تابویی که پس از ۳۲سال قانونگذاری شکسته شد
فردا طرح سؤال از رییسجمهوری در صحن علنی مجلس بررسی میشود و حجتالاسلام روحـــــــــــــانی مهمان بهارستانیهاست، طرحی که تا کنون در قریب به ۴۰سال قانونگذاری در مجلس ایران کم سابقه بوده، ولی بیسابقه نبوده است.
روزنامه صبح نو: فردا طرح سؤال از رییسجمهوری در صحن علنی مجلس بررسی میشود و حجتالاسلام روحـــــــــــــانی مهمان بهارستانیهاست، طرحی که تا کنون در قریب به ۴۰سال قانونگذاری در مجلس ایران کم سابقه بوده، ولی بیسابقه نبوده است.
شکستن تابوی سؤال از رییسجمهوری سؤال از رییسجمهوری، تابویی بود که در زمان احمدینژاد شکسته شد و بعد از ۳۲سال قانونگذاری، رییسجمهوری با حضور در صحن مجلس به سؤالات نمایندگان پاسخ گفت.
در مجلس هفتم بود که آقای اکبر اعلمی نماینده تبریز طرح سؤال از محمود احمدینژاد رییسجمهوری وقت را مطرح کرد، طرحی که به امضای تعدادی از نمایندگان هم رسید، اما محقق نشد. ماجرا، اما در مجلس هشتم شکلی متفاوت به خود گرفت، آقای علی مطهری نماینده تهران طرح سؤال از رییسجمهوری را مطرح و آن را دنبال کرد، سرانجام بعد از پیچ و خمهای فراوان سرانجام سؤال از رییسجمهوری بعد از ۳۲سال برای نخستینبار در تاریخ قانونگذاری ایران رسماً کلید خورد، طرح ۷۹تن از نمایندگان برای سؤال از رییسجمهوری، شامل سؤالاتی در مورد ۱۰ مورد اقدامات دولت و تصمیمات احمدینژاد بود که این گروه از نمایندگان پاسخ به آنها را «برای رفع ابهامات و حسن تفاهم مجلس دولت و آگاهی ملت» لازم دانسته و گفته بودند که از پاسخ نمایندگان رییسجمهوری که پیشتر به کمیسیونهای مجلس ارائه شده بود، قانع نشدهاند.
تهدید به آبستراکسیون هیات رییسه مجلس در روز ۱۸بهمن ماه۱۳۹۰ طرح سؤال از احمدینژاد را اعلام وصول کرد هر چند تا روز قبل از حضور رییس جمهوردولت نهم و دهم در صحن نیز شماری از امضاکنندگان طرح امضای خود را پس گرفته بودند و هنوز حضور آقای احمدینژاد قطعی نبود، حتی برخی از نمایندگان طرفدار دولت تهدید به آبستراکسیون کرده بودند، اما سرانجام او در ۲۴اسفند سال۱۳۹۰ در صحن مجلس حاضر شد و به سؤالات نمایندگان پاسخ داد.
نخستین طرح سؤال از رییسجمهوری آخرین جلسه علنی مجلس در سال۹۰، یکی از شلوغترین روزهای خود را پشت سر گذاشت و با حضور ۲۰۰ نماینده آغاز شده بود که از همان ابتدا حاشیههایی به همراه داشت، آقای میرتاجالدینی، معاون پارلمانی رییسجمهوری در بدو ورود به جایگاه هیات رییسه رفت و با آقای علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی و آقای محسن کوهکن، سخنگوی هیات رییسه به گفتگو و رایزنی پرداخت. معاون پارلمانی رییسجمهوری با خروج از جایگاه هیات رییسه مذاکرات خود را در صحن علنی مجلس ادامه داد و با محمدحسن ابوترابی که در مراحل مختلف اختلافات دولت و مجلس از افرادی بود که مأمور رایزنی با دولت میشد به گفتگو پرداخت. بازار رایزنیها و مذاکرات داغ بود، آقایان توکلی و ابوترابی از متن سخنرانی مطهری در جلسه سؤال از رییسجمهوری از وی پرسوجو میکردند، سؤالکنندگان از رییسجمهوری در حاشیه مجلس گرد مطهری جمع شده بودند و قصد داشتند وقت سؤال را منقطع کنند تا مطهری ۵دقیقه بعد از صحبتهای احمدینژاد در پاسخ به سؤالات طراحان بتواند صحبت کند، اما هیاترییسه معتقد بود باید طراح در آغاز جلسه یک ربع به صورت پیوسته صحبت کند. سرانجام رأس ساعت۹ محمود احمدی نژاد رییسجمهوری وقت وارد صحن علنی شد و در ابتدای ورودش رحیمی معاون اول رییسجمهوری، میرتاجالدینی معاون پارلمانی، بقایی معاون اجرایی نهاد، حسینی وزیر ارشاد، فروزنده معاون برنامهریزی و منابع انسانی رییسجمهوری، خلیلیان وزیر کشاورزی و تعداد دیگری از مسوولان دولتی وی را همراهی میکردند. در زمان استقرار احمدینژاد در صندلی خود، بازار احوال پرسی نمایندگان با وی و معاونان و وزاری دولت داغ بود تا جایی که تذکر لاریجانی را به همراه داشت. آقای علی مطهری از منتقدان جدی دولت، بهعنوان منتخب نمایندگان برای سؤال از احمدینژاد در پشت تریبون قرار گرفت، اما او که همیشه تیغ انتقادش از دولت تیز است اینبار از رییسجمهوری برای حضور در جلسه تشکر و تاکید کرد که تخریب رییسجمهوری که بر حقوق هستهای پافشاری کرده و در مقابل صهیونیستها ایستاده کار آسانی نیست! در زمان قرائت سؤالات از رییسجمهوری سکوت خاصی حکمفرما شد، مطهری پس از قرائت چند سؤال تصمیم گرفت برخی سؤالات را بهدلیل کمبود وقت نخواند و به شوخی خطاب به احمدینژاد گفت: میترسم وقت نرسد، ولی اگر رییسجمهوری وقت خود را به ما بدهد ما ادامه میدهیم. این درخواست مطهری که با خنده حضار همراه بود با پاسخ رییسجمهوری که «وقت ما هم برای شما است» روبهرو شد.
بازی با مجلس اقتصاد و مترو، مجلس شورای اسلامی، حجاب اسلامی، ۱۱ روز خانهنشینی و مکتب ایرانی ۵ محور سؤالات نمایندگان از احمدینژاد بود. احمدینژاد هم در پاسخ به این سؤالها اظهارات حاشیهای را مطرح کرد که مورد انتقاد علی لاریجانی قرار گرفت. او در پاسخ به سؤال در مورد «خانهنشینی ۱۱ روزه» خود گفت که «این هم از آن حرفهاست. احمدینژاد و خانهنشینی و استراحت. اکثر افراد میگویند یه کم استراحت کن و به خودت برس. مطمئن باشید کهاین وصلهها به دولت نمیچسبد و من همواره سعی کردم با یک ادبیات صحیح و منطقی و درست در خصوص ولایت تعریف کنم.» رییس دولت دهم همچنین در مورد مواضعش در زمینه «عفاف و حجاب اسلامی» گفت: «نمیتوان هر وقت که انتخابات و ۲۲بهمن و… است دوربین را ببریم جلو و روی بعضی چهرهها زوم کنیم و وقتی که گذشت همانها را یقهشان را بگیریم، چرا که اینها تناقض است و تناقض روزی کار دستمان میدهد.» محمود احمدینژاد در این جلسه با رد انتقادات نسبت به خود و عملکرد دولتش گفت که «در این مجلس بعضی از افراد با زدن چندتا شاسی فوق لیسانس شدند» و افزود که «آخر سال است میخواهم با هم یک مقدار صفا بکنیم.» وی با اشاره به انتقاد نمایندگان مجلس از به کار بردن نام مکتب ایرانی گفت: «چرا اینقدر جار و جنجال میکنید، اگر بقیه بگویند، مکتب خراسان، مکتب عراق و… آیا به آنها هم باید ایراد گرفت. اگر نگوییم ایران چه بگوییم؟ بگوییم انگلیس؟ آمریکا؟ من اعلام میکنم که همه بشنوند، ما ایرانی هستیم و تاریخ و فرهنگ و عظمت ایران را دوست داریم.»
شوخی با نمایندگان احمدینژاد هم در لابهلای پاسخهایش به شوخی گفت که به «سؤالات امتحانی» نمایندگان، که خوب هم طراحی نشده بود، بهطور کامل پاسخ داده و حتی مطالب اضافه هم گفتهاست و اگر نمایندگان به او «نمرهای کمتر از ۲۰ بدهند، بیمعرفتی و نامردی» کردهاند. گروهی از نمایندگان مجلس پس از پایان سخنان آقای احمدینژاد و خروج او از مجلس، با دادن تذکرهای آییننامهای و تذکر قانون اساسی به پاسخها و لحن سخنان او اعتراض کردند. بههرروی، اما نخستین تجربه مجلس در اجرای طرح سؤال از رییسجمهوری بود، حال فردا قرار است دومین جلسه طرح سؤال از رییسجمهوری برگزار شود، طرح سوالی که بالاخره بعد از یکسال مقاومت هیاترییسه و لابیهای شدید دولت در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. محور سؤال نمایندگان ناتوانی دولت در کنترل قاچاق، استمرار تحریمهای بانکی، ضعف دولت در ایجاد اشتغال، رکود اقتصادی در سالهای اخیر، افزایش شتابان نرخ ارز و کاهش ارزش پولی کشور است که خواستار پاسخگویی رییسجمهوری در مجلس شدند.
دیدگاه تان را بنویسید