلات که انعکاس گسترده‌ای در رسانه‌ها داشت و بعضاً تعابیری از آن مورد توجه قرار گرفت، گفت که پمپاژ مقادیر اضافی نفت ایران به بازار‌ها به ثبات کمک می‌کند و قیمت نفت خام را کاهش خواهد داد. او که در سفر اخیر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر به تهران، وی را همراهی می‌کرد، با اعلام اینکه حل موضوع هسته‌ای به ثبات در ناحیه خلیج فارس کمک خواهد کرد، گفت: «سران ایران به ما اطلاع داده‌اند که آماده دستیابی به راه‌حلی میانه برای حل پرونده هسته‌ای هستند.» روز دوشنبه، علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه در توئیتی با اشاره به دیدار خود با معاون وزیر امور خارجه اسلواکی، با اشاره به این موضوع نوشته بود: «در دیدار امروز با معاون وزیر خارجه اسلواکی بر این واقعیت تأکید شد برای جلوگیری از اخلال در امنیت بین‌المللی باید تلاش کرد دغدغه کشور‌ها در زمینه تأمین «امنیت انرژی» و «امنیت غذایی» به فرصتی برای همکاری تبدیل شود.» روز جمعه هم واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در نشست شورای امنیت به موضوع امنیت انرژی اشاره کرده و گفته بود: «کشور‌های غربی خواهان سیاسی کردن پرونده انرژی هستند و می‌خواهند روسیه را مسئول افزایش قیمت‌های جهانی جلوه دهند. ما شاهد یک جهش استثنایی در روند متهم کردن و گناهکار نشان دادن روسیه در همه زمینه‌ها بوده‌ایم. سیاسی شدن همکاری در زمینه انرژی بحران غذایی را تسهیل کرده است.»

اروپا: باید هر چه سریع‌تر اقدام شود

وضعیت مذاکرات احیای برجام به گونه‌ای است که رسانه‌های امریکایی هم تکاپوی این کشور برای برون‌رفت از وضعیت کنونی را خواستار شده‌اند. جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از گفتگو با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در پیامی توئیتری، رایزنی درباره مسائل دوجانبه و گام‌های بعدی برای احیای توافق هسته‌ای را محور این مذاکرات دانست و نوشت: «مهم است که حرکت کنیم. هرچه بیشتر صبر کنیم، به نتیجه رساندن مذاکرات دشوارتر می‌شود.»‌وبگاه المانیتور با انتشار گزارشی اختصاصی به نقل از دیپلمات‌ها در تهران نوشت: «سفر هفته گذشته انریکه مورا، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای اتحادیه اروپا به تهران و دیدار او با مقامات ارشد ایرانی، جان تازه‌ای به امکان احیای برجام بخشیده است.»‌یک دیپلمات خارجی مستقر در تهران به المانیتور گفت که اولین روز سفر مورا از جمله دیدار او با علی باقری‌کنی، معاون وزیر امور خارجه ایران دلگرم‌کننده نبود، اما روز دوم به نظر می‌رسد همه چیز تغییر کرده است و ایرانی‌ها پیشنهاد‌هایی به مورا دادند.

کاخ سفید تصمیم بگیرد

المانیتور در بخشی از این گزارش تأکید دارد که از منابع متعدد، اطلاعاتی در دست دارد که آنچه به این مقام اتحادیه اروپا ارائه شده بیش از پیشنهاد‌ها بوده است. بنابر این گزارش، یک منبع رسمی در تهران به المانیتور گفت: «طرف ایرانی پیشنهادی با ایده‌های بازنگری شده به مورا داد. مسئله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پیشنهاد جدید محوریت ندارد، اما مسائل دیگری با اولویت بیشتری وجود دارد.»‌این منبع رسمی تأکید کرد: «دولت بایدن باید تصمیم بگیرد، دولت بایدن نمی‌تواند بین سیاست‌های ترامپ و آنچه در جریان مبارزات انتخاباتی‌اش بیان شد، در وسط بماند. آن‌ها بر هنر ساده‌سازی بیش از حد مسائل پیچیده و خارج کردن مسائل از متن مسلط هستند و این باعث ایجاد شکاف‌های بیشتر در مورد توافق هسته‌ای می‌شود. بازگشت به توافق واقعاً آسان است، اما دولت بایدن می‌خواهد همزمان هم کیک را داشته باشد هم از آن بخورد، که ممکن نیست.»

منبع: روزنامه جوان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها