متهم اصلی خاموشی؛ ماینرها یا سوءمدیریت؟/شایعات درباره ردصلاحیتها
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» امروز محمدرضا باهنر را عکس یک کرد اما دلیلش انجام مصاحبه با او نیست. این روزنامه اصلاحطلب اظهارات وی در گفتوگو با ایلنا را بهانه گزارشی کرده با تیتر «چرخش سنتیها به سوی لاریجانی؟» منتشر شده و به دنبال پاسخ این پرسش است که «نامزدی رئیس سابق مجلس تا کجا میتواند در اصولگرایان انشقاق ایجاد کند؟» در این گزارش آمده است: «به نظر میرسد ستاد ابراهیم رئیسی تمایل چندانی به بازیدادن جریانهای سنتی با وجود حمایت از او ندارد. این مسئله ممکن است با وجود توصیههای فعلی باهنر، در ادامه باعث انشقاق و شکاف و چهبسا به شیفت از رئیسی به سمت لاریجانی منجر شود. تا جایی که در همان جلسه جامعه اسلامی مهندسین، هریک از دبیران و برخی از اعضای شورای مرکزی به بیان دیدگاههای خود پرداختند و در مواردی از یکسویهشدن ستادهای رئیسی گلایه کردند. باهنر هم در واکنش گفته است: «این گلایه و دغدغه وجود دارد که بعضی رفتارها در ستاد مرکزی آقای رئیسی انحصارگرایانه باشد و بنده هم به ایشان و هم به مسئولان ستاد ایشان عرض میکنم که باید از همه ظرفیتها و سلایق اصولگرایی که خالصانه برای پیروزی این جریان به میدان آمدهاند بهره برد و خدای ناکرده با رفتارهای انحصارگرایانه دیگران را دلسرد نکرد؛ اما دبیران استانی جام نیز باید آگاه باشند که برای پیروزی در این میدان باید منیتها کنار گذاشته شود و هرگونه همکاری که لازم است در این خصوص انجام شود».»
«اعتماد» عکس یک امروز خود را به موضوع قطع برق که این روزها دغدغه جدی مردم شده است اختصاص داده و در گزارشی با تیتر «زیر سایه بیبرقی» مینویسد: «دلیل قطع چندباره برق در محلات تهران هر چه باشد، عدم اطلاعرسانی صحیح مردم را دچار دشواریهای زیادی کرده است. از آسیب به وسایل برقی گرفته تا دانشآموزان و دانشجویانی که برای امتحانهای آنلاین دچار مشکل شدهاند. یکی از شهروندان تهرانی با نگاهی دایی جان ناپلئونی میگوید: این قطع برقهای طولانی که چند بار هم تکرار میشود، شبیه کودتای برقی است که میخواهند دم انتخابات مردم را ناراضی کنند. ... در توییتر هم موج توییتهای انتقادآمیز به راه افتاده است. نگرانی بابت بیماران کرونایی که در منزل از دستگاههای اکسیژن استفاده میکنند، جانبازان و... مدیران برقی کشور دلیل قطع برق را افزایش 20 درصدی مصرف برق که میتواند ناشی از استخراج رمز ارزها باشد یا استفاده از کولر میدانند. برخی نیز فرسودگی تجهیزات را دلیل افزایش مصرفها عنوان میکنند. اما بیش از آنکه قطعی برق مورد اعتراض باشد، بیبرنامهگی و تکرار چند باره آن در برخی مناطق مورد اعتراض مردم است. »
این روزنامه اصلاحطلب در گزارشهای دیگری به انتخابات و اخبار آن از نامزدهای پوششی گرفته تا احمدینژاد، همچنین به روند مذاکرات در وین و احتمال تمدید توافق ایران با آژانس انرژی اتمی میپردازد.
«آفتاب یزد» در پی اوضاع و احوال قطع برق در تیتر یک خود میپرسد «در وزارت نیرو چه خبر است؟» و یادداشتی به قلم مدیرمسئول مینویسد: «این پرسش مطرح است که با این وضعیت اگر در تهران زلزله بیاید تکلیف چیست؟ آیا در چنین شرایطی تا مدتها مردم بابت قطع برق و عدم مدیریت بحران در وزارت نیرو دچار مشکل میشوند؟ شاید مدعیان و کارشناسان حقوق بگیر در این وزارتخانه مدعی شوند برنامه داریم. باید به این حقوق بگیران از جیب ملت گفت، در زمان بروز یک حادثه حداقل باید سیستمی وجود داشته باشد تا برق عمومی مردم منهای برق منازل را تامین نماید. در واقع روشنایی معابر و مکانهای عمومی از ابتداییترین خواستههاست. حال چگونه است که در همین وضعیت فعلی برق چراغهای راهنمایی و رانندگی چهارراهها را نتوانستید تامین و مدیریت نمائید؟ چگونه است برق عمومی مجتمعها در هنگام قطع برق برای جلوگیری از خطرات حیاتی تامین نشده است؟ واقعیت آن است اگر کارشناس در این وزارتخانه وجود داشت حداقل پیشبینی سالهای خشکی یکی از بدیهات بود. آیا تنها راه حل عبور از سالهای خشک و کم بارش خاموشی است و فشار بر مردم؟ آیا راه حل دیگری وجود ندارد؟ آیا کشورمان فقط در سال 1400 دچار مشکل کم آبی شده است؟ سوال اساسی این است چرا باید تاوان بیتدبیری و تصمیمات کارشناسان حقوق بگیر از جیب ملت پرداخت شود؟در کشورهایی که حتی نصف سالهای خشکسالی کشور ایران بارندگی دارند برای تامین برق چه اقداماتی انجام میدهند؟ بیایید با مردم صادق باشیم و حداقل شفاف به نظرات مردم که بیراه هم نیست پاسخ دهیم.»
«ایران» اما اصلا ماجرای قطع برق و خاموشیهای کلافه کننده را به روی خود نیاورده و در عوض افتتاح خط لوله نفت را عکس یک کرده است. همچنین با اشاره به اینکه روند رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخاباتی در شورای نگهبان ادامه دارد از «شایعهسازی علیه صلاحیتنامزدان» سخن میگوید. در گزارش انتخاباتی این روزنامه دولتی آمده است: «فردا و با اتمام کار بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، گمانه زنیها، پیشبینیها و شایعات مختلف درباره نامزدها به پایان می رسد. کار بررسی صلاحیت ها بعد از استفاده از فرصت 5 روزه اول، به 5 روزه قانونی دوم هم کشیده شده و در آستانه اتمام این مهلت، در کنار فعالیتهای نامزدها و ستادها و حامیان آنها عمدتاً در رسانهها و فضای مجازی، گمانهزنیها و پخش شایعات هم به اوج خود رسیده است. این در حالی است که پیش از این عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورا هرگونه خبرسازی درباره تأیید یا عدم تأیید نامزدها قبل از پایان کار شورای نگهبان را تکذیب کرده بود. با این حال در ادامه خبرسازیهای روزهای گذشته، دیروز هم برخی رسانهها مدعی شدند که طولانی شدن بررسی صلاحیتها به خاطر اختلاف نظرهایی در باره یکی دو داوطلب شناخته شدهتر انتخابات بوده است. به گزارش ایرنا، در تازهترین این شایعات، کانالهای خبری و حسابهای توییتری از رد صلاحیت یکی از چهرههای مطرح داوطلب به دلیل حضور فرزندش در یکی از کشورهای غربی خبر دادند. یکی از نمایندگان مجلس هم از ارسال مدارک تخلف و احراز جرم داوطلب دیگری به شورای نگهبان به منظور رد صلاحیت وی سخن گفت. رسانه دیگری از رد صلاحیت داوطلب دیگری به دلیل وخامت شرایط جسمی او خبر داد و بعضیها هم نسبت به جایگاه و مسئولیت مهم یکی از نامزدها و ورود او به رقابت انتخابات با حفظ سمت ابهاماتی مطرح کردهاند.با این حال فردا آخرین جلسه اعضای شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برگزار میشود. این را عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورا در گفتوگو با شبکه خبر اعلام کرد.»
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با دیاکو حسینی، مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسیهای راهبردی ریاستجمهوری که عکس یک شده است. اهم اظهارات وی در این مصاحبه به شرح زیر است:
* جزئیات مذاکرات امروز به صورت کامل در وین مشخص نشده است اما بعید به نظر میرسد بحثی در خصوص حذف مکانیسم ماشه انجام شود یا توافقی در این خصوص در وین شکل گیرد. طبیعتا برجام ضعف هایی دارد و آمریکا نیز بر این باور است که برجام ضعفهایی به ضرر آنها دارد و ممکن است رسیدگی به این ضعفها وابسته به این امر باشد که در ابتدا برجام احیا شده و سپس به این موارد رسیدگی شود. طرفهای برجام امروز وارد بحث در خصوص این موارد نشدهاند.
*مجلس جایگاه و موضوعیت ورود به احیای برجام را ندارد.
*موضوع FATF امروز باید به صورت مستقل از برجام مورد بررسی قرار گیرد. عدهای در داخل کشور بر این باور هستند که پذیرش پالرمو و CFT میتواند دور زدن تحریمها را برای ایران دشوار کند، طبعا با احیای برجام و لغو شدن تحریمها، چنین بهانهای دیگر وجود نخواهد داشت و مسیر را برای تصویب این لوایح باز میکند.
* اگر قرار است فرصتی برای ایران در وین به واسطه لغو تحریمها به وجود آید، ایران نیاز دارد در سایر موضوعات نیز تلاش کند تا تنش با کشورهای همسایه از بین برود. ما نیاز داریم در داخل کشور نیز به یک اتفاقنظر ملی دست پیدا کنیم تا سمتوسوی حرکت کشور مشخص شود. حتی اگر اجماع در این عرصه سخت باشد اما ما نیاز به یک اتفاقنظر داریم. سمتگیری ما باید حول محور توسعه کشور در سالهای آینده باشد و سایر سیاستهای اجتماعی، اقتصادی و امنیتی ما نیز باید با آن تنظیم شوند.
«وطن امروز» عکس یک امروز خود را به تظاهرات ضداسرائیلی در لندن اختصاص داده و مسائلی مثل انتخابات و آنچه در وین میگذرد را نیز ندیده است. در یکی از تیترهای کناری اما گزارشی دارد با عنوان «تدبیر خاموش» که به موضو خاموشیها اخیر میپردازد. در این گزارش آمده است: «با وجود اینکه دلیل اصلی قطعیهای اخیر برق سوءمدیریت است، دولتیها یکی از عللی که برای قطعی برق مطرح میکنند، استفاده بسیار زیاد ماینرهاست اما طبق آمارها اینچنین نیست. هماکنون میزان مصرف ماینرها حدود 700 مگاوات است، با توجه به اینکه بالای 7 هزار مگاوات کسری برق در کشور وجود دارد، ماینرها سهم قابل توجهی در این میزان ندارند. طبق گفته سخنگوی صنعت برق در زمستان سال گذشته، نهایت مصرف ماینرها 700 مگاوات است و محاسبه میزان مصرف دستگاههای ماینر کار پیچیدهای نیست. از سوی دیگر نرخ فروش برق به ماینرها 18 برابر کمترین نرخ فروش برق در کشور است و میتوان درآمد حاصل از این طریق را صرف توسعه زیرساخت و افزایش تولید کرد. به نظر میرسد عدهای برای سرپوش گذاشتن بر سوءمدیریت و قصور خود به دنبال مقصر هستند و اشتباه خود را قبول نمیکنند. در سالهای اخیر مدیریت هوشمند تولید و توزیع در کشور رخ نداده است و اکنون نتیجه ناکارآمدی دولت در این حوزه را در قطعیهای مکرر برق مشاهده میکنیم.»
«کیهان» در تیتر یک امروز خود یک گزارش تحلیلی دارد با تیتر «شلیک دولت به مشارکت حداکثری با رها کردن قیمتها» و مینویسد: «طی هفتههای اخیر و همزمان با نزدیک شدن به موعد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، برخی دولتمردان و جریان سیاسی- رسانهای حامی آن یعنی مدعیان اصلاحات فریاد «وا مشارکتا» راه انداخته و به حاکمیت هشدار میدهند که خطر کاهش مشارکت در انتخابات پیش رو را جدی بگیرد. این جریان همچنین در ادامه این خط تبلیغاتی عجیب در تلاشند تا اینگونه القا کنند که اگر مشارکت افزایش یابد آنها پیروز انتخابات خواهند بود و اگر مشارکت کاهش یابد منتقدین پیروز میشوند، بنابراین، این طیف منتقد دولت است که بهدنبال مشارکت پایین است.»
این روزنامه اصولگرا گزارشی هم دارد از «عوامل مؤثر در خاموشیهای اخیر» و مینویسد: «با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا و استمرار وضعیت فعلی، امکان برگزاری انتخابات به بهترین شکل وجود نخواهد داشت چرا که بخشی از فرایند رأی گیری نیاز به وسایل الکترونیکی دارد و از این جهت مشکل ساز خواهد شد. همچنین افزایش نارضایتی مردم بر میزان حضور پای صندوقهای رأی اثر خواهد گذاشت.»
«جوان» عکس یک امروز خود را خرج مساله قطعی برق کرده و در گزارشی با تیتر «کنتور انضباط برق پرید» مینویسد: «انواع بیانضباطی همانند برق سه فاز دولت را گرفته است و رها هم نمیکند و دامنه این بیانضباطیها آن قدر وسعت دارد که این بار کنتور شبکه برقرسانی چنان پرید که بهسادگی از حجم انتقادها و اعتراضات نسبت به بیانضباطی در قطعی برق میتوان یک دکل ساخت، نکته قابل اهمیت آن است که دیگر کسی از دولت انتظار ندارد در برقرسانی انضباط به خرج دهد، بلکه مردم از دولت میخواهند حداقل در قطع برق انضباط به خرج دهد. دولت به عنوان نماینده وضع موجود باید بداند که عملکردهای این یکیدو هفته باقیمانده تا انتخابات در مشارکت مردم مؤثر است و حالا باید پاسخگو باشد که با چه نیتی نتوانسته مانع نارضایتی مردم از قطعی نامنظم برق شود! شاید به همین منظور بود که روز گذشته رئیس مجلس با اعلام اینکه بینظمی در قطعی برق غیرقابل پذیرش است، خواستار بررسی جداول خاموشی در کمیسیون انرژی با حضور وزیر نیرو شد در عین حال با آنکه دولتیها تلاش میکنند عوامل اصلی رشد مصرف برق در سال 1400 را « افزایش زودهنگام و شدید دمای هوا»! و «رشد فزاینده استفاده از ماینرها و تجهیزات استخراج رمز ارزها» معرفی کنند،مجتبی توانگر، نماینده مجلس در رشته توئیتی توضیح داد که کل میزان برق مصرفی صنعت استخراج رمز ارز در دنیا 12 هزار مگاوات و این میزان در کشور ما در واحدهای مجاز و غیرمجاز جمعاً 600 مگاوات است و چون ظرفیت واقعی تولید برق در کشور 60 هزار مگاوات است، در واقع سهم برق صنعت استخراج رمز ارز در ایران از کل برق تولیدی فقط یک درصد است، فلذا علت قطع برق استخراج رمز ارز نیست و علت اصلی توقف سرمایهگذاری و فرسودگی شبکه توزیع و تولید است. یک کارشناس صنعت برق هم گفت فقط 12درصد برق تولیدی ما آبی و فقط یک درصد برق کشور در ماینرها مصرف میشود. پیدا کنید متهم اصلی خاموشیها را !»
دیدگاه تان را بنویسید