«فردا» گزارش میدهد
شاخص عدالتخواهی
عدالت خواهی از جمله مفاهیم زیبایی که است که کسی با آن مخالف نیست، پیچیدگی ماجرا و مسائلی که در این بین ایجاد میشود اما به خاطر مشخص نبودن شاخصها و چارچوبهای عدالتخواهی است.
گروه سیاست سایت فردا – عدالتخواهی از جمله مفاهیم زیبا اما مبهمی است که این روزها بیش از قبل مطرح و بعضا دردسر ساز میشود. یک بار در مجلس میبینیم که کار را به ذکر اسامی و تذکر گرفتن از رهبری میرساند، یک بار دیگر هم طیفی از جبهه اصولگرایی را به نقد تریبون نماز جمعه واداشته و وحدت شکن میشود. از این رو است که ضرورت یافته بیشتر به این مهم پرداخته و تعریف دقیقتر و روشنتری از حدود عدالت خواهی ارائه دهیم. حدود و چارچوبی که به باور تحلیلگران و کارشناسان امر هم چندان روشن و واضح نیست.
مثلا ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگر به «فردا» گفته است: «مفهوم عدالتخواهی بسیار گسترده است و در ابعاد مختلفی هم ناشناخته است. یعنی هنوز به لحاظ تئوریک روی این مفهوم نظریهپردازی نشده و نمیدانیم که عدالت در عرصههای مختلف چه معنایی دارد». به گفته او «اجمالا میتوان گفت که حفظ حرمت افراد یکی از مصادیق عدالتخواهی است. این حرمت صرفا توسط دادگاه صالحه باید تشخیص داده شود. در برخی موارد هم ممکن است این مرجع قوه قضاییه نباید اما بالاخره یک مرجعی وجود دارد و تا تصمیم نگرفته باید حرمت افراد حفظ شود».
ایمانی تاکید میکند که «عدالتخواهی با رادیکالیسم و تندروی خیلی فاصله دارد و حتی دو مفهوم مغایر هستند».
پیچیدگیهای عدالت
بیژن مقدم، فعال رسانهای اصولگرا نیز نظر مشابهی دارد و میگوید: «تحقق عدالت پیچیدگیهای خاص خود را دارد و مدافعان عدالت باید بسیار حوسشان جمع باشد که در مسیری که حرکت میکنند نکند که حقی از فردی تضییع شود. اکنون که دومسئله مهم مبارزه با فساد و شفافیت مطرح میشود، ممکن است به جاهایی برخورد کند که بازتاب منفیای داشته باشد».
به گفته او «ممکن است برخی برای تحقق شفافیت یا مبارزه با فساد دچار افراط شوند و بدون تحقیق همهجانبه و کسب اسناد کامل نام افراد را علنی کنند یا مسائلی را علیه آنها مطرح کنند که همه واقعیت نباشد. رهبر انقلاب همواره بر این موضوع تأکید کردهاند که نباید حقی از کسی تضییع شود و این موضوع بهخصوص در مسیر مبارزه با فساد اهمیت دارد».
مقدم تاکید میکند: «همه عدالتخواهان و فعالان عرصه مبارزه با فساد و شفافیت باید قبل از آنکه اسناد خود را به رسانهها بدهند یا خودشان منتشر کنند، اسناد به دستآمده را در اختیار قوه قضائیه قرار دهند تا آنها پیگیر موضوع شوند و در صورت اثبات جرم منتشر کنند و در پایان میگویم که نمیشود به نام عدالتطلبی کرامت انسانی افراد را خدشهدار کرد».
اهمیت شاخص سازی
محمدصادق کوشکی ، فعال سیاسی اصولگرا هم قبل در گفتوگو با «مثلث آنلاین» به سخنان رهبری در این باره اشاره کرده گفته بود: «تعبیری که رهبر انقلاب به کار بردند کاملا یک فرمان بود. ایشان مطرح کردند که عدالت باید به مثابه یک روش و دیدگاه حاکم در دولت باشد و قوه مجریه هر تصمیمی که میگیرد باید به پیوست عدالت باشد. یعنی اگر سفر استانی رفته میشود، اگر مدرسه ساخته میشود، اگر عزل و نصبی صورت میگیرد همه و همه باید با پیوست عدالت باشد. عدالت یعنی آنکه هر پدیدهای در جای خودش قرار بگیرد. حالا بر اساس این تعریف اگر یک فردی به غلط در جایگاه وزارت قرار بگیرد یا شخصی به غلط معاون رئیسجمهور همه اینها بیعدالتی است».
به گفته او «دولت باید برای تحقق عدالت شاخصسازی کند. رهبر انقلاب میگویند در همه عرصهها عدالت رعایت شود و دولت برای اجرای این مهم باید چارچوبهایی مشخص کند که همه اقدامات همه مسئولان در آن چارچوب بر اساس عدالت باشد. اگر چنین شاخصسازیای صورت نگیرد، تردیدی نیست که اجرای عدالت محدود میشود به چند گزارش و شعار».
روحیه انقلابی
محمدکاظم انبارلویی از دیگر سیاسیونی است که به عدالت خواهی باور دارد. او میگوید: «اکنون لازم است که روحیه انقلابی در مدیران به وجود آید تا بتوانند پاسخگوی مطالبان مردم باشند. مدیران در سالهای گذشته فاقد روحیه جهادی و انقلابی بودند و مردم هم نسبت به مجموعه دولت بیاعتماد شدند. حالا وقت آن است که دولت آقای رئیسی در هر مصوبه، آییننامهای و به طور کلی در هر تصمیمی عدالت را در نظر داشته باشد و عدالت پیوست تمام تصمیمها باشد؛ نکتهای که رهبر انقلاب هم به درستی به آن اشاره کردند و دیگر اینطور نباشد که طبقات محروم در پی تصمیمات مسئولان پایمال شوند».
عدالت اجتماعی
حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه نیز معتقد است که «دو مقوله عدالت اجتماعی و عدالت اقتصادی بیتردید با هم پیوندی ناگسستنی دارند که در مقطع کنونی از سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور مستقر انتظار میرود، این موضوع را در اولویت کاری خود قرار دهد تا بتوان امید داشت با برقراری عدالت اعتماد از دسترفته عمومی نیز احیاء شود».
حسین سبحانینیا دیگر فعال سیاسی اصولگرا به «عدالت اجتماعی» پرداخته و میگوید: «یکی از شعارهای دولت آقای رئیسی تحقق عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد بوده است و حتما بعد از اولویتهایی مانند مهار ویروس کرونا و تأمین معیشت مردم باید این اولویت پیگیری شود و همانطور که خود آقای رئیسی هم گفته، زمینه عدالت اجتماعی مبارزه با فساد و رانتخواری است و بعد از این اینطور نباشد عدهای به آلاف و الوف برسند و عدهی با سیلی صورت خود را سرخ نگاه دارند. وظیفه دولت ایجاد عدالت اجتماعی است؛ بنابراین مقدمه عدالت اجتماعی فسادستیزی و مبارزه با رانتخواری و حقوقهای نجومی است».
دیدگاه تان را بنویسید