رئیس مرکز تحقیقات ‌مجلس پاسخ می‌دهد؛

چرا دولت باید یارانه‌ها را هدفمند و ‌ارز ترجیحی را حذف کند؟

کد خبر: 1146335

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به اینکه نظریات پایه و راهبردهای اساسی در عرصه های مختلف از اولویت‌های اصلی مدیریت کشور است، گفت: قانونگذاری و سیاست گذاری و مسئولیت اجرایی کشور به شدت نیازمند نظریات پایه و راهبردهای اساسی است.

چرا دولت باید یارانه‌ها را هدفمند و ‌ارز ترجیحی را حذف کند؟

عطاءالله رفیعی‌آتانی ظهر امروز در جلسه شورای پژوهش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس که در سالن جلسات این مرکز در قم اظهار داشت: نظام سیاستگذاری و تصمیم‌گیری کشور به قواعد و اصول مبنایی عقلانی و منطقی نیازمند است و مراکز علمی و تحقیقاتی، نظریه، قواعد و اصول مبنایی و راهبردهای مشخصی برای کمک به سیاستگذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان کشور، تدوین و ارائه کنند.

وی ادامه داد: مراکز علمی و تحقیقاتی ما به صورت جدی و شبانه روزی تلاش می کنند، ولی آیا نظریه و یا قواعد و اصول مبنایی مشخصی که باید بر اساس آن فعالیت علمی آنها به سمت سیاستگذاری مطلوب سوق داده شود، تعریف و تدوین شده است؟

رفیعی آتانی ادامه داد: فرض کنیم که همه پژوهش های علمی و تحقیقاتی ما از طرف سیاستگذاران در دولت و مجلس پذیرفته شود، آیا برای ما مشخص هست که سمت و سوی حرکت و غایت نهایی کار کجاست و ما باید به کجا برسیم؟

وی گفت: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در کنار حضور پرقدرت و مفید در مجلس شورای اسلامی از نظر کمی و کیفی، باید به این مقوله ها توجه جدی داشته باشد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: همه قبول داریم که  امروزه در برخی مراکز علمی، کارها روان و سیرفعالیت ها نیز افزایش پیدا کرده است ولی نکته مهم این است که نمی دانیم که این حرکت ها و فعالیت های عظیم علمی در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... ما را به کدام سمت می برد.

رفیعی آتانی گفت: کشور ما باید در همه عرصه ها و زمینه ها، استراتژی مشخص و نظام اولویت داشته باشد و یعنی باید بدانیم که امروز اقتصاد ما از نقطه کنونی باید به کدام سمت و یا نقطه مطلوب مورد نظر برسد و این نیاز به مبنا و نظریه دارد.

وی ادامه داد: باید مشخص باشد که تصور ما از زندگی مطلوب اقتصادی چیست و راهکار اصلی برای رسیدن به این زندگی مطلوب کدام است؟ تا زمانی که این را ندانیم نمی‌توانیم حرکت های خود را در حوزه های مختلف از جمله اقتصاد به درستی تنظیم و جهت دهی کنیم.

  ارز ترجیحی و حذف آن  

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به حذف ارز ترجیحی و هدفمندکردن یارانه ها گفت: برخی در کشور طرفدار اقتصاد آزاد و مدافع آزاد شدن ارز 4200 هستند، درست است در این نوع ارز، رانت و فساد وجود دارد و عده ای هم سوء استفاده می‌کنند و بحث حدود 8 میلیارد دلار ارز در میان است ، ولی با شوک قیمتی آن که به جان مردم و بازار می افتد چه باید کرد؟ البته مجلس و دولت در این زمینه برنامه دارند،این قبیل مباحث نشان می دهد که باید اصول و مبنایی مشخص برای تصمیمات، در کشور حاکم شود.

  مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و نظام تصمیم گیری  

رفیعی آتانی گفت : مرکز تحقیقات اسلامی مجلس که در قالب هفت گروه علمی اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، فقه و حقوق، سیاست، مطالعات بنیادین حکمرانی، مطالعات تولیدی و زیربنایی و مدیریت اسلامی فعالیت علمی خود را سامان داده است، تلاش دارد که در حوزه های مطالعاتی خود، یک سری مبانی، اصول و قواعد و نظریه‌هایی را استخراج و به کمک نظام قانونگذاری و سیاستگذاری برای تصمیم گیری بیایند.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خطاب به محققان مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: جمهوری اسلامی باید در همه این رشته ها و حوزه ها، نظریه پایه ای و مبنایی داشته باشد و همه ما باید به نوبه خود در این زمینه به کمک نظام بیاییم.

وی تصریح کرد: بدون تعارف باید گفت، امروزه تکلیف خیلی از مباحث به خوبی روشن نیست، مثلا دولت تا چه اندازه باید در امور اقتصادی، فرهنگی و یا اجتماعی دخالت داشته باشد؟ در عرصه فرهنگ دولت ها چه رسالتی دارند؟ حوزه های علمیه و نهاد حاکمیت تا چه اندازه در حوزه های مختلف فرهنگی و اجتماعی مسئولیت دارند؟ زندگی مطلوب اداری چیست؟ در ارتباط با استخدام ها و پرداخت‌ها باید چه اصولی و مبناهایی رعایت شود؟ آیا دولت باید مانند یک موسسه خیریه فقط حقوق پرداخت کند؟

رفیعی آتانی ادامه داد: نخبگان علمی حوزه و دانشگاه و اصحاب تجربه باید در این زمینه راهکار دهند و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس این آمادگی را دارد که نظریات نخبگان و شخصیت های علمی را دریافت و با پختگی بیشتری به حوزه تقنین و سیاستگذاری انتقال دهد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: برای اینکه تصمیمات ما در حوزه های مختلف معقول و منطقی باشد و باید مبنا داشته باشیم.

وی با تاکید بر حضور حداکثری نخبگان حوزوی و دانشگاهی مرتبط با مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در کمیسیون‌های تخصصی مجلس خاطرنشان کرد: نمایندگان مجلس، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس را خانه خود و محققان، اساتید و کارشناسان این مرکز را مشاوران امین خود بدانند و سعی خواهیم کرد تمام توان خود را برای کمک به مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم به کار بگیریم.

در این نشست گروه‌های علمی هفتگانه مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گزارشی از فعالیت‌های خود در زمینه حضور در مجلس شورای اسلامی، بررسی طرح‌ها و لوایح در دستور کار کمیسیون‌ها، گزارش‌های علمی مکتوب مرتبط با طرح ها و لوایح و فعالیت‌های در دست اقدام مجلس شورای اسلامی، ارائه کردند./تسنیم

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها