تاریخ مصرف حرف‌های آقا برای ما چقدر است؟

کد خبر: 683549

اشکال جریانی که رهبری را تنها با آخرین منبرش می شناسد این است که هیچگاه به نظام فکری رهبری دست پیدا نمی کند. این افراد معمولا "آن به آن" دچار چرخش های رفتاری و فکری می شوند چون نمی توانند نظام تدبیری رهبری را تحلیل کنند.

تاریخ مصرف حرف‌های آقا برای ما چقدر است؟
تاریخ مصرف حرف‌های آقا برای ما چقدر است؟
سرویس سیاسی فردا؛ محسن مهدیان*: منبری های قدیم یک ویژگی مشابه داشتند و آنهم اینکه هیچ ارتباطی بین این منبر و آن منبرشان نبود؛ چون بهانه مجلس و مخاطبشان فرق می کرد.بیان منبرنیز متناسب با مخاطب همان مجلس بود. طبیعتا خروجی محتوایی منبر هم فراتر از مخاطبان همان مجلس نمی رفت. تاریخ مصرف هر منبر هم از این مجلس بود تا آن مجلس.
حالا؛
منبر رهبری را زمانی و مکانی تا کجا می دانیم؟ رابطه منبرها را چطور تحلیل می کنیم؟ تلقی مان از سخنان رهبری یک منبر سنتی است؟
تاریخ مصرف سخنان رهبری برای ما چند روز است؟ یک روز؟ یک هفته؟ یک ماه؟ به نظرم در بهترین حالت از این سخنرانی تا سخنرانی بعدی است. دیروز گفت بازخوانی دهه 60 و امروز آتش به اختیار و فردا دوقطبی و بنی صدر؛ تا برسیم به پس فردا. تاریخ مصرف حرف ها هم برای ما همان دیروز است و امروز و فردا تا پس فردا.
چند سال پیش همین انتقاد را برای یک جریان دانشجویی نوشتم. اینکه رهبری می گفت کرسی آزاداندیشی و تا مدتها با همین دست فرمون می رفت. اولین سخنرانی که بحث بیداری اسلامی مطرح می شد کرسی های آزاداندیشی جمع می شد. رهبری را یک منبری و هر سخنرانی را یک منبر مجزا فرض کرده بودند.
اشکال و عوارض این نوع برخورد روشن است. رهبری را به آخرین سخنانش تقلیل می دهیم. در " #رهبری_اخیرا..." متوقف می شوند.
اما همه اشکال، اینجا نیست. اشکال جریانی که رهبری را تنها با آخرین منبرش می شناسد این است که هیچگاه به نظام فکری رهبری دست پیدا نمی کند. این افراد معمولا "آن به آن" دچار چرخش های رفتاری و فکری می شوند چون نمی توانند نظام تدبیری رهبری را تحلیل کنند.
اما عوارض جدی تر پامنبری‌های سنتی، که بعد از پایان منبر دیگر هیچ رجوعی به منبرهای قبلی و رابطه آنها با هم ندارند؛
یکم. اگر رهبری بگوید همدلی و همزبانی، نقد دولت را تعطیل می کنند. اگر رهبری نقد کند از روی دولت عبور می کنند.
دوم. رهبری را در آخرین مواضعش متوقف می دانند. وقتی رهبری می گوید آتش به اختیار تصور می کند بحرانی خاصی افتاده است و رهبری خرق عادت کردند وماموریت ویژه ای به امت حزب الله دادند. مثلا نمی توانند این حرف را با سخنان قبلی درباره افسرجنگ نرم پیوند دهند.
سوم. قدرت ارجاع مشتبهات را با محکمات ندارند. وقتی رهبری دولت را نقد می کند می گویند رهبری کمر به نابودی دولت بسته است و نمی توانند با محکماتی چون حمایت همیشگی و دلسوزانه رهبری این نقدها را جمع کنند.
چهارم. منکر سخنان قدیمی تر رهبری می شوند. اگر بگویید رهبری نگاهش به موسیقی چنان است می گویند این حرفهای قدیمی رهبری است. رهبری جدید چی داری؟
پنجم. از همه بدتر اینکه، اگر رهبری مدتی بدون دیدار باشد هیچ قدرت تدبیری در مسائل جدید ندارد. چون نظام فکری رهبری را متوجه نیست و نمی تواند رهبری را پیش بینی کند.
این جریان احتمالا با سخنان اخیر رهبری، خیز برداشته تا روحانی را بنی صدر کند. خلاصه اینکه حزب اللهی رهبری منبری؛ شعبه ای از همان انقلابی ارتدکس است.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت