طرح جهش تولید و تامین مسکن، در صورت اجرای درست میتواند رکود تولید در این بخش را کاهش دهد. روزنامه اعتماد این تحلیل را منتشر کرده و نوشت: به اعتقاد کارشناسان حوزه مسکن، رکود ساختوساز در سالهای اخیر که یکی از عوامل گرانی مسکن و ورود نقدینگی سرگردان به بازار ارز، بورس و طلا بوده و در صورت اجرای درست قانون جهش تولید مسکن، تا حدودی کاهش خواهد یافت.
نکته مهم در این قانون مربوط به اراضی متعلق به دولت است که باید برای ساختوساز و توسعه شهری در اختیار وزارت راه قرار گیرد و نکته طلایی در این قانون نیز ضمانت اجرایی آن است، چراکه تامین زمین یکی از مهمترین ارکان تحقق ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال دولت به حساب میآید و گفته میشود عمده هزینه یک واحد مسکونی مرتبط با هزینه زمین است. در این طرح البته از الگوی زمین صفر بهره گرفته شده که تا حد زیادی به اجرای برنامه مسکن مهر شباهت دارد. به اعتقاد برخی کارشناسان حوزه مسکن، الگوی زمین صفر روش مناسبی برای توزیع یارانه است که تورمزا هم نخواهد بود و موجب توزیع یارانه به شکل مناسب در بازار مسکن میشود، چون این زمینها عمدتا در اختیار نهاد بالادستی یا نظامی است. با این حال دیدگاه دیگری نیز وجود دارد که معتقد است ورود دولت به حوزه مسکنسازی عایدی درستی نخواهد داشت.
یک کارشناس بازار مسکن معتقد است؛ اصولا زمینهایی که برای ساخت مسکن در نظر گرفته میشود در بسیاری از کشورهای جهان خرید و فروش نمیشوند و مالکیت این زمینها یا برای دولت یا برای استان مربوطه آن کشور است و زمانی که در اختیار سازندگان مسکن قرار میگیرد تنها اعیان آن را میفروشند و عرصه آن خرید و فروش نمیشود. این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: معمولا درخصوص زمین در کشورهای دیگر حق مالکیتاندکی به خریدار داده میشود و مشابه این مورد در ایران نیز است، مانند زمینهای وقفی آستان قدس رضوی که زمینهای مشاع و وقفی هستند و مردم این زمینها را برای ساخت ویلا یا آپارتمان دریافت کردهاند منتها زمین این املاک با اجاره ۹۹ ساله است و بابت آن یک وجهاندکی را به صورت سالانه به صندوق مربوطه پرداخت میکنند. اکبرپور تصریح کرد: این نوع از زمینها همانند زمینهای وقفی در ایران هستند که میتواند منبع درآمدی نیز برای دولت باشد، اما این موضوع باعث میشود تا بخش زمین در دل قیمت آپارتمانها نباشد و مسلما قیمت این نوع از آپارتمانها که زمین آن دولتی است شکسته میشود. کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این پرسش که زمین چند درصد قیمت یک ملک را تشکیل میدهد؟ گفت: این موضوع به تعداد طبقات آن ملک هم بستگی دارد، به صورت متوسط قیمت زمین برابر قیمت واحد آپارتمان است به عنوان مثال اگر متراژ زمینی ۴۰۰ مترمربع باشد و اگر در این متراژ ۵ طبقه ساخته شود با ۶۰ درصد پوشش خواهد شد و حدودا یکسوم از ارزش متوسط آپارتمانها را قیمت زمین تشکیل میدهد.
اکبرپور در پاسخ به این پرسش که آیا ارایه زمینهای دولتی در طرح نهضت ملی مسکن میتواند بر بازار مسکن تاثیرگذار باشد؟ خاطرنشان کرد: مسلما این قضیه بیتاثیر نخواهد بود، البته دولت فرآیند دیگری را نیز در نظر دارد که درخصوص اعطای وامهاست و اعلام کرده افرادی که میخواهند واحدهای مسکونی بسازند و حتی روی زمینهای خودشان باشد همانند وام مسکن ملی به این افراد نیز وام تعلق خواهد گرفت که بهره کمی هم برای آن در نظر گرفتهاند. دولت به دنبال ساخت مجموعههای بزرگ مسکن و انبوهسازی است. این برنامه تنها مربوط به وزارت راه و شهرسازی نیست و شخصیسازها هم در این برنامه گنجانده شدهاند و با توجه به صحبتهایی که در این خصوص شده است به نظر میرسد نتیجه ساخت مسکن ملی از مسکن مهر بهتر باشد، چراکه مسکن مهر بیشتر در حاشیهها و مکانهایی دور از شهرها ساخته شده که جانمایی درستی ندارند و متاسفانه امکانات شهری نظیر سیستمهای آب و فاضلاب و برق، تلفن و جادهسازی و... در آنها صورت نگرفته است./کیهان
دیدگاه تان را بنویسید