فردا گزارش می‌دهد؛

چراغ اتاق مذاکرات وین خردادماه روشن می‌شود؟

کد خبر: 1147737

اروپا هم اکنون می خواهد حلقه اتصال میان ایران و آمریکا باشد و مثل یک لایه چسبنده دو سطح غیرهمسان با لبه های پراصطکاک را با هم مرتبط سازد.

چراغ اتاق مذاکرات وین خردادماه روشن می‌شود؟

گروه سیاسی فردا: امروز اروپایی‌ها از همیشه مشتاق‌تر هستند که با ایران به توافق برسند در حالی که روسیه همان گونه که صراحتا نیز اعلام کرد چنین تمایلی ندارد. انریکه مورا، مقام ارشد اتحادیه اروپا که مذاکرات هسته‌ای را هماهنگ می‌کند، در تلاشی برای غلبه بر بن‌بست هفت هفته‌ای مذاکرات، به ایران سفر کرد. مقامات ارشد غربی به پولیتیکو گفتند که مذاکراتی که در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه انجام شد، پیشرفت جدیدی ایجاد کرد، اما همچنان با توافق فاصله وجود دارد.

علت انگیزه و اشتیاق اروپا برای احیای برجام

سخنان مجید چگنی معاون وزیر نفت درباره بررسی امکان صادرات گاز ایران به اروپا بلافاصله مورد توجه رسانه‌های اروپایی قرار گرفت‌. خبرگزاری فرانسه گزارشی در این باره منتشر کرده و بسیاری از رسانه‌ها همین گزارش را بازنشر کرده‌اند. سخنانی که از چشم رسانه‌های صهیونیستی نیز دور نمانده و تایمزآواسرائیل به آن پرداخته است. در گزارش خبرگزاری فرانسه به ذخایر عظیم اما معطل مانده گاز ایران اشاره شده است که تحت تاثیر تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده قرار گرفته‌ است.

گزارش به شکل طبیعی به وابستگی اروپا به گاز روسیه اشاره می‌کند و گریزی نیز  به عراق می‌زند که واردکننده گاز ایران است. این مطلب می‌نویسد عراق برای پرداخت بهای گاز به ایران از "روشی پیچیده" استفاده می‌کند که ناقض تحریم‌ها نباشد هرچند برای واردات گاز ایران معافیت دارد. خبرگزاری فرانسه همچنین از اشتیاق اروپا در شرایط کنونی برای احیای برجام می‌گوید. این‌که چنین اظهارات کوتاهی از سوی مقامات ایران چنین بازتاب گسترده‌ای پیدا کند امری هرروزه نیست و به شرایط جهان و خصوصا جنگ اوکراین بازمی‌گردد.

مورا در تهران چه گفت و چه شنید؟

به گفته مقامات غربی، مورا این پیام را ارائه کرد که ایالات متحده ممکن است درباره بحث سپاه مذاکره کند اما تنها زمانی که مذاکرات احیای برجام به نتیجه برسد. ایران اما در مقابل عقب نشینی نکرد اما نشان داد که مایل است در این مدت گفتگوها را در مورد موضوعات دیگری غیر از سپاه از سر بگیرد و ممکن است خواسته های جایگزین بالقوه ای را در بحث سپاه مطرح کند.

با پایان یافتن جلسات در اواخر هفته گذشته، مقامات اروپایی نشانه های عمومی از پیشرفت محدود را ارائه کردند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در جریان نشست وزرای امور خارجه گروه 7 از کشورهای ثروتمند، گفت «سفر مورا به تهران بهتر از حد انتظار پیش رفته است. در مذاکراتی که به بن‌بست خورده بود، شاهد ایجاد گشایشی هستیم».

موضوع برچسب تروریستی آخرین نقطه اختلاف در مذاکرات تلقی می شود. متن توافق عملا نهایی شده است، به استثنای دو نکته جزئی دیگر که مقامات غربی آن را «مسائل فنی مرتبط با لغو تحریم‌ها» نامیدند که باید به سرعت حل شود.

دیپلمات‌های غربی گفتند که مورا این پیام را به علی باقری کنی، مذاکره‌کننده ارشد ایران، داد که آمریکا سپاه را از لیست تروریسم به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای حذف نخواهد کرد، اما ممکن است در آینده درباره این موضوع مذاکره کند. مورا هیچ پیشنهاد جدیدی از آمریکا به تهران ارائه نکرد.

در حالی که ایران از مواضع خود عقب نشینی نکرد، نشان داد که آماده است تا مذاکرات متوقف شده را از سر بگیرد و به بحث در مورد موضوعات غیر سپاه را ادامه دهد بنابراین اکنون دیپلمات‌های غربی انتظار دارند تهران خواسته‌های جایگزین بالقوه‌ای را مطرح کند و به واشنگتن فرصتی دهد تا درباره امتیازات دیگری که می‌تواند ارائه دهد فکر کند. هدف یافتن راهی برای دور زدن مانع بوجود آمده بر سر سپاه است.

اگر این پیشنهادها واقع بینانه باشد، مقامات غربی می گویند که طرفین می توانند در هفته های آینده دوباره برای گفتگو با یکدیگر ملاقات کنند اما هنوز تصمیمی گرفته نشده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها