نگاه تحلیلگر/ گفت‌وگوی سایت «فردا» با هدایت‌الله آقایی:

احتمال انشعاب در اصلاحات وجود دارد/ برخی اصلاح‌طلبان معتاد به قدرت شده‌اند

کد خبر: 1075725

هدایت‌الله آقایی گفت: شکاف میان قدرت‌طلبان به ظاهر اصلاح‌طلب و آنها که در اندیشه اصلاح‌اند تشدید می‌شود و شاهد نوعی واگرایی و حتی انشعاب خواهیم بود.

احتمال انشعاب در اصلاحات وجود دارد/ برخی اصلاح‌طلبان معتاد به قدرت شده‌اند

گروه سیاست سایت فردا: اصلاح‌طلبان از یک سو سرمایه اجتماعی خود را از دست داده‌اند و از سوی دیگر اختلافات درونی آنها چنان بالا گرفته است که برخی احتمال ایجاد یک انشعاب مهم در این مجموعه سیاسی را می‌دهند. حالا و بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری باید بررسی کرد که آینده اصلاحات و البته اصلاح‌طلبان در پرتوی سیاسی ایران چه می‌شود؟ آیا آنها باز هم می‌توانند نقش‌آفرین باشند یا باید انتخابات 1400 را خط پایانی بر جریان 24ساله اصلاحات دانست؟

هدایت‌الله آقایی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در تحلیل آنچه بر سر جبهه اصلاحات آمده است، به «فردا» گفت: «من در اسفند سال گذشته در مصاحبه‌های متعدد پیش‌بینی کردم که یک دوگانگی عظیم در جبهه اصلاحات به وجود می‌آید که همین هم شد و دیدیم که از یک سو نهاد اجماع‌ساز اعلام کرد از هیچ نامزدی حمایت نمی‌کند اما 14 حزب از آقای همتی حمایت کردند. از طرفی مردم هم دیگر به نیروهای اصلاح‌طلب اعتماد لازم را ندارند. مردم نسبت به ساختارهای موجود اعتراض دارند و در قالب‌های مختلف اعم از آراء باطله یا رأی‌ندادن اعتراض خود را نشان دادند. حالا در این بین اصلاح‌طلبان با یک چالش مهم روبه‌رو هستند. ذات اصلاح‌طلبی، انتقاد به وضع موجود است و رفتن به سمت اصلاح‌ است اما در سال‌های اخیر برخی احزاب و افراد اصلاح‌طلب، اصلاح‌طلبی را به روی کار آمدن فردی مناسب‌تر که قدری مدیریت بهتری داشته باشد، تقلیل داده‌اند».

او ادامه داد: «در مقابل مردم به این شیوه اصلاح‌طلبی قانع نیستند و اصلاحات را عمیق‌تر می‌خواهند. حالا در این شرایط وقتی هر رئیس‌جمهوری روی کار بیاید ولو با حمایت صددرصدی اصلاح‌طلبان و در نهایت بگوید اختیار نداشتم، یک تدارکاتچی بیشتر نبودم یا بگوید صبح جمعه فهمیدم که بنزین گران شده است، مردم می‌پرسند این چه‌طور اصلاحاتی است که به سمت رفع مشکل اصلی یعنی اختیارات رئیس‌جمهور نمی‌رود و صرفا خود را درگیر افراد کرده است؟»

این فعال سیاسی درباره طیفی از اصلاح‌طلبان که در اختیار گرفتن قدرت سیاسی اصل می‌دانند، بیان کرد: «بخشی از اصلاح‌طلبان به قدرت اعتیاد پیدا کرده‌اند و نمی‌خواهند به سمت مردم و راه‌کاریافتن برای حل مشکلات اساسی بروند. تردید نکنید اگر اصلاح‌طلبان نتوانند به یک نتیجه راهبردی مشترک برسند، شکاف میان قدرت‌طلبانِ به ظاهر اصلاح‌طلب و آنها که در اندیشه اصلاح‌اند تشدید می‌شود و شاهد نوعی واگرایی و حتی انشعاب خواهیم بود».

او افزود: «اما اگر اصلاح‌طلبان که حالا دیگر درگیر مدیریت شهری، دولت و مجلس نیستند، جبهه‌ای فراگیر تشکیل دهند و هدفشان درک عمیق مطالبات واقعی مردم باشد، در آن صورت می‌توان امید داشت که جبهه اصلاحات به مسیر اصلی خود بازگردد و توسط اصلاح‌طلبانی اصیل و واقعی راهبری شود».

آقایی درباره اینکه اگر شرایطی که گفتید محقق شود، بازهم سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان به آنها اعتماد می‌کند یا خیر، اظهار کرد: «مردم اصل انتخابات را دوست دارند و به هیچ‌وجه در پی طغیان نیستند و می‌خواهند مشکلات با آرامش حل شود اما در عین حال از فریب بدشان می‌آید. اگر اصلاح‌طلبان با مردم صادقانه رفتار کنند و برای مردم و نه منافع خودشان کار کنند، این سرمایه اجتماعی احیاء می‌شود».

او در پایان درخصوص جایگاه کنونی سید محمد خاتمی در میان مردم و اصلاحات گفت: «آقای خاتمی هنوز در پیشگاه مردم و نیروهای سیاسی اصلاح‌طلب دارای احترام است اما او نیز در ماه‌های اخیر دچار رفتارهایی متناقض بود. البته مجموعه اصلاح‌طلبان رفتارهای متناقض داشتند؛ مثلا دیدیم که در ابتدا نهاد اجماع‌ساز بیانیه داد که در انتخابات نامزدی نداریم اما بعد از آن تعدادی از احزاب از آقای همتی حمایت کردند و در آخر هم معلوم نشد موضع دقیق آقای خاتمی چیست اما به هر حال و با همه اینها هنوز آقای خاتمی انسان محترمی است».

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین