انتخاب سخت لاریجانی
عضو شورای وحدت گفت: لاریجانی نامزدی این دوره را قربانی جبران تغییر ریل سیاسی صورت گرفته در مجلس دهم و بازگشت به جریان اصولگرایی خواهد کرد.
گروه سیاست سایت فردا – فقط دو روز تا شروع مهلت ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری باقی است و بلاتکلیفی در فضای سیاسی کشور موج میزند. برخی از چهرههای سیاسی اما بیشتر از سایرین بلاتکلیف و منتظر تصمیم سایرین هستند. علی لاریجانی نیز یکی از همین افراد است. او از مدتها قبل خودش را آماده این کارزار کرده و حتی از خیر کرسی ریاست در مجلس یازدهم گذشت تا مهیای پاستورنشینی شود، با این حال این روزها هنوز به نتیجه مشخص و دقیقی درباره کاندیداتوری نرسیده است.
حامیان و هواداران او بسیار فعال شدهاند. اظهار نظر اخیر بهروز نعمتی با این مضمون که نمیتوان لاریجانی را به راحتی از فهرست نامزده خط زد یا حرفهایی که در کلاپ هاوس درباره فعالیت ستادهای انتخاباتی او گفته میشود، شاهد این مدعا است. با این حال معلوم است که لاریجانی تردیدهایی دارد.
این تردیدها ا یک سو به رویکرد اصلاحطلبان و به ویژه کارگزاران مربوط است که با دست پس زده و با پا پیش میکشد و از سوی دیگر به نوع مواجه جریان انقلابی و اصولگرای با لاریجانی.
همین چند روز قبل بود اصلاحطلبان بار دیگر به لاریجانی روی خوش نشان دادند. مثلا عباس عبدی گفته بود «اصلاحطلبان میتوانند حتی به کاندیدای اصولگرایی که او را کمخطر میدانند رأی بدهند». یا غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با صراحتی بیشتر مشخصا به لاریجانی اشاره کرد و گفت: «من ارتباطی با آقای لاریجانی ندارم. من میدانم که خیلی از نیروهای اصولگرا دارند روی یک چهرهای که بتواند شرایط کشور را مدیریت کند، فکر میکنند؛ آقای لاریجانی این پتاسیل را دارد. آقای لاریجانی یک سری دشمنان سیاسی قسم خورده دارد؛ میخواهند از حضور لاریجانی در انتخابات وحشت بیندازند. تا این لحظه حمایت کارگزاران از لاریجانی شایعه است اما ممکن است شرایط جوری پیش برود که از وی حمایت شود». حتی محمدعطریانفر نیز چند روز پیش در بخش ویژه انتخابات اخبار 20:30 صداوسیما گفت که ممکن است شرایطی به وجود آید که از نامزدی غیراصلاحطلب حمایت کنیم.
برای لاریجانی اما حمایت اصلاحطلبان کافی نیست. باید به یاد آوریم که تا همین چند ماه قبل حرف از شرط لاریجانی مبنی بر حمایت همه جریانها از او بود. اصولگرایان اما بسیار کمتر از اصلاحطلبان او را امیدوار کردند.
ظهارات اخیر حسین الله کرم فعال سیاسی اصولگرا حتی نشان میدهد که امیدواری به تغییر رویکرد آنان و یا به خرج دادن نرمش بیشتر در قبال لاریجانی نیز، بی مورد است. این عضو شورای وحدت به «نامه نیوز» گفته است: « گرچه آقای لاریجانی یک نامزد بالقوه برای انتخابات۱۴۰۰می باشد و میتوانست مانند گذشته یکی از اضلاع اصلی جریان اصولگرا باشداما به خاطر تغییر ریل سیاسی ایشان در ورود به مجلس دهم وحتی عملکرد ایشان بویژه در تصویب مشهور ۲۰دقیقه ای برجام ، این امکان را از بین برد. برهمین اساس به نظرمی رسد علیرغم تمایل لایههایی از حزب کارگزاران وامثال بهزاد نبوی به نامزدی ایشان، لاریجانی بخاطر مخالفت جریان انقلابی و همچنین مقابله قطعی احمدی نژاد برای ورود به انتخابات به شدت محتاط می باشد.»
او در عین حال میگوید: «باتوجه به اینکه وضعیت آقای ظریف درپی مصاحبه اخیرش علیه مقاومت وشهیدحاج قاسم سلیمانی که منجر به کاهش ضریب امنیت ملی شد و میتواند نزد شورای نگهبان صلاحیت او را برای نامزدی انتخابات ۱۴۰۰ زیر سوال برد و همچنین اظهار اخیر آقای عباس عبدی از گروه اصلاح طلبان رادیکال که تمایل اصلاح طلبان به نامزد اصولگرای کم خطر، بخوانید علی لاریجانی را مطرح نمود در کنار سابقه برجامی ایشان درمجلس دهم، نگرانی لاریجانی از مخالفت جریان انقلابی واحمدی نژاد را تغییر و به دوقطبی مطلوب اصلاح طلبان تبدیل خواهد نمود ، از این رو احتمال نامزدی لاریجانی برای انتخابات ۱۴۰۰ باحمایت اصلاحطلبان را به شدت تقویت میکند. البته اینجانب فکر می کنم لاریجانی نامزدی این دوره را قربانی جبران تغییر ریل سیاسی صورت گرفته در مجلس دهم وباز گشت به جریان اصولگرایی خواهد نمود گرچه لاریجانی در این بازگشت سدی محکم ومخالف از جریان اصولگرای انقلابی را درمقابل دارد. لازم به ذکراست در صورت موفقیت جریان انقلابی در انتخابات ۱۴۰۰ شاهد تحولات ساختاری از اصولگرا -اصلاح طلب به ساختار انقلابی -غیر انقلابی خواهیم بود.»
وی در ادامه نیز گفته است: «لاریجانی همواره تلاش نموده خودش را در جریان نخبه گرا تعریف نماید برهمین اساس نیز از حمایت برخی نخبگان مذهبی برخوردار است ،از طرف دیگر مدیریت ایشان درتصویب برجام در مجلس نهم که با واکنش و مخالفت ادامه دار جریان انقلابی و توده گرا قرارگرفت، نشان میدهد اگر رویکرد لاریجانی در استراتژی نگاه به بیرون دنبال شود،باید جامعه هدف را به نیروی اجتماعی طبقه متوسط جریان غربگرا نسبت داد، دراین وضعیت دوقطبی مذاکره - مقاومت یاهمان دیپلماسی - میدان موجب تشویق لاریجانی برای حضور در انتخابات۱۴۰۰ خواهد شد.»
دیدگاه تان را بنویسید