چرایی سفر هیأت طالبان به تهران از زبان خطیب زاده
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه هدف از سفر هیأت طالبان به تهران گفتگو درباره صلح پایدار در افغانستان است، خاطرنشان کرد که ایران برای صلح افغانستان سرمایهگذاری زیادی انجام داده و در دهههای گذشته میزبان میلیونها افغانستانی بوده است.
خبرگزاری تسنیم: سعید خطیب زاده سخنگوی وزیر خارجه، هدف از سفر هیات طالبان به ایران را گفتوگو درباره روند صلح در این کشور عنوان کرد و گفت: افغانستانی که تمام گروهها در آن نقش داشته باشند، تنها راه حفظ ثبات پایدار در این کشور است.
سعید خطیب زاده روز سه شنبه در حاشیه آیین اختتامیه پنجمین دوره جایزه جهانی «خشت طلایی» تهران در گفتگو با خبرنگاران خاطرنشان کرد که هدف سفر هیات طالبان گفتوگو درباره صلح پایدار در افغانستان است
خطیب زاده درباره سفر هیات سیاسی طالبان به ایران نیز گفت: این هیات به ریاست ملابرادر بامداد امروز وارد تهران شد و مورد استقبال مقامات وزارت خارجه قرار گرفت.
وی از دیدار این هیات با وزیر خارجه و نماینده ویژه ایران در امور افغانستان و برخی مسئولان دیگر در طول این سفر خبر داد و افزود: نماینده ویژه ایران در امور افغانستان در روزهای گذشته گفت و گوهایی با همتایان روس، آلمانی، افغانی و نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور افغانستان داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه روند دستیابی به صلح پایدار در افغانستان در گفت و گو با هیات طالبان مورد بحث قرار خواهد گرفت، افزود: برای صلح افغانستان سرمایهگذاری زیادی کردیم و در دهههای گذشته میزبان میلیون ها افغان بوده ایم.
خطیب زاده گفت: امیدواریم شرایطی فراهم شود که بتوانیم شاهد یک افغانستان با ثبات و آرام باشیم و مردم این کشور فارغ از مسایل قومی مذهبی و جناحی در کنار هم زندگی کنند و آنچه که به عنوان دستاورد ملت افغانستان در این سال ها به دست آمده در پایان این فرایند حفظ شود.
وی با بیان اینکه موضع ایران در خصوص افغانستان، هرگز وابسته به موضع آمریکا نبوده است، خاطرنشان کرد: چه در دوره ای که دولت ترامپ سراسیمه در حال برخی اقدامات بود و چه امروز، ایران همواره سیاست مستقلی را دنبال کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه گفت و گوهای بین الافغانی تنها راه حل پایدار برای حفظ صلح در افغانستان است، خاطرنشان کرد: معتقدیم افغانستانی که تمام گروه ها در آن نقش داشته باشند، تنها راه حفظ ثبات در این کشور است.
خطیب زاده تصریح کرد: آمریکا هم چاره ای ندارد جز اینکه به سال ها دخالت و تجاوز در افغانستان پایان دهد و با یک خروج مسوولانه و متعهدانه بار رنجی که به ملت های منطقه تحمیل کرده را کاهش دهد.
وی، موضع ایران را درباره بازگشت آمریکا به برجام، روشن عنوان کرد و گفت: آمریکا به عنوان ناقض قطعنامه 2231 و برجام باید به تمام تحریم ها به شکل موثر پایان دهد و ما به بیست ژانویه 2017، روزی که این اقدامات شروع شد، برگردیم و هیچ احتیاجی به گفت و گوهای دوجانبه برای تحقق آن نیست.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با بیان اینکه وقتی اقدامات موثر صورت گیرد، قطعاً فضای متفاوتی را شاهد خواهیم بود، افزود: ما همواره از گشایش های سیاسی در روابط با کشورهای مختلف از جمله عربستان استقبال کردیم و به محض اینکه این سیاست های غلط را اصلاح کنند و از این مسیر برگردند، آغوش ما برای مذاکره با ریاض باز است.
خطیب زاده با اشاره به این موضوع که هنوز بمباران یمن توسط عربستان و متحدانش ادامه دارد، خاطرنشان کرد: ملت یمن زیر شدیدترین فشارها و محاصره اقتصادی است و علاوه بر ریاض، اقدامات تهاجمی برخی کشورهای دیگر علیه این ملت ادامه دارد و این دولت ها، به محض اینکه مسیر غلط را اصلاح کنند خواهند دید که ملت های منطقه آغوششان به روی آنها باز است.
وی گفت: قطعا گشایش در روابط ایران و عربستان می تواند مقدمه خوبی برای حل و فصل برخی نگرانی ها میان دو کشور باشد.
سفیر ایران: آمریکا میخواهد با امتیازدهی مدام به طالبان به هدف برسد
سفیر ایران در کابل گفت: ما معتقدیم که سیاست آمریکا سیاست بسیار غلطی در طی چندماه گذشته بوده چراکه آمریکا سعی داشته از طریق امتیازدهی مدام به طالبان به هدف خود در افغانستان برسد.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، «بهادر امینیان» سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل در گفتوگو با شبکه خبری طلوع نیوز درباره هدف سفر هیات طالبان به تهران تاکید کرد: بحث افغانستان و صلح آن یک مسئلهای است که خواست مردم افغانستان و کشورهای همسایه افغانستان است. طالبان بخشی از واقعیت افغانستان هستند که باید به ساختار موجود این کشور بازگردند.
امینیان افزود: ما تلاشمان این است که مذاکرات بینالافغانی از زندان برخی کشورهای خاص خارج شود و به ریل واقعی خود برگردد. به نظر ما شرایطی که فعلا در مذاکرات دوحه وجود دارد، شرایطی نیست که نفع مردم افغانستان در آن تامین شود و اصرار ما این است که هرچه زودتر خشونت، درگیری و جنگ تمام شود و طرفین با یکدیگر به مذاکره بنشینند و به صلح برسند.
وی ادامه داد: ما در تعامل و گفتوگو با مقامات دولت افغانستان، آنها را در جریان تمام رفتوآمد طالبان به ایران قرار دادیم و آنها هم پیامهایی داشتند که باید به طالبان گفته شود و از ما خواستهاند تا در این زمینه نقش بیشتری را ایفا کنیم.
امینیان در پاسخ به این سوال که طالبان از دید ایران چه گروهی است، گفت: به نظر ما طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است که البته استفاده از ابزار خشونت برای رسیدن به اهداف سیاسی یک روش غلطی است و این را نمیپذیریم و بههمین خاطر از طالبان تقاضا میکنیم که جنگ، درگیری و خشونت را کنار بگذارند، چراکه امروز خارجی نیست که آنها ادعا کنند برای جنگ با آن جهاد میکنند. آنها باید با مذاکره به نتیجه برسند. بههمین خاطر طالبان بهعنوان بخشی از مردم افغانستان هستند که نباید از ابزار خشونت علیه مردم یا نیروهای افغان استفاده کنند.
وی در پاسخ به سوالی که علیرغم گفته وزیر خارجه ایران مبنی بر تروریستی بودن طالبان، این گروه به ایران دعوت شدهاند نیز خاطرنشان کرد: تعدادی از رهبران طالبان هنوز در لیست تروریستی سازمان ملل وجود دارند و خارج نشدهاند. ما در گفتوگو با مسئولین دولت افغانستان، به این نتیجه رسیدیم که خوب است کمک کنیم طالبان به روند مذاکره برگردند و از خشونت دست بکشند و از زیر فشار دولتهای خارجی که روند صلح مذاکرات افغانستان را به بیراهه بردهاند، نجات بدیم و کمک کنیم طالبان به دامن مردم افغانستان بازگردند.
امینیان تاکید کرد: ما دولت افغانستان را در همه موارد از جمله این دعوت اخیر در جریان قرار دادیم و با مقامات امنیتی، شورای مصالحه و وزارت خارجه در این مورد گفتوگو کردیم.
سفیر ایران در کابل در پاسخ به این سوال که دلیل همزمانی سفر هیات طالبان به تهران و سفر اتمر به عربستان به عربستان سعودی رقیب منطقهای ایران، نیز گفت: ما اگر با هر کشوری رقابت یا دشمنی داشته باشیم صحنه افغانستان صحنه دیگری است. ما اگر با آمریکا هر مسئلهای داریم آنها را داخل افغانستان نمیآوریم و همینطور با بقیه کشورها. روابط افغانستان با همه کشورها در جای خود است ما کاری به آن بحث نداریم و حتما افغانستان منافع ملی خود را در روابطش با بقیه کشورها دنبال میکند و ما هم روابط خاص خود را دنبال میکنیم این دو موضوع با یکدیگر ارتباطی ندارند. ما هیچگاه اگر رقابتی داشته باشیم با کشوری داخل افغانستان نمیآوریم بقیه کشورهای همسایه هم همیشه گفتهایم بخشی از منطقه هستند و ما دست دوستی را به سمت آنها هم دراز میکنیم و نمیخواهیم با آنها دشمنی داشته باشیم.
وی همچنین درباره این موضوع که ایران طرفدار چگونه نظامی در افغانستان است، نیز گفت: ما بارها گفتهایم از جمهوریت، قانون اساسی دفاع میکنیم و شاید از معدود کشورهایی هستیم که با صدای بلند و رسا این موضوع را بارها اعلام کردهایم. ما از نظام جمهوری اسلامی در افغانستان دفاع میکنیم و معتقدیم که صلح باید در چارچوب نظامی جمهوری اسلامی شکل بگیرد.
امینیان همچنین درباره دولت جدید آمریکا و رویکرد آن در قبال کشورهای منطقه گفت: ما معتقدیم که سیاست غلط، وحشیانه و غیرانسانی حداکثر فشار ترامپ که یک سیاست غیرواقع بینانه بود، در زمان ترامپ شکست خورد و با ترامپ به زبالهدانی تاریخ پیوست. بههمین خاطر دولت جدید باید با یک واقعبینی به موضوع نگاه کند. در قبال افغانستان نیز باید سیاست آمریکا از یک سیاست شخصی یا برای منافع داخلی آمریکا خارج شود و منافع مردم افغانستان و دیدگاههای کشورهای منطقه را در نظر بگیرد و بر آن اساس حتما سیاستهای خود را تغییر دهد.
وی همچنین در خصوص نقش زلمی خلیلزاد در روند صلح افغانستان نیز گفت: ما مخالف شخصی کردن مسائل هستیم. ما معتقدیم که سیاست آمریکا سیاست بسیار غلطی در طی چندماه گذشته از طریق امتیازدهی مدام به طالبان آنها خواستند به هدف برسند و این هدف هم شخصی بوده، خواستند برای منافع ترامپ به هدفی برسند یا منافع شخصی که این جواب نمیدهد و باید همه این سیاستها را کنار بگذارند و یک سیاست واقعبینانه درباره افغانستان در پیش گرفته شود.
دیدگاه تان را بنویسید