اتمام حجت رئیس مجلس دربارهٔ شرکتهای زیانده دولتی/قالیباف: شرکتهای زیانده باید از بودجه حذف و مسیر انحلال یا اصلاح را طی کنند
گروه کاری متشکل از کمیسیون های تخصصی مجلس که طی فرصت ۱۰ روزه باید بودجه را بررسی کنند و مرکز پژوهشها و دیوان محاسبات باید عملکرد شرکتها را بهطور دقیق برای اعمال در تلفیق بودجه بررسی کنند و شرکتهایی که بناست با آنها تسویهحساب شوند مشخص شود، به عنوان مثال اگر ۳۰ شرکت از ۳۷۷ شرکت باید تعطیل شوند یا به واحد اداری تبدیل شوند مشخص شود.
محمدباقر قالیباف، در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی: نکاتی را مسئولان سازمان برنامه، وزیر اقتصاد و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره این گزارش مطرح کردند، همه نظر واحدی داریم مبنی بر اینکه بند ی تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ درباره بودجه شرکتها و ساختارها اجرا نشده است. اما ما از چه کسی باید سوال کنیم که چرا این مصوبات اجرا نمیشود؟
۹ ماه از سال جاری گذشته است و سازمان برنامه گزارش بودجه بیش از ۲ هزار هزار میلیارد تومانی شرکتها که بیش از بودجه عمومی کشور است را به مجلس ارائه کرده است. از سال قبل هم معلوم بود که این شرکتها باید اسناد مالی را امضا کنند، اما هیچکدام از شرکتها امضا نکردند. سازمان برنامه این موضوع را پذیرفت و گزارش آن را به مجلس داد، ما هم پذیرفتیم اما این عادت تخلف و خلاف قانون عمل کردن را در شرکت ها انجام می دهند.
سال گذشته نیز تصویب شد که شرکتهایی که وظیفهٔ دولتی و حاکمیتی انجام می دهند، شرکتی نباشند. وزیر اقتصاد نیز در گزارش خود به این موضوع اشاره کرد. سؤال اینجاست که آیا دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ این شرکتها را حذف کرده است؟ خیر. همه حرفهایی که در اینجا زده میشود و میگوییم که نباید انجام شود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ دوباره شاهد خواهیم بود.
اگر اینگونه بودجه را بررسی و تعامل کنیم، نهایتا شرکتها همین مسیر خود را که در دهههای گذشته طی کردهاند ادامه میدهند و ما قانون تصویب میکنیم، اما شرکتها کار خود را انجام میدهند. بنا بود پاداش شرکتها بعد از بهرهوری و نتیجه سود و زیان، داده شود، بنا شد حقوق شرکتها از طریق شبکه دولتی پرداخت شود، اما چگونه پاداش و حقوق مجامعی که برگزار نشد و سندی را امضا نکردهاند پرداخت شد؟
امروز بودجه بدون امضای مجامع شرکتها به مجلس آمده است. بنده، سازمان برنامه، وزیر اقتصاد و کمیسیون تخصصی برنامه و بودجه مقصر هستیم. آقای خاندوزی گفتند آنهایی که وظیفه دولتی دارند نباید شرکت باشند، اما در لایحه سال ۱۴۰۱ همه آنها شرکت هستند. حداقل تفاهم کنید که در جریان بررسی لایحه در کمیسیون تلفیق بودجه، این شرکتها حذف شوند و اگر حذف کردیم دولت اجرا کند و نتیجه این نباشد که بعد از ۹ ماه گزارش بودجه به مجلس بیاید و ببینیم اینگونه نیست.
گروه کاری متشکل از کمیسیون های تخصصی مجلس که طی فرصت ۱۰ روزه باید بودجه را بررسی کنند و مرکز پژوهشها و دیوان محاسبات باید عملکرد شرکتها را بهطور دقیق برای اعمال در تلفیق بودجه بررسی کنند و شرکتهایی که بناست با آنها تسویهحساب شوند مشخص شود، به عنوان مثال اگر ۳۰ شرکت از ۳۷۷ شرکت باید تعطیل شوند یا به واحد اداری تبدیل شوند مشخص شود.
بحث مربوط به ارتباط شرکت ملی نفت و دولت از موضوعاتی است که قبلا تصویب شده اما اجرا نشده است و در لایحه بودجه سال آینده باید مورد توجه قرار گیرد. ما باید با دولت توافق کنیم که در سال ۱۴۰۱ وضعیت شرکتها تعیین تکلیف شوند، همچنین درباره تعیین تکلیف شرکت های زیان ده که در ۳ سال گذشته زیان ده بودند توافق کنیم که برای سال آینده بودجهای نداشته باشند و مسیر انحلال یا اصلاح خود را طی کنند.
بدهیهای معوق سررسید شرکتهای دولتی از موضوعات دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد، نزدیک به ۵۰ درصد بدهی شرکتها در بدهیهای معوقه برای شرکت ملی نفت است که تأثیرات جدی بر بانکها میگذارد. اگر ما دنبال جلوگیری از خلق نقدینگی هستیم و تسهیلات را به پروژههای سرمایهگذاری میدهیم باید شرکتهایی که بدهیهای آنها معوق شده با بانک تسویهحساب کنند که فرصت برای سرمایهگذاریهای بعدی ایجاد شود.
این گروه کاری عملکرد تبصره مذکور را بررسی کند تا در کمیسیون تلفیق بتوانیم پیگیری کنیم و بودجه سال ۱۴۰۱ که اولین بودجه دولت سیزدهم است با تفاهم و اتفاق نظر به تصویب برسانیم، بودجهای که کاملا اجرایی باشد و دولت مصمم به نظارت باشد تا هر آنچه در بودجه تصویب شده اجرا شود نه آن چیزی که در لایحه به مجلس ارائه داده است.
دیدگاه تان را بنویسید