مصوبه بازگشت نخبگان

کد خبر: 1083388

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه جلسه ۸۴۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۴ خرداد ۱۴۰۰ با عنوان «راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان» را برای اجرا ابلاغ کرد.

مصوبه بازگشت نخبگان

 به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیرو ارائه گزارش بنیاد ملی نخبگان به شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتباط با میزان خروج و بازگشت نخبگان و همچنین میزان اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، به منظور جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان، مصوبه «راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان» در جلسه ۸۴۱ مورخ ۴ خرداد ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی و به پیشنهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به تصویب رسیده است.

متن کامل مصوبه «راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان» به شرح ذیل است:

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

بنیاد ملی نخبگان

قوه قضائیه

دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی

مصوبه «راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان» که در جلسه ۸۴۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۰۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی و به پیشنهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می‌شود:

مقدمه:

پیرو ارائه گزارش بنیاد ملی نخبگان به شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتباط با میزان خروج و بازگشت نخبگان و همچنین میزان اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، به منظور جذب، نگهداشت، تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان، احکام متناظر به شرح ذیل پیش بینی می‌گردد:

ماده ۱- به منظور ارتقای سرمایه انسانی کشور در تحقق اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان، معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور موظف است با همکاری بنیاد ملی نخبگان نسبت به طراحی و اجرای برنامه «همکاری با متخصصان و کارآفرینان توانمند ایرانی خارج از کشور» با محورهای ذیل اقدام نماید:

۱- تسهیل بازگشت متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور و بهره برداری از ظرفیت آن‌ها در توسعه علمی، فناورانه و نوآورانه کشور؛

۲- ارتقای گردش نخبگان با تعامل و همکاری مؤثر میان متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور و بدنه داخلی نظام علم و فناوری کشور؛

۳- طراحی برنامه‌های ویژه برای توسعه کسب و کارهای جدید و پیشبرد فناوری‌های راهبردی کشور با استفاده از ظرفیت متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور.

تبصره ۱- دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و همچنین مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی مجازند علاوه بر سازوکارهای موجود، از طریق مرکز تعاملات بین المللی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری از میان دانش آموختگان و اساتید برجسته ایرانی خارج از کشور؛ موضوع برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور در قالب قرارداد پیمانی یک ساله، عضو هیئت علمی جذب نمایند. در مدت مذکور فرایند جذب مشتمل بر گزینش علمی و عمومی در چارچوب ضوابط معمول انجام می‌گیرد.

تبصره ۲- سازمان اداری و استخدامی کشور موظف است برای تأمین ردیف مجوز استخدام هیأت علمی موضوع این برنامه در سقف ردیف‌های مجاز سالیانه همکاری و اقدام نماید. سازمان برنامه و بودجه موظف است منابع لازم برای این برنامه را در قوانین بودجه سالیانه پیش بینی نماید.

ماده ۲- در راستای تحقق اهداف بند ۶-۳ سیاست‌های کلی علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله العالی

و همچنین اجرای اقدامات ملی ۸ و ۹ سند جامع روابط علمی بین المللی جمهوری اسلامی ایران، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موظف است با همکاری همه ارکان دولت و دستگاه‌های اجرایی، سازوکار جذب نخبگان و متخصصین غیرایرانی را به ویژه از کشورهای هدف، تدوین و برای تصویب و ابلاغ به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه نماید.

ماده ۳- دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و همچنین مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی می‌توانند اعضای هیئت علمی ایرانی که در دانشگاه‌های برتر دنیا مشغول به فعالیت هستند و پس از طی مراحل قانونی جذب به عنوان عضو هیأت علمی پذیرفته شده‌اند را با تأیید هیأت ممیزه خود با حداقل همان درجه علمی مشابه دانشگاه مبدأ استخدام نمایند.

ماده ۴- با هدف ارتقای حکمرانی و هوشمندی ملی در حوزه تبادلات بین المللی سرمایه انسانی خصوصاً نیروی انسانی تحصیلکرده و متخصص، «رصدخانه ملی گردش نخبگان» با حمایت معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور و بنیاد ملی نخبگان و با استفاده از ظرفیت یکی از دانشگاه‌های معتبر کشور، با مأموریت رصد، پایش و ارزیابی جایگاه جمهوری اسلامی ایران در جریان‌های بین المللی گردش نیروی انسانی تحصیلکرده، فناور و متخصص و نخبه و عوامل مؤثر بر آن، بدون توسعه تشکیلاتی تشکیل می‌شود.

تبصره: معاونت علمی و فناروی ریاست جمهوری پس از تشکیل «رصدخانه ملی مهاجرت»، اساسنامه آن را به تصویب ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور خواهد رساند.

ماده ۵- به منظور ارتقای جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی:

دولت موظف است به گونه‌ای برنامه‌ریزی نماید که سهم سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاه‌های اجرایی کشور ارتقا یابد. برنامه جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاه‌های اجرایی کشور موضوع این بند ظرف مدت یک ماه پس از تصویب، توسط بنیاد ملی نخبگان تهیه و در هیأت وزیران به تصویب می‌رسد.

دولت موظف است از کارفرمایان بخش خصوصی برای هرگونه همکاری در طرح‌های بنیاد ملی نخبگان و یا بهره‌گیری از سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه کشور، حمایت‌های ویژه به‌عمل آورد.

ماده ۶- همکاری اعضای هیأت علمی مراکز آموزش عالی و پژوهشی وزارتین (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) با بنیاد ملی نخبگان، دارای امتیاز اجرایی و حسب مورد پژوهشی در آئین‌نامه ارتقا و ترفیع اعضای هیأت علمی است و همچنین مشمول کسری موظفی در مؤسسات مربوطه می‌شود.

تبصره: امتیاز ارتقا و کسری موظفی، در کمیته سه نفره متشکل از معاونین مربوطه در وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاون مربوطه بنیاد ملی نخبگان تعیین شده و در اصلاحیه آئین‌نامه ارتقا اعمال خواهد شد.

ماده ۷- دولت با همکاری قوه قضائیه و سایر نهادهای حاکمیتی موظف است ضمن حمایت از مؤسسات خصوصی فعال در زمینه بازگشت نخبگان، ضوابط و مقررات لازم در زمینه جلوگیری و محدود کردن فعالیت مؤسسات مهاجرت غیرقانونی را تدوین و پس از تصویب در مراجع ذی ربط ظرف مدت شش ماه، به اجرا درآورد.

ماده ۸- سازمان امور اداری و استخدامی کشور موظف است ضوابط جذب و استخدام را به گونه‌ای تنظیم نماید که دانش آموختگان برتر مشمول تسهیلات خدمت نظام وظیفه تخصصی بنیاد ملی نخبگان، مجاز باشند پس از شروع پروژه تحقیقاتی جایگزین خدمت مورد تأیید از سوی «مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح» و پس از طی دوره آموزش نظامی و قبل از صدور کارت پایان خدمت، نسبت به شرکت در مقدمات استخدام در دستگاه‌های غیرنظامی مانند شرکت در آزمون‌های تخصصی، عمومی، استخدامی و آزمون‌های حرفه‌ای از قبیل آزمون وکالت و نظایر آن و فرایند جذب اعضای هیئت علمی، اقدام نمایند.

ماده ۹- با هدف ارتقای تعاملات بین المللی علم و فناوری، توسعه کسب و کارهای دانش بنیان بین المللی و جذب، بازگشت و نگهداشت نخبگان و متخصصین ایرانی و غیرایرانی، مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری رئیس جمهور عهده دار انجام تمامی وظایف محوله به معاونت علمی و فناوری، مندرج در بندهای این مصوبه خواهد بود.

ماده ۱۰- این مصوبه در ۱۰ ماده و ۴ تبصره در جلسه ۸۴۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۰۴ به تصویب رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا است.

حسن روحانی

رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی/مهر

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها