مقابل شورای نگهبان منفعل بودید یا درقبال دولت؟!
یک نماینده حامی دولت مدعی شد ظاهرا نمایندگان از ترس شورای نگهبان نمیخواهند رأیشان شفاف باشد.
روزنامه کیهان: یک نماینده حامی دولت مدعی شد ظاهرا نمایندگان از ترس شورای نگهبان نمیخواهند رأیشان شفاف باشد.
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی در گفت وگو با تابناک درباره عدم موافقت نمایندگان با طرح شفافیت آراء در مجلس اظهار داشت: اعتقاد من این است، برای اینکه کار نماینده حلال باشد، باید به قول و فعلی که به مردم داده، عمل کند. اگر رأی نماینده شفاف باشد، کسی به مردم دروغ نمیگوید و کسی نمیگوید که مثلاای ایثارگرها شما به گردن مردم حق دارید؛ اما در مجلس بگوید بس است دیگر به اندازه کافی ما به آنها دادهایم. وی گفت: از سوی دیگر، یک عده از نمایندگان هستند که از عواقب کار میترسند؛ مثلا در مورد FATF میگفتند شاید شورای نگهبان رد صلاحیتشان کند و در واقع ترس از رد صلاحیت شدن برای دور بعد نمایندگی را دارند. برخی نیز همان طور که گفتم، از مراجع نظارتی میترسند و به همین دلیل به این مصوبه رأی ندادند. با اینکه نماینده در بیان عقاید خود آزاد است، زمانی که دبیر شورای نگهبان قبل از اینکه موضوعی در مجلس بررسی شود، اعلام نظر صریح میکند، طبیعی است که دارد به نمایندهها کد میدهد!
ادعای این وکیلالدوله درحالی است که نمایندگان، متفاوت یا مخالف نظر شورای نگهبان رای داده اند. اما در مقابل باید از امثال این نمایندگان پرسید آیا دادن رای دولت به برخی وزرای ناکارآمد در تابستان ۹۶ نیز تحت فشار شورای نگهبان و ترس از نظارت استصوابی بود؟ آیا تایید برجام در کمتر از ۲۰ دقیقه، به خاطر ترس از نظارت استصوابی بود؟ باز گذاشتن دست رئیسجمهور و وزرا برای ریلگذاریهای غلط و دور زدن مجلس و ارتکاب انواع تخلفات غیرقانونی چطور؟ آیا باز گذاشتن دست تیم اقتصادی دولت و آشفتهسازی بازار و اقتصاد هم بهخاطر نظارت استصوابی شورای نگهبان است یا احیاناً بهخاطر کوتاهی شورای نگهبان در تایید چنین نمایندههای مسئولیتناشناسی که تبدیل به پادو و روابط عمومی مدیران جزء میشوند؟! به قول شاعر «می با دیگران خورده است و با ما سر گران دارد.»
سر برجام سلامت! بلوکه اموال ایران در آلمان رسانههای آلمانی میگویند دولت ایران از درخواست خود برای برداشت ۳۰۰ میلیون یورو از حساب بانکی و انتقال آن به ایران منصرف شده است. روزنامه زوددویچه تسایتونگ، خبرگزاری آلمان (DPA) و شماری از شبکههای خبر این کشور، ضمن انتشار خبر فوق نوشتند: تهران نهاد فدرالی نظارت بر امور مالی آلمان (بافین) را از تصمیم خود در این رابطه مطلع کرده است. رسانههای آمریکایی پیش از این گزارش داده بودند که دولت آمریکا، برلین را برای جلوگیری از این انتقال وجه تحت فشار قرار داده است. به گفته پایگاه خبری واشنگتن فریبیکن، این موضوع موجب تنش جدی در روابط میان آلمان و آمریکا شده و دولت ترامپ را برآشفته بود. در همین رابطه «ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در آلمان گفته بود که کاخ سفید، منع این انتقال وجه را «در بالاترین سطوح» پیگیری میکند. واشنگتنفریبیکن در گفتگو با حقوقدانان هشدار داده بود که صدور مجوز برداشت ایران از حسابش احتمالا موجب «تحریم یا هشدار رسمی خزانهداری آمریکا» به آلمان خواهد شد. بنابر گزارش رسانههای آلمانی، مبلغ یاد شده قرار بود با هواپیما به ایران منتقل شود. دویچهوله در همین زمینه نوشت: ایران تصمیم داشت ۳۰۰ میلیون یورو از موجودی خود در بانک «تجارتی ایران و اروپا» در شهر هامبورگ را پیش از اجرای تحریمهای مالی آمریکا به صورت نقد به تهران منتقل کند. این تصمیم با انتقاد شدید سفیر آمریکا در آلمان همراه شد. ریچارد گرنل از دولت آلمان خواست که مانع انتقال این پول به ایران شود.
دویچهوله افزود: بانک فدرال آلمان که چرخه مالی از بانک «تجارتی ایران و اروپا» را کنترل میکند در پی این ماجرا مقررات عمومی خود را تغییر داد. براساس مقررات جدید که از سوم شهریور (۲۵ اوت) اجرایی شد، بانک فدرال آلمان موظف است در معاملات نقدی، برای کسب اطمینان از اهداف طرف دیگر معامله، از او اطلاعاتی درخواست کند. برداشت پول نقد توسط طرف معامله «تنها در شرایط بسیار محدودی» میتواند با مانع روبرو شود.
یادآوری میشود با همه کارشکنیهای محافل اروپایی برخی محافل دولتی در کشورمان همچنان میگویند «با وجود همه اتفاقات، توانستهایم برجام را حفظ کنیم.»، اما نمیگویند برجام بدون انجام حداقل تعهدات غربی و بار کردن تعهدات یکطرفه به ایران، به چه دردی میخورد. عدم امکان انتقال ارز از طریق هواپیما به کشور درحالی است که دولتمردان فعلی به دولت دهم طعنه میزدند که ارز را با هواپیما و چمدان به کشور میآورند. آن زمان برجامی نبود و امتیازات متعدد هستهای واگذار نشده بود.
سایت حامی دولت: آقای روحانی صدای مردم را بشنوید یک سایت حامی دولت نوشت: اگر جای ۲۷۲ نماینده مجلس، همه مردم نیز در مجلس بودند، به واسطه عملکرد دولت، از توضیحات رئیسجمهور قانع نمیشدند. «عصر ایران» با اشاره به کاهش ارزش پول ملی و شوک بازارهای ارز و سکه و افزایش تورم، نوشت: در چنین وضعیتی، اگر به جای ۲۷۲ نماینده در جلسه سؤال، همه مردم ایران نیز در مجلس بودند، از توضیحات رئیسجمهور قانع نمیشدند چرا که حرف زدن و شعار دادن و کلی گویی، برای مردم، نه کار روز میشود و نه نان شب. همه وزارتخانهها و تصمیمات کلان اقتصادی در ید اختیار دولت است، مگر تصمیمات خلقالساعهای که در چند ماه اخیر راجع به قیمت ارز و نحوه تخصیص آن گرفته شد، از جایی خارج از دولت تحمیل شده بود؟ همهاش محصول تصمیمات غلط همین دولت بود و باید هم همین دولت پاسخگو باشد. مگر کسی دست و پای دولت را برای حذف نظام مجوزها برای کسب و کارها را بسته است؟ مگر وزیر همین دولت (آذری جهرمی) نمیگوید ۱۳۰۰ امضا در زمینه مجوزها وجود دارد که هر کدامشان، هم مانع کسب و کارند و هم عامل فساد. خب! چرا دولت با استفاده از توان قانونیاش، این امضاهای فسادآور را جمع نمیکند؟ مگر ممنوعیت ناگهانی چند هزار قلم کالا، آن هم در حالی که بسیاری از بازرگانان آن کالاها را خریداری کرده بودند و اجناسشان روی کشتی به سمت ایران روانه بود، کار مخالفان دولت بود؟ مگر همین دولت نمیتواند از یک سو تسهیلات مالیاتی برای کارآفرینان و تولیدکنندگان فراهم آورد و از دیگر سو، با کار سادهای مانند الزام برخی مشاغل پردرآمد (مانند پزشکان) به استفاده از کارتخوان بانکی، از فرار مالیاتی جلوگیری کند؟ عصر ایران با بیان اینکه آقای روحانی به خود بیایید و صدای مردم را بشنوید، افزود: باید به رئیسجمهور روحانی هشدار داد که کابینهاش به شدت درگیر بیتدبیری است و محصول آن، زدودن امید از مردم است و تحمیل انواع مشکلات اقتصادی به آنها.
واگویی حرفهای معاون خزانهداری آمریکا در اتاق بازرگانی چرا اتاق بازرگانی به جای اینکه پیگیر استقلال بانکی کشور باشد، به دنبال وابستگی بیشتر کشور به وسیله FATF است؟ روزنامه قدس ضمن طرح این پرسش نوشت: اگر اتاق بازرگانی به واقع به دنبال خروج ایران از انزوای بانکی است، چرا تاکنون بیانیهای برای اجرای پیمان پولی دوجانبه صادر نکرده است؟
اتاق بازرگانی در بیانیهای مدعی شده که در صورت عدم پایبندی ایران به رعایت توصیههای چهلگانه FATF، انزوای مالی کشور قطعی خواهد بود.
در حالی اتاق بازرگانی نگران انزوای مالی ایران به واسطه عدم اجرای دستورات FATF است که ایران در دو سال گذشته پذیرفته که برنامه اقدام FATF را اجرایی کند. این برنامه اقدام ۴۱ بند دارد که دولت ۳۲ بند از آن را اجرا کرده است، بنابراین بخش زیادی از دستورات FATF اجرایی شده و طبق استدلال اتاق بازرگانی، تاکنون باید بخشی از انزوای مالی ایران کاهش پیدا میکرد، اما در دو سال گذشته در عرصه بانکی، شاهد مضیقههای بیشتر بودهایم؛ مضیقههای مالی و بانکی ایران در عرصه جهانی به دلیل عدم اجرای دستورات FATF نیست، بلکه عامل اصلی وابستگی بیشتر به نظام پرداخت دلار و یورو است که موجب شده آمریکا و اروپا در عرصه بانکی به ایران و کشورهای طرف معامله آن فشار وارد کنند.
در حقیقت اگر اتاق بازرگانی نگران است، باید نسخهای برای استقلال مالی و بانکی از غرب بدهد نه نسخه ادغام بیشتر، دلیل اصرار اتاق بازرگانی برای ادغام بیشتر در نظامهای غربی چیست؟ بهترین روش بیاثر کردن تحریمهای بانکی آمریکا، استقلال بانکی ایران از نظام پرداخت آمریکا و اروپاست. این اقدام میتواند با ابزاری به نام پیمان پولی دو جانبه انجام شود. پیمان پولی دوجانبه به معنای استفاده از ارزهای ملی و توافقات دوجانبه به جای استفاده از نظام مالی غرب است. مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده است که اجرای پیمان پولی دوجانبه تا ۶۰ درصد از مسئله همکاریهای بانکی کشور را حل میکند و در صورت چند جانبه شدن این پیمانها، میتوان تا ۸۰ درصد از تحریمهای بانکی را خنثی کرد اگر اتاق بازرگانی به واقع به دنبال خروج ایران از انزوای بانکی است، چرا تاکنون بیانیهای برای اجرای پیمان پولی دو جانبه صادر نکرده است؟ رئیس FATF همان مامور ویژهای است که از سوی آمریکا برای هشدار به کشورهای شرق آسیا (اندونزی، مالزی و سنگاپور) در خصوص تبعات تعامل با ایران به این منطقه رفته است تا ایران را منزویتر کند. بیلینگزلی دستیار معاون وزیر خزانهداری آمریکا است. در شرایطی اتاق بازرگانی خواستار اجرای دستورات FATF برای خروج ایران از انزوای مالی و بانکی است که رئیس FATF در شرق آسیا مشغول توطئه علیه ایران برای انزوای بیشتر است. پیش از این نیز سیگال مندلکر، معاون وزیر خزانهداری آمریکا خواستار تصویب کنوانسیون مربوط به FATF در مجلس شده بود. این همنوایی اتاق بازرگانی و اتاق جنگ آمریکا معنایی جز خیانت دارد؟
کارگزارانیها دیگر عملکرد دولت را بزک نمیکنند اظهارات عضو مرکزیت کارگزاران در بیکفایت توصیف کردن دولت، خلاف مواضع یکی دو سال اخیر وی است. سعید لیلاز گفته اختیاراتی که به روحانی داده شده اگر به چوب هم داده میشد تا الان یک کاری برای اقتصاد کرده بود. سعید لیلاز که قائم مقامی مدیرعامل ایران خودرو دیزل را برعهده دارد، در گفتگو با یورو نیوز اظهار داشت: ورود اسکناس (دلار) از دی ماه سال گذشته به بازار ایران از سوی آمریکاییها ممنوع شد و دولت روحانی هم در این زمینه بسیار بیکفایت و بسیار بد عمل کرد و دقیقاً پا جای پای احمدینژاد گذاشت و نتیجه شد وضعیتی که شاهد هستیم.»
وی گفت: «وقتی بازار ملتهب میشود از حالت نرمال و طبیعی خود خارج میشود، مردم داراییهای خود را تبدیل به طلا و دلار میکنند و این بر التهابات بازار دامن میزند. عامل دیگر، اما سوء مدیریت دولت آقای روحانی است که به ناشیانهترین شکل ممکن با این پدیده برخورد کرد. به نظر من آقای روحانی هیچ تصویر و برآورد روشنی در روز اول از موج تحریمهایی که به سمت اقتصاد ایران سرازیر میشد نداشت. تصمیمهایی گرفت و تدبیرهایی اتخاذ کرد که به التهابات بازار دامن زد. مثلاً به جای اینکه جلوی مصرف ارزی را بگیرند شروع کردند به یک سلسله اقدامات مشوق مصرف ارز از جمله اعطای ۵۰۰ یا هزار یورو برای سفر خارجی که منجر به افزایش تقاضای سفر خارجی شد در حالی که ما باید جلوی آن را میگرفتیم.»
وی خاطرنشان کرد: «در این وضعیت فساد هم سوار بر کار شده و از کوچکترین روزنهها دارد برای غارت سازمان یافته منابع استفاده میکند. این را در قالب السیهای دروغین و واردات تقلبی میتوانید ببینید. فساد در گمرکها، وزارت صنایع، تخصیص ارز، عدم انطباق وارداتی باثبت سفارش میتوانید ببینید. پول گرفتند جنس وارد نکردند و کسی نبود که بپرسد چه میکنید؟ به گونهای آقای روحانی و آقای جهانگیری با این مسئله رفتار کردند که گویی بار اول است ما با این مسایل روبرو هستیم و بیکفایتی و فسادی که دستگاه دولت را گرفته عامل تشدید وخامت اوضاع ارز است.» به گفته سعید لیلاز تدابیر دولت تاکنون ناکافی و بسیار متناقض بوده و باعث سردرگمی شده است. مثلاً دهها میلیون تن کالا در گمرکهای کشور مانده و مردم امکان ترخیص این کالاها را ندارند. اگر ترخیص میکردند قیمتها پایین میآمد.
وی معتقد است: با روند فعلی من فکر میکنم دلار به ۱۵ و ۱۶ تومان هم میرسد، چون دولت روحانی عملاً هیچ کاری نمیکند و دارد تماشا میکند.» لیلاز گفت: «من پشت پرده را نمیدانم، ولی اختیاراتی که آقای خامنهای به روحانی و سران سه قوه داده اگر به چوب داده بود تا الان یک کاری کرده بودند. اما ناشایستترین مردانی که ممکن بود در ۲۵۰ سال گذشته در آمریکا سر کار بیایند الان روی کار آمدهاند. مسئولیت این را من اساساً متوجه آقای روحانی میدانم، چون ما از ۸ یا ۹ ماه قبل مکرر به آقای روحانی هشدار دادیم که بحران در پیش است و دلار را بحران خواهد گرفت.»
اظهارات تند عضو شورای مرکزی کارگزاران علیه روحانی در حالی است که وی مهر ماه ۹۵ ضمن دو اظهارنظر گفته بود «کاهش تورم دستاورد اقتصادی دولت است و نشانههای رونق اقتصادی نمایان است... دولت روحانی اقتصاد را در مسیری شایسته قرار داد.» لیلاز ۱۱ اردیبهشت ۹۶ گفت: «ثبات سیاسی ایران نتیجه اقدامات اقتصادی دولت یازدهم است. رشد شاخص اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری، تورم و فلاکت اقتصادی در دولت یازدهم باعث افزایش رفاه و تقویت قدرت خرید در آحاد جامعه شده است و نشانههای آن را میتوان در افزایش چشمگیر فروش خودروهای داخلی و پیشی گرفتن سهم سفرهای لوکس از سفرهای مقرون به صرفه مشاهده کرد». عضو کارگزاران همچنین ۱۴ اردیبهشت ۹۶ در دانشگاه اراک تصریح کرد: «اگر روحانی نمیآمد سقوط اقتصاد قطعی بود.» من از روی علم و کارشناسی مسایل را مطرح میکنم؛ اگر روحانی نبود امروز ایران به مانند ونزوئلا بود که بدون هیچ گونه تحریم، با تورم دو هزار درصدی و زیر خط فقر بودن ۴۰ درصد مردم مواجه است و بدون دولت یازدهم میتوان ایران را در آیینه ونزوئلا دید.»
لیلاز ۲۴ اردیبهشت نیز گفته بود منافع توافق هستهای به جیب محرومترین مردم رفت، اما دلواپسان نمیگویند. یادآور میشود حزب کارگزاران اخیراً ضمن بیانیهای دولت روحانی را به سرگشتگی و سردرگم کردن فعالان اقتصادی متهم کرد و نوشت: دولت مجمعی از بوروکراتهای بیانگیزه شده است.
دیدگاه تان را بنویسید