مصباحی مقدم: پیوستن به FATF مانع از دور زدن تحریمها میشود
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بهدلیل نظارتی که آمریکا بر بانکهای جهانی دارد، ما با پیوستن به FATF تحریمها را هم نمیتوانیم دور بزنیم.
خبرگزاری فارس،:برنامه تلویزیونی «چهل ۵۷» با محوریت استان خراسان رضوی و با حضور حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به روی آنتن شبکه «شما» رفت.
مصباحی مقدم در این برنامه در پاسخ به این سوال که چقدر اقتصاد ما اسلامی است، اظهار داشت: قانون عملیات بانکداری ما بر اساس فقه شیعه نوشته شد، اما بین عرصه قانونگذاری و سیاستگذاری و میدان اجرا فاصله است و در عرصه عمل، چیزی اجرا میشود که تفکرات حاکم بر صاحبان و مدیران اقتصادی کشور اقتضا میکند.
وی ادامه داد: قانون اساسی و سیاستهای کلی ابلاغی، اقتضا میکند که یک اقتصاد قوی و ملی طراحی شود که بر طرفیتهای داخلی تکیه کند، اما آنچه در میدان عمل اتفاق افتاده چیز دیگری است و حاکمیت تفکری است که از ابتدا دنبال این بوده که ایران جزئی از پازل اقتصاد جهانی شود و منظور از «جهانی» هم فقط آمریکا و اروپاست و شرق، بسیار کم است. این تفکر باعث شده که همیشه از این راه مانده و به آن راه نرسیده، باشیم.
مصباحی مقدم در بخش دیگری از این برنامه درخصوص تغییر بافت و چهره شهر مشهد با مجتمعهای تجاری، تاکید کرد: ایجاد مجتمعهای تجاری را لزوما نمیتوان یک امر منفی دانست، اما این مسئله باید همراه با توجه به بافت مذهبی و تاریخی شهر مشهد و متوازن باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه و درباره سیاستهای پولی کشور و تناسب آن با دوران تحریم گفت: تصور مدیران اقتصادی ما این است که هرچقدر پول چاپ شود، وضع اقتصاد بهتر میشود؛ طی سی و چند سال گذشته حجم نقدینگی کشور ما بیش از ۳۴۰۰ برابر شده است، در حالی که نقدینگی باید متناسب با رشد تولید باشد.
وی افزود: همواره رشد نقدینگی ما سالانه بالای ۲۰ درصد بوده و این شامل پول و شبه پول بوده است و این متناسب با رشد تولید نبوده است.
مصباحی مقدم تصریح کرد: در حال حاضر نیز رشد نقدینگی نسبتا سریع است، به طوری که طی ماههای گذشته نرخ رشد نقدینگی ۲۵ درصد بوده است، در حالی که نرخ رشد تولید ما هنوز منفی است و در عدد «منفی ۴ دهم درصد» قرار دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با تاکید بر اصلاح ساختار نظام بانکی و نظارت بانک مرکزی بر بانکها، ادامه داد: در حال حاضر باید نرخ رشد نقدینگی مهار شود و دولت در تصمیماتی که میگیرد توجه کند که نرخ رشد نقدینگی بیشتر نشود.
مصباحی مقدم همچنین با اشاره به تصمیمات ارزی دولت در اواخر سال ۹۶ و اوایل ۹۷ اظهار داشت: این تصمیمات، با استقراض از بانک مرکزی و هدایت آن به سمت سکه و ارز و خودرو، باعث افزایش نرخ رشد نقدینگی و تلاطم در بازار سکه و ارز شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در هیات نظارت مجمع گزارشی از این کوتاهیها دریافت شده، تصریح کرد: وقتی تیر از چله کمان خارج میشود، بالاخره به هدف میخورد؛ حالا اگر یقه پاره کنیم، فایده ندارد. اما برای پیشگیری باید مجلس در قانونگذاری و دیگر دستگاهها در وظایفشان دقت کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، همچنین درباره سرانجام برخی لوایح FATF و ۱۱ سوال اعضای مجمع از رئیس جمهور در این باره اظهار داشت: مهمترین سوال اعضای مجمع این است که اگر ما به CFT و پالرمو ملحق شویم، آیا شرایط اقتصادی ما بدتر میشود یا خیر؟ در واقع ما قید «بهتر شدن» را کنار گذاشتهایم و سوال کردهایم که آیا بدتر میشود یا خیر؟
مصباحی مقدم گفت: دولت معتقد است اگر این لوایح تصویب شود، داد و ستد با بانکهای جهانی بهتر و راحتتر میشود، اما بررسی ما نشان میدهد به دلیل نظارتی که اینها بر بانکهای جهانی دارند، ما تحریمها را هم نمیتوانیم دور بزنیم.
وی همچنین درباره تحریم اخیر بانک مرکزی گفت: آمریکا هرچه برای تحریم ایران داشته به کار گرفته و دیگر اهرمی ندارد که برای فشار به ایران بکار بگیرد.
این فعال سیاسی همچنین درباره مسئله حضور زنان در ورزشگاهها و نقل قولی که از وی شده، گفت: طبق برآوردها حدود یک درصد از جمعیت زنان متقاضی حضور در ورزشگاهها هستند؛ لذا نباید این را به عنوان یک مسئله اصلی مطرح کرد، ولی اگر شرایط حضور بانوان در ورزشگاهها فراهم شود که به آنها توهین نشود، اشکالی ندارد؛ بنابراین باید ابتدا فضا را برای آنها فراهم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید