تجربه نشان داد که رابطه ایران و آمریکا درست نمی‌شود

کد خبر: 976959

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: چالش آمریکا و ایران به‌خاطر علاقه ایران به چالش‌ نبوده، بلکه آمریکا علاقه‌مند به چالش است و نتیجه تجربه‌ها این شد که رابطه ایران و آمریکا درست نمی‌شود.

تجربه نشان داد که رابطه ایران و آمریکا درست نمی‌شود

خبرگزاری فارس: فؤاد ایزدی امشب در همایش «خروج بیگانه» با هدف مروری بر انقلاب‌های استکبارستیز معاصر جمهوری اسلامی ایران و افغانستان که در دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) برگزار شد، اظهار کرد: بد نیست تجربه ایران و دیگر همسایگان خود را در خصوص مقابله با استکبار بدانید.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه هر کشوری نکات مثبت و منفی در تاریخ خود دارد، تصریح کرد: می‌توان با مطالعه تجربیات خود و سایر کشورها به این برآورد برسید که در پیش گرفتن چه سیاستی برای رشد کشور افغانستان بهتر است.

وی ادامه داد: بحث و تجربه استکبارستیزی ایران به سال‌های قبل برمی‌گردد و فقط مختص به آمریکا نیست، بلکه قبل از آن به انگلیس و سایر کشورهای غربی متجاوز نیز مربوط می‌شود، ما ۵۲۰ سال پیش جنگ با پرتقالی‌ها را در جنوب کشورمان داشتیم.

ایزدی ادامه داد: سؤالی که مطرح است این است که، اکنون که تقابل بین ایران و آمریکا و غرب اتفاق افتاده باید برای چه سیاستی با آن‌ها در پیش گرفت که برای منافع کشور بهترین سیاست باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: در این خصوص عقاید متفاوت است و باید به تاریخ و تجربه نگاه کرد، در کودتا ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مصدق فردی ملی بود اما آمریکایی‌ها در آن سال احساس کردند که دولت او باید سرنگون شود، از همین رو با همکاری دو کشور آمریکا و انگلیس کودتایی را طراحی کردند تا دولت مصدق سرنگون شود و آمریکا اولین تجربه موفق خود در طراحی کودتا را از ایران شروع کرد.

وی افزود: سال‌های حکومت شاه، سال‌های سختی برای کشور بود، زیرا شاه منابع کشور را در اختیار بیگانگان قرار داد به همین سبب در این سال‌ها مبارزانی در جهت مخالفت با شاه به‌مبارزه پرداختند و ثمره این مبارزه پیروزی انقلاب در ۴۱ سال پیش بود.

ایزدی با بیان اینکه سیاست دولت موقت در مقابله با آمریکا تقابل نبود، تصریح کرد: آمریکایی‌ها در سال اول انقلاب فرصتی داشتند و می‌توانستند نگاهشان را به ایران اصلاح کنند و به سمت اینکه ایران یک کشور مستقل است، دیدگاهشان را تغییر دهند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اختلاف نظر و دیدگاهی که در سال اول انقلاب بر سر نوع سیاستی که آمریکا باید در مقابل حکومت جدید ایران در پیش بگیرد، گفت: در آن سال گروهی معتقد بودند که آمریکا باید با دولت جدید ایران، به تعامل برسد.

وی ادامه داد: از آن طرف برژنسکی مشاور کارتر معتقد بود حمایت آمریکا از دولت شاه تا آخرین لحظه باید استمرار پیدا کند، چون اگر آمریکا پشت شاه را خالی کند، دیگر هم‌پیمانان آمریکا در دوستی درازمدت این کشور دچار شک و تزلزل می‌شوند.

ایزدی با بیان اینکه این اختلاف نظر نتیجه‌اش این شد که کارتر تا آخرین لحظه از شاه حمایت کند، اظهار کرد: دولت بازرگان علاقه به درگیری با آمریکایی‌ها نداشت اما آمریکایی‌ها علاقه به درگیری داشتند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران یادآور شد: آمریکایی‌ها به‌خاطر ورود شاه به آمریکا، حمایتی که بعد سرنگونی شاه از او باید داشته باشند و تبعات ورود شاه به آمریکا دغدغه داشتند.

وی افزود: آمریکایی‌ها با ورود شاه به کشورشان، دغدغه سفارت خود را نیز داشتند و سفارت آن‌ها اشغال شده بود، به‌همین خاطر از بعد مذاکرات نمایندگان آمریکا با دولت خود به این نتیجه رسیدند که نباید ورود شاه به آمریکا اتفاق بیفتد اما برای بار دوم کارتر نظر برژینسکی را پذیرفت و شاه را به آمریکا به بهانه درمان راه داد.

ایزدی تشریح کرد: دانشجویان با این دغدغه که آمریکا می‌خواهد دوباره با سبک کودتا شاه را به ایران برگرداند به تسخیر سفارت آمریکا دست زدند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به تعبیر امام خمینی(ره) در این خصوص که تسخیر سفارت آمریکا انقلاب دوم بود، اظهار کرد: این تعبیر به این علت گفته شد که در نتیجه تسخیر سفارت آمریکا تمام طراحی‌ها در این سفارت علیه دولت جدید خنثی شد.

وی با اشاره به ضربه‌های آمریکا در سال‌های دفاع مقدس به کشور گفت: جنگ ایران و عراق در دهه ۶۰، جنگی بود که با حمایت آمریکا علیه ایران توسط عراق به ما تحمیل شد و صدام با حمایت غرب و کشورهای منطقه به ایران حمله کرد و آمریکا با استفاده از هواپیمای جاسوسی خود عراق را از محیط جبهه‌های سربازان ایران با عکس‌های هوایی که می‌گرفت باخبر می‌ساخت، صدام نیز با بمب شیمیایی این جبهه‌ها را بمباران می‌کرد و دوباره با هواپیماهای جاسوسی خود از خسارات و نحوه بمباران عکس می‌گرفت تا در دفعات بعدی با دقت بیشتری عراق حمله کند.

ایزدی ادامه داد: بعد از جنگ نیز آمریکا فشارش علیه ایران را ادامه داد و این تحریم‌ها و فشارها تا به امروز نیز ادامه دارد، در دوره اول دولت اوباما بیشترین تحریم‌ها را به ایران تحمیل کرد و در دوره دوم توافق هسته‌ای پیش‌ آمد که بعد از گذشت تنها چند ماه از این توافق نیز ترامپ یک طرفه خارج شد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه اکنون آمریکا علیه کشورمان از اصطلاح فشار حداکثری استفاده می‌کند، تصریح کرد: چالش آمریکا و ایران به‌خاطر علاقه ایران به چالش‌ نبوده، بلکه آمریکا علاقه‌مند به چالش است، نتیجه تجربه‌ها این شد که رابطه ایران و آمریکا درست نمی‌شود.

ایزدی افزود: ایران متوجه شده است که هرچه سعی بر مذاکره با آمریکا داشته باشد، نتیجه آن مذاکرات بعد از چند مدت شدت گرفتن تحریم‌ها و فشارها است.

وی با بیان اینکه تجربیات ما نشان داده آمریکا قابل اعتماد نیست و به‌دنبال منافع خود است، اظهار کرد: بوش به صراحت می‌گوید من نفت دوست دارم و آمریکا وقتی به کشوری نگاه می‌کند، منابع و موقعیت ژئوپلتیک آن کشور بدون در نظر گرفتن منافع مردم آن‌ کشور را در نظر می‌گیرد.

ایزدی خاطرنشان کرد: آمریکا به غیر از کشتار، تحریم و زیر سؤال بردن استقلال کشورها منفعتی نداشته و تجربه نشان داده است که اگر منفعتی هم در کار بوده عمر آن کوتاه مدت است و بعد از چندی به فشارها افزوده شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در سیاست آمریکا نگاه خود برتربینی و منفعت‌طلبی به‌خصوص نسبت به کشورهای اسلامی وجود دارد، به همین دلیل نیز ترامپ حضور مسلمانان را در کشورش محدود کرده و این نگاه یک نگاه نژادپرستانه است.

وی خطاب به دانشجویان افغانستانی گفت: سعی کنید با نگرش درست به تجربیات خود و تجربه ایران و سایر کشورهای همسایه دیگرتان را ببینند، بعد در مورد نوع سیاستی که باید با آمریکا در پیش گیرید به نتیجه برسید.

ایزدی تاکید کرد: تجربه‌های ما در مقابل آمریکا تجربیات خوبی نبوده و چاره‌ای جز تقابل با آن را نداریم.

ایران، جزیره امن و خانه دوم ملت افغانستان است

سرکنسول جمهوری اسلامی افغانستان در مشهد در این همایش گفت: تغییر در روش و کنش ملت‌ها باید به‌مفهوم واقعی کلمه باشد و انقلاب ایران، انقلاب در برابر دیکتاتوری بود اما در افغانستان ما با دو کودتا روبه‌رو بودیم، وقتی که جهاد و مقاومت مردم افغانستان شروع شد ملت ایران مردانه در کنار ملت افغانستان ایستاد.

عبدالجابر انصار با اشاره به نامه امام خمینی(ره) به گورباچف بیان کرد: در آن نامه تاریخی امام تمام وقایع را به وضوح پیش‌بینی کردند و با شروع جنگ از آن به بعد مردم افغانستان در موطن دوم خود، یعنی ایران ساکن شدند.

وی با بیان اینکه ملت ایران در جهاد و مقاومت پشت ملت افغانستان را خالی نکرد و کنار آن ایستاد، گفت: در سال‌های بعد هم در پروسه جمهوری و ساخت کشور نیز ایرانی‌ها به ما کمک کردند و اکنون که در برهه‌ای حساس قرار داریم و بحث جهانی شدن مطرح است، این دو کشور وجوه زیادی دارند و نیاز به همکاری بیشتر احساس می‌شود.

سرکنسول جمهوری اسلامی افغانستان در مشهد ادامه داد: قانون اساسی کشور ما به وضوح مستقل بودن خود را اعلام کرده است و همواره در تصمیم‌گیری‌های کلان خود چه برای همسایگان و چه در ائتلاف بین‌المللی رویکردمان به‌نوعی است که منافع هر دو کشور را در نظر می‌گیریم و می‌خواهیم با حس مسالمت‌آمیز اهداف خود را به پیش ببریم.

انصار عنوان کرد: در تحولات اخیر جمهوری اسلامی افغانستان بیانیه‌ای را صادر کرد و در آن بیانیه مراتب تأسف خود را نسبت به شهادت سردار سلیمانی ابراز داشتیم و به تمام کشورها گفتیم افغانستان میدان جنگ نیابتی و ستیز نیست.

وی ادامه داد: ما همان‌طور که ایران در تمام مراحل همراه کشور ما بود، کشور افغانستان نیز در راه عمران و ثبات ایران از هیچ چیزی دریغ نمی‌کند و همیشه ایران را شریک خود در ساخت آینده می‌بینیم.

سرکنسول جمهوری اسلامی افغانستان با بیان اینکه صحبت‌های ما چیزی جز تعاون و همکار نیست، تصریح کرد: ما ایران امن و افغانستان امن را یقینا آرزو می‌کنم‌، ما و شما همان‌طور که از حمله چنگیز تا امروز یک ملت واحد بودیم و خواهیم بود.

انصار تاکید کرد: به رسم اینکه حدود ۴۰ سال مهماندار ما بودید، به نسل‌های آینده خود خواهیم گفت که خانه دوم ما هیچ‌گاه ما را در برابر مظالم تنها نگذاشت و از نهادهای دانشگاهی می‌خواهیم در راستای همکاری‌هایی که سبب ترقی و رشد است، طرح‌های خود را برای دانشجویان افغانستانی بگوید تا بتوانیم خود را به سر منزل مقصود برسانیم.

وی اظهار کرد: دو ملت مسیر ثبات را طی می‌کنند و همان‌طور که ایران به یک جزیره امن تبدیل شده است، افغانستان هم به این هدف دست پیدا می‌کند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت