چرا مجمع تشخیص نباید FATF را تصویب کند؟
یشنهاد آقای روحانی مبنی بر اینکه لوایح FATF به شکل مشروط تصویب شود، امکانپذیر نیست و به همین دلیل مجمع تشخیص نباید این لوایح را تصویب کند.
کیهان: پیشنهاد آقای روحانی مبنی بر اینکه لوایح FATF به شکل مشروط تصویب شود، امکانپذیر نیست و به همین دلیل مجمع تشخیص نباید این لوایح را تصویب کند.
این مطلب را روزنامه وطن امروز منتشر کرده و توضیح داده است: «تام کیتینگ» مدیر مرکز مطالعات جرائم و امنیت مالی در مؤسسه بریتانیا، اگر چه حامی FATF است اما میگوید مشکل FATF این است که خیلی از کشورهای دنیا آن را به چشم یک نوع نهاد استعمار نوین میبینند. چون انگار یک مشت کشور ثروتمند برای بقیه جهان تعیینتکلیف میکنند.
از این جهت، در بحبوحه پرونده هستهای ایران، سازمان FATF برای افزایش فشارها، سال 2008 ایران را در لیست پرریسکترین کشورهای جهان برای سرمایهگذاری قرار داد و تا امروز نیز هیچگاه از این موضع غیرواقعی خود دست برنداشته و در بیانیههای متعددی کشورهای عضو را به قطع رابطه پولی- بانکی با ایران فراخوانده است.
این روزنامه میافزاید: تضمینی وجود ندارد که در صورت تصویب این لوایح FATF موافقت کند و ممکن است بعد از تصویب آنها از سوی ایران، دبه کند. برخی کارشناسان میگویند با توجه به ترکیب اعضای این سازمان و سازوکار تصمیمگیری ویژهای که مبتنی بر اجماع مؤثر است، تقریبا هیچ امیدی وجود ندارد که در این نهاد بیندولتی تصمیمی به نفع ایران گرفته شود.
در برابر استدلال جدید دولتیها، باید گفت دور زدن تحریمها معمولا از طریق مبادی غیررسمی و غیردولتی صورت میگیرد. هدف اصلی FATF هم ردیابی تعاملات مالی کشورها در چنین حوزههایی بویژه از راههای غیررسمی است. مثلا اگر ایران بخواهد از طریق یکی از نیروهای مورد اعتماد خود در منطقه تحریمی را در حوزههای نفتی یا پتروشیمی دور بزند، این سازمان به خاطر شروط ایران نظارهگر نخواهد بود و حتما در برابر آن واکنش نشان خواهد داد. مخصوصا اینکه برداشت آنها در زمینه تروریستی خواندن گروهها، با دیدگاه ایران در این زمینه 180 درجه متفاوت است.
از سوی دیگر باید گفت اساسا یکی از اهداف اصلی FATF علیه ایران به نیابت از آمریکا، مقابله با دور زدن تحریمها و جلوگیری از شکست سیاستهای تحریمی ایالاتمتحده و همچنین موثرتر بودن رژیم تحریمهای آمریکا به عنوان یکی از ابزارهای نوین سلطه این کشور در سیستم بینالمللی است. حال چطور ممکن است این سازمان که تحت نفوذ واشنگتن است، ایران را در این زمینه معاف کند و اجازه دهد تحریمها را دور بزند و سیاستهای تحریمی آمریکا را بیاثر کند؟
مشکل سازمان FATF با ایران، فقط تصویب این ۲ لایحه نیست، بلکه این سازمان علاوه بر پیوستن به این کنوانسیونها، خواستههای دیگری نیز از ایران دارد که همچنان بیپاسخ مانده است. بنابراین در صورتی که ایران به همه خواستههای FATF هم تن بدهد، تازه گامهای بعدی آغاز خواهد شد!
تصویب FATF با راهحل میانه که مدنظر دولت است فقط چالشهای ایران را برای دور زدن تحریمها برای دولت بعد سختتر و دشوارتر خواهد کرد و این مسئله به صورت اتوماتیک باعث افزایش فشار تحریمها علیه ایران خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید