«فردا» گزارش می‌دهد

دوباره دعوای FATF

کد خبر: 1104962

ایران همچنان در لیست سیاه FATF قرار دارد و همین هم سبب شده که یک بار دیگر مدافعان و مخالفان پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی در مقابل هم صف‌آرایی کنند.

دوباره دعوای  FATF

گروه سیاست سایت فردا – ایران در لیست سیاه FATF ماند و دعواهای داخلی در این باره نیز ادامه دارد . همین دیروز بود که غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگویی با ایرنا گفت «با قرار گرفتن مجدد نام ایران در لیست سیاه   FATF تغییر تازه‌ای در مراودات تجاری ایران رخ نمی‌دهد، چون FATF نه داغی دارد و نه درفشی». این جمله او با حواشی و بازخوردهایی همراه بود. مثلا احمد زیدآبادی در شماره امروز آرمان ملی نوشت: «سخن آقای مصباحی‌مقدم مرا به یاد یکی از دوستانی می‌اندازد که برای تأمین وثیقه آزادی یکی از نزدیکانش از زندان، ملک خود را گرو گذاشت و از قضا آن زندانی هم پس از آزادی، کشور را ترک کرد. به آن دوست گفتم؛ حالا سرنوشت ملکت چی می‌شه؟ پاسخ داد: «هیچی نمی‌شه. آن روز که رفتم ثبت اسناد برای گذاشتن وثیقه، اصلاً اتفاقی نیفتاد که! فقط یه کارمندی با یه خط عجق وجق یه جمله داخل سند نوشت و گفت برو. فکر کنم خودش هم نتونه بخونه چی نوشته!» گفتم؛ «همون یه جمله عجق وجقِ ناخوانا یعنی اینکه ملکت در توقیف است وحق فروش و معامله آن را نداری و با فرار متهم با خطر مصادره روبه‌رو است.»

این اما تنها واکنش به اظهارات مصباحی مقدم نبود و کانال تلگرامی «عصر ما» هم نوشت: «برای ارزیابی درستی یا نادرستی این «کم اهمیت جلوه دادن لیست سیاه FATF » لازم نیست استدلال های مفصلی نوشت. کافی است گزارش های «تسنیم» را درباره نتیجه قرار گرفتن ترکیه در لیست خاکستری بخوانیم. آنجا که دست کم در دو گزارش به « تبعات ورود ترکیه به لیست خاکستری پولشویی» پرداخته و نوشته: اگر ترکیه برای مدتی طولانی در لیست خاکستری گروه اقدام ویژه  بماند، نه تنها تجارت، بلکه جذب سرمایه گذار خارجی برای این کشور بسیار دشوار و شاید ناممکن خواهد شد. این همان واقعیتی است که درباره ایران اتفاق افتاده اما لجاجت‌های سیاسی مانع از اعتراف به آن شده است. FATF هم داغ دارد هم درفش این را اقتصاد در حال جان دادن ایران درک می‌کند.»

دعوای بین مدافعان و مخالفان پیوستن به FATF اما به اینجا ختم نمی‌شود. شاهد آنکه روزنامه «کیهان» به گزارش اخیر «اعتماد» واکنش نشان داده و تحت عنوان «ادامه اصرار مدعیان اصلاحات برای‌ انداختن ایران به چاه FATF» نوشته است: «جریان اصلاح‌طلب یک روز مدعی شد که چون به FATF نپیوستیم، پس نمی‌توانیم واکسن وارد کرده و واکسیناسیون سراسری را با شتاب انجام دهیم اما با روی کارآمدن دولت رئیسی و در شرایطی که در لیست سیاه FATF بودیم، واردات واکسن شتاب گرفت و واکسیناسیون روزانه رکورد زد. این طیف همچنین مدعی شد که چون در لیست سیاه FATF هستیم، نمی‌توانیم به عضویت شانگهای درآییم. اما در دولت رئیسی و در شرایطی که ایران در لیست سیاه FATF بود، به عضویت رسمی و دائمی در شانگهای درآمدیم.»

کیهان نوشته: «بهانه اصلاح‌طلبان درباره ارتباط تجارت خارجی کشورمان با تصویب این لوایح نیز دروغ محض است و هیچ‌گونه پشتوانه استدلالی و استنادی قابل اعتنایی ندارد. آمارها نشان می‌دهد تصویب لوایح FATF تاثیر چندانی بر میزان تجارت خارجی نداشته است. آمارهای رسمی بانک مرکزی و گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهند طی دوره ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۸، حجم تجارت خارجی غیرنفتی ایران، چه در حالت حضور در لیست سیاه FATF و چه در حالت تعلیق از لیست سیاه و فراتر از آن، چه در زمان اعمال تحریم‌های سال ۱۳۹۰، چه پس از اجرای برجام و چه پس از خروج آمریکا از برجام، تقریبا بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار در نوسان بوده است و از هیچ یک از این رویدادها متاثر نشده است. به‌عبارت دیگر FATF متغیر موثری بر تجارت خارجی غیرنفتی ایران نبوده‌اند.»

در ادامه این گزارش کیهان آمده است: «نکته قابل تامل اینکه پیوستن ایران به FATF دقیقا در راستای منافع آمریکاست، برای همین بود که مایک پمپئو وزیر خارجه دولت ترامپ گفته بود که ایران باید فورا به این سازمان بپیوندد، جالب اینکه طیف اصلاح‌طلب در داخل نیز دقیقا در راستای منافع دولت آمریکا و مغایر با منافع ملی کشورمان با هر حربه و دروغی خواستار پیوستن ایران به FATF است. FATF بازوی وزارت خزانه‌داری آمریکا در هوشمند‌سازی تحریم‌ها است. تحریم بی‌سابقه جمهوری اسلامی توسط آمریکا و اتحادیه اروپا باعث شده است که مسئولان برای بی‌اثر کردن آن، مسیر دور زدن تحریم‌ها را در پیش بگیرند. سیاستی که باعث شکست تاکتیک فشار حداکثری آمریکا شده است. شاید به همین منظور است که بخشی از طیف اصلاح‌طلب تاکنون با ترفندهای مختلف تلاش کرده تا ایران را به پیوستن به این سازمان وادار کند.»

گفتنی است «اعتماد» در آن گزارشی که کیهان به آن واکنش نشان داده نوشته بود: « FATF یا همان گروه ویژه اقدام مالی پنجشنبه هفته‌ای که گذشت، از ادامه حضور جمهوری اسلامی در لیست سیاه خود خبر داد تا ایران به‌ همراه کره‌‌شمالی تنها کشورهایی باشند که بنابر اعلام FATF، مقررات و سازوکاری را که این نهاد بینادولتی به ‌منظور مبارزه با پولشویی و فساد بانکی طراحی و تدوین کرده، به ‌طور تام و تمام رعایت نکرده و به همین دلیل، دیگر کشورهای جهان در مبادلات بانکی و پولی با سیستم‌های پولی و بانکی این دو کشور محتاط باشند. هر چند حد و حدود این احتیاط با توجه به آنکه اکنون جمهوری اسلامی علاوه‌بر قرار گرفتن در این لیست سیاه، همزمان تحت تحریم‌های بانکی و به ‌طور کل محدودیت‌های اقتصادی نیز هست، عملا کار را به آنجا رسانده که می‌توان گفت اغلب کشورهای جهان اساسا حاضر به تعامل بانکی با ایران نمی‌شوند».


 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها