«فردا» گزارش می‌دهد

مسافر قطر

کد خبر: 1130595

رئیسی پس‌فردا عامز قطر می‌‎شود و طی سفر دو روزه خود در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت و سخنرانی خواهد کرد.

مسافر قطر

گروه سیاست سایت فردا -  سید ابراهیم رئیسی، پس‌فردا یعنی دوشنبه دوم اسفندماه به دعوت رسمی تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در سفری دو روزه به دوحه خواهد رفت.

آنطور که گفته شده استقبال رسمی از سوی امیر قطر در دیوان امیری، گفت‌وگو با تمیم بن حمد و مذاکرات هیئت های عالی دو کشور و امضای چند قرارداد و تفاهنامه از برنامه های روز نخست سفر رئیسی به قطر است.

رئیس جمهور هم چنین در جمع ایرانیان مقیم قطر حضور می یابد و نشستی نیز با تجار قطری و ایرانی خواهد داشت. 

 او در دومین روز از این سفر در ششمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت و سخنرانی خواهد کرد. در این اجلاس سران و مقامات ارشد کشورهای ابرصادرکننده گاز حضور دارند و تعدادی از آنها در حاشیه نشست با رئیس جمهور کشورمان دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد.

گفتنی است، وزرای امور خارجه، نفت، میراث فرهنگی و گردشگری و رئیس دفتر رئیس جمهور، رئیسی را در این سفر همراهی می کنند.

درباره اهمیت این سفر و فرصت‌هایی که مناسبات گازی با قطر برای ایران دارد اما حرف بسیار است. رئیسی در حالی در ششمین اجلاس سران کشورهای صادر‌کننده گاز (GECF) شرکت می‌کند که ایران و قطر شرکای بزرگ گازی منطقه به شمار می‌روند.

دو کشور  جمعا 30 درصد ذخایر گاز طبیعی دنیا را در اختیار دارند. گفتنی است، ۷۰ درصد گاز ایران از میدان مشترک با قطر یعنی «پارس جنوبی» تأمین می‌شود که ۴۰ درصد آن سهم ایران و مابقی در اختیار قطری‌هاست، اگرچه سال‌های پیشرفت فازهای پارس جنوبی عمدتا در اوج تحریم‌ها بوده و با همت پیمانکاران داخلی این فاز‌ها توسعه یافتند ولی متأسفانه فاز یازدهم این میدان که مرزی‌ترین فاز ما با کشور قطر است، حدود ۱۰ سال است توسعه مطلوب پیدا نکرده و به گفته کارشناسان، عدم‌النفع توسعه آن در این سال‌ها، بیش از ۱۰ میلیارد دلار بوده است.

روزنامه «وطن امروز» در گزارشی با اشاره به همین نکات، نوشته است که «این احتمال که ۲ کشور در راستای توسعه همکاری‌های خود به توافقی برای سرمایه‌گذاری مشترک در این زمینه دست پیدا کنند نه‌تنها حضور ناگزیر کنسرسیوم‌های فرامنطقه‌ای در این میدان گازی را منتفی می‌سازد، بلکه سبب خواهد شد سود بیشتری نصیب ملت‌های ۲ کشور شود که در بهره‌گیری از این منابع خدادادی شراکت دارند.»

درباره اینکه قطر هم به ایجاد چنین توافقی راضی باشد اما تردیدهایی وجود دارد و همین نکته هم سفر رئیس جمهور را پراهمیت‌تر می‌کند. حسن مرادی، کارشناس حوزه انرژی در این باره به «آرمان ملی» گفت: «ما می‌توانیم با قطر به توافقاتی برسیم اگرچه حوزه، حوزه مشترک است ولی قطری‌ها می‌توانند از نظر سرمایه به ما کمک کنند تا سهم خودمان را در پارس‌جنوبی گسترش بدهیم، اگرچه یک نوع تضاد منافع احساس می‌شود ولی بعید می‌دانم دولت فعلی قطر نگران این مساله باشد و به همین دلیل می‌تواند برای برداشت بیشتر از ذخایر گازی پارس‌جنوبی با ایران همکاری کند تا ۲۴ فاز طراحی بتوانند تمام و کمال و فول ظرفیت کار کنند. بنابراین خود قطر هم می‌تواند عاملی برای همکاری‌های ما در زمینه گاز باشد. البته مهمتر از بحث گسترش حوزه و برداشت، همکاری‌های فنی است که ما هم در خدماتی نظیر لوله‌گذاری به قطر کمک کنیم؛ یعنی از سرمایه قطر هم برای توسعه گاز خودمان بهره ببریم و هم به آنها کمک کنیم. بنابراین توان فنی و مهندسی و صادرات خدمات فنی و مهندسی ما می‌تواند برای هر کشوری راهگشا باشد تا زمینه‌ای برای توسعه همکاری‌ها شود.»

 

 

۱

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین