عارف: تردیدی برای کاندیداتوری ندارم

کد خبر: 1051314

عارف ائتلاف با با یک نامزد اعتدالی یا اصولگرا را ممکن می‌داند و توضیح می‌دهد: سازوکارش باید مشخص باشد . آورده هر جریان و بهره هر جریان باید مشخص باشد به صورت گعده ای مخالفم . ضربه اش را در مجلس دهم بیشتر خوردیم.

عارف: تردیدی برای کاندیداتوری ندارم

گروه سیاست سایت فردا – محمدرضا عارف از جله اصلاح‌طلبانی که است که عزم خود را برای کاندیداتوری در انتخابات 1400 جزم کرده است. این اقدام او در هفته‌های اخیر چالش تازه‌ای ایجاد و این طور که معلوم است، برخی اصلاح‌طلبان را مکرد کرده است. عارف اما تردیدی در درستی تصمیم خود ندارد. او این را در گفت‌وگویی با روزنامه خراسان گفته است. وی در این گفت‌وگو حرف‌هایی را می‌زند که قبلا نزده مثلا ائتلاف با گزینه غیراصلاح طلب را در صورتی که سازوکارش روشن باشد، تایید می‌کند. از عملکرد خود در فراکسیون امید و شورای عالی سیاست گذاری دفاع، همچنین از رویکرد افرادی مثل واعظی، کاظم جلالی، نعمتی و ... انتقاد می‌کند.

وی در این گفت‌وگو به اظهارات واعظی مبنی براینکه در سال 92 بین او و روحانی اختلاف رای بسیاری بوده است، جواب نداده و می‌گوید: بنای من این هست که به هر حرفی جواب ندهم، آقای واعظی هم خودشان باید جواب بدهند و من وارد جزئیات نمی شوم . 

عارف تاکید می‌کند:  وقتی آقای خاتمی به عنوان رهبر جریان اصلاحات و آقای هاشمی و بزرگان دیگر به جمع بندی رسیدند ، بنابراین من حق نداشتم و ندارم که بیایم شخصا خودم را با فرد دیگری مقایسه کنم، یک خرد جمعی بود، تصمیم گرفتند و من هم احترام گذاشتم . 

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به اینکه درباره اینکه بعد از مشاهده عملکرد روحانی در هشت سال گذشته، هنوز تجربه انصراف را مفید می‌داند یا نه؟ می‌گوید: من واعظی نیستم که آن طور حرف بزنم ،شرایط زمان را درک  می کنم. شرایط دولت را می فهمم و زحماتی را که دولت کشیده می دانم البته نقدهای بسیار جدی هم دارم و خصوصی هم نقدهایم را به آقای روحانی به عنوان یک رفیق قبل از انقلاب گفته ام .  سوال شما یک سوال اساسی است که من نباید جواب دهم . یک طرف قضیه من بودم چون مجری این تصمیم بودم . آن هایی که این تصمیم را گرفتند باید جواب بدهند .

 وی اینکه در نامه انصراف خود را سال 92 از روحانی اسم نبرده به مهلت تبلیغات انتخاباتی ربط داده و درباره اینکه ایا مقصودش از سه بار تکرار نام خاتمی انداختن هزینه این کار بر دوش او بوده است یا خیر نیز می‌گوید: من هیچ وقت دنبال امتیاز نبودم . آقای خاتمی را رهبر جریان می دانستم وقتی می خواستم جدی جلو بیایم دو سه نکته را گفتم . گفتم اگر آقای خاتمی یا آقای هاشمی بیایند با این ها رقابت  نمی کنم . دوم گفتم هر تصمیمی با محوریت آقای خاتمی گرفته شود عمل می کنم . من خودم را آدمی اخلاق مدار می دانم . اگر این کار را نمی کردم امروز سوال می کردید که شما گفته بودید اگر آقای خاتمی تصمیم بگیرد کنار می کشم پس چرا کنار نکشیدید .

عارف درباره علت حضور نداشتن در کابینه روحانی نیز گفته است: «ما دعا می کردیم هیچ پیشنهادی نشود . احساس می کردم بیرون دولت می توانم مفیدتر باشم . در یک جلسه ای در خدمت آقای روحانی بودیم و دو سه پست مطرح کرد . وزارت ارتباطات، وزارت علوم و معاونت علمی . من برای هر سه پست نفرات مناسب تر از خودم را معرفی کردم . این را برای اولین بار می گویم تلقی من از این پیشنهادها این بود که آقای روحانی تمایلی به حضور فیزیکی من در دولت ندارد.»

 او تایید می‌کند که منتشر پیشنهاد پست معاون اولی بوده و می‌گوید: «اگر معاون اولی را پیشنهاد می داد مشکل پیدا می کردم که چه کار کنم .»

 

عارف در بخش دیگری از این گفت‌وگو به انتقادها درباره عملکردش در مجلس و اینکه چرا لیست 160 نفره اصلاح طلبان به فراکسیون 100 نفره امید رسید، می‌گوید: وقتی حرف کاندیدای اجاره ای می شود اشتباه می کند واعظی که به خودش و روحانی ختم می کند و با عرض معذرت نشان می دهد درک سیاسی لازم را ندارد . جریان اصلاحات آمد از نیروها و خواسته های خودش گذشت تا این مسیر دولت ادامه پیدا کند . در لیست امید که حدود 150نفر به مجلس فرستادیم مثلا در قم به علی لاریجانی رسیدیم یعنی جمع بندی ما این بود که اگر لیست امید از لاریجانی حمایت نکند با مشکلات جدی روبه رو می شود ، حتی او درجایی کم لطفی کرد و گفت ،من نخواستم امیدی ها من را در لیست خودشان بگذارند . من مسائل را باز نکردم و باز هم نمی کنم .آن هایی که دست اندرکار بودند می دانند حتی کاظم جلالی را در لیست گذاشتیم و هنوز داریم هزینه در لیست گذاشتن جلالی و نعمتی و دیگران را می دهیم .

وی درباره لیست ندادن شورای عالی سیاست گذاری در انتخابات مجلس نیز گفت: انتقاد وارد است و این روندی بود که به شورا در سال 98 تحمیل شد . من کاملا مخالف بودم و موافق لیست دادن در کل کشور بودم .... منطقی تر بود که لیست می دادیم و سازوکاری که الان رسیدیم نشان می دهد که آن روش درست نبوده است . نهاد جدید هم عملا شورای عالی شده است . اسم که مطرح نیست و عملا نهاد اجماع ساز که ان شاءا... موفق باشد همان ترکیب اعضای حقوقی به علاوه 50درصد اعضای حقیقی است.

عارف همچنین درباره عدم حضورش در نهاد جدید اصلاح‌طلبان گفت: بنیاد امید ایرانیان هیچ وقت یک حزب نبوده است . در اساسنامه بنیاد حضور و فعالیت حزبی ممنوع است . این نهاد هم در همان روند تصمیمات دهه نود است . ما در دهه نود به این نتیجه رسیدیم که برای این که بتوانیم کارایی خود را بالا ببریم ترکیب اعضای حقیقی و حقوقی را نیاز داریم و این هم الان همان است و من در آستانه شروع کار برای توفیق شان دعا می کنم .

 پاسخ او درباره حمایت یا عدم حمایت از خروجی نهاد جدید نیز قابل تامل است. او می‌گوید: بگذارید راه بیفتد . تا خروجی راه طولانی است  ما در ماه های آینده چند انتخابات داریم و برای ما اصلاح طلبان مهم تر از انتخابات ریاست جمهوری یا در حد ریاست جمهوری انتخابات شورای اسلامی شهر و روستاست .

 عارف در پاسخ به اینکه درباره کاندیداتوری در 1400 تردید دارد یا خیر؟ می‌گوید: تردید نداریم . محکم اعتقاد داریم که باید مردم به صحنه بیایند و جریان ما هم محکم بیایند.

او حمایت از یک گزینه میانه رو و غیر اصلاح طلب را رد کرده و می‌گوید: من اصرار دارم به عنوان یک عضو کوچک از این جریان که برای ما هویت خیلی مهم است . یک جریان نمی تواند مدعی اداره کشور باشد اما در یک رویداد مهم حضور نداشته باشد یا بگوید حضور دارم اما کاندیدا ندارم . این قدر نیروی شایسته در جریان اصلاحات داریم که به راحتی می توانیم کاندیدای مطلوب و مناسب را ارائه کنیم حالا این که رای بیاورد یا نیاورد مسئله دیگری است .

او درباره امکان عبور از فیلتر دستگاه‌های نظارتی نیز گفته است: جریان اصلاحات به این سازوکار عادت کرده است ، هیچ وقت برای ما فرش قرمز پهن نکرده بودند. باید تلاش کنیم البته انتظار همیشگی ما از نهادهای نظارتی این است که باید مر قانون را عمل کنند .

 اظهار نظر او درباره ائتلاف نیز از دیگر نکات قابل توجه این گفت‌وگو است. عارف می‌گوید: « بحث ائتلاف جداست و به ائتلاف اصالت می دهم اما با سازوکار روشن» . او ائتلاف با با یک نامزد اعتدالی یا اصولگرا را ممکن می‌داند و توضیح می‌دهد: سازوکارش باید مشخص باشد . آورده هر جریان و بهره هر جریان باید مشخص باشد به صورت گعده ای مخالفم . ضربه اش را در مجلس دهم بیشتر خوردیم . پشت سر کسانی قرار گرفتیم که مقابل ما قرار گرفتند و توهین کردند. شاخص شان در مجلس فاصله گرفتن از اصلاح طلب های مجلس بود . این را مخالفیم . ممکن است در شرایط کشور اقتضا کند ما در یک انتخابات حتی با رقیب ائتلاف کنیم . یک مجلس ائتلافی یا یک دولت ائتلافی خیلی کار زیبایی می تواند باشد، این را رد نمی کنیم.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها