خطیب‌زاده: وساطت قطر را نمی‌پذیریم/راهکار در دست سعودی‌ها است

کد خبر: 1047107

سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان، یا بیان این که تهران در عرصه منطقه‌ای مسئولانه عمل کرده و حتی با تساهل و تسامح از برخی از خطا‌های کشور‌های منطقه از جمله عربستان عبور کرده است، گفت: ممکن است سعودی‌ها یکسری نگرانی‌هایی داشته باشند و ما حاضریم در مورد این نگرانی‌ها که بعضا توهمی و خیالی نیز هستند، با آن‌ها صحبت کنیم.

خطیب‌زاده: وساطت قطر را نمی‌پذیریم/راهکار در دست سعودی‌ها است

خبرگزاری ایسنا: سعید خطیب زاده در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اظهارنظر‌ها در مورد عملکرد وزارت امور خارجه و رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان طی روز‌های اخیر، با بیان اینکه اجراکننده سیاست‌های حوزه سیاست خارجی کشور، وزارت امورخارجه است و در همین چارچوب باید ورای نگاه حزبی و جناحی عمل کرده و همه نیز به این وزارت خانه چنین نگاهی داشته باشند، گفت: متأسفانه برخی عملکرد سیاست خارجی کشور را براساس نگاه جناحی و حزبی خود مورد بررسی قرار می‌دهند و قطعا اولین قربانی چنین نگاهی، منافع ملی کشور است.

ظریف یکی از بهترین دیپلمات‌های مولفی است که جمهوری اسلامی ایران تربیت کرده است

این دیپلمات ارشد کشورمان با تأکید بر اینکه وزارت خارجه مأموریت گرا است و در چارچوب سیاست‌ها و مأموریت‌هایی که به آن ابلاغ می‌شود، عمل می‌کند، افزود: این یک واقعیت است که وزیر خارجه کنونی ما یکی از بهترین دیپلمات‌های مولفی است که جمهوری اسلامی تربیت کرده است و در بیرون کشور نیز از دیپلمات‌های ورزیده و شناخته شده در طراز بین المللی است.

وزارت خارجه در بسیاری از حوزه‌ها در عرصه بین المللی در فضای تنهایی راهبردی قرار دارد

سعید خطیب زاده با تأکید بر اینکه وزارت خارجه، پیشانی نظام در عرصه بین المللی است و در همین چارچوب نباید وزیر و دستگاه دیپلماسی را در داخل کشور تضعیف کرد و با آن برخورد جناحی داشت، تصریح کرد: این یک واقعیت است که وزارت خارجه در بسیاری از حوزه‌ها در عرصه بین المللی در فضای ''تن‌هایی راهبردی'' قرار دارد و در همین فضا می‌بایست منافع ملی و مردم را پاسداری کند. در ارتباط با بسیاری از موضوعات به تنهایی درعرصه بین المللی ماوریت‌ها را پیگیری می‌کند در حالیکه حتی برخی از کشور‌های دوست نیز همسو موضع نمی‌گیرند.

عرصه سیاست خارجی، عرصه قربانی شدن است نه قهرمانی

خطیب زاده با تأکید بر اینکه همان طور که آقای ظریف اشاره کردند عرصه سیاست خارجی، عرصه قربانی شدن در راستای منافع ملی و مصالح کشور است نه عرصه قهرمانی، گفت: کسی که وارد این عرصه می‌شود و مسئولیت می‌پذیرد می‌داند که هر لحظه باید برای کشور قربانی شود و این عرصه، عرصه قهرمانی نیست.

وی در ادامه این گفت و گوی یک ساعته که در حاشیه بازدید از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) صورت گرفت در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین وضعیت نفتکش توقیف شده کره‌ای در ایران و درخواست کره جنوبی از قطر برای میانجی گری بین تهران و سئول جهت حل این موضوع گفت: در جریان سفر هیأت کره‌ای به تهران که چندی پیش براساس برنامه ریزی قبلی انجام شد ما از آن‌ها پرسیدیم که چرا مسئله توقیف نفتکش کره‌ای را که یک مسئله فنی است، می‌خواهند از طریق سیاسی حل کنند؟

این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه علت توقیف نفتکش کره‌ای همان طور که پیش از این اعلام شده ایجاد آلودگی محیط زیستی در دریا بوده است و این موضوعی است که برای همه کشور‌ها مهم است، گفت: حتی این موضوع برای برخی از کشتی‌های ایرانی نیز در جای دیگر رخ داده و همه کشور‌ها در ارتباط با این موضوع حساس هستند.

برای خدمه بیمار نفت کش کره‌ای، دسترسی بهداشتی و کنسولی فراهم کردیم

خطیب زاده با بیان اینکه این کشتی براساس حکم قضایی توقیف و به بندر هدایت شده است، افزود: در این مدت بالاترین سطح دسترسی‌های کنسولی برای ملوانان و کارکنان این کشتی فراهم شده است. تعدادی از خدمه کشتی بیمار بوده که دسترسی‌های بهداشتی و درمانی برای آن‌ها فراهم شد و معاون وزیر خارجه کره در جریان سفری که به تهران داشت با کاپیتان این نفتکش به صورت تلفنی گفتگو کرد و دیگر خدمات کنسولی لازم نیز برای آن‌ها فراهم شده است.

میانجی گری در مورد نفت کش توقیف شده کره‌ای را نمی‌پذیریم

وی ادامه داد: میانجی گری سیاسی در مورد مسائل فنی مورد قبول ما نیست و ما این موضوع را به کره ای‌ها نیز اعلام کرده ایم.

خطیب زاده با رد این ادعا که هدف ایران از توقیف این نفتکش کره‌ای مجبور کردن کره برای بازپرداخت پول‌های بلوکه شده ایران در سئول بوده است، ادامه داد: ما تاکنون راه‌های مختلفی را برای آزادسازی این پول‌ها رفته‌ایم و سفر قائم مقام وزیر خارجه کره نیز در همین راستا صورت گرفت.

کره ای‌ها فقط قول می‌دهند!

وی با بیان اینکه در ملاقات‌هایی که مقامات ایرانی با هیأت وزارت خارجه کره جنوبی، داشتند تأکید شد که دولت کره همکاری‌های لازم را در سه سال اخیر با ایران برای بازگرداندن این پول‌ها انجام نداده است، افزود: آن‌ها نیز در این دیدار مثل همیشه قول‌هایی برای پیدا کردن راه حل‌هایی برای حل این موضوع داده اند و امیدواریم این بار به این قول هایشان عمل کنند و به صورت واقعی و به دور از هرگونه بهانه گیری تلاش کنند که پول ایران آزاد شود چرا که آزاد شدن این پول می‌تواند تأثیرات خوبی در فضای اقتصادی ایران ایجاد کند.

پول ایران در کره یک رقم کاملا دقیق است که هم ما می‌دانیم و هم طرف‌های رسمی کره‌ای

خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی میزان پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی را ۷ میلیارد دلار اعلام کرده، ولی چندی پیش برخی از رسانه‌های کره‌ای این رقم را حدود ۹ میلیارد دلار عنوان کردند، اظهار کرد: البته رسانه‌های کره ممکن است رقمی را بالاتر و یا پایین‌تر اعلام کنند که ملاک نیست. پول ایران در کره یک رقم کاملا دقیق است که هم ما می‌دانیم و هم طرف‌های رسمی کره ای. البته پولی که ما در آنجا داریم براساس واحد پول کره یعنی "وون" است و براساس نرخ برابری دلار می‌تواند این میزان بالا و پایین در تبدیل به دلار محاسبه شود.

وی با بیان اینکه پیگیر مسائل پولی و بانکی بر عهده وزارت خارجه نیست بلکه ما به تسهیل انجام مذاکرات در این زمینه کمک می‌کنیم، افزود: معیار دقیق در ارتباط با پول ایران در کره مقداری است که بانک مرکزی اعلام کند و باید مقامات بانک مرکزی میزان دقیق این پول را بگویند.

بیانیه دبیرکل سازمان ملل در مورد عدم پرداخت حق السهم از طرف ایران، غیردقیق بود

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به نامه دبیرکل سازمان ملل متحد به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، ایران به خاطر عدم پرداخت حق عضویت خود از دادن رأی در مجمع عمومی سازمان ملل محروم شده است و از طرف دیگر ایران اعلام کرده که از طریق پول بلوکه شده خود در کره تلاش کرده که این بدهی را پرداخت کند، گفت: ما از همان اول منابع لازم را برای پرداخت به سازمان ملل تخصیص داده ایم و این آمریکایی‌ها بوده اند که کانال‌های مالی را برای برداشت این پول بلوکه کرده اند و دبیرخانه سازمان ملل نیز در جریان این موضوع است. ما از آن‌ها خواسته ایم که بگویند که از چه کانالی این پول را انتقال بدهیم که آمریکایی‌ها نتوانند راه آن را مسدود کنند.

وی با اعتقاد بر اینکه بیانیه دبیرکل سازمان ملل در این ارتباط غیردقیق بود و آن‌ها خود در جریان مسائل در این زمینه هستند، افزود: موضوع ایران با کشور‌هایی که حق عضویت خود را پرداخت نکرده اند متفاوت است. ما منابع را اختصاص داده ایم، ولی مسئله پیدا کردن کانالی است که این پول قابل انتقال باشد و آمریکا راه آن را مسدود نکند.

سفر هیأت کره‌ای به ایران در ارتباط با پول‌های بلوکه شده به نتیجه مورد نظر ما منتج نشد

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان گفت که سفر چندی پیش هیأت کره‌ای به ایران هم در ارتباط با موضوع نفتکش کره‌ای و هم آزاد کردن پول‌های بلوکه شده ایران در سئول به موفقیتی نرسیده است، گفت: سفر هیأت کره‌ای در ارتباط با پول‌های بلوکه شده به نتیجه مورد نظر ما منتج نشد؛ البته آن‌ها برخی از راهکار‌ها را مطرح کرده‌اند و ما منتظریم که ببینیم این راهکار‌ها به چه نتیجه‌ای می‌رسد. در مورد نفتکش نیز قرار نبود اتفاقی غیر از مسیر فنی بیفتد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد اظهارات اخیر وزیر امور خارجه قطر مبنی بر اینکه اکنون زمان این رسیده که گفتگو‌هایی بین ایران و کشور‌های حوزه خلیج فارس برگزار شود و دوحه نیز از آمادگی مناسب برای ایجاد وساطت و هماهنگی‌های لازم جهت برگزاری این گفتگو‌ها برخوردار است، افزود: سیاست ایران در ارتباط با تعامل با کشور‌های حاشیه خلیج فارس کاملا روشن و مشخص است و ما سال‌ها یک مسیر مشخصی را در این زمینه داشته ایم.

عربستان، پیشنهادات ایران را بی پاسخ گذاشت

وی با بیان اینکه علیرغم سنگ اندازی‌های برخی از کشور‌های منطقه از جمله عربستان علیه ایران، ما همواره تأکید کرده ایم که کشور‌های منطقه باید به یک فهم مشترک در ارتباط با مسائل منطقه دست پیدا کنند تا یک سازوکار امنیتی لازم در این زمینه حاصل شود، گفت: متأسفانه آنچه که تاکنون شاهد آن بوده ایم بی پاسخ گذاشتن پیشنهادات ایران از سوی برخی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان در این زمینه بوده است.

خطیب زاده با بیان اینکه به نظر می‌رسد که مقامات سعودی با فهم اینکه جنگ و خونریزی دیگر کمکی به آن‌ها نمی‌کند و همچنین ناامید از متحدان سابق خود، اصلاح برخی از سیاست هایشان را در تعامل با برخی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس در پیش گرفته اند، افزود: اگر این اصلاح سیاست‌ها به صورت جدی در دستور کار آن‌ها باشد و سعودی‌ها به این نتیجه برسند که راهکار برای حل مشکلات، همکاری منطقه‌ای است اولین کشوری که از این موضوع استقبال می‌کند و به آن‌ها خوشامد می‌گوید، ایران است.

وی با بیان اینکه ما آمادگی داریم که در صورت تحقق این موضوع وارد عرصه مذاکره و گفتگو شویم در پاسخ به این سوال که شما تأکید بر اصلاح سیاست‌های عربستان می‌کنید و از آن طرف دولت ریاض نیز از برخی از سیاست‌های ایران در منطقه ابراز نگرانی می‌کند و راه حل مشکلات را اصلاح این سیاست‌ها می‌داند؟ خاطر نشان کرد: باید توجه داشت لیست اقدامات سعودی بر عبیه منطقه بسیار بلند است. آنچه که عربستان سعودی در منطقه انجام داده تجاوز آشکار به مرز‌های کشور‌های همسایه و منطقه است. چندین سال است که به کشور فقیر یمن حمله کرده و مردم این کشور را به شیوه‌های مختلف در حصر قرار داده است. از طرف دیگر تلاش کرد که از طریق زور سیاست‌های خود را به برخی دیگر از کشور‌های منطقه از جمله قطر تحمیل کند.

در عرصه منطقه‌ای با تساهل و تسامح رفتار کرده ایم/حاضر به گفتگو در مورد نگرانی‌های توهمی ریاض نیز هستیم

این دیپلمات ارشد کشورمان با تأکید بر اینکه ما در عرصه منطقه‌ای مسئولانه عمل کرده ایم و حتی با تساهل و تسامح سعی کرده ایم که از برخی از خطا‌های کشور‌های منطقه از جمله عربستان در مورد ایران عبور کنیم، گفت: ممکن است سعودی‌ها یکسری نگرانی‌هایی داشته باشند و اتفاقا ما تأکید داریم که باید در مورد این‌ها صحبت کرد. طرح صلح هرمز در همین چارچوب بود که در مورد این مسائل صحبت شود. برخی از نگرانی‌ها ممکن است توهمی باشد که پای قدرت‌های دیگر را در منطقه باز کند و ما حتی حاضریم در مورد این نگرانی‌های توهمی و خیالی نیز صحبت کنیم.

راهکار در دست سعودی‌ها است/ پاسخ نگرانی، جنگ نیست

خطیب زاده با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال گذشته همواره از خود دفاع کرده است و تهاجمی در منطقه نداشته در پاسخ به این سوال که یکی از نگرانی‌های عربستان در ارتباط با ایران موضوع یمن و سیاست‌های تهران در ارتباط با این موضوع است؟ گفت: پاسخ نگرانی، جنگ نیست. عربستان سعودی در این سال‌ها یک تصمیم راهبردی گرفته و آن ایستادن در طرف اشتباه تاریخ بوده است. ریاض طی این سال‌ها از طالبان حمایت کرده، از اسامه بن لادن و القاعده حمایت کرد، جبهه النصره را تحت حمایت خود قرار داد و در طرف غلط تاریخ ایستاد. در مورد یمن نیز اگر عربستان نگرانی‌هایی دارد راه حل آن جنگ نیست. کشور فقیر یمن هیچ حمله‌ای به عربستان انجام نداد. به نظر می‌رسد نگرانی‌های عربستان در مورد یمن نگرانی‌های تخیلی است و اکنون نیز راهکار مشخص است و آن توقف جنگ است. راهکار در دست سعودی‌هاست و هر لحظه اراده کنند می‌توانند موضوع را حل کنند.

وی با بیان اینکه سعودی‌ها متأسفانه در ارتباط با موضوع یمن همچون موضوع سوریه معتقدند که راهکار برای حل این بحران نظامی است، خاطرنشان کرد این در در حالی است که در آغاز بحران یمن، ایران برای حل این بحران طرح چهار ماده‌ای تهیه و در آن بر موضوع انجام گفتگو‌های فراگیر یمنی یمنی تأکید کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به تازگی ایران، ترامپ و برخی دیگر از اعضای کابینه وی را در لیست تحریم‌های خود قرار داده و اکنون سوال مردم این است که این اقدام چه اثری می‌تواند داشته باشد و آیا این کار صرفا یک اقدام نمادین است؟ افزود: آنچه که ما در این زمینه انجام دادیم براساس تکلیف قانونی و قاتون اقدام متقابل است که وزارت خارجه مبتنی بر قانون موظف به انجام آن است.

وی با اشاره به اینکه طبق قانون، وزارت خارجه موظف است لیست مقامات آمریکایی را که علیه ایران از جمله در انجام تروریسم اقتصادی فعالیت و مشارکت داشته‌اند منتشر و آن‌ها را مورد تحریم قرار دهد، افزود: از طرف دیگر باید توجه کنیم که در ارتباط با این موضوع در عرصه بین المللی کار می‌کنیم نه داخلی. ما اگر می‌خواهیم موضوعی را در عرصه بین المللی پیگیری کنیم از جمله در ارتباط با آمرین و عاملین به شهادت رساندن سردار سلیمانی توسط آمریکایی‌ها به فرمان رئیس جمهور وقت این کشور، مبنای این پیگیری‌ها این است که فرایند قضایی آن را در داخل طی کرده باشیم.

خطیب زاده ادامه داد: از طرف دیگر این اقدامات، دارای پیام آشکارا به کسانی است که مورد تحریم قرار گرفته اند و همچنین دیگر کشورها.

وی گفت: مثلا مقامات آمریکایی نیز بعضا مقامات ارشد ایران را که هیچ گونه پولی در آمریکا ندارند و هیچ گونه سفری نیز به آنجا نداشته و ندارند مورد تحریم قرار می‌دهند و خود آن‌ها نیز می‌دانند که این تحریم اجرایی نیست، ولی این اقدام سمبلیک است و پیام و استاندارد‌های خاص خود را دارد.

این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: بسیاری از این افراد دارای مصونیت دیپلماتیک و یا ریاست جمهوری بوده اند، ولی وقتی دوران مسئولیت شان تمام می‌شود این مصونیت نیز پایان پیدا می‌کند و براساس حقوق بین الملل بسیاری از این افراد را می‌توان تحت تعقیب قرار داد.

وی تاکید کرد: برای این موضوع باید مراحل این مسئله در داخل کشور طی شود تا بتوانیم این افراد را به اینترپل معرفی کرده و پیگیری قضایی در عرصه بین المللی را در ارتباط با آن‌ها انجام دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند که مناسب است نگاه وزارت خارجه از نگاه سیاسی و امنیتی به نگاه سیاسی اقتصادی سوق پیدا کند و این می‌تواند در عرصه تجارت خارجی نیز به کشور کمک کند، گفت: ما در وزارت خارجه پیگیر صرف مسائل امنیتی نبوده ایم و خود نیز نمی‌خواسته ایم که چنین نگاهی وجود داشته باشد، ولی ماهیت مسائل منطقه‌ای ما، امنیتی و سیاسی است.

انتظارات از وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی اقتصادی، باید متناسب با اختیارات و مسئولیت‌های وزارتخانه باشد

این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: متأسفانه شرایط منطقه باعث شده که نسبت به بسیاری از مسائل نگاه امنیتی و سیاسی حاکم شود و شاید نگاه اقتصادی چندان مورد توجه قرار نگیرد در حالی که ما نیز معتقدیم دیپلماسی اقتصادی باید در عرصه سیاست خارجی در جایگاه بالاتری قرار بگیرد ما درهمین راستا در وزارت خارجه معاونت اقتصادی ایجاد کرده‌ایم وتلاش کرده ایم که در چارچوب وظایف و اختیاراتی که داریم در این راستا حرکت کنیم، ولی انتظارات از وزارت خارجه در این حوزه باید متناسب با اختیارات و مسئولیت‌های این وزارتخانه باشد و دیگر دستگاه‌ها نیز همراه با وزارت خارجه به وظایف خود در این حوزه عمل کنند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما در وزارت خارجه در چند سال اخیر سعی کرده ایم که برخی از نگاه‌ها را اصلاح کنیم و از ظرفیت‌های موجود در کشور در امر دیپلماسی اقتصادی استفاده بهینه تری کنیم، گفت: یکی از ظرفیت‌های مهم کشور موضوع ترانزیت است و در همین راستا شاهد این بودیم که چندی پیش راه آهن خواف-هرات افتتاح شد و همچنین مرز ریمدان را با پاکستان افتتاح کردیم و امیدواریم در آینده نزدیک نیز خط راه آهن شلمچه - بصره راه اندازی شود.

وی تأکید کرد: دیپلماسی اقتصادی یک زنجیره بهم پیوسته است که همه دستگاه‌های مسئول باید به وظایف خود عمل کنند و نمی‌توان در این زمینه فقط از وزارت خارجه انتظار داشت.

ایرانیان مقیم خارج از کشور، مراقب و هوشیار باشند

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که به تازگی برخی از رسانه‌های خبری در مورد بازداشت یک شهروند ایرانی-آمریکایی به نام "عماد شرقی" از سوی ایران گزارش‌هایی را منتشر کرده اند و آیا وی در جریان جزئیات این پرونده است؟ گفت: در این ارتباط باید نهاد‌های اطلاعاتی و قضایی گزارش دهند و وزارت خارجه نمی‌تواند اظهار نظری بکند، ولی من در اینجا می‌خواهم یک نکته‌ای را عرض می‌کنم و آن این است که در سال‌های اخیر رویکرد دستگاه‌های اطلاعاتی غربی در ارتباط با انجام برخی از فعالیت‌ها در داخل ایران تغییر کرده است و آن‌ها به جای اعزام مأمور سعی می‌کنند که در راستای پیشبرد اهداف خود از برخی از ایرانیان دوتابعیتی سوءاستفاده کنند و آن‌ها را فریب می‌دهند چنانکه حتی برخی از این هموطنان نمی‌دانند که این کشور‌ها با چه پیچیدگی آن‌ها را قدم به قدم به مسیر خیانت به کشور می‌کشانند.

خطیب زاده تاکید کرد: در این ارتباط لازم است که ایرانیان مقیم خارج از کشور مراقبت و هوشیاری لازم را داشته باشند، تا در دام برخی از سرویس‌های اطلاعاتی غربی قرار نگیرند.

وی همچنین ادامه داد: البته لازم است توجه شود سالانه چند میلیون سفر توسط ایرانیان خارج از کشور به داخل کشور انجام می‌شود و مشکلی پیش نمی‌آید و ممکن است در ارتباط با یکی دو مورد، مسائل این چنین پیش بیاید و من این موضوع را نیز برای آگاهی این هموطنان عزیز مطرح کردم.

ادامه روند تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی در دولت بایدن

سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با روند تبادل زندانی بین ایران و آمریکا و اینکه آیا این سیاست با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا نیز ادامه خواهد داشت، گفت: متأسفانه آمریکایی‌ها اقدام به گروگان گیری اتباع ایرانی در آمریکا و برخی از کشور‌ها به اتهامات واهی می‌کنند و همان طور که آقای ظریف مطرح کردند ما در راستای نگاه انسانی خود و دفاع از حقوق هم وطنان خود اعلام کرده‌ایم که حاضریم تبادل زندانی با آمریکا داشته باشیم.

وی در پاسخ به این سوال که شما تأکید می‌کنید که آمریکایی‌ها با بازداشت اتباع ایرانی به نوعی اقدام به گروگان گیری می‌کنند و آمریکایی‌ها نیز مدعی هستند که ایران با بازداشت برخی از اتباع این کشور و شهروندان ایرانی _ آمریکایی‌ها اقدام به گروگان گیری می‌کند؟ افزود: اتهاماتی که آن‌ها مطرح می‌کنند بی ارزش است. اتهام افرادی که در داخل ایران دستگیر شده اند کاملا روشن و مشخص است. برخی از این اتهامات، اتهامات سنگینی است از جمله همکاری برای اقدامات تروریستی و یا جاسوسی نظامی و دیگر اقداماتی که برخلاف منافع ملی کشور است، ولی آمریکایی‌ها به بهانه واهی دورزدن تحریم ها، برای شهروندان ایرانی در کشور‌های مختلف ایجاد مشکل می‌کنند.

"اسدالله اسدی" در یک شرایط غیر انسانی و ضدحقوق بشری زندانی است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد آخرین وضعیت پرونده "اسدالله اسدی"دیپلمات ایرانی که در بلژیک در زندان به سر می‌برد نیز به خبرنگار ایسنا گفت: آقای اسدی با نقض آشکار مصونیت دیپلماتیک شان دستگیر شده اند، اقدامی که کاملا برخلاف عرف و حقوق بین الملل است. آقای اسدی در شرایط غیر انسانی و ضدحقوق بشری در کشور‌هایی که ادعای حقوق بشر دارند، زندانی بوده و در حال حاضر هم هست. ایشان در ماه‌های اولیه دسترسی محدود به وکیل داشتند، ولی در عین حال مورد بازجویی قرار می‌گرفتند. ایشان هنوز هم دسترسی بسیار محدودی به تلفن برای تماس با خانواده شان دارند. ماه‌ها در آلمان و بلژیک در شرایط غیرانسانی و غیرقابل تحمل، نگهداری شدند مثلا چندین هفته در شرایط کاملا سرد در حالی که گرمایش زندان خراب بوده نگهداری می‌شدند و به اعتراض‌های مکرر ایشان در این زمینه توجهی نمی‌شد در حالی که این کشور‌ها اگر یک هزارم این گونه رفتار‌ها در مورد اتباع آن‌ها در اینجا رخ می‌داد، خودشان را می‌کشتند.

یک دام پیچیده، برای دیپلمات ایرانی طراحی شده است

وی با بیان اینکه در ارتباط با این پرونده با یک سناریو و عملیات فریب مواجه هستیم، افزود: یک دام پیچیده با استفاده از گروهک ورشکسته منافقین برای این دیپلمات ایرانی طراحی کرده اند که البته انجام چنین اقدام‌هایی از سوی برخی از سرویس‌های کشور‌های غربی مسبوق به سابقه است.

از نظر ما دادگاه بلژیک دارای صلاحیت نیست

سخنگوی وزارت خارجه گفت: به دلیل نقض مصونیت‌های دیپلماتیک ما صلاحیت دادگاه ایشان را تأیید نمی‌کنیم و وکیل شان نیز در این ارتباط موضع گرفتند.

وی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه اسدالله اسدی در دادگاه حضور پیدا نکرده است، افزود: ایشان براساس توصیه وکیل شان عمل می‌کنند و ما به تصمیم ایشان و وکیل شان احترام می‌گذاریم.

خطیب زاده در ادامه گفت: با تمام قوا این پرونده را پیگیری خواهیم کرد و تا احقاق کامل حقوق این دیپلمات کوتاه نخواهیم آمد و به طرف‌های اروپایی نیز گفته‌ایم متأسفانه در این پرونده بدعت خطرناکی پایه گذاشته اند.

اروپایی ها، داده‌های حقوقی مستندی علیه اسدالله اسدی ندارند

وی با بیان اینکه عقب افتادن تاریخ برگزاری دادگاه ایشان نیز یک طراحی است، افزود: آن‌ها داده‌های حقوقی مستندی علیه این دیپلمات ایرانی ندارند، بلکه می‌خواهند از این فرایند به عنوان یک کارزار ضد اطلاعاتی علیه ایران استفاده کنند در حالی که خود نیز می‌دانند که مستندات کافی و روشنی در این زمینه در اختیار آن‌ها وجود ندارد و رسانه‌های ایرانی باید در این زمینه هوشیار باشند.

هیچ تحول خاصی در مورد پرونده "نازنین زاغری" ایجاد نشده است

خطیب زاده در پاسخ به این موضوع که به تازگی وزیر خارجه انگلیس اعلام کرده است که ''تلاش‌های جدی‌تری برای آزادی "نازنین زاغری" در حال انجام است" اکنون با توجه به این سخنان ایا اتفاق جدیدی در این زمینه رخ داده است گفت: وزیر خارجه انگلیس خود باید جواب این سووال را بدهد. از نظر ما خانم زاغری محکوم است و دارای حکم قضایی است. هیچ تحول خاصی در مورد این پرونده ایجاد نشده است.

کانال مالی به انگلیسی‌ها برای پرداخت بدهی شان به ایران معرفی کرده ایم، اما...

سخنگوی وزارت خارجه همچنین با بیان اینکه، موضوع پرونده نازنین زاغری ربطی با موضوع بدهی دولت انگلیس به ایران ندارد گرچه دولت لندن سعی می‌کند با استفاده از یک حربه قدیمی این دو موضوع را به یکدیگر مرتبط نشان دهد، گفت: انگلیسی ها، تاکنون به بهانه‌های واهی از جمله موضوع پیدا کردن کانال مالی برای انتقال پول و دیگر مسائل پولی و بانکی از پرداخت بدهی خود که طبق حکم دادگاه انگلیس موظف به پرداخت آن هستند، خودداری کرده‌اند در حالی که ما همه این مسائل را حل کرده ایم و کانال مالی را نیز معرفی کرده‌ایم.

وضعیت پناهجویان ایرانی در مالزی

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در جریان این مصاحبه در پاسخ به سوالی در ارتباط با مشکلات پناهجویان ایرانی در مالزی و پیگیری وضعیت آن‌ها از سوی وزارت امور خارجه، افزود: چند هزار نفر پناهجو در مالزی هستند که حدود ۵۰۰ نفر آن‌ها تبعه ایران هستند و ما به آن‌ها دسترسی کنسولی داریم.

وی با بیان اینکه سفارت ایران و کنسولگری‌های ایران در مالزی با این افراد در ارتباط هستند گفت: ما به آن‌ها اعلام کردیم که در صورت انتخاب می‌توانند به ایران بازگردند، البته بازگشت یک موضوع انتخابی است و خود آن‌ها باید این موضوع را انتخاب کنند.

خطیب زاده با بیان این که ما سعی کردیم که در حد امکان بیشترین خدمات کنسولی را به آن‌ها ارائه کنیم، گفت البته وضعیت پناهجویان در مالزی بهتر از وضعیت پناهجویان در استرالیا است.

آقای ظریف در هر جایگاهی که تکلیف باشد، حضور پیدا می‌کنند

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به تازگی در مصاحبه‌ای گفته‌اند که من تسلیم تقدیر هستم و این در حالی است که ایشان پیش از این بار‌ها گفته بودند که در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نامزد نخواهند شد و آیا این اظهار نظر جدید بیانگر تغییر رویکرد وزیر خارجه در مورد این موضوع است، تصریح کرد: خیر؛ ایشان همان چیزی را که در علنی می‌گویند همان را هم در جلسات بسته می‌گویند. البته ایشان سرباز نظام و رهبری هستند و در هر جایگاهی که تکلیف باشد حضور پیدا می‌کنند. همان طور که بار‌ها گفته اند ترجیح ایشان این است که در هیچ جایگاهی به جز معلمی و وزارت خارجه و سیاست خارجی که در آن تخصص دارند، حضور نداشته باشند.

العبد یدبر والله یقدر

خطیب زاده با بیان این که آقای ظریف شخصیت برجسته‌ای هستند، ادامه داد: ایشان در جلسات مختلف به این موضوع تأکید دارند که ترجیح می‌دهند بعد از پایان حضورشان در وزارت خارجه به عنوان استاد در دانشگاه به تدریس بپردازند.

وی در پاسخ به سوال ایسنا گفت: البته این که تقدیر الهی چه باشد را تنها خدا می‌داند و به قول معروف "العبد یدبر والله یقدر"

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین