بازتاب سخنان رهبری در روزنامهها/ عقبنشینی یا مقدمهچینی برای مذاکره؟/ تغییر دبیرکل در اعتماد ملی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن را در اینجا میخوانید.
گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» مدیرمسئول خود که حالا دیگر دبیرکل حزب اعتماد ملی است را عکس یک کرده و نوشته است: « شورای مرکزی حزب «اعتماد ملی» پس از چهارمین استعفای مهدی کروبی با اکثریت آرا الیاس حضرتی را به عنوان دبیرکل جدید برگزید». این روزنامه اصلاحطلب با تیتر «اعتماد ملی به سوی آینده» نوشته است: « تحولی دیگر در راس حزب اعتماد ملی رقم خورده است؛ آنهم به دلیل اصرار و پافشاری مهدی کروبی بر کنارهگیری از سمت دبیرکلی حزب اعتماد ملی. اصراری که البته در سه نوبت نخست با واکنش منفی شورای مرکزی «اعتماد ملی» مواجه شد اما مهدی کروبی برای چهارمینبار و با تاکید بر اینکه علت اصرارش حفظ تشکیلات این تشکل سیاسی اصلاحطلب است، خواستهاش مبنی بر کنارهگیری از دبیرکلی اعتمادملی را تکرار کرد. دبیرکلی که البته از ابتدای مسیر نیز علاوه بر این سمت حقوقی، به عنوان «پدر معنوی» حزب نیز شناخته میشده و حالا اگرچه دیگر دبیرکل «اعتماد ملی» نیست اما همچنان «پدر معنوی» این تشکل سیاسی اصلاحطلب هست.علت استعفای مهدی کروبی از دبیرکلی اعتماد ملی اما هرچه بود، مسائل درونی این تشکل سیاسی اصلاحطلب نبود و درنهایت علتی بیرونی باعث شد که کروبی اینطور بر خواست خود مبنی بر کنارهگیری از دبیرکلی اعتماد ملی اصرار کند».
«آفتاب یزد» عکسی از سعید محمد و محسن رضایی را برای صفحه نخست خود برگزیده و از روشن شدن تکلیف این دو نوشته است. مقصودش اما انتخاباتی و بحث کاندیداتوری آنان نیست، بلکه از روشن شدن موضع این دو کاندیدای احتمالی درباره FATF میگوید. در این گزارش آمده است: « برجام زنده است و همچنان بر ارکان مهم اقتصادی ما تاثیرگذار؛ این را میتوان در واکنشها به برخی اظهار نظرات برجامی و مرتبط با برجام به خوبی لمس کرد. در کنار برجام، اف. ای. تی. اف نیز به نقطهی ثقل برخی چهرههای مترصد ورود به پاستور تبدیل شده است تا جایی که اگر «سعید محمد» بازتابهای پس از انتشار «توئیت ضد افای تی اف» خود را میدانست قطعا اندکی تامل میکرد که این مسئله نشان میدهد یا «سعید محمد» مشاوران خوبی در حوزهی رسانه و سیاست خارجه ندارد یا خود او همچنان حرفهای در عمران و دستِ خالی در سیاست است. در کنار او اما محسن رضایی همچنان مشغول بازی سیاسی با برجام و افای تی اف است ضمن آن که دهقان و دیگران به طور واضح اعلام موضع نکردهاند این در حالی است که علی رغم تمامی تلاشها و تبلیغات منفی طیفی خاص، چنین به نظر میرسد که برجام و افای تی اف برای ورود به پاستور ممکن است قربانی بگیرد یا برگ برنده محسوب شود!»
«شرق» جلد سالنامه خود را عکس کرده است. سرمقاله این روزنامه به قلم احمد غلامی سردبیر نیز به موضوع ریاست جمهوری نظامیان اختصاص دارد. وی در این یادداشت با تیتر « قمار بر سر اتوریته» مینویسد: « دولت نظامیان خواسته یا ناخواسته با ایدئولوژی اطاعت و فرمانبرداری در هم تنیده شده است. مفهوم اقناع با حوزه نظامی همخوانی ندارد و با اقناع در مراکز نظامی واقعا کاری از پیش نمیرود. قدرت اجتماعی کانون اعتقاد به دموکراسی است. یک دولت دموکراتیک تابع قدرت اجتماعی است. در تحولاتی که در جهان و به تبع آن در ایران رخ داده است، دولت دموکراتیک یکی از پیشنیازها و پیشفرضهای مردم است. گیرم اینک مسائل اقتصادی آن را از اولویت انداخته باشد اما دور از انتظار نیست که با کوچکترین جهش اقتصادی این پیشنیاز دموکراتیک به اولویت اصلی مردم تبدیل شود. مگر اینکه دولتها تلاش کنند همواره وضعیت اقتصادی مردم را بحرانی نگه دارند که این نوعی نقض غرض است و چنین انگیزهای فعلا در هیچیک از دولتها و نهادهای رسمی دیده نشده است.»
«آرمان ملی» صفحه یک شلوغی دارد. سفر پاپ فرانسیس به عراق و بازتاب جهانی آن را عکس یک کرده و در تیتر یک خود نیز به موضوع «عقب نشینی شورای حکام از صدور قطعنامه» پرداخته است. این روزنامه اصلاحطلب در گزارش دیگری به وضعیت کرونایی خوزستان اشاره کرده و تیتر زده که « تعطیلی خوزستان «نوشدارو» نشود».
این روزنامه اصلاحطلب در گزارش دیگری از احتمال مذاکره بایدن – روحانی گفته و نوشته است: « برخی از رسانههای آمریکا نیز راهی را برای پایان تعارفات دو کشور و قرار گرفتن در کنار میز مذاکره پیشنهاداتی ارائه دادهاند. به نقل از آفتاب نیوز، سایت «هیل» نزدیک به کنگره آمریکا در مقالهای با اشاره به اینکه اکنون زمان مناسبی است تا جو بایدن درصدد تلاش برای ملاقات مستقیم با حسن روحانی رئیسجمهوری ایران برآید مینویسد: «دونالد ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود بارها اعلام کرد که خواستار دیدار مستقیم با حسن روحانی رئیسجمهوری ایران است. دو رئیس جمهور در نهایت در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی به تحقق این خواسته نزدیک شده بودند. سی و سه سال پیش، ریگان رئیسجمهوری وقت آمریکا مشاوران و دستیارانش را برای ملاقات با گروهی از مقامهای میانهروی ایرانی اعزام کرد. روحانی که در آن زمان مشاور ارشد سیاست خارجی و مرد جوان ۳۷ سالهای بود هدایت تیم مذاکرهکننده ایرانی را برعهده داشت. امروز بنبست در مذاکرات هستهای ایجاد شده و زمان خوبی فرارسیده تا بایدن از آن استفاده کند و با بهرهگیری از دستورالعمل ریگان - بایدن ملاقات با روحانی را ترتیب دهد.» این منبع فرانسوی همچنین تصریح کرد که هدف این است که همگی تا پیش از آغاز نوروز پای میز مذاکره بیایند.»
«وطن امروز» سفر پاپ فرانسیس به عراق را زیر سایه مقاومت ممکن دانسته لذا وقتی برای صفحه یک خود تصویری در این رابطه را برگزیده است، با تیتر « سایه مقاومت مستدام» نوشته که «پاپ فرانسیس پس از دفع شر تروریسم داعش توسط جریان مقاومت و در سایه امنیت ایجاد شده وارد عراق شد».
این روزنامه اصولگرا برای پوشش سخنان رهبری که روز گذشته و بعد از درختکاری بیان شد نیز تیتر «گرانی و مشکل معیشتی راهحل دارد» را برگزیده است.
وطن امروز همچنین عقبنشینی انگلیس، فرانسه و آلمان از به رأی گذاشتن قطعنامه انتقادی علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ناشی از جواب دادن قانون مجلس میداند و مینویسد: « مسیر درست طراحی شده از سوی ایران که در مصوبه مجلس بروز یافت، توپ را در زمین طرف مقابل انداخته است و حالا آمریکا و متحدانش چارهای ندارند جز برداشتن تحریمها.»
«کیهان» امروز نه از نظر ظاهر بلکه از نظر محتوا خیلی شبیه وطن امروز است. سخنان رهبری و تاکید ایشان بر اینکه مسئولان باید مشکلات گرانی و معیشتی را حل کنند در بالای صفحه یک قرار گرفته و در گزارش دیگری نیز تاکید شده که عقبنشینی تئرویکای اروپا از صدور قطعنامه علیه ایران ناشی از مقاومت ایران بوده است.
در یادداشت یک امروز کیهان نیز با عنوان « درسهای نظرسنجی دشمن در مورد ایران» به نقل از یک مؤسسه مشهور آمریکایی که یک نهاد نظرسنجی در کانادا در مورد ایران تحت عنوان «ایران پل» (iran Poll) دارد، آورده است: « 78 درصد مردم ایران گفتهاند، تحریمها روی اقتصاد ایران تأثیر منفی داشته است. ... 84 درصد مردم ایران از آمریکا بدشان میآید و 60 درصد مردم معتقدند اگر آمریکا به برجام بازگردد، باز هم به تعهداتش عمل نخواهد کرد و 70 درصد مردم ایران معتقدند آمریکا درپی جلوگیری از رسیدن محصولات حیاتی - بشردوستانه - به ایران است. ... 88 درصد مردم ایران معتقدند، فعالیتهای سپاه قدس در منطقه، ایران را کشور امنتری کرده است. 85 درصد مردم ایران، عملکرد سیستم درمانی عمومی ایران در بحران کرونا را «بسیار خوب» و «خوب» ارزیابی میکنند. فقط 21 درصد از مردم ایران، اخبار رسانههای خارجی را دنبال میکنند.»
«جوان» رهبری را عکس یک و تاکید ایشان بر ضرورت چاره کردن گرانی در عین فراوانی را تیتر کرده است. این روزنامه اصولگرا اما در تیتر یک خود به رویکرد جدید شورای حکام و عدم صدور قطعنامه پرداخته و این امر را «ریلگذاری مذاکره با مدیونسازی تهران» تلقی میکند. در این گزارش آمده است: « هر چند اروپاییها از طرح ضدایرانی خود عقبنشینی کردهاند، اما در قبال این امتیاز توخالی، اهداف دیگری را دنبال میکنند که سرانجام آن آوردن ایران به پای میز مذاکره است. دیروز برخی منابع در عراق خبر از آزادشدن پولهای بلوکهشده ایران منتشر کردند تا یک سیگنال دیگر برای وارد کردن ایران پای میز مذاکره مخابره شود. همزمان خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از منابع دیپلماتیک غربی گزارش داد که ایران در مورد شرکت در گفتگوهای غیررسمی با امریکا و اروپا در خصوص توافق هستهای طی روزهای اخیر «علامتهای دلگرمکنندهای» فرستاده است. یک منبع دیپلماتیک فرانسوی روز پنجشنبه به رویترز گفت: «اوضاع در مسیر درست پیش میرود و ما هم علامتهای مثبتی در این هفته و به خصوص در چند روز گذشته دریافت کردهایم.» این مقام فرانسوی ناشناس گفت: «هدف این است که همه طرفین تا پیش از فرا رسیدن نوروز در ۲۰ مارس گفتگوها را شروع کنند. او گفت: «همه تلاش خود را به کار میگیریم که این نشست ظرف روزها یا هفتههای آینده انجام شود.» تلاش برای مذاکره مجدد با ایران به صراحت از سوی سخنگوی وزارت خارجه امریکا اعلام شده است.»
«ایران» عکس یک امروز خود را به رهبری اختصاص داده و در تیتر یک نیز به موضوع عقبنشینی اروپاییها از صدور قطعنامه پرداخته است. این روزنامه دولتی این مساله را «فرصت دوباره به دیپلماسی» تلقی کرده و در گزارش خود آورده است: « لاش اروپا برای انجام مذاکراتی با حضور نماینده امریکا در حالی است که وندی شرمن اخیراً در جلسه بررسی صلاحیتش در کمیته روابط خارجی سنا برای پست قائم مقام وزارت خارجه مدعی شده است شرایط منطقه نسبت به زمان حصول و اجرای برجام تغییر پیدا کرده است.ادعایی که تلویحاً لزوم گفتوگوی دوباره درباره توافق هسته ای را یادآور شده است. از این رو محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در حساب کاربریاش در توئیتر نوشت: «برجام قابل مذاکره مجدد نیست. اگر ۲۰۲۱ سال ۲۰۱۵ نیست، ۱۹۴۵ هم نیست. پس بیایید منشور سازمان ملل متحد را عوض کرده و حق وتو که این همه توسط امریکا مورد سوء استفاده قرار گرفته است را حذف کنیم. بیایید دست از ژست گرفتن که هر دوی ما از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ انجام دادیم برداشته و به اجرای برجام که هر دوی ما آن را امضا کردهایم، رو بیاوریم.»ظریف همچنین در واکنش به اظهارات اخیر محسن رضایی در مصاحبه با فایننشال تایمز در مورد برجام و مذاکرات هسته ای در صفحه توئیترخود نوشت: «عرصه سیاسی ایران پویاست و مقامات نظرات متنوعی مطرح میکنند، اما آن نظرات نباید با سیاست رسمی دولت اشتباه گرفته شود. من، به عنوان وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران بزودی طرح اقدام سازنده و دقیق خودمان را ارائه خواهم کرد- البته از طریق کانالهای دیپلماتیک. تعهد-اقدام-جلسه.»رضایی گفته بود: ایران آماده است به مذاکرات هسته ای با آمریکا و دیگر قدرت های جهان باز گردد اگر طرف های مقابل سیگنال واضحی بفرستند که تحریمها تا یکسال آینده برداشته میشود.»
دیدگاه تان را بنویسید