بحران برق/ انتظار برای لیست نهایی نامزدها/ کارنامه هشت ساله
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» با تیتر «کاسه و کوزه بر سر مطبوعات شکست» از شکایت رییس مجلس و دو نماینده از 7 روزنامهنگار به دلیل انتشار دستکاری درقانون بودجه 1400 خبر داده است. این روزنامه اصلاحطلب که گویی فراموش کرده همین مطبوعات چطور با انتشار گزارشهای دروغین که بعضا آنان را به عذرخواهی واداشت، مجلس و رئیس آن هدف گرفته و تخریب میکردند، در گزارش امروز خود که تیتر یک شده، نوشته است: « محمد قوچانی، سیدافضل موسوی، زینب صفری، هادی حیدری و 3 روزنامهنگار دیگر که نام آنها برای «اعتماد» مشخص نشد باید پاسخگوی شکایت نمایندگان باشند».
این روزنامه در گزارشی انتخاباتی با اشاره به اینکه امروز شورای نگهبان نتیجه نهایی فرآیند احراز صلاحیتها را اعلام خواهد کرد و با تیتر «ختم شایعات صلاحیت» مینویسد: « بیراه نیست اگر بگوییم که تاکنون جز سعید جلیلی، هیچ نامزدی نیست که از گزند ردصلاحیت احتمالی به سلامت عبور کرده باشد. در این میان اما شنیدن نام افرادی چون علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری و حتی سیدابراهیم رییسی، تنور این شایعات را داغتر از قبل کرده است. براساس آنچه این اخبار غیررسمی و البته نامعتبر و منابع آگاهشان مدعیاند، تقریبا تمامی داوطلبانی که وارد گود رقابت شده و برای حضور در این انتخابات نامنویسی کردهاند، رد صلاحیت شدهاند. البته که تمام این گفتهها دقایقی بیشتر دوام نداشته و تنها گزاره قطعی همچنان همان است که از ابتدا بود؛ اینکه تا اعلام رسمی ازسوی شورای نگهبان، هیچچیز قطعی نیست. با این همه اما اخیرا گفته شد که اسحاق جهانگیری به دلیل حکم انفصال از خدمت رد صلاحیت خواهد شد. ... خبرهای دیگر حکایت از آن داشت که علی لاریجانی هم به دلیل اقامت فرزندش در ایالات متحده ردصلاحیت شده است. ... زمزمههایی از رد صلاحیت محسن رضایی هم به دلیل بیماری به میان آمد و درست بود یا نادرست، ویدیویی که ازسوی ستاد رضایی منتشر شد و او را در حال بازی فوتبال نمایش میداد، از جانب برخی ناظران به واکنش احتمالی این کاندیدای اصولگرا به شایعات برداشت شد».
«شرق» در تیتر یک امروز خود با عنوان « واکنش به یک اتهام » به نقل از دفتر اسحاق جهانگیری نوشته که « ادعای پژمانفر غیراخلاقی و غیرمستند است». در این گزارش آمده است: « دفتر معاون اول رئیسجمهور ضمن تکذیب مطلب غیراخلاقی و کذب مطرحشده از سوی حجتالاسلام پژمانفر که در آستانه برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری با اهداف سیاسی و به قصد تأثیرگذاری بر افکار عمومی و تشویش اذهان صورت گرفته است، اعلام میکند حق هرگونه اقدام قانونی و حقوقی به دلیل اتهامزنی و نشر اکاذیب در مراجع قضائی محفوظ است.»
این روزنامه اصلاحطلب در گزارش دیگری که عکس یک شده نیز به دنبال پاسخ به این سوال است که « چرا اصلاحطلبان نباید از لاریجانی حمایت کنند؟ » گزارشنویس شرق آورده است: « اصلاحطلبان از لحاظ قواعد خودساخته و بر مبنای پیمان درونیشان، تحت هیچ شرایطی نمیتوانند از علی لاریجانی حمایت کنند؛ چراکه لاریجانی با هیچ متر و معیاری و با هیچ خطکش سیاسیای نهتنها اصلاحطلب نیست، بلکه یک اصولگرای تمامعیار محسوب میشود؛ زیرا تا پیش از آنکه حضور سیدابراهیم رئیسی در انتخابات قطعی شود، یکی از دو نهاد انتخاباتی اصولگرایان به نام شورای وحدت، با محوریت جامعه روحانیت مبارز بنا داشت در صورت ثبتنام لاریجانی، شرایط نامزدی او را بررسی کند و این احتمال میرفت که نیروهای سنتی اصولگرا از او حمایت کنند. چنانچه لاریجانی همواره رأی خود برای مجلس را در قم میگرفت؛ زیرا او پایگاه رأی جامعتین (جامعه روحانیت مبارز و مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم) را با خود داشت. او حتی در سال84 نامزد اصلی جبهه پیروان خط امام و رهبری بود و یکی از شانسهای اصولگرایان برای ریاستجمهوری به شمار میآمد.»
«آفتاب یزد» در گزارشی با تیتر «حیف پول» از عملکرد نامزدهای انتخاباتی در تبلیغات غیررسمی انتقاد کرده و نوشته است: «ا گر تا اینجای کار نگاهی به کمپینهای انتخاباتی کاندیداهای اصلی و موثر بیاندازیم به جرات میتوان گفت منهای یکی از کاندیداها الباقی پول خود را حیف کردند و در چاه ریخته اند!فی المثل دیروز از محسن رضایی میرقائد یک کلیپ منتشر شد که اگر بنده به جای وی بودم همین امروز پیشنهاد دهنده کلیپ و مجری آن را اخراج میکردم! اگر رضایی قصد داشته تا اثبات نماید از نظر جسمانی سالم وسرحال است هزار و یک راه وجود داشت برای اثبات این مهم. چرا برگزاری یک فوتبال تصنعی و مضحک؟! البته سایر نامزدها هم وضعیت بهتری از محسن رضایی ندارند.آنان هم غالبا در دهههای قبل ماندهاند و فکر میکنند با برخی رفتارهای روتین و جلف میتوان مردم را مجاب کرد. ایراد اصلی آنجایی است که همین ابتدای کار کسانی در ستادهای انتخاباتی منتصب شدهاند که به جای شایستگی و نبوغ صرفا چرب زبان هستند. چه بسا باید از همین موضوع و نکته حدس زد اگر فرد مورد نظر به هر روی به موفقیت رسید و راهی پاستور شد در انتصابهای دولتی نیز به همین منوال عمل خواهد کرد. »
این روزنامه در گزارش دیگری نیز به وضعیت قطعی برق و عدم عذرخواهی توانیر پرداخته و از تداوم این اوضاع تا یک ماه آینده خبر داده است.
«آرمان ملی» نیز امروز مثل خیلی از روزنامهها وضعیت برق در کشور را زیر ذرهبین گذاشته و با تیتر « خسارات قطعی برق به واکسنها رسید» نوشته است: «شکست تیم ملی شطرنج ایران در مسابقات آسیایی»، «افزایش تصادفات جادهای»، «مختل شدن امتحانات دانش آموزی»، «فاسد شدن چندین واکسن کرونا»، «گرفتار شدن چند صد نفر در آسانسورها»، « بیست دقیقه معلق ماندن مردم در فاصله 100 متری در محوطه شهربازی چیتگر»، «آسیب نوسان برق به هزاران یخچال و تلویزیون» و دهها اتفاق ریز و درشت دیگر ثمره بیبرنامگی در تولید برق و قطع سریالی آن در کشور بوده که صدای همه را در آورده است. در این میان مدیران کشور دلیل قطع برق را افزایش 20 درصدی مصرف برق که میتواند ناشی از استخراج رمز ارزها باشد یا استفاده از کولر میدانند.
این روزنامه اصلاحطلب در گزارش دیگری نیز به کلیپ تبلیغاتی محسن رضایی پرداخته و آن را گل به خودی تبلیغ میکند. آرمان ملی همچنین گفتوگویی دارد با زهرا شجاعی، نامزد ریاست جمهوری که معتقد است: «سیاست داخلی گفتمان ملی میخواهد؛ سیاست خارجی ستیزه زدایی».
«جوان» در گزارشی با تیتر «برق و نان روی میز دادستان» مینویسد: « قطع گسترده و نامنظم برق در دو روز اول هفته جاری تا سه بار در روز و هر بار تا سه ساعت و درست سه هفته مانده به انتخابات، در باور تندروترین منتقدان دولت هم نمیگنجید! هرچند دیروز برق کمتری قطع شد و شرکت نیرو هم اعلام کرد که این کاهش قطعی به خاطر همکاری مردم بوده است، اما همان دیروز دادستان و رئیس سازمان بازرسی دستور گرفتند که به ترک فعل احتمالی (و البته شاید تخریب فعل) وارد شوند و این نیز در کنار همکاری مردم، شاید موجب همکاری بیشتر مسئولان نیز شده باشد! موضوع گرانی نان به شکل «چراغ خاموش» در حال اجرا در نانواییهای شهر بود که موضوع قطعی برق نیز برای مردم «پخته» شد! این حجم از خاموشی حتی در زمان جنگ که سید ابوالحسن «خاموشی» هم وزیر نیرو بود، در یاد مردم نمانده است! با این حال جهانگیری گویا از خودش و عملکردش بیزار است که درباره این خاموشیها صحبت از «برنامهریزی» آن هم در چند هفته مانده به پایان حیات سیاسیاش میکند:«سرمایه گذاری در صنعت برق یک نیاز ضروری برای کشور است و خاموشیهای چند روز اخیر در واقع یک هشدار بود تا با برنامهریزی، انگیزه بخش خصوصی را برای سرمایهگذاری در این بخش افزایش دهیم.» این افاضات برق از سر مردم پراند! آخر کدام مقام مسئولی بعد از هشت سال برنامهریزی نکردن و رساندن وضع تأمین برق به شکل فعلی درست چند هفته مانده به پایان کار دولت صحبت از «ضرورت برنامهریزی» میکند؟!»
«وطن امروز» از آنجایی که تفاهم اسفندماه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای یک ماه دیگر تمدید شد، تیتر یک خود را به مساله برجامی اختصاص داده و با عنوان «غنیسازی 60 درصد ادامه دارد» نوشته است: « تهران انتظار دارد در ازای فرصتها و مهلتهایی که در اختیار طرفهای غربی در میز مذاکرات از جمله توافق فنی با آژانس میگذارد، به یک متن مناسب و متوازن در وین برسد که تمام منافع اقتصادی کشورمان را تامین کند.»
این روزنامه اصولگرا در مطلب دیگری که عکس یک شده نیز به دنبال پاسخ به این پرسش است که «چرا مجموعه عملکرد مجلس یازدهم در پایان نخستین سال فعالیتش مثبت ارزیابی میشود؟» لذا با تیتر «احیای جایگاه پارلمان» مینویسد: «در عرصه نظارت و قانونگذاری، مجلس یازدهم با متغیر مهمی به عنوان دولت روحانی مواجه بود؛ دولتی که در سال پایانی عمر خود و در شرایطی که بیشترین هزینه را به مردم و کشور تحمیل کرده بود، همواره در مواجهه با هر پرسش و انتقادی، بهترین دفاع را در حمله به دیگر نهادها و ارگانها جستوجو میکرد. ... عملکرد مجلس یازدهم را در احیای جایگاهش در مواجهه با قوه مجریه میتوان به طور نسبی موفق دانست؛ مسالهای که نمود آن را میتوان در پرسروصداترین قانون مصوب مجلس یازدهم یعنی قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» که به قانون هستهای نیز مشهور شد یافت؛ قانونی که ضمن ایجاد پشتوانه برای تیم مذاکرهکننده، کشورمان را نیز در میدان مذاکرات از جایگاه انفعالی خارج کرد.»
«کیهان» در گزارشی مستند به بررسی «کارنامه ۸ ساله دولت به روایت ۱۰ شاخص مهم اقتصادی» پرداخته و نوشته است: « حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ وعده حل مشکل بیکاری حتی طی دو ماه اول دولت خود را داد اما اکنون، ضعیفترین عملکرد را بر جای گذاشته است. او در جریان تبلیغات انتخاباتی سال ۱۳۹۲ وعده داد که دولت با یک برنامه مدبرانه میتواند سه و نیم میلیون بیکار را دارای شغل کند اما بر اساس گزارش مرکز آمار در زمستان سال ۱۳۹۹ جمعیت شاغلان ١٥ ساله و بیشتر در کشور به ٢٣ میلیون و ١٣٥ هزار نفر رسید در حالی که در فصل پایانی عملکرد دولت دهم یعنی بهار سال ۱۳۹۲ جمعیت شاغلان کشور ۲۲ میلیون و ۱۷۱ هزار نفر بود. ... دولت روحانی در بین دولتهای قبلی رکورددار کاهش تولید و عرضه مسکن بوده است. براساس آخرین آمارهای ارائه شده، طی سال۹۹ درمجموع ۵۳ هزار و۴۰۰ واحد مسکونی مجوز ساخت گرفتهاند که در مقایسه با سالهای گذشته، رکورد کمترین ساختوساز سالانه در 16 سال اخیر را بهخود اختصاص داده است. ... بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان خردادماه پس از کسر تنخواه بودجه ۹۹، مالیات ۹۸۰۰ میلیارد تومانی بودجه ۹۷ و به میزان ۱۰ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان اسناد به تعهد دولت، در مجموع به ۵۶ هزار و ۶۰ میلیارد تومان میرسد که نسبت به سال ۹۱ معادل ۳۲۶ درصد افزایش داشته است.»
«ایران» در تیتر یک امروز خود با عنوان «پشت پرده خاموشیها» به گزارش وزارت نیرو از وضعیت تأمین برق کشور در تابستان ۱۴۰۰پراخته و نوشته است: « قطعی غیرمترقبه برق در دو روز گذشته باعث شد که بخش مهمی از جلسه دیروز دولت به آن اختصاص داده شود و وزارت نیرو دلایل خاموشی های گسترده را گزارش دهد. افزایش مصرف برق بهدلیل گرمای بیسابقه، کاهش تولید برق بهدلیل بارش کم و فرسوده بودن نیروگاهها از عمده دلایلی است که سبب شده خاموشیها در سراسر کشور اعمال شود. خاموشیها پیامدهای ناخواستهای برای مردم و دستگاههای اجرایی در پی داشته است. امتحانات مدارس و دانشگاهها را مختل کرد، قهرمانی شطرنج آسیا از ایران را گرفت و نیز شرکتها و کارگاههای تولیدی را از کار انداخت. اما این خاموشیها تا چه زمانی ادامه دارد. آنطور که مدیرعامل توانیر در برنامه تلویزیونی یکشنبه شب اظهار داشته، در صورتی که صرفهجویی نشود حداقل این خاموشیها تا یک ماه ادامه دارد و البته شاید هم بیشتر. محمد حسن متولیزاده، مدیر عامل توانیر گفت: امسال بویژه در یک ماه آینده، شرایط بحرانی داریم، به همین علت به نیروگاهها فشار آوردیم تا زودتر به مدار تولید برگردند و با تولید رمزارزها هم برخورد جدی میکنیم.»
این روزنامه دولتی عکس یک امروز را نیز به رافائل گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اختصاص داده است. بهانه این کار تمدید تفاهم موقت با آژانس تا 3 تیر است.
دیدگاه تان را بنویسید