سیدافقهی: به گستاخی آمریکاییها پاسخ داده نشود، اقدامات خطرناکتر محتمل است
تحلیلگر مسائل غرب آسیا درباره تعرض جنگندههای آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران گفت: اگر این جسارتها و گستاخی آمریکا با برخورد جدی جمهوری اسلامی روبرو نشود، ممکن است به اقدامات خطرناکتر و هزینه سنگینتری منجر شود.
خبرگزاری فارس: شامگاه پنجشنبه دو جنگنده آمریکایی برای پرواز ۱۱۵۲ خطوط هوایی ایران از مبدأ تهران به مقصد بیروت، در حریم هوایی سوریه مزاحمت ایجاد کردند. خلبان هواپیمای ایرانی نیز مجبور شد ارتفاع هواپیما را به صورت ناگهانی کاهش دهد که این مسئله باعث زخمی شدن شماری از سرنشینان این هواپیما شده است.
این اقدام واکنش جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت و «سید عباس موسوی»، سخنگوی وزارت امور خارجه هشدار داد در صورتی که هر حادثهای برای هواپیمای ایرانی در مسیر برگشت اتفاق افتد، تهران آمریکا را مسئول خواهد شناخت و این پیام به دبیرکل سازمان ملل و سفیر سوئیس نیز داده شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با توجه به قبول مسئولیت ایجاد خطر برای هواپیمای خطوط هوایی ماهان از سوی سخنگوی سازمان تروریستی سنتکام آمریکا، این اقدام ماجراجویانه و خطرناک را به شدت محکوم کرد و آن را ناقض حقوق بینالملل هوانوردی و مخل صلح و امنیت منطقه خواند. (اینجا بخوانید)
*اقدام تروریستی آمریکاییها
در همین خصوص «سیدهادی سیدافقهی» تحلیلگر مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، تعرض جنگندههای آمریکایی به هواپیمای مسافربری ماهان را حادثهای بسیار خطرناک و ماجراجویانه و یک نوع حادثه تروریستی خواند و گفت: این حادثه ما را به یاد حادثه هواپیمای ایرباس ایام جنگ میاندازد که ناو هواپیمابر وینسنس این هواپیما را سرنگون کرد و ادعایی سخیف را مطرح کردند و گفتند ما اشتباها زدیم و فکر میکردیم هواپیمای جنگی است که میخواهد به ناو ما متعرض بشود. این در حالی است که مختصات هواپیماهای پهن پیکر و بزرگ با جنگنده بسیار متفاوت است.
وی افزود: در این منطقهای که هواپیمای ماهان عبور میکرد، منطقه اشغال شده توسط نیروهای آمریکایی و هم پیمانانشان است. منطقه مثلث مرزی سوریه، عراق و اردن به نام «التنف» که آمریکاییها این منطقه را به شعاع ۵۰ کیلومتر برای آموزش نیروهای تروریستی و جابهجایی نیروهای تروریستی و نقشه تهاجمی علیه عراق و سوریه و اغراض دیگر از جمله همکاری با رژیم صهیونیستی قرق کردهاند.
سیدافقهی با بیان اینکه کریدوری که هواپیمای ماهان از آن عبور ور مرور میکند، کریدوری است که سازمان بینالمللی هوانوردی ایکائو آن را به عنوان کریدور مدنی و کشوری برای پروازهای مسافربری به رسمیت شناخته است، خاطرنشان کرد: این بدان معناست که هواپیماهای جنگنده نباید به این کریدور تعرض کنند.
* احتمالا یکی از اهداف این اقدام تروریستی به خطا انداختن پدافند سوریه بود
این کارشناس مسائل منطقه با طرح این سؤال که به لحاظ زمانی چرا آمریکاییها در این شرایط حساس و برهه زمانی اقدام به این کار کردند؟ پاسخ داد: عکس العمل خلبان پر مهارت و هوشمند ماهان بسیار معنی دار است، به این معنا که احتمالا یکی از اهداف این اقدام تروریستی به خطا انداختن پدافند سوریه بود که اینها بیایند پشت هواپیما موضع بگیرند و پدافند سوریه هواپیما را بزند و سرنگون کند و گناه را گردن پدافند سوریه بیندازند.
وی توضیح داد: پس از آن معلوم است که اگر این فاجعه رخ میداد، چه اتفاقاتی در داخل و خارج از کشور بین ما و سوریه پیش میآمد. یک عده در داخل کشور عنوان میکردند که دیدید سوریها فرزندان ما را کشتند و هواپیمای مسافربری ما را سرنگون کردند و به همین خاطر نیروهای ما باید از سوریه خارج شود. در حقیقت با این کار، اهداف آمریکا و رژیم صهیونیستی کاملا محقق خواهد شد.
سیدافقهی بیان کرد: شاید هدف از این اقدام، تست کردن عکس العمل جمهوری اسلامی ایران بوده که ایران چه اقدام و عکسالعملی از خودش نشان خواهد داد.
* شاید آمریکاییها میخواستند به ما پیام بدهند
وی همچنین گفت: برخی از تحلیلگران معتقدند فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار آقای مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق از جمله نکته بسیار مهمی که به آن اشاره کردند مبنی بر اینکه در خانه شما مهمان شما (سردار قاسم سلیمانی) را کشتند و اعتراف کردند که چنین کردند، لذا ما آمریکاییها را تعقیب کرده و به آنها ضربه خواهیم زد و انتقام این حرکت تروریستی را خواهیم گرفت.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: شاید آمریکاییها با این تهدید هواپیمای مسافربری ما خواستند به ما پیام دهند که اگر بخواهید متعرض نیروهای ما در منطقه اعم از عراق و جاهای دیگر شوید، بلدیم انتقامش را از راهها و جاهای دیگر بگیریم.
وی به کل وضعیت امنیتی غرب آسیا اشاره کرد و افزود: الان بعد از به شهادت رسیدن یکی از فرماندهان حزبالله در منطقه قنیطره در ارتفاعات جولان بین لبنان و رژیم صهیونیستی بحران ایجاد شده است. رژیم صهیونیستی یک منطقه را بمباران و یکی از فرماندهان به شهادت رسید و حزب الله اعلام کرد انتقام این شهید بزرگوار را خواهد گرفت و الان منطقه شمال فلسطین که هم مرز جنوب لبنان است، کاملا در حالت آماده باش صد در صد به سر میبرد و حتی صهیونیستها شبه معذرت خواهی کردند که ما اطلاع نداشتیم فرماندهان حزبالله در این منطقه حضور دارند و از طریق سازمان ملل این پیغام را دادند، از آن طرف رژیم صهیونیستی مناطق دیگر را توسط هلیکوپترهایش بمباران کرده است.
سیدافقهی افزود: در عراق عملیات ضد نیروهای آمریکایی شروع شده و این ستون زرهی پنجم است که نیروهای مقاومت عراقی خارج از چارچوب الحشد الشعبی مثل صادقون و اصحاب الکهف و گروههای مقاومت هستند که ربطی به حشدالشعبی ندارند و برای خروج نیروهای آمریکایی عملیات انجام میدهند.
* کاهش محبوبیت ترامپ
وی به شرایط کنونی در آمریکا نیز اشاره و بیان کرد: از سوی دیگر محبوبیت شخص آقای ترامپ بر اثر عوامل متعددی به حداقل رسیده و آقای جو بایدن ظاهرا ۱۲ تا ۱۳ امتیاز از آن جلوتر است.
سیدافقهی در توصیف شرایطی که منجر به وضعیت کنونی برای ترامپ شده عنوان کرد: یکی بحث کرونا بود که حقیقت و ماهیت آمریکا را عریان و لخت کرد که چقدر وضع داخل این کشور چقدر شکننده است. علاوه بر این، استمرار تظاهرات و درگیریها و حتی اعلام انفصال و جدایی طلبی برخی از ایالتها و مسئله درگیری بین حزب دموکرات و جمهوری خواه، انفجارها و آتش سوزیهای دومینو وار و سریالی که در آمریکا رخ میدهد از ناو هواپیمابر آمریکا گرفته تا آتش سوزیهای شرکت فولادسازی، لاستیک سازی و کارگاههای دیگر و ...
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا بیان کرد: اینها نشان میدهد با این روند و وضعیت اگر آمریکا بخواهد پیش برود قطعا ترامپ از جو بایدن شکست خواهد خورد و نیاز به یک ماجراجویی و درگیری دارد که ترامپ هم خودش را به عنوان قهرمان ملی معرفی کند و هم بتواند تا حدی فشارهای داخل آمریکا را به خارج از مرزهای آمریکا منتقل کند.
وی درباره اینکه موضع ایران چه خواهد بود و ایران چه کار باید کند؟ پاسخ داد: اولین اقدام این است که ایران به سازمانهای جهانی مثل ایکائو و دادگاههای بینالمللی و سازمان ملل شکایت ببرد که این اقدام آمریکا یک اقدام کاملا خلاف مقررات بینالمللی و اقدام تروریستی بوده که باعث مرعوب شدن و آسیب دیدن برخی مسافران ما شده است.
سیدافقهی افزود: اقدام دوم هشدارهایی است که باید از طریق سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا بدهند که این عمل اگر تکرار شود ممکن است با عکس العمل متقابل مواجه شود. البته عکس العمل متقابل را مسئولان و مقامات امنیتی و نظامی باید مشخص کنند.
وی بیان کرد: اگر این جسارتها و گستاخی آمریکا با برخورد جدی جمهوری اسلامی روبرو نشود، ممکن است به اقدامات خطرناکتر و هزینه سنگینتری منجر شود. البته در این خصوص ایران اقداماتی را صورت داد و شنیدم لبنان هم در حال تنظیم شکایتی علیه آمریکاست.
دیدگاه تان را بنویسید