پیرمحمد ملازهی در گفتوگو با «فردا»:
آمریکا تصور میکند ایران به نقطه گریز رسیده است
پیرمحمد ملازهی گفت: ایران با توافق موقت مخالف است زیرا میخواهد تمام تحریمها و موانع فروش نفت یکجا رفع شود تا بعد از این به صورت عادی نفت بفروشد و بدون مانع پولهای نفتی به بانک مرکزی منتقل شود.
گروه سیاست سایت فردا: توافق موقت از دستور کار خارج شده است و ایران و آمریکا با آن مخالفت کردند؛ پیشنهادی روسی که بر اساس آن ایران به بخشی از داراییهایش میرسید و البته میتوانست به صورت محدود نفت بفرشد و در مقابل باید غنیسازی 60درصد را متوقف میکرد. اما چرا ایران و آمریکا با توافق موقت مخالف هستند؟
«مذاکرات به مطقه حساسی رسیده است که طرفین باید به هم امتیازاتی بدهند. روسها احساس کردند در این شرایط برای آنکه نه سیخ بسوزد و نه کباب و برای آنکه نگران از طولانیشدن مذاکرات بودند، پیشنهادی دهند تا بر مبنای آن بخشی از منابع مالی ایران آزاد شود و ایران بتواند به صورت محدود نفت بفرشود و از آن سو تعهداتی را هم بپذیرد و به نوعی آمریکاییها هم به امتیازاتی برسند».
او ادامه داد: «ایران با این شرایط مخالف است زیرا میخواهد تمام تحریمها و موانع فروش نفت یکجا رفع شود تا بعد از این به صورت عادی نفت بفروشد و بدون مانع پولهای نفتی به بانک مرکزی منتقل شود. در مقابل آمریکاییها میگویند نمیشود تمام تحریمها یکجا رفع شود زیرا بخشی از تحریمها در اختیار رئیسجمهور نیست و کنگره باید اجازه رفع آنها را بدهد. آمریکا هم با توافق موقت موافق نیست زیرا در شرایط کنونی نمیتواند انتظاراتی که ایران دارد را تأمین کند».
این تحلیلگر مسائل دیپلماتیک بیان کرد: «در مقطع کنونی باید با احتیاط رفتار کرد زیرا اگر مذاکرات طولانی شود ممکن است آمریکاییها بگویند دیگر دیر شده و توافق بشود یا نشود فرقی نمیکند و از مذاکرات خارج شوند. آمریکاییها تصور میکنند ایران به نقطه گریز رسیده است و غنیسازیاش به جایی رسیده که میتواند بمب تولید کند. در نگاه آمریکاییها این موقعیت یعنی نقطه گریز و وقتی کاملا به این باور برسند، از مذاکرات خارج میشوند».
او درباره تأثیرات عربستان و رژیم صهیونیستی بر آمریکا هم مطرح کرد: «در این بین عربستان و اسرائیل هم به آمریکا فشار میآورند و به نظر میرسد که کمکم آمریکا به سمت آنها میرود».
ملازهی در پایان گفت: «اگر احیانا مذاکرات به هر دلیلی به نتیجه نرسد ایران ضرر میکند زیرا احتمالا بار دیگر پرونده ایران به شورای امنیت برود و ممکن است همان شرایطی تکرار شود که در دوره آقای احمدینژاد شاهدش بودیم».
دیدگاه تان را بنویسید