کدخدایی: گرایشهای سیاسی ملاک صلاحیتها نیست
سخنگوی شورای نگهبان گفت: برخی از کشورها اجازه برگزاری انتخابات در خارج از کشور را به ما نمیدهند.
خبرگزاری تسنیم: کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست مجازی با دانشجویان ایرانی خارج از کشور که از سوی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا و با محوریت انتخابات 1400 برگزار شد، گفت: در دیگر کشورها احزاب شناسنامه دار علاوه بر فعالیت حزبی برای به دست گرفتن قدرت نیز تلاش میکنند؛ اما در کشورمان علی رغم وجود قانون، فعالیت حزبی به مانند دیگر کشورها شکل نگرفته است. با این وجود اگر احزاب در کشورمان فعال شوند شاید بتوانیم بگوییم که شورای نگهبان و نه هیچ مرجع دیگری در آینده نیاز نیست که تا این حد به انتخابات ورود کنند.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان جز وابستگی به گروههای ضد نظام، گرایشهای سیاسی رایج را ملاک و مبنای بررسی صلاحیتها قرار نمیدهد، افزود: ما اگر صلاحیت نامزدی را در انتخابات مجلس رد میکنیم باید دلایل رد صلاحیتش را به او بگوییم و یا در انتخابات ریاست جمهوری شرایط اصل یکصد و پانزدهم قانون اساسی باید احراز شوند؛ بنابراین در هیچ کجای قانون بحث گرایشهای سیاسی برای احراز صلاحیتها مطرح نشده و شورای نگهبان هم هیچ گاه گرایشهای سیاسی را بررسی صلاحیتها ملاک قرار نداده است.
**شورای نگهبان هیچ گاه گرایشهای سیاسی را در بررسی صلاحیتها ملاک قرار نداده است
کدخدایی با اشاره به اینکه در شورای نگهبان تا جایی که قانون به ما اجازه میدهد مسائل را در رسانهها بیان میکنیم، تصریح کرد: در خصوص انتخابات مجلس همواره این قید قانونی وجود دارد که دلایل و مدارک رد صلاحیت افراد باید به صورت محرمانه به آنها ارائه شود؛ اما این را میپذیریم که باید پاسخگویی شورای نگهبان بهتر وضع کنونی باشد و ما بیشتر با مردم حرف بزنیم؛ البته با فضاهای جدیدی که ایجاد شده در صدد پاسخگویی نیز هستیم.
وی با بیان اینکه انتخابات در ایران یک کنش عظیم اجتماعی و سیاسی به شمار میرود؛ به گونهای که بنده فکر نمیکنم انتخابات در هیچ کشوری به مانند کشورمان برگزار شود، اظهار داشت: در بسیاری از کشورها افراد ماهها قبل برای شرکت در انتخابات ثبت نام میکنند و ساعت حضور آنها در پای صندوقهای رای نیز توسط متولیان امر تعیین میشود؛ اما این قانون در کشورمان وجود ندارد به همین دلیل ما نمیدانیم که مردم در چه شهر و شعبهای و چه ساعتی پای صندوقهای رای میروند و این از اشکالات برگزاری انتخابات در کشورمان است به گونهای که ممکن در برخی شعبهها با کمبود تعرفه مواجه شویم.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه در انتخابات پیش رو سعی شده تا از جهت تامین تعرفه و نظم و انضباط شعب با توجه به شیوع ویروس کرونا مراقبتهای جدی صورت بگیرد، تصریح کرد: همه ما باید قدردان هموطنانی باشیم که در خارج از کشور علاقمند هستند تا در تعیین سرنوشت کشورمان مشارکت کنند.
وی با بیان اینکه تنها انتخابات ریاست جمهوری کشورمان در خارج از کشور برگزار میشود، افزود: به مانند ادوار گذشته هماهنگیهای لازم با وزارت امور خارجه برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور انجام شده است و البته همانطور که یک هیئت اجرایی و نظارت در داخل کشور داریم یک هیئت اجرایی را نیز وزارت کشور و یک هیئت نظارت را هم شورای نگهبان برای انتخابات خارج از کشور تعیین میکنند.
کدخدایی تصریح کرد: پیش بینی حضور رای دهندگان، پیش بینی صندوقهای اخذ رای و انتقال تعرفهها به شعب اخذ رای در خارج از کشور بر عهده هیئتهای اجرایی است و وظیفه نظارت هم بر عهده وزارت امور خارجه است با این وجود هموطنان خارج از کشورمان میتوانند شکایات خود را از طریق وزارت امور خارجه به شورای نگهبان اعلام کنند.
**برخی از کشورها اجازه برگزاری انتخابات را به ما نمیدهند
وی با بیان اینکه ما در برگزاری انتخابات در خارج از کشور تابع قوانین کشورها هستیم، اظهار داشت: برخی از کشورها اجازه برگزاری انتخابات را به ما نمیدهند؛ مثلا در دور گذشته کانادا این اجازه را نداد، اما آمریکا این اجازه را دادند؛ البته وزارت امور خارجه همواره از کشورهای مختلف به ویژه کشورهایی که ایرانیهای بیشتری در آنجا زندگی میکنند میخواهد تا برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با ما همراهی کنند، اما متاسفانه در برخی مواقع این اتفاق نمیافتد.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: یکی از مسائلی که شاید میتوانست موانع برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور را به طور کلی برطرف کند این است که ما آراء مکاتبهای و الکترونیکی راه دور را در قانون پیش بینی نکرده ایم و این در حالی است که در کشورهایی مانند آمریکا و انگلستان رای مکاتبهای از قدیم الایام وجود داشته است و این یکی از نواقصی است که ما باید در مورد آن فکر کنیم تا هموطنان خارج از کشور نیز با اصلاح قانون بتوانند به راحتی در انتخابات شرکت کنند.
**آمادگی شورای نگهبان برای مشارکت دانشجویان خارج از کشور در فرآیند برگزاری انتخابات
وی با بیان اینکه ما باید بتوانیم از دانشجویان ایرانی خارج از کشور در هیئتهای اجرایی و نظارت استفاده کنیم تا زمینه همراهی و همکاری این عزیزان نیز برای برگزاری انتخابات فراهم شود، افزود: اگر دانشجویان خارج از کشور آمادگی همکاری در امر برگزاری انتخابات را داشته باشند میتوانیم زمینه همکاری آنها را از طریق وزارت امور خارجه و هیئتهای نظارت که اخیرا انتخاب شده اند؛ فراهم کنیم.
کدخدایی با اشاره به اینکه شورای نگهبان هیچ گونه دخالت و نظارتی در برگزاری انتخابات شوراهای شهر و روستا ندارد، افزود: پیشنهاد بنده این است که مجلس یک نهاد دائمی را برای نظارت بر انتخابات و عملکرد شوراها پیش بینی کند، چون هم اکنون نظارت دقیقی بر انتخابات یا عملکرد شوراها وجود ندارد؛ البته تا جایی که بنده اطلاع دارم دوستانی در مجلس قصد دارند تا با ارائه طرحی این مسئله را برای ادوار آینده حل کنند.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان دارای دوازده عضو فقیه و حقوقدان است که با رای تک تک این اعضا سرنوشت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی در صحن شورای تعیین می شود، یادآورد شد: تایید صلاحیت نامزدها نیازمند هفت رای فقها و حقوقدانان شورای نگهبان است با این وجود کارشناسان و دستگاههای مختلفی در بررسی های کارشناسی به شورای نگهبان کمک می کنند.
کدخدایی با بیان اینکه دانشجویان سهم عظیمی در پیروزی و استقرار انقلاب اسلامی داشته اند، افزود: پیش از انقلاب دانشجویان در مسائل سیاسی و اجتماعی پیشرو بودند و با شروع نهضت امام خمینی علیه رژیم شاه به این نهضت پیوستند و بعد از انقلاب هم دانشجویان در دو عرصه سازندگی و پیشرفت کشور بسیار موثر بودند.
وی با اشاره به اینکه دانشجویان به عنوان قشر نخبه و روشنفکر دغدغه های سیاسی را بهتر تشخیص می دهند به همین دلیل آنها به عنوان یک موتور محرکه جامعه را به پیش می برند، اظهار داشت: دانشجویان یک قشر پیشرو در کشورمان هستند با این وجود اصلا نباید نقش آنها را در مسائل مختلف نادیده بگیریم.
دیدگاه تان را بنویسید