جلیلی: ۸ سال کشور با کلید لبخند به دنیا قفل شد

کد خبر: 1070305

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به سخنان خود در انتخابات سال 92 گفت: پاسخ‌های دیگری هم داده شد که چرخ کارخانه باید بچرخد و چرخ سانتریفیوژ هم باید بچرخد، گفته شد که می‌توان به دنیا لبخند زد. هشت سال کشور با این فرمان اداره شد یا با این کلید قفل شد.

جلیلی:  ۸ سال کشور با کلید لبخند به دنیا قفل شد

 خبرگزاری فارس: سعید جلیلی، نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، در برنامه «گفت‌وگو با مردم» شبکه اوّل سیما با بیان اینکه ایران بزرگ در طول تاریخ، فراز و نشیب‌های زیادی داشته است، گفت: ما در جهان فقط یک کشور نیستیم؛ یک تمدن و یک فرهنگ بوده و هستیم. با انقلاب اسلامی یک خیز بلند برای احیای این نقش تمدنی ایجاد شد.

وی ادامه داد: امروز دوباره بعد از صدها سال ما کم‌کم شخصیت‌هایی داریم که به مرزهای دانش نزدیک شده‌اند و در برخی رشته‌ها در رده‌های یکم تا دهم دنیا قرار داریم. از ابن‌سیناها تا کاظمی آشتیانی‌ها، از خواجه نصیرها تا شهید شهریاری‌ها، از خوارزمی‌ها تا فخری‌زاده‌ها،از سربداران تا قاسم سلمیانی‌ها.

جلیلی با بیان اینکه ما راه دور و درازی را آماده‌ایم و امروز در یک پیچ تاریخی قرار داریم، گفت: در یکی دو قرن گذشته هر وقت خواسته‌ایم جهشی ایجاد کنیم، دشمنان خارجی ما تلاش کرده‌اند تا مانع شوند. متأسفانه جریان‌هایی را هم از داخل کشور همراه خود کرده‌ و به خدمت خود گرفته‌اند. امیرکبیر حرکت بزرگی را شروع کرد ولی علیه او فضاسازی صورت گرفت و او را به‌ شهادت رساندند.

وی ادامه داد: در دوره‌های مختلف، شخصیت‌هایی داشته‌ایم که کشور را به افق‌های بلند رسانده‌اند ولی به دست جریان‌های سرسپرده غرب کنار زده شده‌اند؛ از سید جمال تا شهید مدرس، از مشروطه تا نهضت نفت. آخرین جنایت آن‌ها ترور سردار دل‌ها شهید سلیمانی و دکتر فخری زاده بود. 

جلیلی تصریح کرد: طرح این مقدمه برای این بود تا بگویم اگر می‌خواهیم امروز مسائل روزمره خود را حل کنیم به نگاه بلندمدت و تمدنی نیاز داریم.

وی با بیان اینکه امروز نیاز به جهش بزرگ در شأن ملت ایران داریم، به مشکلاتی چون گرانی، بیکاری، مسکن و تحریم‌ اشاره کرد و گفت: البته هشت سال پیش هم این مشکلات را داشتیم البته کم‌تر.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: در انتخابات سال ۹۲ در همین دوربین با شما مردم صحبت کردم. پاسخ‌هایی را ارائه کردیم و گفتیم که چگونه می‌توان این مسائل را حل کرد. البته من کلید در نیاوردم و وعده‌های صد روزه ندادم.

وی خاطرنشان کرد: من سال 92گفتم کشور ظرفیت‌هایی دارد که اگر برای آن‌ها برنامه داشته باشیم می‌توانیم بسیار موفق عمل کنیم. البته پاسخ‌های دیگری هم داده شد که چرخ کارخانه باید بچرخد و چرخ سانتریفیوژ هم باید بچرخد، گفته شد که می‌توان به دنیا لبخند زد. هشت سال کشور با این فرمان اداره شد یا با این کلید قفل شد.

جلیلی ادامه داد: نباید کشور ما با همه آن توانمندی‌هایی که دارد معطل، منفعل و یا خدای ناکرده علاف این باشد که قاتلان حاج قاسم بخواهند به ما عنایتی کنند یا نه.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ما همان زمان گفتیم برخی مسیرها که دارد دنبال می‌شود جواب نمی‌دهد. بحث شد که می‌شود یا نمی‌شود. مردم امروز می‌بینند روندی که طی شد آیا وعده‌ها انجام شد یا نشد. اگر نشد چرا نشد. ما فکر می‌کنیم رویکرد غلط و عملکرد ضعیف نمی تواند کشور را به قله برساند. 

جلیلی ادامه داد: رویکرد غلط یعنی اینکه ما یک رویکرد حداقلی داشته باشیم؛ بگوییم مسائل امروز را حل کنیم، فردا خدا بزرگ است. اینکه از میان راه‌های مختلف و توانمندی‌های مختلف به یک راه اکتفا کنیم، تازه اگر آن را خوب دنبال کنیم.

وی با بیان اینکه ما هیچ وقت مخالف مذاکره نبودیم، گفت: من خودم مذاکره کننده بوده‌ام ولی می‌گوییم برای رسیدن به قله های پیشرفت باید همه توانمندی‌ها را دنبال کنیم. نباید همه تخم مرغ‌ها را در یک سبد بگذاریم و بگوییم می‌رویم مذاکره می‌کنیم و همه چیز حل می‌شود. اینکه بگوییم امتیاز بدهیم و وعده بگیریم، وعده‌هایی که تضمین ندارد. با دست خودمان در سرمایه‌های کشور بتن بریزیم و در ازای آن پوزخند بگیریم. امروز چه شد نتیجه؟

جلیلی ادامه داد: آن شهروند عزیز ما که اظهار خوشحالی‌ کرد وقتی توافق می‌شد که دلار ان‌شاءالله ارزان می‌شود، حق داشت، چون به او وعده‌ داده بودند که دلار ارزان می‌شود. اما چه شد؟ امروز تحریم‌ها دو برابر شده است. قیمت دلار هفت برابر شده است. خب چرا این مسیر جواب نداد؟ بگذریم.

وی با بیان اینکه امروز در اقتصاد نابسامانی داریم و شاهد گرانی، بیکاری، مشکل مسکن و... هستیم، اظهار داشت: هشت سال پیش هم این مشکلات را داشتیم اما کم‌تر. چرا؟ دولت چه نقشی دارد؟ دولت نباید معطل و منفعل و نباید علاف باشد. چاره کار چیست؟ ما می‌گوییم دولت به‌جای علاف بودن باید فعال باشد. فعال یعنی اینکه همه ظرفیت‌های کشور را به فعالیت در بیاورد. این نیاز به چه چیزی دارد؟ اقتضاء فعال بودن چیست؟ نخست؛ باور، دوم؛ اراده، سوم؛ برنامه.

جلیلی با طرح این سؤال که باید به چه چیزی باور داشت تا فعال بود، اظهار داشت: مهم‌ترین چیزی که باید به آن باور داشت این است که راهبردهای حداقلی جواب نمی‌دهد و در شأن ملت ایران نیست و ملت ایران باید یک نقش تمدنی در جهان ایفا کند.

وی با بیان اینکه کشور نباید فقط اداره بشود، تصریح کرد: اینکه برنامه کسانی این باشد که کشور فقط اداره کشور و صرفاً چند مسئله را حل کرد، ایران بزرگ را به جهش نمی‌رساند. چرا؟ چون نه باورش را دارند و نه اراده و نه برنامه‌اش را. این بسیار مهم است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: زمانی در همین تاریخ داشته‌ایم که کسانی مثل رزم‌آرا می‌رفتند در مجلس و می‌گفتند ایرانی یک لولهنگ هم نمی‌تواند بسازد. باعث تأسف است که امروز نیز برخی همان حرف‌ها را تکرار می‌کنند. عده‌ای ظرفیت کشور را در حد ساخت آبگوشت بزباش می‌دانند و برخی نیز حد کشور را در حد صادرات پوست بز می‌دانند. این‌ها باور نداشتن است، ناشی از نگاه غلط و حداقلی است. چرا نمی‌توانند؟ چون باور ندارند.

جلیلی ادامه داد: چرا ما باور داریم؟ آیا این یک شعار است که می‌گوییم کشور را فقط نباید اداره کرد بلکه باید به جهش رساند؟ ما به این باور داریم. چرا؟ چون در طول هشت سال گذشته 120 سفر به اقصی نقاط کشور داشته‌ایم. مردم را دیده‌ایم جوان‌ها را، مدیران و کارشناسان دلسوز را دیده‌ایم. بیش از هزار جلسه با متخصصان، اصناف، مدیران ارشد و اساتید دانشگاه داشته‌ایم. سفر به سفر، جلسه به جلسه و روز به روز بیشتر به این باور رسیدیم که می‌شود امّا برخی نمی‌توانند.

وی افزود: ما می‌گوییم «می‌شود و می‌توانیم» چون کشور ظرفیت جهش را دارد. هم باور می‌خواهد، هم اراده هم برنامه.

جلیلی با بیان اینکه برنامه، یک‌شبه نوشته نمی‌شود،‌تصریح کرد: ما هشت سال کار کردیم. سال 92 بعد از انتخاب جناب روحانی در جمع ستاد انتخاباتی خود عرض کردم کار ما تازه شروع شده است. دولت سایه را تشکیل دادیم. گفتیم اگر کسانی دیگر و رقبای ما رأی می‌آورده‌اند وظیفه ما این است تحولات را سایه به سایه دنبال کنیم. اگر کار خوبی صورت گرفت، آن را تقویت و پشتیبانی کنیم، ولو از سوی رقبای ما انجام گیرد. اگر جایی کار ناقصی انجام می‌دهند کمک کنیم تا تکمیل شود، اگر خدای ناکرده خطایی صورت می‌گیرد کمک کنیم اصلاح شود.

وی ادامه داد: در این هشت سال با تشکیل کارگروه هایی از جوانان متخصص، اساتید برجسته دانشگاه، از مدیران باسابقه و باکفایت سال‌های پس از انقلاب از همه اصناف مدد گرفتیم. سعی کردیم روند را سایه به سایه دنبال کنیم و هرجا به نقطه نظری رسیدیم که کمک می‌کرد، به کمک دولت می‌رفتیم. اگر کاری را می‌دیدیم ناقص است نمی‌گفتیم بگذاریم روزی که دوستان ما به دولت رسیدند به آن‌ها ارائه دهیم. همانجا اگر کار خطایی می‌دیدیم تصحیح می‌کردیم.

جلیلی تصریح کرد: در این هشت سال ما کار کردیم، مشورت گرفتیم و آسیب‌شناسی کردیم و تجربه‌های جهانی را بررسی کردیم و سعی کردیم از همه عزیزان و جناح‌های مختلف استفاده کنیم و به یک برنامه رسیدیم و آن برنامه، جهش را به ما نشان داد؛ درست مثل کربلای پنج و والفجر هشت، و الان وقت عملیات است؛ «جهاد بزرگ برای جهش ایران»، بسم‌الله الرحمن الرحیم.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ادامه داد: برای اینکه با فضای عملیات‌های ما در دولت آینده آشنا شوید چند برنامه را توضیح می‌دهم. ممکن است گفته شود این‌ها حرف‌های خوبی است، چه تضمینی وجود دارد که اجرا شود. مردم وعده هایی شنیده‌اند که بعضا‌ عمل نشده است متأسفانه و این حق آن‌هاست که به یک وعده و برنامه باور کنند. باید باور کنند اگر برنامه‌ای ارائه می‌شود این همان پاسخ معتبر به مشکلات است. ما در موضوعات مختلف سعی کرده‌ایم این کار را بکنیم.

جلیلی یکی از اصلی‌ترین مشکلات مردم را بیکاری دانست و گفت: ما ۳۱ استان رفته ایم. در شهرک‌های صنعتی رفته‌ایم. با برآوردی که از فرصت‌های کشور داشته‌ایم متوجه شده ایم که امروز کشور آمادگی یک جهش در تولید را دارد و این جهش در تولید می‌تواند یک اشتغال در سطح خودش را ایجاد کند. معتقدیم طرح‌های پیشرانی باید شکل بگیرد که این موتور تولید و جهش در کشور ایجاد شود تا اشتغال فراوان ایجاد شود.

وی ادامه داد: اینجا وظیفه رئیس‌جمهور چیست؟ وظیفه رئیس‌جمهور این نیست که بگوید خیلی خب فلان دستگاه مثلاً وزارت کار، شما چند طرح پیدا کن که چگونه می‌توان اشتغال را بیشتر کرد. کارهایی که شکل گرفته در سال‌های اخیر که فلان وام را بدهیم، بنگاه های زودبازده راه بیفتد تا اشتغال ایجاد شود. یا اینکه بگوییم برای اشتغال یک آمار و استانداردی وجود دارد که دل خودمان را خوش کنیم.

جلیلی با بیان اینکه ما نمی‌خواهیم خدای ناکرده با آمار، سر مردم را کلاه بگذاریم و بگوییم یک ساعت کار در هفته به منزله اشتغال است، گفت: این یک شوخی است. اگر دولتی بخواهد دلش را با این آمار خوش کند، یا سر خودش را کلاه گذاشته یا مردم.

وی تصریح کرد: اگر مسئله اشتغال جدی است، رئیس‌جمهور وظیفه دارد تمام دستگاه‌ها را بسیج کند و برای تمام آن‌ها مأموریت تعریف کند. اشتغال فقط مربوط به وزارت کار نیست، مربوط به وزارت خارجه هم هست. مربوط به وزارت علوم هم هست. مربوط به وزارت کشاورزی و صنعت و نیرو هم هست. باید برآورد داشته باشیم که در هر عرصه‌ای‌ای دستگاه‌ها چه مأموریتی دارند تا اشتغال ایجاد شود.

جلیلی ادامه داد: امروز اگر می‌گوییم جهش تولید، جهش تولید بدون جهش صادرات صورت نمی‌گیرد. اگر می‌خواهیم با تولید، اشتغال را زیاد کنیم لازمه‌اش صادرات است. لازمه صادرات، تعاملات گسترده و سازنده با جهان است. اینکه می‌گویم دولت منفعل، دولت معطل و دولت علاف، یعنی اینکه دولت بخواهد تمام فرصت‌ها را در روابط با چند کشور خلاصه کند، آن هم در موضوعی خاص. اینطور حتماً تعامل گسترده و سازنده شکل نمی‌گیرد.

وی افزود: امروز حدود ۲۰۰ کشور داریم. با این‌ها باید بتوانید تعامل داشته باشید و مناسبات قوی داشته باشید تا بتوانید صادرات داشته باشید و تولید شما افزایش پیدا کند و آنگاه اشتغال گسترده ایجاد شود.

جلیلی گفت: وزارت علوم شما وظیفه دارد، وزارت کشاورزی وظیفه دارد و وزارت نیرو وظیفه دارد. همه وزارتخانه‌ها وظیفه دارند تمام توانمندی‌های کشور را در حوزه کار خودشان فال کنند تا اشتغال ایجاد شود.

وی با بیان اینکه طبق قانون اساسی هر کسی حق دارد شغلی که به آن مایل است و مخالف مصالح و حقوق دیگران نیست انتخاب کند، گفت: آیا امروز وضعیت اشتغال ما اینطور است؟ باید برای این کار کرد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: وقتی جوان شما بهترین دوران عمر خودش را تقدیم نظام و کشورش می کند؛ از هجده سالگی وارد دانشگاه می‌شود، دوران کارشناسی و ارشد و دکتری را می‌گذراند و ده سال از بهترین سرمایه‌اش که عمرش است تقدیم کشور می‌کند، این حق اوست و حق کشور است که از او بهترین استفاده را کند. حتی در رشته‌های علوم انسانی.

جلیلی ادامه داد: ما امروز در همین سال ۱۴۰۰ هزاران میلیارد تومان در دستگاه‌ها  صرف بودجه مراکز پژوهشی می‌شود. آیا این‌ پژوهش‌ها نمی‌تواند توسط جوانانی که دانش‌آموخته دانشگاه‌ا هستند به بهترین شکل و بازدهی بیشتر انجام شود؟

وی افزود: ما در نظام سلامت امروز سالی ۶۰۰ هزار نفر در رشته تجربی در پزشکی شرکت می‌کنند. ما سالی ۵ هزار دانشجوی پزشکی می گیریم. ما فقط در ابتدای انقلاب سه دانشگاه تهران ۱۵۰۰ دانشجوی پزشکی می‌گرفتند، اما امسال ۶۰۰ نفر، چرا؟ این نشان می‌دهد برخی جاها یا تدبیر نیست یا منافعی در کار است. در حالی که امروز کشور ما نیاز به پزشک بیشتر دارد. هم دانشگاه‌های ما هم تخت‌های بیمارستانی ما اضافه شده امّا ما کماکان مقید هستیم ۵ هزار دانشجو می‌گیریم؟ چرا؟ نیاز نداریم که داریم، امکانات نداریم که داریم، نیروی انسانی با کیفیت نداریم که داریم. خود دوستان می‌گویند که از این ۶۰۰ هزار نفر، نزدیک بیست هزار نفر، معدل‌های بالای ۱۸ هستند. چرا این‌ها نتوانند در خود کشور ما در رشته پزشکی فعال شوند؟ این یک مثال است،‌ مثال‌های فراوانی وجود دارد.

جلیلی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم به اشتغال برسیم باید بروکراسی‌ها ظالمانه و امضاهای طلایی که وجود دارد و مانع کارآفرینی می‌شود را برداریم. 

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به ظرفیت نفت و گاز کشور گفت: کشوری که ادعا می‌کند من می‌خواهم در سطح جهانی نقش تمدنی داشته باشم و این ادعا یک ادعای درست است نباید به خاطر مزیت نسبی خودش تحت فشار قرار بگیرد. نباید نفت و گاز که مزیت نسبی ماست عوض اینکه اهرمی در دست ما باشد، در دست دشمن ما باشد که بگوید نفت را از تو نمی‌خریم. بعد بگویم امسال بودجه کشور کم شد و ما ارزآوری کم داریم.

جلیلی ادامه داد: این وظیفه رئیس‌جمهور و دولت است که در این زمنیه فعال باشند. باید برای همه دستگاه‌هایمان این وظیفه ارزآوری را تعیین کنیم. اینجاست که آن نگاه حداکثری و حداقلی خود را نشان می‌دهد؛ یک نگاه این است که شما می‌گویید من امسال چون نفت نمی‌توانم بفروشم کار سایر دستگاه‌های من هم کم می‌شود یا خدای ناکرده تعطیل می‌شوند. یک نگاه دیگر این است که می‌گویید امسال اتفاقاً چون نفت را نمی توانم بفروشم، سایر دستگاه‌ها باید فعال بشوند و این نقیصه را جبران کنند.

وی افزود: ما باید از طریق کشاورزی ارزآوری داشته باشیم،‌ از طریق معدن ارزآوری کنیم،‌ همچنین از طریق صنعت، هنر،‌ فرهنگ و از همه مهم‌تر از طریق خود صنعت نفت ارزآوری داشته باشیم، البته نه با فروش نفت خام، بلکه با تبدیل آن به فرآورده و صنایع پایین دستی. 

عضو شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه با هر یک میلیون تن ظرفیت پتروشیمی می‌توان دویست هزار شغل ایجاد کرد، خاطرنشان کرد: سال ۹۶ این را گفتیم و برخی اعضای دولت، آن را به سخره گرفتند. دو سال بعد خودشان همان را تکرار کردند.

جلیلی ادامه داد: امروز فقط در بازار منطقه، ۱۳۵ میلیارد دلار بازار صنایع پایین دستی پتروشیمی وجود دارد. بیش از ۱۶ میلیون تن ظرفیت صنایع پایین دستی پتروشیمی شماست، در حالی که فقط ۴ میلیون تن آن کار می‌کند. بدون سرمایه‌گذاری جدید می تواند آن را فعال کنید. این ها اراده می‌خواهد و باور و برنامه.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری، موضوع ارزآوری را حائز اهمیت دانست و گفت: ما بررسی کردیم که چگونه می‌تواند از کشاورزی،‌ پتروشیمی،‌ برق و معدن تا سال ۱۴۰۴ چند ده میلیارد فقط ارزآوری داشت و معطل نفت نماند. اینکه می‌گویید دولت نباید معطل و علاف باشد و دولت باید فعال باشد و ظرفیت‌ها را فعال کند این هم باور می‌خواهد هم اراده و هم برنامه.

جلیلی ادامه داد: ما امروز در کشاورزی فرصت‌های بسیار بزرگی داریم و من می‌گویم با نگاهی منصفانه می‌توان ظرفیت‌های کشور را فعال کرد. نقد دولت را گفتم، خوبی‌های آن را نیز باید بگوییم. همین‌جا عرض کنم دولت در همین هشت سال کار خوبی انجام داد در عرصه کشاورزی. ۵۰۰ هزار هکتار اراضی خوزستان باید تسطیح می‌شد. در این دولت همت جدی شد این کار دنبال شد. ۳۰۰ هزار هکتار اراضی تسطیح شد. امروز همه کشور از آن منتفع می‌شود. ۶ میلیارد دلار حاصل محصولات این اقدام شد.

عضو شورای‌عالی امنیت ملی در ادامه گفت: اگر کار خوبی مشاهده می‌شود باید به آن کمک کرد. از همینجا تشکر می‌کنم از دوستانی که در وزارت کشاورزی این کار را انجام دادند. اگر کار خوبی انجام شود باید ادامه یابد و حتماً این کار باید ادامه پیدا کند و 500 هزار هکتار همه‌اش باید انجام شود.  پس اگر در جایی کاری صورت می‌گیرد و در بدنه دولت کسانی با انگیزه، کاری کردند دست آن ها را می‌بوسیم امّا به همین دلیل نمی‌توانیم چشم‌مان را بر جایی که کشور را معطل یا منفعل می‌کند ببندیم.

جلیلی با بیان اینکه می‌توان تولید، ارزآوری و اشتغال را با شناخت موانع دنبال کرد، گفت: اگر گفته می‌شود مافیای واردات وجود دارد، این یک واقعیت است. گزارش رسمی گمرک تأیید می‌کند که با همین دلار 4200 تومانی چه چیزهایی وارد شد؛ از سنگ پا و گل مصنوعی تا چیزهایی که ضرورتی به واردات آن‌ها نبود.

وی ادامه داد: آماری که وجود دارد این است که در مدت کوتاهی 637 شرکت صوری برای دریافت این دلارها ثبت شد. این‌هاست که نگران‌کننده است. اگر صحبت از مافیا می‌شود شما می‌دانید در همین مشکلاتی که امروز کشور در همین سه سال ملت نجیبانه تحمل کردند، 55 میلیارد دلار در این سه سال گذشته فقط ارز 4200 تومانی تخصیص داده شد برای برخی کالاها. پس اگر می‌گوییم برخی کالاها به دست مردم نرسیده، این نبوده که ارز آن تخصیص داده نشده، اتفاقاً در همین شرایط سخت 55 میلیارد دلار تخصیص داده شده است، امّا چرا قیمت مرغ چند برابر می‌شود؟ مگر ارز 4200 را نگرفته اند؟ چه کسی گرفت؟ ارز گرفته شد حتی کالا وارد شده امّا به دست مردم نرسیده است، کجای کار ایراد دارد؟

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با بیان اینکه ما باید کار بزرگ انجام دهیم و باید راهبرد حداکثری داشته باشیم، گفت: ما نباید فقط به دنبال این باشیم که کشور را اداره کنیم و بگوییم امروز مشکل مرغ حل شد.

جلیلی، مسئله تحریم‌ها را یکی از سؤالات اساسی مردم دانست و گفت: یک راه این است که شما بخواهید تحریم‌ها را از سر راه ملت بردارید و مذاکراتی انجام دهید تا منجر به رفع تحریم شود. این را همه گفته‌اند. اما این تنها راه نیست. این یکی از چند راه است. اتفاقاً این را چه زمانی می توانید موفق شوید؟ وقتی که دست‌تان پر باشد و برنامه‌ای داشته باشید که تحریم را از اساس خنثی کنید. چطور این کار می‌شود؟

وی با اشاره به خودکفایی کشور در تولید بنزین گفت: یکی زمان دشمن می گوید می‌خواهم بنزین را تحریم کنم. یک راه این است که مذاکره کنیم و به دشمن بگوییم امتیازی می‌دهیم و این کار را نکن تا منصرف بشود. یک راه این است که بگوییم تحریم را دور می‌زنم، یعنی از جایی دیگر می‌خرم که دشمن نفهمد. اما راه دیگر چیست؟ اینکه تحریم را خنثی کنیم. آن هم با تولید بنزین، به‌طوری که نه‌تنها بنزین داشته باشیم بلکه صادر کنیم. این جا اهرم تحریم از دست دشمن خارج می‌شود.

جلیلی درباره برنامه‌های خود برای مقابله با تحریم‌ها گفت: ما با باور به این موضوع با یک اراده جدی با کمک متخصصان شما و جوانان فهیم شما، مدیران با تجربه شما برنامه‌ای داریم برای اینکه تحریم‌ها را خنثی کنیم. نه اینکه حتی دور بزنیم یا فقط مذاکره کنیم، آن‌ها سر جای خودش. بلکه باید دشمن را از تحریم پشیمان کنیم. اگر جنگ اقتصادی است این جنگ اقتضائات خاص خودش را دارد. باید کاری کنیم که دشمن به التماس بیفتد برای اینکه در فعالیت‌های اقتصادی‌مان بگوید کوتاه بیاید و این راه و برنامه دارد.

وی با اشاره به ظرفیت‌های کشور گفت: رئیس‌جمهور فعلی آمریکا یک ماه بعد از روی کار آمدن، سند راهبرد امنیت ملی موقت کشورش را منتشر کرد  که در آن چهار خط درباره ایران صحبت کرد. او فهمید ملت ایران دارد به توانایی‌های خودش پی می‌برد. گفت ایران دارد وارد بازی‌های جدید در عرصه فناوری می‌شود.

جلیلی ادامه داد: ما امروز به قدرت فناوری‌های پیشرفته‌ای که هم دانش آن و هم جوانان متخصصی که داریم می‌توانیم دشمن را از تحریم پشیمان کنیم و این امری بسیار ممکن و سهل‌الوصول است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مشکل گرانی و تورم را مورد اشاره قرار داد و گفت: شما نه در این سال‌ها بلکه شاید 50 سال است که با تورم آشنا هستید. سؤال این است که چرا گرانی پیش آمده است؟ چرا در این سال‌ها این رشد بالا و تورم 50 درصد را شامل می‌شود؟ سؤال این است که تورم چیست و گرانی چه وقت ایجاد می‌شود؟ گرانی وقتی ایجاد می‌شود که پول بیشتر از کالا باشد. پول چه وقت از کالا بیشتر می‌شود؟ وقتی روزانه دو هزار میلیارد تومان توسط بانک ها خلق پول می‌کنید، بعد این پول دست عده‌ای خاص می‌رود، دست بانک‌هایی می‌رود که 50 درصد مردم تا الان تسهیلات نگرفته‌اند. 90 درصد تسهیلات را ده درصد مردم گرفته‌اند. خود آقای رئیس بانک مرکزی می‌گوید 90 هزار میلارد معوقات دست یازده نفر است. 

جلیلی با بیان اینکه در 47 سال گذشته از سال 52 تا 98 پول در ایران 42 هزار برابر شده است، گفت: در مقابل، تولید یک و هفت دهم درصد رشد کرده و بالاترین آمار آن را دورقمی نمی‌گوید. وقتی پول را 42 هزار برابر می کنید آن هم در دست عده ای خاص، یعنی قدرت خرید آن‌ها را بالا می‌برید که با پول بیشتر کالایی که کم‌تر تولید شده بخرند و این تورم ایجاد می‌کند. راه حل این موضوع چیست؟ غیر از این است که برنامه‌ای جدی داشته باشید؟ این برنامه یک روزه نوشته نمی‌شود. مطالعه عمیق و جدی باید باشد نسبت به روند 47 سال گذشته و اینکه با بودجه‌ریزی صحیح چطور می‌شود آن را تنظیم کرد.

عضو شورای‌عالی امنیت ملی افزود: اینکه گفته می‌شود با کسری بودجه باید مقابله بشود و دست در جیب بانک مرکزی نشود و دست ابربدهکاران قطع شود، حرف‌های خوبی است امّا راه اساسی این است که شما این را بررسی کنید که چطور می خواهید جلوی کسری در نظام پولی و دولت را بگیرید. این یک سری تئوری‌ها و بحث‌ها لازم دارد. راه‌هایش هم وجود دارد. متأسفم که د‌ها کشور در دنیا تورم‌شان زیر 5 درصد است. متوسط تورم در کشورها زیر 5 است و در کشور ما 50 درصد است. این راه حل دارد. فقط در این نیست که راه حل را پیدا کنیم، بلکه اراده می‌خواهد. اینجاست که در کنار برنامه یک اراده جدی نیاز است؛ اراده مقابله با کسانی که نفع‌شان در این تورم‌هاست.

وی ادامه داد: ما امروز احساس می‌کنیم متأسفانه در برخی موضوعات برخی خطاها و آسیب‌ها فراتر از دولت‌ها وجناح هاست. باید کسانی که عهده دار کار می‌شوند بنایشان این باشد که اجازه ندهند نه تنها رقبای آن‌ها بلکه رفقای آن‌ها به جیب ملت دست درازی کنند و هم‌جناح‌های آن‌ها بخواهند این کارها را بکنند. این اراده جدی می‌خواهد. اگر می خواهید با رانت‌خواری مبارزه کنید، ابتدا باید در جناح خودی این مبارزه را انجام دهید. با کسانی که ادعای رفاقت و دوستی با شما و جناح شما را دارند این کار را بکنید.

جلیلی، موضوع روستا را مورد اشاره قرار داد و گفت: امروز 25 درصد جمعیت ما در روستاها هستند. هر روستا می‌تواند یک سلول پیشرفت کشور باشد. اینجا باز نگاه حداقلی و حداکثری مطرح است. نگاه حداقلی این است که روستا مشکلاتی دارد و اگر بودجه‌ای داشتیم حل می‌کنیم. یک وقت اینطور نیست و شما می‌گویید برای حل مشکل کشور، روستا خودش سلول جهش کشور باشد. اگر 40 هزار روستای بزرگ را که امروز در کشور وجود دارد و 20 هزار آبادی که دارید برای این‌ها برنامه داشته باشید که نه‌تنها مشکلات را حل کنید، بلکه اجازه ندهید این 25 درصد جمعیت کشور صرفاً 7 درصد بودجه در اختیارشان باشد و برای آن برنامه داشته باشید.

وی افزود: هر روستای شما می‌تواند کمک کند به جهش کشور؛ در کشاورزی، صنایع تبدیلی، صنعت، معدن و گردشگری. این برنامه و ساز و کار می‌خواهد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در ادامه گفت: در این هشت سال با اتکا به یک الگو که الگوی «کشاورزان جوان» بود کاری کردیم که سند پیشرفت هر روستا را جوانان همان روستا بنویسند. این الگو در صدها روستا پیاده شد و آثار خودش را نشان داد. حالا اگر دولت به کمک مردم بیاید و این حرکت را راه بیاندازد، چه موفقیت‌هایی می‌تواند شکل بگیرد.

جلیلی مسائل معیشتی مردم را حائز اهمیت دانست و گفت: برای بحث سبد غذایی مردم و اینکه هر شهروند ما از تغذیه ای استفاده کند که به لحاظ پزشکی نیاز دارد. اینکه هر شهروند نه تنها از غذا بلکه از امکانات تفریحی برخوردار باشد و از همه مهم‌تر هر شهروند این امکان را داشته باشد که از سهم خودش از سبد انرژی سهم عادلانه ببرد. برای این موضوعات طرح وان، طرح سفر و طرح سبد غذایی را آماده کرده‌ایم که مفصلاً توضیح داده شده است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان تصریح کرد: امروز نه‌تنها کشور را می‌توانیم اداره کنیم بلکه باید یک جهش بزرگ در چهار سال آینده ایجاد کنیم. هشت سال کار کردیم، مشورت کردیم، آسیب شناسی کردیم و تجارب دنیا را درنظر گرفتیم و به برنامه رسیدیم و حالا وقت عملیات است؛ «جهاد بزرگ برای جهش ایران»، بسم‌الله الرحیم الرحیم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها