سرویس سیاسی فردا؛ جعفربرزگر: هنوز چند ماهی از شروع به کار دولت دوازدهم نگذشته است که زمزمههای استیضاح دو وزیر کابینه دوم روحانی، یعنی علی ربیعی و مرد همیشه حاضر در لیست استیضاح، رحمانی فضلی به گوش میرسد. اتفاقی که چندان عجیب به نظر نمیرسد چرا که رابطه دولت و مجلس از نوع رابطه گفتمانی نیست بلکه ارتباط این دو بر اساس لابی شکل گرفته و وقتی به ترکیب دولت و مجلس هم نگاه میکنیم بیش از چهرههای گفتمانی با چهره های لابی گر مواجه میشویم از این رو در این فضا اصلا بعید نیست وزیری که در زمان رای اعتماد بالای دویست رای کسب کرده است. در کمتر ازچند ماه طرح استیضاح او آن هم از سوی نمایندگان همفکر دولت مطرح شود بنابراین رابطه دولت و مجلس را باید از نوع رابطه عشق و نفرت توصیف کرد.
هر چند برخی از نمایندگان مجلس استیضاح ربیعی را چندان جدی نمیدانند و معتقدند طرح استیضاح ربیعی تنها بخاطر فشار به او مطرح شده است، اما ماجرای استیضاح رحمانی فضلی جدی است و نمایندگان خواستار استیضاح، به جد در حال پیگیری و افزایش امضاهای این طرح هستند. امضاهایی که تا به امروز به مرز ۲۵ رسیده و محوریت آن نیز با عبدالحمید خدری نماینده اصلاح طلب بوشهر است.
تلاش اصلاح طلبان مجلس برای استیضاح وزیر کشور اینجا بخوانید
خدری در مورد محورهای این استیضاح گفت: «این استیضاح ۱۴ محور دارد که یکی از آنها موضوع پدیده شاندیز است. این نماینده مجلس، مسائل دیگری مثل نبود نظارت بر شهرداریها، بیتوجهی به هزینههای سنگینی که در جریان مراسم اربعین به مردم تحمیل میشود، نحوه انتصاب استاندارها و عدم نظارت بر عملکرد استانداریها، عدم ارائه لایحه جامع انتخابات به مجلس و اجرا نشدن قانون احزاب را از دیگر محورهای این استیضاح عنوان کرده بود.» البته هر چند خدری خبر از جمع آوری امضا برای این استیضاح داده است، اما برخی نمایندگان مجلس تا زمان اعلام وصول آن در هیئت رئیسه معتقد هستند نباید روی آن خیلی حساب باز کرد چرا که استیضاح یک وزیر زمانی جدی میشود که هیات رئیسه آن را اعلام وصول کند.
فلاحت پیشه نماینده مجلس درگفت وگو با «فرارو» در مورد دلیل طرح این استیضاح گفت: «واقعیت این است که بعضی نمایندگان از وعدههایی که رحمانی فضلی موقع رای اعتماد داده و به آنها عمل نکرده نگرانی دارند و همین موضوع باعث میل به استیضاح از طرف بعضی نمایندگان شده است.»
او در مورد طرح این استیضاحهای زود هنگام هم معتقد است «رای اعتماد این دوره مجلس به هیات دولت در شان مجلس نبود چرا که در جریان رای اعتماد اجازه مطرح شدن بعضی مطالب داده نشد. البته این موضوع را درباره وزیر کشور نمیگویم، اما در جریان رای اعتماد وزرای پیشنهادی، دو نماینده موافق و مخالف وزیر صحبت میکنند. مخالفین اگر نقدهای واقعی را مطرح کنند و موافقین به آنها پاسخ دهند بحثها پختهتر میشود. با این حال در این دوره میدیدیم که بعضی نمایندگان برای مخالفت وقت میگرفتند، ولی موافق وزیر صحبت میکردند. همین باعث شد بسیاری از نقدها و دغدغهها مطرح نشود. این موضوع شان مجلس را تضعیف کرد.»
خدری نام کسانی که تا به امرزو این طرح را امضا کردند نیز اعلام کرده است. محمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر، نادر قاضیپور، نماینده ارومیه، علی ساری، نماینده اهواز، مصطفی کواکبیان، نماینده تهران، علی اکبری و مسعود رضایی، نمایندههای شیراز، عبدالرضا مصری، نماینده کرمانشاه، حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده دالاهو و اسلامآباد غرب کسانی هستند که این طرح را امضا کره و البته به گفته خدری جعفرزاده ایمنآبادی، نماینده رشت هنوز طرح را امضا نکرده ام احتمالا امضا خواهد کرد. نام مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود را هم الیاس حضرتی بهعنوان یکی از امضاکنندگان مطرح کرده است.
حالا که برخی نمایندگان مجلس خواستار استیضاح رحمانی فضلی هستند و صراحتا اعلام می کنند قصد کوتاه آمدن ندارند به نظر می رسد این طرح تا اعلام وصول پیش برود اما باید به یک نکته مهم در این میان توجه داشت که رحمانی فضلی از نیروهای سیاسی نزدیک به رئیس مجلس، علی لاریجانی محسوب میشود بنابراین با توجه به نقوذ گسترده لاریجانی در مجلس به نظر میرسد بعید است تا زمانی که لاریجانی ریاست مجلس را در دست داشته باشد نمایندگان بتوانند او را استیضاح کنند هر چند خدری در این مورد گفته است «شک نداشته باشید که بر اساس آییننامه یک روز هم نخواهیم گذاشت تأخیر بیفتد. بهمحض اعلام وصول باید روند خود را طی کند»، او در مورد احتمال عدم وصول توسط هیات رئیسه هم گفت: «اجازه نخواهیم داد؛ میایستیم تا اعلام وصول شود»
راه رفتن لاریجانی میان اصولگرایان و اصلاح طلبان اینجا بخوانید
از یک طرف قاطعیت نمایندگان خواستار استیضاح و از طرف دیگر ریاست علی لاریجانی بر مجلس روند این طرح را پر ابهام و غبار آلود کرده است، اما به نظر میرسد از مجلسی که به مجلس لابیها شهره است و رسانه ها آن را مجلس علی لاریجانی می نامند و کارهای عجیب و غریب و خلاف انتظار از آن کم ندیده ایم بعید است رحمانی فضلی در آن استیضاح بشود اما اگر رحمانی فضلی در این مجلس استیضاح بشود باید آن موقع گفت که مجلس دهم هم میتواند فارغ از علی لاریجانی تصمیم بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید