ادعایهای شمشادی مایه خجالت است/ او یک قوم را مورد هدف قرار داد
دو حاشیه در استان سیستان و بلوچستان نگاهها را به سمت این استان برگرداند. استانی با ظرفیتها و تواناییهای گوناگون در عرصههای مختلف که میتواند با قرارگرفتن در مسیر توسعه حواسها را به خود جمع کند، فقط باید اتفاقی بیفتد که نگاهها را به سمت خود برگرداند.
روزنامه شهرند: دو حاشیه در استان سیستان و بلوچستان نگاهها را به سمت این استان برگرداند. استانی با ظرفیتها و تواناییهای گوناگون در عرصههای مختلف که میتواند با قرارگرفتن در مسیر توسعه حواسها را به خود جمع کند، فقط باید اتفاقی بیفتد که نگاهها را به سمت خود برگرداند. در هفته ایکه گذشت ابتدا پست اینستاگرامی یک خبرنگار صداوسیما باعث بروز حاشیههایی در این استان شد؛ حسن شمشادی در یک پست اینستاگرامی که محتوای آن از سوی مسئولان استان سیستان و بلوچستان نیز تکذیب شد گفته بود که مردم درمناطق محروم سیستان گربه و کلاغ مرده میخورند! پس از این اتفاق بود که موجی از اعتراضات به این فرد به دلیل عدم شناخت کافی از این منطقه به راه افتاد تا جایی که دادستان عمومی و انقلاب زاهدان علیه این فرد به دلیل آنچه تشویش اذهان عمومی خوانده شد، اعلام جرم کرد. اما این تنها حاشیه هفته گذشته در این استان نبود؛ فیلمی از یک استاد دانشگاه زاهدان در فضای مجازی منتشر شد که در این فیلم، وی توهینهایی را به هموطنان بلوچ و اهل سنت انجام داده بود؛ موضوعی که با اعتراضات گسترده حامیان وحدت در این استان روبه رو شد و بسیاری از چهرههای استان طرح چنین موضوعات وحدت شکنانهای را محکوم کردند. البته بنا بر اخبار این استاد هم اکنون بازداشت شده است. اما چرا دائم از فقر و محرومیت در استان سیستان و بلوچستان سخن به میان میآید و برخی این فقر را با چنین موضوعاتی به زبان میآورند؟ آیا برخی تلاش دارند این مردم غیور و نجیب کشورمان را علیه دولت تحریک کنند؟ برای بررسی این موضوع به سراغ حسینعلی شهریاری، نماینده مردم زاهدان که خود نیز اصالت سیستانی دارد رفتیم. شهریاری معتقد است عدم شناخت کافی نسبت به استان سیستان وبلوچستان و از طرفی گوش نکردن به صدای محرومیت مردم باعث بروز چنین حاشیههایی در این استان میشود. در ادامه مشروح گفتوگوی «قانون» با این نماینده مجلس را میخوانید.
استان سیستان و بلوچستان استانی است با سرمایهها و فرصتهای سرمایه گذاری فراوان. اما در هفتهای که گذشته دو خبر باعث به وجود آمدن حاشیههایی درباره مردم این استان شد. اتفاق اول به پست اینستاگرامی خبرنگار صدا و سیما بر میگردد. شما خودتان اهل سیستانید. آیا مردم سیستان وضعیت زندگی شان اینگونه است؟
شاید یک خبرنگار از سر دلسوزی و اینکه بخواهد محرومیت مردم یک منطقه از کشور مانند سیستان و بلوچستان را بیان کند و از آن طریق مسئولان را تحت فشار قرار دهد این کار را انجام داده باشد، اما اینکه یک خبرنگار یک قوم را مورد هدف قرار دهد و آنها را به حرام خواری، آن هم با زبان روزه در ماه مبارک رمضان متهم کند به هیچ وجه بخشودنی نیست.
فکر میکنید چرا باید یک نفر چنین تصوری از این منطقه داشته باشد؟
به نظرم بیان چنین موضوعاتی از عدم آگاهی این افراد نسبت به این منطقه به وجود میآید. فردی که نسبت به یک قوم شناخت ندارد نمیتواند درباره مردم آن منطقه نظر بدهد. شما اگر به تاریخ و کتاب مرحوم علی دوانی مراجعه کنید خواهید دید که قوم سیستان، اولین قومی بودند که به خونخواهی اباعبدا... حسین بلند شدند. این قوم وقتی مطلع شد که عبیدا...، اباعبدا. (ع) را شهید کردند و، چون یکی از وابستگان عبید ا... حاکم سیستان بود، شبانه برای خونخواهی امام حسین (ع) اقدام کردند که این حاکم شبانه از منطقه فرار کرد. این بیانگر رویکرد مذهبی مردم این خطه است. در بعد تاریخی نیز که سابقه این خطه نیازی به بازگویی من ندارد. مردم ما از لحاظ پیشرفت علمی نیز رشدهایی داشته اند و باید بگویم که در این منطقه در چند سال پیش چشم مصنوعی تولید شده است و در بخش هنری نیز آنها به راحتی اقدامات فرهنگی مانند تولید انیمیشن را در دستور کار دارند. وقتی کسی مردم ولایتمدار و با تاریخ غنی را نشناسد، مشخص است که چنین صحبتهایی را مطرح میکند.
بحثی که این شخص در متن خود منتشر کرده است وشما هم در تذکر خود در صحن به این موضوع اعتراض کردید این است که مردم در منطقهای از سیستان و بلوچستان گربه میخورند. این موضوع صحت دارد؟
بیان چنین موضوعی مایه خجالت است. اینکه بگوید مردم این منطقه حرام خواری میکنند یا گربه میخورند نشانه عدم شناخت از این منطقه است. مگر در آن منطقه گربهای وجود دارد که بخواهد چنین صحبتی را مطرح کند؟ اینکه من تذکر دادم نیز دلیلش این است که در چند روز گذشته این موضع در رسانههای مختلف و شبکههای اجتماعی مانند بمب سرو صدا کرد و به طور مشخص باید بگویم تغییر این نگرش که مردم این منطقه کلاغ یا گربه میخورند به آسانی صورت نخواهد گرفت. افراد نمیتوانند در رسانهها یا در شبکههای اجتماعی هرچه دلشان خواست بگویند و به عواقب اجتماعی و فرهنگی آن موضوع فکر نکنند.
دلیل این القای محرومیت، شاید به محرومیت واقعی که در استان شما وجود دارد، برگردد. شما نیز در تذکر خود به این فقر اشاره کردید. چرا باید استانی مانند سیستان و بلوچستان با این حجم از ثروت فقیر باشد؟
دلیل این امر بی عرضگی مسئولان کشور بعد از گذشت ۴۰ سال است. محرومیت یک روزه و چهارساله به وجود نیامده است. همه دولتها از ابتدا تا کنون نسبت به این منطقه بی تفاوت بوده اند. برای مثال در این همه سال دولتمردان و به خصوص وزارت خارجه نتوانسته حقابه منطقه سیستان را که در موافقت نامه بین المللی در سال ۱۳۵۰ شمسی امضا شده است از افغانستان بگیرد. این موضوع باعث میشود که مردم سیستان و بلوچستان که چند ماه پیش مسئولان استان به آنها قول دادند که شما کشت را آغاز کنید و ما آب را به شما خواهیم رساند. هرچه داشتند فروختند تا بتوانند زمینها را برای کشت آماده کنند، اما این آب به سیستان نرسید و وقتی آب به منطقه نرسید همه زمینها خشک شد. این یک نمونه برای به وجود آمدن فقر است. متاسفانه مسئولان نیز به روی خود نمیآورند و این موضوع را پیگیری نمیکنند و از نجابت مردم سیستان سوء استفاده میکنند. مردم سیستان در طول انقلاب همیشه همراه انقلاب و نظام بوده اند و در ۴۰ سال گذشته بیش از دوهزار شهید تقدیم انقلاب و کشور کرده اند. مردمی با این پیشینه مظلومند و برای همین کسی به آنها توجه نمیکند و از طرفی به آنها توهین نیز میشود. اگر مسئولان حاضر باشند در کل کشور و حتی در کنار گوششان مناطقی را به آنها معرفی خواهم کرد که محرومیتش دل آدم را به درد آورد. محرومیت مختص استان سیستان و بلوچستان نیست. مسئولان باید فکری به حال این موضوع کنند. اینکه آقای فتاح، رییس کمیته امداد در مشهد میگوید ما در کشور فقر مطلق نداریم بسیار عجیب است. شاید این صحبتها به این دلیل است که مسئولان تابه حال یک شب سر گرسنه بر بالش نگذاشته اند.
همزمان با این اتفاق یک استاد دانشگاه توهینهایی را به قوم بلوچ و اهل سنت کرده که با اعتراض بسیاری از مردم روبه رو شده است. آرامش سال هاست به استان سیستان و بلوچستان برگشته است. فکر نمیکنید طرح چنین موضوعاتی درباره قوم بلوچ یا سیستانیها باعث بروز اختلافاتی در بین مردم این مناطق شود؟
این استاد مدرک دکترا دارد و ۱۸ سال است به تدریس ادبیات در دانشگاه زاهدان مشغول است. اما ادبیاتی که او در فیلم هایش به کار برده به یک استاد ادبیات نمیخورد. من خودم وقتی این کلیپها را دیدم ضمن اینکه شرمنده شدم که یک استاد دانشگاه این چنین ادبیاتی از دهانش خارج میشود، برداشتم این بود که این استاد در یک حالت عادی نیست! به نظر میرسد که این فرد دارو یا مادهای مصرف کرده است، چون یک آدم عاقل چنین صحبتهایی مطرح نمیکند. جالب اینجاست که این فرد همسرش از هموطنان اهل سنت بلوچ ماست و طرح چنین موضوعی به نظرم نه از عدم شناخت که از یک حالت غیر عادی روایت دارد. امیدوارم دیگر شاهد چنین موضوعاتی در استانی با تاریخ و فرهنگ غنی مانند سیستان و بلوچستان نباشیم.
به موضوع محرومیت اشاره کردید؛ یک سوال درباره یک منطقه مهم در استان پیش آمد. استان سیستان بلوچستان از یک سو به مرز دو کشور و از یک سو به دریای آزاد راه دارد. سواحل مکران یکی از فرصتهای مهمی است که این استان نتوانسته از آن برای جذب سرمایه استفاده کند. در مجمع نمایندگان استان در رابطه با برداشت از این منطقه بحثی نشده است؟
نمایندگان قدرت اجرایی ندارند. وظیفه ما این است که مطالبات مردم را با مسئولان در میان بگذاریم، اما اشکال این است که استان سیستان و بلوچستان صاحب ندارد. این موضوع را من بارها گفته ام و به مسئولان نیز برخورده است. بسیاری از استانها افرادی را در دولتها داشته اند، اما از این استان هیچکس در دولت حضور ندارد. علاوه برآن در مجمع تشخیص مصلحت نظام، شواریعالی انقلاب فرهنگی و سایر نهادها و دستگاههای تصمیم ساز نیز کسی از این استان وجود ندارد. باید یک نفر در این نهادهای حاکمیتی باشد که درد دل مردم را به مسئولان برساند. به همین دلیل ما مشکلات را دائم میتوانیم از تریبون مجلس به شکل تذکر، اخطار، خواهش و اشکالی دیگر به مسئولان برسانیم که شکرخدا در این مملکت گوش شنوایی نیز برای شنیدن صدای محرومیت مردم نیست. تنها کسی که هر از چند گاهی درباره این استان به مسئولان تذکر میدهد مقام معظم رهبری است که ایشان نیز به دلیل شناخت کافی که از منطقه دارند درد مردم این منطقه را به خوبی میدانند و از لفظ تنگه احد درباره این استان استفاده کرده اند. موضوع مکران یک مساله مورد طرح در استان است. محور شمال به جنوب و برعکس در این استان پر از فرصتهای سرمایه گذاری است. برای مثال با سرمایه گذاری در حوزه گردشگری این استان میتوان سالانه میلیونها گردشگر به این استان وارد کرد. استان ما پر از فرصت است. از مسئولان میخواهیم که به این استان فرصت عرض اندام بدهند. مردم نیز با اتحاد یکدیگر این فرصتها را به نحو احسن استفاده خواهند کرد که دیگر شاهد اتفاقاتی مانند توهین به مردم اقوام مختلف در این استان نباشیم.
دیدگاه تان را بنویسید