ارائه اطلاعات صرافان به FATF /همدستی در تحریم‌ها و گران کردن ارز!

کد خبر: 872543

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید اطلاعات صرافی‌های کشورمان به FATF داده شده است!

ارائه اطلاعات صرافان به FATF /همدستی در تحریم‌ها و گران کردن ارز!

روزنامه کیهان: عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید اطلاعات صرافی‌های کشورمان به FATF داده شده است!

ارائه اطلاعات صرافان به FATF /همدستی در تحریم‌ها و گران کردن ارز! علی‌اصغر یوسف‌نژاد به جام‌جم گفت: بحران ارزی در شش‌ماهه گذشته ناشی از تصمیمات اشتباه اقتصادی بود، ارائه اطلاعات مالی صرافی‌ها در قالب تعهدات FATF بخشی از بحران ارزی را شامل می‌شود، اما بخشی دیگر ناشی از تصمیمات اشتباه دولت بود که بازار را بر هم زد.

وی با بیان اینکه تصمیمات تیم اقتصادی دولت هماهنگ نیست تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون چندین بخشنامه برای ارز صادر شد که این کار باعث می‌شود تا روند تجارت به سختی انجام شود.

وی در پاسخ این پرسش که آیا از ارائه اطلاعات مالی صرافی‌ها در قالب تعهدات FATF خبر دارید یا خیر گفت: بله، اما بهتر است خیلی در مورد جزئیات آن صحبت نکنیم و به حد خبری که منتشر شده اکتفا کنیم. یک نماینده دیگر مجلس نیز ضمن تایید ارائه اطلاعات مالی صرافی‌ها در قالب تعهدات FATF، اظهار داشت که به علل امنیتی ترجیح می‌دهد درباره این مطلب مصاحبه نکند.

جام‌جم با تاکید بر نقش FATF در آشفتگی بازار ارز نوشت: بخش اعظم مبادلات ارزی کشورمان در وهله اول از طریق بانک‌ها و در گام دوم توسط صرافی‌ها انجام می‌شود؛ اما در شرایط تحریمی که کار با بانک‌های ایران برای خارجی‌ها محدود می‌شود، صرافی‌ها نقش بیشتری پیدا می‌کنند، چراکه صرافی‌ها خصوصی هستند و محدودیت‌ها و تحریم‌ها که عمدتا علیه بانک‌ها و تراکنش‌های رسمی ایران اعمال می‌شود را ندارند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد آمریکا با همکاری برخی کشور‌های عربی، راه‌های دور زدن تحریم‌های بانکی را که در سال‌های قبل از برجام مورد استفاده قرار می‌گرفت، مسدود کرده است. یکی از این راه‌ها، استفاده از ظرفیت صرافی‌ها بود. از آنجا که ایران مورد تحریم بانکی قرار گرفته بود، در دوره پیش اکثر نقل و انتقالات مربوط به صادرات و واردات کشور از طریق صرافی‌ها انجام شد، اما در سال جاری صرافی‌ها نیز با مشکل مواجه شدند. به نظر می‌رسد اطلاعاتی که FATF به‌دست آورده، نقش مهمی در این زمینه داشته است. رئیس آمریکایی FATF نیز که در ماه‌های اخیر با سفر‌های دوره‌ای به کشور‌های شریک تجاری ایران، تلاش بسیاری برای اعمال تحریم‌ها کرده، چند روز پیش از موفقیت آمریکا در به هم ریختن بازار ارز ایران خبر داده بود.

مارشال بیلینگزلی، دستیار بخش تأمین مالی تروریسم وزارت خزانه‌داری آمریکا که بطور همزمان ریاست «گروه ویژه اقدام مالی (FATF)» را به عهده‌دارد، مسئول اصلی احیای تحریم‌ها علیه ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام است.

یادآور می‌شود جنبش عدالتخواه دانشجویی طی نامه‌ای به رحمت‌ا... اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی نوشت: واحد اطلاعات مالی ایران در اقدامی عجیب و طبق تعهدات ایران در FATF فهرست صرافی‌هایی را که به نوعی تحریم‌ها را دور می‌زدند به واحد اطلاعات مالی طرف‌های خارجی ارائه داده که این امر منجر به شناسایی این صرافی‌ها و ایجاد بحران ارزی اخیر شده است.

صادرات ایران به عراق ۵ برابر صادرات به ۲۸ کشور اروپایی بررسی آماری نشان می‌دهد مجموع صادرات کالا و خدمات ایران به عراق، ۵ برابر صادرات ایران به ۲۸ کشور اروپایی است. شاید این راز تحرکات اخیر برای تخریب روابط ایران و عراق است. روزنامه فرهیختگان در این زمینه می‌نویسد: ایران سومین تامین‌کننده نیاز بازار کالایی (غیرنفتی) عراق پس از ترکیه و چین است. در سال ۹۶ عراقی‌ها حدود ۱۴/۵ درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را خریداری کرده‌اند که در مقایسه با خرید فقط سه درصد از کالا‌های غیرنفتی ایران توسط ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا، صادرات به عراق رقمی بسیار چشمگیر است.

همکاری‌های مشترک در زمینه خدمات فنی و مهندسی، همکاری در زمینه صادرات برق، همکاری‌های گسترده و بسیار نزدیک امنیتی در دوره پساصدام و مخصوصا همکاری دو کشور برای از بین بردن داعش و همچنین تحرکات جدایی‌طلبانه در کردستان عراق، وجود ارتباطات بسیار گسترده و اشتراکات فرهنگی و مذهبی عمیق، موجب حساسیت دشمنان این دو کشور شده است که بیش از پیش درصددند مانع ادامه این همکاری‌ها شوند. بررسی داده‌های آماری گمرک ایران نشان می‌دهد صادرات غیرنفتی ایران به عراق از دومیلیارد و ۷۶۲ میلیون دلار در سال ۱۳۸۷ به پنج‌میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار در سال ۹۰، پنج‌میلیارد و ۹۴۹ میلیون دلار در سال ۹۲ و ۶ میلیارد و ۴۲۴ میلیون دلار در سال ۹۶ رسیده است. این میزان یعنی صادرات ۶/۴ میلیارد دلاری در سال ۹۶ به عراق، ایران را پس از ترکیه با بیش از ۹ میلیارد دلار و چین با ۸/۴ میلیارد دلار در رتبه سوم مبادی وارداتی عراق قرار می‌دهد.

برای تصور میزان اهمیت بازار عراق در تجارت خارجی ایران همین مقدار کافی است که بدانیم صادرات غیرنفتی ایران به عراق در سال ۹۶ تقریبا ۴/۱ برابر صادرات غیرنفتی ایران به کل ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در همین سال است (صادرات ۶ میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلاری به عراق در مقابل یک‌میلیارد و ۵۴۹ میلیون دلار به اروپا). همچنین عراق پس از چین که ۹ میلیارد دلار و امارات که ۶/۷ میلیارد دلار از کالا‌های صادراتی غیرنفتی ایران را می‌خرند، سومین خریدار کالا‌های ایرانی با ۶/۴ میلیارد دلار است. درآمد حاصل از خدمات فنی و مهندسی ایران به عراق نیز ۳/۴ میلیارد دلار است. صادرات برق به عراق نیز، درآمدی ۲ میلیارد دلاری را جذب کرده است. از سوی دیگر، ۳۲ درصد کل گردشگرانی که به ایران می‌آیند و هزینه می‌کنند، عراقی هستند.

وقتی نظارت کافی وجود ندارد خود مردم درِ شورای شهر را گل می‌گیرند! محافل رسانه‌ای مختلف معتقدند فقدان نظارت، برخی شورا‌های شهر را به فساد و سقوط کشانده است. «راه دانا» در این زمینه نوشت: چند ماهی است که اخبار و حواشی زیادی شورا‌های شهر استان‌های مختلف در صدر اخبار رسانه‌ها قرار می‌گیرد و به سوژه داغ رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی تبدیل می‌شود. اخباری که خبر از تخلفات اخلاقی و اقتصادی در بین اعضای شورای شهر می‌دهد.

از جمله این اخبار می‌توان به خبر دستگیری عضو شورای شهر مشهد در پارتی مختلط اشاره کرد.

این فرد که به همراه جمعی از زنان و مردان بدپوشش در یک پارتی شبانه در یکی از باغات اطراف مشهد حاضر شده بود دستگیر شده و در این محل انواع بطری‌ها و مشروبات الکلی کشف و ضبط شد.

اخیراً هم خبر دستگیری تعدادی از اعضای شورا‌های شهر استان تهران در رسانه‌ها سر و صدای زیادی به پا کرد. اواخر مرداد ماه بود که استانداری تهران از بازداشت ۹ نفر از اعضای شورا‌های استان تهران به علت تبانی، سوءاستفاده از موقعیت شغلی و اعمال خارج از روابط قانونی خبر داد. هفته گذشته نیز رسانه‌ها از بازداشت ۵ عضو شورای شهر بابل به علت تخلفات اقتصادی خبر دادند. نخستین جلسه رسیدگی به موارد مطروحه اعضای شورا همان روز در یکی از شعب دادگاه کیفری استان مازندران برگزار شد. امام جمعه بابل «فساد جنسی» را به عنوان اتهام اعضای بازداشت شده شورای شهر بابل اعلام کرد و گفت: «این افراد در شورای شهر با همکاری برخی از افراد در بیرون، گردن کلفتی کردند، زنی را در این رابطه به فحشا کشاندند و دام پهن کردند، پول‌های کلانی برای حذف فیلم‌های غیراخلاقی خود رشوه دادند. اعضای شورا به هم رحم نکردند. یکی ٣٧٠ میلیون، یکی ۴۵٠ میلیون تومان و یکی دیگر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای محو فیلم هزینه داد.»

پس از انتشار این اخبار توجه بسیاری از اهالی رسانه و کاربران شبکه‌های اجتماعی به مسئله احراز صلاحیت کاندیدا‌های انتخابات شورای شهر جلب شده است، انتخابات شورا‌ها انتخاباتی است که شورای نگهبان بر آن نظارتی ندارد و امر نظارت در این انتخابات بر عهده مجلس گذاشته شده است. عده‌ای عدم نظارت کافی و سیاسی‌کاری در بررسی کاندیدا‌ها را علت اصلی ورود چنین افرادی به شورای شهر می‌دانند.

خبر آن‌لاین سایت نزدیک به دولت نیز در گزارشی نوشت: از بابل تا زابل، از کرمانشاه تا بروجرد، در چهارگوشه کشور، این روز‌ها شورا‌های شهر حال و روزگار خوشی ندارند. این‌طور که از شواهد پیداست، شورا‌های شهر و روستا در مسیر سراشیبی قرار گرفته‌اند.

در روز‌های اخیر اخبار تکان‌دهنده‌ای از رسوایی اخلاقی در شورای‌شهر بابل منتشر شده است. ۴ یا به روایتی ۵ نفر از اعضای شورای این شهر به همراه ۲ نفر بیرون از شورا (برادر یکی از اعضای شورا و شهردار سابق این شهر) با برقراری روابط غیراخلاقی با یک زن که گفته می‌شود آتلیه عکاسی و فیلمبرداری دارد، فضای افکار عمومی این شهر را به تشنج کشیدند.

بروجرد از استان لرستان هم دچار بحران مدیریت شهری است. شورای این شهر بیش از ۲ ماه است تشکیل جلسه رسمی نداده و دعوا بر سر برکناری شهردار و تعیین شهردار جدید، همچنان ادامه دارد. کلان‌شهر کرج هم در دوره شورای پنجم دچار تنش‌های زیادی در مدیریت شهری شده است. این نهاد شهری از ابتدای دوره پنجم (شهریور ۹۶) تاکنون ۳ شهردار را انتخاب و مجبور به استعفا کرده است. ماجرای پرسر و صدای کشف اختلاس چند میلیاردی در مدیریت شهری زابل، آنچنان تنش‌زا بود که منجر به بی‌اعتمادی شهروندان آن خطه نسبت به منتخبان خود شد. شهردار زابل به همراه چند تن از همکارانش بازداشت شد.

اختلاس چند میلیاردی در شهرداری، کبریتی بود که به ناگاه بشکه باروت خشم مردم را منفجر کرد و آن‌ها با حضوردر مقابل ساختمان شورای شهر، تجمع بزرگی را ترتیب دادند. پس از آنکه یکی دو ساعت، شعار‌های تند و تیز علیه اختلاس و دزدی و فساد مالی سر دادند، بلوک و سیمان آوردند و ورودی شورای شهر را تیغه گرفتند و یکی دو شهروند زابلی هم در اعتراض به عملکرد ضعیف این نهاد، تابلوی شورای شهر را با گِل، پوشاندند و رسانه‌ها هم خبر نوشتند: مردم زابل، شورای شهر را گِل گرفتند. اختلاس مشابهی نیز در شورای شهر مرودشت رخ داده است.

کرباسیان: هنوز مفهوم جنگ اقتصادی را درک نکرده‌ایم وزیر معزول اقتصاد می‌گوید هنوز نقشه تحریم و جنگ روانی دشمن را درک نکرده‌ایم. کرباسیان در صفحه اینستاگرام خود نوشت: این روز‌ها بیشتر بین مردم هستم و در دیدار‌های کاری هم افرادی که حضور پیدا می‌کنند، راحت‌تر از گذشته صحبت می‌کنند. از سر کنجکاوی و نگرانی با دقت بخش مهمی از تحلیل‌ها و یادداشت‌های منتشر شده در رسانه‌ها را می‌خوانم. فضای عمومی جامعه یعنی درک مردم از وضعیت اقتصاد به شدت منفی شده و البته که فشار‌های اقتصادی شدیدی روی دوش طبقه متوسط و طبقه محروم وجود دارد. نقطه قابل تامل اینکه بحران جدی و بزرگ جامعه، فاصله طبقاتی است. دو تصویر پیش روی آن‌هاست که یکی دلالت براین دارد که مثلا فلان کالای مصرفی نایاب شده و دیگری نشان می‌دهد که خودروی گرانقیمت در خیابان ویراژ می‌دهد. به طور مشخص در دام روانی تحریم‌ها افتاده‌ایم. همانطور که نویسنده کتاب «هنر تحریم» گفته بود، مکانیزم‌ها را طوری برنامه‌ریزی کرده بودند که کالا‌های لوکس بدون مشکل به کشور سرازیر شود، ولی کالا‌های عمومی به سختی تامین شود. تعارض این وضعیت ذهن مردم را آزار می‌دهد.

به نظر می‌رسد هنوز مفهوم «جنگ اقتصادی» را درک نکرده‌ایم چراکه دقیقا در همین دوران نهاد قانون‌گذار کشور روز‌های تعطیلات را پشت سر می‌گذارد و نمایندگان محترم که دغدغه مردم و آینده اقتصاد کشور را دارند، فعلا در دسترس نیستند. کرباسیان البته توضیح نداده که چرا رأسا در زمان مدیریت وزارت اقتصاد و امور دارایی، کمتر به درک مردم از مشکلات و نیز تدارک دشمن برای جنگ روانی و تحریمی اهتمام داشت. به عنوان مثال چرا وزارت اقتصاد و دارایی برای مدیریت تقاضای مصنوعی (مهندسی شده) از طریق ابزار‌هایی مانند شفافیت معاملات و مالیات بازدارنده تأکید نکرد؟!

سولانا: اروپا به خاطر ایران مقابل آمریکا نمی‌ایستد مسئول اسبق سیاست خارجی اروپا تصریح کرد: اروپا چاره‌ای جز پیروی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران ندارد. در حالی که برخی محافل غربگرا به دروغ چنین القا می‌کنند که اروپا مقابل تحریم‌های آن‌ها می‌ایستد، خاویر سولانا گفت: اروپا در برابر تحریم‌های آمریکا سر خم می‌کند. شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی با عنوان «حامی توافق هسته‌ای ایران می‌گوید اتحادیه اروپا به ناچار در برابر تحریم‌های آمریکا سر خم می‌کند» نوشت: سولانا که از ترویج دهندگان قدیمی دیپلماسی با ایران است، گفت: نفوذ مالی آمریکا به این معنا است که تلاش‌های اتحادیه اروپا برای دورزدن تحریم‌ها محکوم به شکست است. سولانا در مصاحبه‌ای در مادرید و درباره موفقیت اقدامات اروپایی‌ها برای دور زدن تحریم‌ها گفت: «کاش می‌توانستم پاسخ مثبت دهم. اما قدرت وزارت خزانه‌داری آمریکا در تحریم معاملات انجام شده به دلار به شکل موثری چنین طرح‌هایی را نابود می‌کند. بلومبرگ نوشت: فرانسه و آلمان می‌گویند به دنبال راه‌هایی برای دور زدن مجازات‌های آمریکا هستند و «برونو لومیر» وزیر دارایی فرانسه ماه گذشته به تلاش برای «ایجاد یک ابزار مالی مستقل اروپایی یا فرانسوی- آلمانی» برای جلوگیری از مشکلات در برابر اقدامات آمریکا اشاره کرد. سولانا افزود: وقتی توتال خارج می‌شود خودتان دیگر نقش‌آفرینان کوچک‌تر را تصور کنید. سولانا به علت سفر به ایران در فهرست سیاه وزارت امنیت داخلی آمریکا قرار دارد و به همین دلیل از سفر به آمریکا منع شده است. براساس قوانین جدید دولت آمریکا، سولانا باید برای ورود به آمریکا درخواست روادید بدهد چرا که پیشتر چندین بار به ایران سفر کرده است. این قانون برخلاف روند برجام و در دوره اوباما تصویب و برای اجرا امضا شد. سولانا از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۹ مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا و پیش از آن از سال ۱۹۹۴ دبیرکل ناتو بود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت