دلواپس های اصلاح طلب ؛ نقشه کارگزاران چیست؟
کارگزارانیها در هفتههای اخیر در همراهی خود به نهاد اجماعساز جدید تاکید کردهاند اما خیال اصلاحطلبان هنوز راحت نیست.
گروه سیاست سایت فردا – انتخابات ریاست جمهوری نزدیک و نزدیکتر میشود و اصلاحطلبان نیز تمام هم و غم خود را صرف پیدا کردن و معرفی کاندیدای مناسب کردهاند. برای رسیدن به این هدف سازوکار انتخاباتی جدید ساخته و هرطور که شده برخی طیفهای محافظهکار و خواهان ائتلاف با گزینه غیر اصلاحطلب مثل کارگزاران را همراه کردهاند. با این وجود هنوز هم اطمینان خاطری در این جریان سیاسی وجود ندارند و نگران هستند که نکند کارگزاران و گروههای اصلاحطلب نزدیک به راست میانه در دقیقه نود تصمیم دیگری گرفته و به جای ائتلاف درون گفتمانی سراغ ائتلاف فراجریانی بروند.
شاهد این مدعا گزارش امروز روزنامه «اعتماد است که مبنای آن مقایسه اظهارات اخیر اسماعیل گرامیمقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی با اظهارات محسن هاشمی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی است.
گزارشنویس این روزنامه مینویسد: « اختلاف میان اصلاحطلبان بر سر راهبرد چگونگی حضور در انتخابات ریاستجمهوری 1400 کمی پررنگ شده است. هر چند موضوعات مختلفی محل اتفاقنظر و اجماع طیفها و احزاب اصلاحطلب است اما این میان، موضوعی هم هست که دستکم میتوان گفت اصلاحطلبان را به دو گروه اکثریت و اقلیت تبدیل کرده که اولی تاکید دارند که از تکرار تجربه سالهای گذشته در ائتلاف پرهیز کنند و دومی تلویحا خواهان تکرار آن راهبرد ائتلافیاند. هر چند آنان نامی از فرد مورد نظرشان در این ائتلاف انتخاباتی به میان نمیآورند، اما مواضع گذشتهشان به خصوص در جریان رقابتهای درون پارلمانی دوره دهم مجلس نشان از تمایلشان به علی لاریجانی دارد.»
اشاره وی به سخنان گرامیمقدم است که دیروز در سومین نشست از سلسله جلسات انتخاباتی «جمهور» اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل و در پاسخ به این پرسش درباره احتمال حمایت اصلاحطلبان از گزینهای همچون علی لاریجانی گفته بود: «اصلاحطلبان حتما در انتخابات ۱۴۰۰ روی نامزدی که اصلاحطلب باشد، اجماع خواهند کرد.»
در ادامه این گزارش نیز تاکید شده که اخیرا بسیاری از اصلاحطلبان مصر هستند که دیگر نباید پشت کاندیدایی غیراصلاحطلب ایستاد؛ حتی اگر هیچ کدام از کاندیداهای اصلاحطلب موفق به عبور از سد شورای نگهبان نشوند.
همزمان با انتشار اظهارات صریح گرامیمقدم درباره عدم ائتلاف با کاندیدای غیر اصلاحطلب اما محسن هاشمیرفسنجانی، رییس شورای مرکزی کارگزاران سازندگی که ریاست کمیته انتخابات این تشکل سیاسی را نیز برعهده دارد، در سخنانی به مساله ائتلاف اشاره کرده و گفته است: «حزب کارگزاران کاندیدا خواهد داشت، اما تمایل دارد به صورت ترکیبی و جبههای در انتخابات فعالیت کند؛ یعنی اگر سایر کاندیداها تمایل به مشارکت و همکاری داشته باشند، در یک جریان منسجم با یکدیگر تعامل و پس از تایید صلاحیتها و مشخص شدن کاندیداهای قطعی، کاندیداهای همسو با یکدیگر ائتلاف و آرا را تجمیع کنند.» او گفته است: «جمعبندی صورت گرفته در کمیته سیاسی و شورای مرکزی کارگزاران تاکنون این بوده که اولا رویکرد حزب در انتخابات برنامهمحور است و بر همین اساس برنامه حزب در حال تدوین است و از تمامی کاندیداهای همسو نیز درخواست داریم که برنامههای خود را جهت بررسی و انسجام بیشتر ارائه کنند.»
این سخنان هاشمی اما خیال اصلاحطلبان را از بابت همراهی کارگزاران در معرفی کاندیدای اصلاحطلب خالص، راحت نمیکند برای همین هم «اعتماد» در بند پایانی گزارش خود آورده است: « هاشمی البته به مساله ائتلاف و حرکت در قالب جریانی منسجم اشاره کرده که به تعبیری میتواند همان چارچوب کلی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات یا نهاد اجماعساز زاده این شورا باشد اما در عین حال، همین که اشارهای به این نهاد و آن شورا نکرده، میتواند به معنای آن باشد که دستکم نخواسته صراحتا از کاندیدای واحد اصلاحطلب صحبت کند. حال آنکه گرامیمقدم در حالی از کاندیدای حزبی اعتمادملی گفته که صراحتا میگوید کاندیدای نهایی حزب متبوعش، همان کاندیدای جریان اصلاحات است و بسیاری از دیگر احزاب اصلاحطلبی که از ایده معرفی کاندیدای حزبی حمایت کردهاند، با همین شرط و شروط بحثشان را مطرح میکنند. تفاوتی که شاید به معنای آن باشد که کارگزارانیها بیش از دیگر احزاب اصلاحطلب به سرمایهگذاری بر ائتلاف فراجریانی تمایل دارند؛ ائتلافی که احتمالا نیروهای معتدل را نیز شامل میشود.»
دیدگاه تان را بنویسید