تله دلالان ارز با «اجاره کارت ملی» /حذف یارانه نقدی در راه است؟

کد خبر: 1184741

معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه از مردم خواست با توجه به مشاهده مواردی از سوءاستفاده دلالان از کارت ملی افراد برای خرید ارز با هدف سودجویی و تبعات این اقدام غیرقانونی برای دارنده کارت، دقت لازم را داشته باشند.

تله دلالان ارز با «اجاره کارت ملی» /حذف یارانه نقدی در راه است؟

در پیام ارسالی به مردم تأکید شده که «بدیهی است اطلاعات هویتی خریداران برای سازمان هدفمندی یارانه‌ها و سازمان امور مالیاتی ارسال خواهد شد و تبعات عدم رعایت ضوابط مقرر در قانون مبارزه با پولشویی و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز برعهده ‌دارنده کارت ملی خواهد بود».

احتمال تغییر دهک یارانه‌بگیران

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سازمان هدفمند‌سازی یارانه‌ها درباره این موضوع توضیح داد: درخصوص پیامک معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، باتوجه به اینکه خرید دلار بخشی از عملکرد اقتصادی خانوار می‌باشد اطلاعات این افراد جهت ثبت در پایگاه اطلاعات اقتصادی خانوار به سازمان هدفمند‌سازی یارانه‌ها و جهت ثبت در پایگاه رفاه ایرانیان به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال می‌شود.

به ‌عبارت دیگر، اطلاعات خرید دلار از این جهت که یک فعالیت اقتصادی محسوب می‌شود به‌عنوان یکی از معیارهای دهک‌بندی در نظر گرفته خواهد شد، بنابراین ممکن است افرادی که کارت ملی خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهند، به‌واسطه این فعالیت در دهک بالاتری قرار بگیرند.

سودجویی دلالان از مردم

همزمان با افزایش نوسانات در بازار ارز، بازارساز هم مجموعه‌ای از اقدامات را انجام داده است؛ فروش برخط ارز و همچنین فروش ارز از طریق شعب منتخب چهار بانک از مهم‌ترین اقدامات بانک مرکزی برای برچیدن صف‌های طولانی خرید ارز مقابل صرافی‌ها است که در روزهای گذشته بخشنامه اجرایی آن ابلاغ شده است.

اما نکته مهم در ایام پرتلاطم ارزی، حضور برخی افراد سودجو و دلال ارزی مقابل صف‌های خرید ارز در صرافی‌ها و بانک‌های منتخب است؛ دلال‌ها به مردم پیشنهاد می‌کنند به ‌ازای دریافت مبلغی با کارت ملی و حساب بانکی خودشان ارز سهمیه‌ای را (2000 یورو برای هر فرد بالای 18 سال) خریداری کنند و به آنها تحویل دهند.

اغتشاشات و سه عامل اقتصادی

در همین حال، یک کارشناس‌، سه عامل اقتصادی را در افزایش اخیر نرخ ارز مؤثر دانست و گفت: طی روزهای گذشته، خبر «در نظر گرفتن یک میلیارد دلار ارز به جهت واردات خودرو»، «اعلام تجارت آزاد» و «کاهش 90 درصدی تعرفه کالاهای وارداتی از کشورهای اوراسیا و مصرف ارز برای واردات تلفن‌همراه برند آمریکایی»، سبب رشد تقاضا در بازار ارز کشور شد؛ عوامل گفته‌شده سبب شد تقاضای بالقوه ارزی به بالفعل تبدیل شود.

رضا غلامی، ادامه داد: حتی برای تجارت آزاد از اوراسیا، واردات کالاهای ممنوعه نیز در نظر گرفته شده که این موضوع به تأیید سران قوا هم رسیده و می‌تواند منجر به افزایش تقاضای ارز در بازار شود.

این کارشناس در ادامه اظهار کرد: آشوب و اغتشاشات اخیر نیز به‌عنوان یک عامل غیراقتصادی مهم در کنار عوامل اقتصادی گفته‌شده سبب شد تا در این مقطع زمانی شاهد افزایش نرخ ارز در بازار باشیم، البته نرخ ارز قابل ‌کنترل است و حتی نرخ 30 تا 35 هزار تومانی نیز متعادل و مورد نیاز کشور نیست.

وضعیت مناسب تراز تجاری

وحید شقاقی‌شهری، تحلیلگر اقتصادی هم درباره تحولات اخیر بازار ارز اظهار کرد: سه عامل تاثیرگذار بر بازار ارز از جمله ناترازی ارزی، تجاری، انتظارات تورمی و نااطمینانی‌های سیاسی هستند که درباره ناترازی ارزی باید گفت که اکنون منابع ارزی رو به بهبود است و در رابطه ناترازی تجاری نیز تحت تاثیر افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی، ناترازی تجاری نیز برطرف شده است.

وی در گفت‌وگو با ایسنا ادامه داد: قیمت جهانی نفت طی دو سال از ۳۵ دلار در هر بشکه به ۹۰ دلار افزایش یافته که تحت تاثیر این موضوع، صادرات نفت نیز افزایش یافته است. علاوه‌بر این، از آنجا که قیمت نفت افزایش یافته، صادرات فرآورده‌های نفتی و غیرنفتی نیز افزایش یافته است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه منابع ارزی بانک مرکزی نسبت به دو سال گذشته وضعیت بهتری دارد، گفت: در زمینه انتظارات تورمی و نااطمینانی‌ها اوضاع مناسب نیست و علت عمده اینکه در روزهای اخیر بازار ارز با افزایش‌ قابل توجه قیمت مواجه شده، انتظارات تورمی و عدم ثبات سیاسی است. در این زمینه، باید گفته شود که برجام عملا از دستور خارج شده و آمریکا و همپیمانانش بر تشدید تحریم‌ها بر ایران تاکید دارند. همچنین، در روزهای آینده انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا انجام می‌شود که با پیروزی جمهوری‌خواهان، آنها دولت بایدن را در مسیر برجام تحت فشار قرار می‌دهند.

چند توصیه برای کنترل نرخ دلار

شقاقی برای کنترل قیمت دلار چند توصیه به بانک مرکزی کرد و گفت: با تجربه چندساله حضورم در جلسات بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، چند توصیه به بانک مرکزی برای کنترل دلار دارم. یکی اینکه محدوده نوسان قیمت دلار را براساس ذخایر و منابع ارزی و سایر متغیرهای اقتصادی مشخص کند. البته بانک مرکزی باید محدوده‌ای را مشخص کند که توان کنترل و مدیریت نرخ دلار در آن محدوده را داشته باشد.

ممنوعیت واردات غیرضروری و مدیریت اخبار

این تحلیلگر اقتصادی افزود: قدم بعدی بانک مرکزی باید این باشد که مدیریت سختگیرانه‌ای بر واردات کالاهای غیرضروری و ساماندهی واردات کالاهای ضروری داشته باشد. علاوه‌بر این، مقابله جدی باید با قاچاق کالا و ارز انجام دهد. در این زمینه، لازم است سامانه‌ای برای اولویت‌بندی واردات و نظارت بر آن ایجاد شود.

همچنین، اولویت بعدی بانک مرکزی باید این باشد که اخبار را مدیریت کند و وزارت اقتصاد و وزارت صمت و سایر نهادهای اقتصادی نیز برای انتشار اخبار و مطالب با بانک مرکزی هماهنگ باشند.

وی ادامه داد: توصیه آخر برای کنترل قیمت دلار این است که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی هماهنگ عمل کنند تا شاهد خروج نقدینگی از بازار سرمایه نباشیم. با توجه به اینکه بازار سرمایه همانند اسفنج که آب را جذب می‌کند، می‌تواند نقدینگی را جذب کند؛ لازم است بانک مرکزی و وزارت اقتصاد با هماهنگی‌هایی علاوه‌بر ایجاد تعادل بین بازار سرمایه و پول، نقدینگی را جذب بازار سرمایه کنند تا نقدینگی سرگردان به سمت سفته‌بازی حرکت نکند.

آغاز معاملات سکه بانک مرکزی در بورس

البته در ادامه برنامه‌های بازارساز برای متعادل شدن بازار طلا و ارز، نماد معاملاتی سکه مرکزی دیروز برای اولین‌بار در بورس اوراق بهادار تهران درج شد و از امروز سه‌شنبه‌ 17 آبان در بورس کالای ایران عرضه اولیه می‌شود.

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، اوراق سکه بانک مرکزی معاف از مالیات بوده و همه اشخاص حقیقی می‌توانند حداکثـر معادل 100 سکه تمام بهـار آزادی طرح جدید و همچنین صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا بدون محدودیت، نسبت به خرید این اوراق اقدام کنند.

سررسید اوراق سکه بانک مرکزی، 6 ماه پس از عرضه اولیه، با تسویه نقدی در سررسید بوده و بانک مرکزی تسویه نقدی اوراق در سررسید و همچنین نقدشوندگی این اوراق در بازار ثانویه بورس کالای ایران به قیمت روز را متعهد می‌شود.

بنابر اعلام بانک مرکزی، اوراق سکه بانک مرکزی علاوه‌بر امکان سرمایه‌گذاری در طلا، قابلیت توثیق در شبکه بانکی برای اخذ انواع تسهیلات را نیز دارد.

کیهان

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    Markets
    Markets

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد