جهانگیری میآید؟ محسن هاشمی، «نه»
انتخابات ۱۴۰۰ همه جریانات سیاسی را به تکاپو انداخته که از حداکثر ظرفیتهای خود استفاده کنند تا به هر نحوی که شده رئیسجمهور سیزدهم از جمع آنها انتخاب و راهی پاستور شود. با این حال در شرایطی که اصولگرایان با مساله همیشگی تعدد کاندیدا مواجه هستند، اصلاحطلبان همچنان به دنبال شرایطی میگردند تا بتوانند کاندیداهای حداکثری خود را روانه انتخابات کنند
آرمان ملی: اما بعضا مطرح میشود که در میان خود اصلاحطلبان نیز اختلافاتی وجود دارد که احتمال حضور مستقل برخی احزاب همچون کارگزاران سازندگی در انتخابات را میدهد. هر چند کارگزاران بارها در اعلام مواضع خود از همگرایی خود با اصلاحطلبان و تن دادن به تصمیم واحد و اجماعی اصلاحطلبان سخن گفتهاند؛ اما خبر دیدار برخی اعضای کارگزاران با علی لاریجانی نگاهها را به این سمت و سو کشاند که شاید کارگزاران بخواهند با نامزدی جدای از نامزد واحد اصلاحطلبان به عرصه انتخابات پا گذارند. آنچه مسلم است کارگزاران با توجه به شرایط فعلی بیش از سایر احزاب اصلاحطلب موافق معرفی چهرهای اصلاحطلب و میانهرو مثل اسحاق جهانگیری است. هر چند جسته و گریخته درخصوص کاندیداتوری محسن هاشمی و حمایت از او نیز سخنانی مطرح شده است. اما این مساله نافی آن نخواهد بود که اگر احیانا نامزدهای اصلاحطلبان رد صلاحیت شدند کارگزاران نیز عقب بنشینند و به سراغ نامزد ائتلافی همچون علی لاریجانی نروند. تجربه انتخابات مجلس یازدهم نشان داد که کارگزاران در مواقع ضرور حتی اگر احتمال شکستشان وجود داشته باشد به احتجاج خود عمل میکنند. در این میان باید دید که اگر بزرگان کارگزاران به اجماع اصلاحطلبان تن در دهند اساسا نامی از نامزدهای آنها در میان کاندیداهای مدنظر آنها مثل اسحاق جهانگیری، محسن هاشمی و به احتمال دور علی لاریجانی خواهد بود یا اینکه اساسا گزینههای دیگری مطرح خواهند شد.
لاریجانی نباید خودش را بسوزاند
یک فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه تکصدایی به کشور آسیب میزند گفت: اگر از همین منظر نگاه کنیم به نظرم رئیسجمهوری منتخب ۱۴۰۰ باید اصلاحطلب یا ترکیبی از اصلاحطلبان، اصولگرایان و اعتدالیها باشد. ایرنا نوشت، غلامعلی رجایی شرایط انتخاباتی سال ۱۴۰۰ را شبیه خرداد ۷۶ توصیف کرد و اظهار داشت: در آن سال با وجود اینکه نظر مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی، علیاکبر ناطق نوری بود ولی به صراحت گفت که از آرای مردم صیانت و حراست میکند و در نهایت از دل صندوق رای، سیدمحمد خاتمی بیرون آمد. الان هم فکر میکنم اگر حاکمیت مشارکت و نظر واقعی مردم را میخواهد، باید به شیوه هاشمی عمل کند. وی افزود: اگر مردم پای صندوق رای نیایند، پیامهای بینالمللی زیادی از این عدم حضور شنیده میشود و کار دولت منتخب را مشکل میکند. بنابراین حتی باید ناز اصلاحطلبان را بکشند تا آنها جنس خوبی عرضه کنند و مشتری بیشتری را جذب کنند. مشاور رئیس سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص حضور لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ بیان کرد: لاریجانی در تله سیاست چپ و راست گیر افتاده و دور، دور او نیست، چون نه اصلاحطلبان و نه اصولگرایان روی لاریجانی اجماع نمیکنند. پختهترین کار این است که لاریجانی خودش را نسوزاند تا اگر دولت بعد اصلاحطلب بود بتواند در سمت معاون اول یا یکی از معاونتهای ریاستجمهوری ایفای نقش کند. مشاور رسانهای شهردار تهران افزود: اصلاحطلبان فعلا در مرحله حیرت قرار دارند و نگران گزینههای خود هستند. وی اسحاق جهانگیری را اصلاحطلبی مجرب و استخواندار معرفی کرد و بیان داشت: اسحاق جهانگیری در بدترین شرایط هم هنوز این پتانسیل و ظرفیت را دارد که رای مردم را جذب کند. قبول دارم که جهانگیری شرایط ۹۶ را ندارد. او خود را قربانی کرد. او میتوانست شهردار تهران شود ولی جهانگیری وزیر و نماینده مجلس بود و هشت سال هم معاون اول رئیسجمهوری است، لذا مصلحت نبود در جایگاه نازلتری قرار گیرد. رجایی عنوان کرد: اگر هاشمی زنده بود مثلا حزب کارگزاران سازندگی را به اتحاد و همراهی با اصلاحطلبان ترغیب میکرد و از برخی استقلالطلبیها و تکرویهای طیفهای داخل کارگزاران حمایت نمیکرد. اگر اختلافی بود همه را به همگرایی و اجماع سفارش میکرد. این فعال سیاسی اصلاحطلب درباره احتمال نامزد شدن محسن هاشمی در انتخابات ۱۴۰۰ عنوان کرد: فکر نمیکنم محسن هاشمی این دوره مطرح باشد، شواهد و علائمی نمیبینم، حضور هاشمی در شرایط کنونی را در ادامه استراتژی اصلاحطلبان باید دید. او چهرهای کارگزارانی است و باید منتظر ماند و دید چه اشخاص دیگری وارد کارزار ۱۴۰۰ میشوند و در یک جمعبندی به این تحلیل برسیم که هاشمی میآید یا خیر. ولی تصورم این است که هاشمی نیاید. محسن هاشمی اکنون وضعیتی مشابه علی لاریجانی دارد.
۱۴۰۰ نمیآیم
رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران با تاکید بر علاقه اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ سیزدهمین دوره ریاستجمهوری، گفت: قصد نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را ندارم. محسن هاشمی بیان کرد: این انتخابات برای ایران پیشرو بسیار مهم است و باید احزاب قوی با ارائه برنامه مشخص برای انتخابات ۱۴۰۰ برنامه ریزی کنند. رئیس شورای شهر تهران افزود: اصلاحطلبان باید از ایران و آینده تصویرسازی کنند. برنامههای خود را به مردم بگویند و روشنگری کنند و تیمی را معرفی کنند که بتواند این برنامه را اجرا کنند.
کارگزاران جدا از اصلاحطلبان نیست
یک عضو حزب کارگزاران در رابطه با برخی شائبههایی مبنی بر دیدار علی لاریجانی با این حزب و اینکه برخی لاریجانی را گزینه کارگزاران میدانند، گفت: شاید لاریجانی با برخی از اعضای کارگزاران ملاقاتهایی داشته باشد ولی حزب کارگزاران قطعا جدا از جریان اصلاحطلب کاندیدایی معرفی نمیکند. سیدمحمود علیزادهطباطبایی اظهار داشت: اگر تصمیم به مشارکت جدی باشد و تصمیم نظام این باشد که مشارکت مردم به صورت گسترده باشد، اصلاحطلبان یک کاندیدا معرفی میکنند و حزب هم با آن موافقت خواهد کرد. وی با تاکید بر اینکه اجماع کل جریان اصلاحات اهمیت دارد، اضافه کرد: تا جاییکه من میدانم جریان اصلاحات میخواهد کاندیدای خود را معرفی کند البته اگر به آنها اجازه بدهند. وی خاطرنشان کرد: لاریجانی اصلاحطلب نیست و او خود را اصلاحطلب نمیداند من هم فکر نمیکنم جریان اصلاحات بخواهد فردی خارج از نیروهای خود، معرفی کند.
دیدگاه تان را بنویسید