عبور مجدد امید از عارف

کد خبر: 658798

انتخاب اعضای هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی برای سال دوم دوره دهم مجلس یکشنبه آینده در دستور کار وکلای ملت قرار دارد. انتخاباتی که پیش بینی می‌شد با توجه به نتایج انتخابات در 29 اردیبهشت، اصلاح طلبان در انتخابات رئیس مجلس از گزینه خود یعنی آقای محمدرضا عارف حمایت کنند اما خبرها حکایت از توافق سه فراکسیون اصلی مجلس یعنی فراکسیون امید، اصولگرایان و مستقلان ولایی بر ریاست دکترعلی لاریجانی دارد.

روزنامه صبح نو: انتخاب اعضای هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی برای سال دوم دوره دهم مجلس یکشنبه آینده در دستور کار وکلای ملت قرار دارد. انتخاباتی که پیش بینی می‌شد با توجه به نتایج انتخابات در 29 اردیبهشت، اصلاح طلبان در انتخابات رئیس مجلس از گزینه خود یعنی آقای محمدرضا عارف حمایت کنند اما خبرها حکایت از توافق سه فراکسیون اصلی مجلس یعنی فراکسیون امید، اصولگرایان و مستقلان ولایی بر ریاست دکترعلی لاریجانی دارد.

سال گذشته که علی لاریجانی رئیس مجلس اصولگرای نهم هم با لیست امید پا در صحنه انتخابات گذاشت، تب و تاب لیست امید گرم بود و اکثریت براین باور بودند که فراکسیون امید در مجلس دهم فراکسیون اکثریت را تشکیل دهد اما تنها حدود۱۰۰ نماینده عضو این فراکسیون شدند و در انتخابات ریاست مجلس نیز علی لاریجانی با ۱۷۶ رأی به ریاست رسید و عارف تنها توانست ۱۰۳ رأی کسب کند. علاوه بر این در انتخابات دوره اول ریاست کمیسیون‌های تخصصی مجلس هم سهم اصولگرایان شد که نشان از در اقلیت قرار داشتن فراکسیون امید در مجلس داشت. اما فراکسیون امید بعد از انتخابات ریاست جمهوری و شوراها در دومین سال عمر مجلس دهم، به دنبال تجدید قوا برای انتخابات هیات‌رئیسه است و به همین منظور در حال رایزنی با نمایندگانی است که با لیست امید به مجلس راه یافته‌اند تا با جلب‌نظر آن‌ها بتواند کمیسیون‌ها بیشتری را فتح کند. آقای بهرام پارسایی، در گفت‌وگو با «صبح نو» در خصوص انتخابات هیأت رئیسه مجلس گفت: «هیأت رئیسه فراکسیون امید برای انتخابات هیأت رئیسه مجلس برنامه‌هایی دارد و در این راستا جلساتی برگزار شده و مسوولیت برنامه‌ریزی برای کمیسیون‌ها به چند نفر از دوستان از جمله آقای حسین‌زاده سپرده شده است.» نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «کمیته‌ای برای بررسی مدیریت‌ها و مسوولیت‌های کمیسیون‌های مختلف تشکیل شده است.» وی افزود: «علاوه بر این با افرادی که از لیست امید به مجلس راه یافته‌اند و در کمیسیون‌ها حضور دارند، اما حضورشان در فراکسیون امید کمرنگ شده، با این افراد صحبت شده تا برای حضور قوی‌تر فراکسیون امید در انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌ها با فراکسیون همراه شوند. امیدواریم بتوانیم در راستای افزایش کارایی مجلس اقدام کنیم.»
بازهم عبور امید از عارف

پارسایی در خصوص تصمیم‌گیری برای هیأت رئیسه و ریاست مجلس و حضور عارف در رقابت‌ها نیز گفت: «مجمع عمومی فراکسیون امید در این خصوص تصمیم‌گیری می‌کند.» هرچند که پارسایی پاسخ صریحی به حضور عارف در رقابت ریاست مجلس نداد اما خبرها از عبور مجدد امیدی‌ها از عارف حکایت دارد و فراکسیون امید نیز مانند سایر فراکسیون‌ها روی علی لاریجانی اجماع دارد که بی شک حمایت دولتی‌ها از لاریجانی بر این تصمیم فراکسیون امید بی تأثیر نیست؛ همچنان که آقای لاریجانی نیز با حمله به دو کاندیدای اصولگرا در حمایت از رئیس جمهور منتخب، مستقیم وارد انتخابات شد. نماینده مردم شیراز در مجلس همچنین در مورد گزینه‌های این فراکسیون در هیات‌رئیسه گفته است: «در خصوص تغییر اعضای هیأت‌رئیسه با توجه به عملکرد افراد و پایبند بودن آنها به برنامه‌های فراکسیون، مجدداً مورد ارزیابی قرار گرفته و به رأی مجمع عمومی فراکسیون گذاشته خواهند شد.» نارضایتی عمومی ایجاد شده از عملکرد آقای علی مطهری و عملکرد خودسرانه برخی از نمایندگان فراکسیون امید در هیات‌رئیسه، چون جمع‌آوری رأی برای استیضاح آقای ربیعی توسط «محمدعلی وکیلی» احتمال تصمیم این فراکسیون برای حذف برخی افراد را بالا برده است. شاید هم این فراکسیون به دنبال جایگزین کردن افراد خوش خدمت دیگری مانند آقای محمود صادقی در هیات‌رئیسه به جای گزینه‌های فعلی خود است. از سویی دیگر دو فراکسیون دیگر هم بیکار ننشستند و گفته می‌شود فراکسیون نمایندگان ولایی و مستقلان ولایی مجلس، احتمالاً درباره انتخابات اعضای هیات‌رئیسه مجلس فهرست مشترک ارائه ‌دهند.

به دنبال تعامل بیرونی با حفظ هویت و استحکام درونی هستیم
دکتر محمد دهقان نیز در گفت وگو با «صبح‌نو» با بیان اینکه فراکسیون نمایندگان ولایی (اصولگرایان) در بحث انتخابات هیات‌رئیسه کاملاً فعال است، گفت: مهم‌ترین رویکرد ما این است که هویت مستقلی داشته باشیم به نام فراکسیون نمایندگان ولایی تا یک استحکام داخلی در این فراکسیون شکل بگیرد و بتوانیم در همه موضوعات مجلس و کشور، مستقل از سایر فراکسیون‌ها تصمیم بگیریم و عمل کنیم. وی افزود: این مهم‌ترین رویکرد نمایندگان ولایی است که به تدریج این رویکرد شکل گرفته و مستحکم شده و در هیات‌رئیسه هم طبیعتاً به دنبال هویت مستقل خودمان هستیم؛ اما در عین اینکه دنبال مستحکم شدن و احراز واقعی هویت خودمان هستیم تعامل بیرونی را هم در دستور کار قرار دادیم یعنی «استحکام درونی و تعامل بیرونی». این عضو فراکسیون ولایی با اشاره به این مطلب که «در دستور کار است که با گروه‌های مختلف در موضوع هیات‌رئیسه مجلس با حفظ هویت و حفظ موضع، تعامل کنیم»، تصریح کرد: تا امروز هم این تعاملات صورت گرفته و بر اساس همین راهبرد «استحکام درونی و تعامل بیرونی» خودمان را برای انتخابات هیات‌رئیسه آماده می‌کنیم. دهقان در پاسخ به این سؤال که خبر آمده فراکسیون مستقلان و ولایی لیست مشترکی برای انتخابات هیات‌رئیسه و همچنین روسای کمیسیون‌ها دارند، گفت: تا آنجا که ممکن است و اگر فراکسیون مستقلان تمایل داشته باشند و به مواردی که بیان کردند و پایبند باشند، با توجه به سیاستی که نمایندگان ولایی مبنی بر تعامل بیرونی دارد، تمایل به تعامل با این فراکسیون را هم داریم.
از سویی دیگر گفته می‌شود حامیان دولت در مجلس به دنبال رایزنی برای حذف روسای اصولگرای کمیسیون‌ها هستند و قصد دارند ترکیبی یکدست وارد هیات‌رئیسه شود.
لابی دولتی‌ها برای انتخابات هیات‌رئیسه مجلس

موسوی لارگانی نیز در گفت وگو با روزنامه صبح نو با اشاره به لابی‌های صورت گرفته برای انتخابات هیات‌رئیسه مجلس، گفت: رفتارها و لابی‌هایی که برای کسب قدرت صورت می‌گیرد، خصوصاً دخالت‌ها و یا رایزنی‌هایی که برخی از دولتی‌ها در این خصوص انجام می‌دهند، بسیار نگران کننده است. افرادی در داخل مجلس از طرف دولت رایزنی‌هایی برای انتخابات هیات‌رئیسه و روسای کمیسیون انجام می‌دهند که این یعنی زیر سؤال رفتن جایگاه مجلس. وی با بیان اینکه دولت یازدهم در واقع اقتدار مجلس را پذیرا نیست، گفت: دولت هر قانونی را که باب میلش نباشد، به راحتی کنار می‌گذارد و اجرا نمی‌کند. دولت به نظارت‌ها توجه ندارد. پاسخ تذکرات شفاهی و کتبی نمایندگان را هم نمی‌دهد و یا از حضور در مجلس برای پاسخگویی به سؤالات طفره می‌رود. این‌ها همه برمی‌گردد به ضعف مدیریت مجلس و لابی‌هایی که در مجلس صورت می‌گیرد. وی تاکید کرد: من برخی از لابی را دیدم و آنقدر ناراحت شدم که هیچ یک از جلساتی را که فراکسیون‌ها برای انتخابات هیات‌رئیسه برگزار کردند، نرفتم و نمی‌روم چون آنها را دور از شایستگی‌ها و رسالت مجلس می‌بینم. به هرحال مردم امید دارند که نمایندگانشان در مجلس به مسائل اساسی کشور بپردازند. این که بخشی از وقت مجلس الان صرف لابی‌گری برای اینکه من رییس بشوم یا نه، من فلان مسوولیت را بگیرم یا نه، درست نیست چراکه این لابی‌ها تبعاتی هم دارد و باید برای این رأی‌ها هزینه داد. اما آنچه نظرها را به خود جلب کرده، خبرهایی مبنی حذف علی مطهری و جایگزینی آقای کاظم جلالی است. هرچند که وی در دوم خردادماه در جمع خبرنگاران پارلمانی تاکید کرده بود که تمایلی به نایب رئیسی مجلس ندارد. او در این زمینه گفته بود:«پیشنهاداتی به بنده برای حضور درکاندیداتوری نایب‌رئیسی مجلس شده اما بنده تمایلی ندارم و موضوع نایب رییسی بنده منتفی است.»

سرنوشت مطهری

نوع رفتار مطهری و استفاده از جایگاه نایب رئیسی همواره مورد اعتراض نمایندگان در این یکسال بوده تا جائی که فقط چند ماه از انتخاب او به عنوان نایب‌رئیس دوم، حدود ۳۰ نفر از نمایندگان مجلس با استناد به ماده ۲۶ آیین‌نامه داخلی، خواستار سلب صلاحیت علی مطهری از حضور در هیات رییسه مجلس شدند. به اعتقاد این نمایندگان، آقای مطهری برخلاف وظیفه خود که حفظ شأن و جایگاه مجلس است، عمل کرده و صلاحیت باقی‌ماندن در هیات رییسه مجلس را ندارد. اعتراض نمایندگان به جایی رسید که حتی خواستار بررسی صلاحیت علی مطهری در هیات ناظر بر رفتار نمایندگان بنابر ماده ۲۶ آیین‌نامه داخلی مجلس شدند. بنابراین، انتخاب مجدد او در هیات‌رئیسه مجلس امری دور از ذهن خواهد بود. همچنین، جلالی درباره رایزنی‌های صورت گرفته میان این سه فراکسیون برای انتخابات آتی گفته است: در طول چند روز گذشته، جلسات متعددی با اعضای فراکسیون امید و ولایی (اصولگرایان) داشته‌ام که مقرر شده هر یک از این فراکسیون‌ها جلسات متعددی برگزار و نتیجه را اعلام کنند. جلالی با اشاره به ترکیب هیأت‌رئیسه ادامه داد: سه فراکسیون در مجلس وجود دارد و ترکیب هیأت رئیسه نیز ۱۲ نفر است و در حال حاضر نیز از هر سه جریان نمایندگانی در ترکیب هیأت رئیسه حضور دارند که این روند می‌تواند استمرار پیدا کند. البته منظور از استمرار این روند حفظ مصادیق کنونی نیست چرا که مصادیق به انتخاب نمایندگان بستگی دارد اما می‌توان این مدل ترکیبی هیأت رئیسه را حفظ کرد و هر فراکسیونی در این مدل دارای سهم باشد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت