جودکی: ناکارآمدی سیستم در لبنان علت اصلی اتفاق بود/ اقتصاد ورشکسته لبنان ضربه سنگینی خورد/ این ماجرا تبعات سیاسی هم خواهد داشت

کد خبر: 1011682

جودکی گفت: اقتصاد ناتوان لبنان بعد از این رخداد یک ضربه اساسی خورد و این مساله پیامدهای سیاسی نیز خواهد داشت.

جودکی: ناکارآمدی سیستم در لبنان علت اصلی اتفاق بود/ اقتصاد ورشکسته لبنان ضربه سنگینی خورد/ این ماجرا تبعات سیاسی هم خواهد داشت

گروه سیاسی فردا: حجت الله جودکی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرنگار «فردا» در این رابطه گفت: «بیست و چهار ساعت بیشتر از واقعه بیروت نگذشته و اخباری که منتشر می‌شود صرفا علل ابتدایی مساله را روشن می‌کند، لذا تحلیل شرایط خیلی ساده نیست. تا اینجای کار و طبق آنچه وزیر کشور لبنان و رسانه‌ها - غیراز رسانه ‌هایی که گرایش صهیونیستی یا مغایر منافع منطقه دارند - گفته‌اند، روشن شده که انبار کردن مقادیر زیادی نیترات علت اصلی حادثه بوده است.»

وی افزود: « بلافاصله بعد از انفجار برخی مسائل دیگر را مطرح کرده و حزب الله را متهم کردند اما اکنون گفته می‌شود که مسئله ناشی از بار کود است که 6 سال قبل مصاده شده و آنجا بوده تا تکلیفش روشن است. این نکته‌ای است که باید بررسی شود و ناشی از ناکارآمدی سیستم در لبنان است. سیستم جهان سومی که در آن 6 سال طول می‌کشد تا تکلیف یک کالای مصادره شده روشن شود. آن هم کالایی که خطرناک است و خطر آن مشخص شد. دقیقا مثل این حماقت بود که آدم در خانه خود بنزین انبار کند. بنابرین انگشت اتهام را اول باید به سوی سیستمی گرفت که عرضه نداشته یک مساله ساده مثل کالای مصادره شده را حل کند. اینکه اتصال برق رخ دده یا عمدی در کار بوده یا... هم مسائل ثانویه است.»

این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه «ابعاد این موضوع بسیار زیاد است» گفت: «در عرض چند ثانیه یک صدمه اساسی به بیروت وارد شده است. تصاویر و عکس‌های واقعه ابعاد و شدت آن را روشن می‌کند. تعداد بسیاری کشته و مجروح شدند. تازه شانس آوده‌اند که کنار دریا بوده و از شدت حادثه کاسته شده است.»

وی درباره اینکه حادثه مذکور تبعات سیاسی نیز خواهد داشت یا خیر؟ گفت: «قطعا همین طور ست. لبنان در یک سال اخیر اقتصاد بسیار ورشکسته‌ای داشته است و این موضوع خود را به شکل‌های مختلفی نشان می‌داد. مثلا تظاهرات مردم. شاید گروه‌های ذی نفع هم پشت هر تظاهراتی باشند اما واقعیت است که اقتصاد لبنان دچار مشکل شده و نارضایتی‌های بسیاری را پدید آورده است. دولت‌های ناپاپداری نیز طی این چند سال اخیر در لبنان آمدند و همه این‌ مسائل ناشی از همان توسعه نیافتگی و جهان سومی بودن است، است. مثلا دو، سه سال قبل مشاهده می‌شد که زباله‌ها طی شش ماه جمع نشده و بیروت از نفس افتاده بود. در مجموع می‌توان گفت که اقتصاد ناتوان لبنان بعد از این رخداد یک ضربه اساسی خورد و این مسئله پیامدهای سیاسی نیز خواهد داشت به خصوص اینکه لبنان طرف‌ های درگیر بسیار داشته است.»

وی افزود: «کشورهای دیگری هم در آنجا منافع داشتند و این به پیچیدگی شرایط لبنان می‌افزاید. ضمن اینکه قرار بود حکم دادگاه رفیق حریری اعلام شود و این می‌توانست موجب افزایش آشفتگی در جامعه لبنان شود».

جودکی در پاسخ به پرسشی درباره تبعات این رخداد برای کشورهای منطقه نیز گفت: «لبنان پذیرای مهاجران جنگ سوریه بوده و قبل‌تر نیز پذیرای مهاجران فلسطینی بوده است. این‌ها باری بر دوش لبنان بوده است و الان شاهدیم که وزیر کشور در لبنان از مردم خواسته که از آنجا خارج شوند چون فضای سمی ایجاد شده و ممکن است که مسمویت ایجاد کند. این نکته خود می‌تواند مسئله را حساس‌تر کند.»

وی تاکید کرد: «در آینده نزدیک می‌توان مسئله را بهتر تحلیل کرد و از تبعات آن گفت اما فعلا باید منتظر ماند تا اخبار اولیه تکمیل شده و علت اصلی رخداد مشخص شود.»

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها