کدام طرف‌ در حال تهی کردن برجام است؛ ایران یا غرب؟

کد خبر: 1122331

ایران نباید به کمتر از آنچه در توافق هسته‌ای سال 2015 به دست آمد و همه طرف ها بر سر آن تفاهم کردند، رضایت دهد یا تعهداتی بیشتر از آن توافق را بپذیرد. این آمریکاست که وضعیت فعلی در برجام و خسارت‌های مادی و حقوقی وارد شده به اعتبار بین المللی جامعه جهانی و اعضای برجام و نیز اقتصاد ایران را موجب شده است.

کدام طرف‌ در حال تهی کردن برجام است؛ ایران یا غرب؟

 با این حال به نظر می‌آید این کشور با همراهی سه کشور اروپایی تلاشی برای جبران وضعیت به وجود آمده ندارد.

از ابتدای مذاکرات در آذرماه اعضای اروپایی برجام و آمریکا بدون هیچ ابتکار عمل و پیشنهادی برای کاهش اختلافات و بازگرداندن اعتماد به میز مذاکرات رفتار کرده اند و با وجود گذشت چندین ماه از مذاکرات همچنان این کشورها به زیاده خواهی و انفعال خود در گفتگوها ادامه می دهند. این در حالی است که این کشورها از طولانی شدن مذاکرات همزمان با توسعه برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی می کنند. به عبارتی آنها در داخل اتاق مذاکرات با مشت‌های بسته هستند، اما بیرون از اتاق در فضای رسانه‌ای دم از محدود بودن زمان می‌زنند. بدون شک کسانی که سعی دارند برجام را از حیز انتفاع بیندازند و همان طور که خودشان می گویند توافق را به طور کامل "تهی" کنند سه کشور اروپایی و آمریکا هستند.

بعد از سه سال تحریم های حداکثری از سوی آمریکا، آنها به خوبی می دانند که تهدید ایران با تحریم و فشار اقتصادی دیگر فایده ندارد، از این رو به بهانه این که فعالیت های هسته ای ایران در حال عبور از مرحله "گریز هسته‌ای" است تلاش دارند تا به نحوی هم فعالیت های ایران را تا قبل از دستیابی به توافق متوقف کنند، هم با این اهرم کاری کنند که ایران از درخواست هایش برای رفع حداکثری تحریم‌ها عقب نشینی کند. این در حالی است که دولت ابراهیم رییسی از ابتدای شروع به کار تا کنون اعلام کرده است که باید همه تحریم های برجامی و فرابرجامی یک جا لغو شود و به کمتر از آن قانع نمی شود و اساسا اصلاحات و تغییرات اعمال شده در متن مذاکراتی به دست آمده از شش دور مذاکرات در راستای دستیابی ایران به منافع حداکثری اش از اجرا شدن برجام است که نسبت به آن در دولت حسن روحانی انتقاد داشت.

در همین حال شاهد تحرکاتی از سوی عربستان سعودی برای تحت تاثیر قرار دادن مذاکرات برجامی هستیم و نیز مواضع تندروانه مقامات رژیم صهیونیستی که انتظار است آمریکا و کشورهای اروپایی نسبت به ساکت کردن این رژیم اقدام لازم را انجام دهند. سکوت طرف های غربی و آمریکا در برابر تهدیدات هر روزه و علنی مسوولان این رژیم نشان می دهد که این کشورها بدشان نمی آید با اهرم اسراییل فشار به ایران را حفظ کنند تا شاید در وین از ایران امتیازات بیشتری بگیرند. آنها باید بدانند، سکوت این کشورها در برابر اسراییل و انفعال شان در میز مذاکرات همراه با زیاده خواهی های بی پایان، تنها به کاهش اعتماد میان طرف ها در اتاق مذاکرات می انجامد. تلاش این کشورها برای احیای برجام و بازگشت به تعهدات در حالی که اسراییل صراحتا از نابودی برجام سخن می گوید با یکدیگر همخوانی ندارد.

به گزارش ایسنا، مذاکرات دور هشتم در وین همچنان ادامه دارد و تا کنون هیچ صحبتی از توقف در این مذاکرات به منظور مشورت با پایتخت‌ها یا پایان این دور مطرح نشده است. هیات‌های مذاکره‌کننده در وین مستقر هستند و رایزنی ها در سطوح سیاسی در چارچوب دیدارهای دو جانبه و چندجانبه ادامه دارد.

در همین چارچوب روز سه‌شنبه هیات مذاکره کننده کشورمان با نمایندگان سه کشور اروپایی با حضور انریکه مورا هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام دیدار کرد. علاوه بر این، علی باقری و انریکه مورا نیز جداگانه با یکدیگر دیدار کردند./ ایسنا

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها