«فردا» گزارش میدهد
چه خبر از وین؟
مذاکرات هستهای در وین برای یک هفته متوقف شده تا طرفین با پایتختها مشورت کنند، اما گره کار کجاست و کدام تصمیمات سیاسی قرار است گرفته شود؟
گروه سیاست سایت فردا - تیم مذاکره کننده ایران مثل سایر طرفها برجامی بعد از یک هفته مشورت در تهران به وین برخواهد گشت تا تکلیف مذاکرات هستهای روشن شود، مذاکراتی که از نظر بسیاری از تحلیلگران در نزدیکترین حالت ممکن به توافق رسیده است. وزارت خارجه آمریکا که گفته این مذاکرات در ماه جاری به شکلی بیسابقه تشدید شد و به مرحله نهایی نزدیک میشویم که نیازمند تصمیمات سیاسی است. تروئیکای اروپا در بیانیهای تاکید کرده که مذاکرات وین در حال نزدیک شدن به مرحله نهایی است.
این حرف را اما فقط آمریکاییها و غربیها نمیزنند. مثلا روزنامه همشهری با عنوان « فقط اراده سیاسی برای توافقلازم است» خوشبینی خود به آینده مذاکرات را نشان داده و نوشته اخبار منتشر شده از وین از حصول پیشرفت در گفتوگوها در محورهای اختلافی حکایت دارد و یک دیپلمات اروپایی در گفتوگو با وبگاه آمریکایی "دیپلماتیک" با تأکید بر اینکه طرفهای مذاکره در وین درحال آمادهسازی پیشنویس هستند، گفته: این مذاکرات خوب پیش رفته است.
حالا باید منتظر ماند و دید که بعد از یک هفته مشورت کار به کجا میرسد و چه تصمیماتی گرفته میشود. حالا که میگویند پرانتزهای باز رو به کاهش است باید دید که کدام پرانتز اساسی باقی است که کار را به مشورت کشانده است.
سید جلال ساداتیان کارشناس مسائل بین الملل، معتقد است که مهمترین اختلاف مذاکره کنندگان در وین این است که هیچ کشوری از مکانیزم ماشه استفاده نکند. زیرا معلوم نیست سه سال دیگر چه کسی در آمریکا رئیس جمهور شود و مشخص نیست که آنها زمانی که به برجام باز میگردند چه خواستههایی داشته باشند. آمریکا به دلیل خروج از برجام برای انجام این کار در حال حاضر هیچ حقی ندارد.
او در گفتوگویی با اشاره به اینکه ایران به علت اینکه آمریکا بدعهدی کرده است انتظار دارد تا آنها بیشتر از خود حسن نیت نشان دهند تا اندکی اعتماد بازسازی شود، گفته: تبادل زندانیان میتواند در این زمینه موثر باشد.
تکلیف این مذاکرات زودتر از یک هفته دیگر معلوم نخواهد شد اما اینطور که به نظر میرسد دفتر توافق موقت و مذاکره مستقیم با آمریکا هم بسته نشده است. دبیرکمیسیون امنیت ملی در اظهارنظری گفته بود که ایران پیشنهاد توافق موقت را هنوز تایید یا رد نکرده است. شرط ایران برای مذاکره مستقیم هم که روشن است و بارها گفته شده؛ اینکه حاصل گفتوگو توافقی خوب، پایدار و منطبق بر منافع ایران باشد.
دیدگاه تان را بنویسید