غرویان: هاشمی و مصباح‌یزدی با هم جلسه بگذارند

کد خبر: 604414

مدار سياست ايران بر محور قم در گردش است و اين محوريت تازگي ندارد، چنان كه تحولات انقلاب در جريانات ۱۵ خرداد ۴۲ و روزهاي ديگر در قم كليد خورد. اكنون هم اين شهر در تعيين سوگيري جامعه نقش بسزايي دارد و به‌ويژه جامعتين يعني جامعه روحانيت و مجمع مدرسين حوزه علميه نقش مهمي در تصميمات سياسي و انتخاباتي كشور ایفا می‌کنند. «آرمان امروز» در ماه‌هاي منتهي به انتخابات رياست‌جمهوري درباره تحركات سياسي درقم با آيت‌ا... محسن غرويان استاد حوزه و دانشگاه به گفت‌وگو پرداخته كه مي‌خوانيد.

روزنامه آرمان امروز - حميد شجاعي: مدار سياست ايران بر محور قم در گردش است و اين محوريت تازگي ندارد، چنان كه تحولات انقلاب در جريانات ۱۵ خرداد ۴۲ و روزهاي ديگر در قم كليد خورد. اكنون هم اين شهر در تعيين سوگيري جامعه نقش بسزايي دارد و به‌ويژه جامعتين يعني جامعه روحانيت و مجمع مدرسين حوزه علميه نقش مهمي در تصميمات سياسي و انتخاباتي كشور ایفا می‌کنند. «آرمان امروز» در ماه‌هاي منتهي به انتخابات رياست‌جمهوري درباره تحركات سياسي درقم با آيت‌ا... محسن غرويان استاد حوزه و دانشگاه به گفت‌وگو پرداخته كه مي‌خوانيد.

در سال ۹۲ بسياري از روحانيون و مراجع حامي آقای روحاني بودند. اكنون پس از گذشت بيش از ۳ سال ارزيابي آنها از عملكرد رئيس‌جمهور به چه نحو است و آیا اين حمايت‌ها در سال ۹۶ تكرار مي‌شود؟

فضاي قم به‌تدريج از شور و حال بيشتر و محسوس‌تري براي انتخابات سال ۹۶ برخوردار مي‌شود و رسانه‌هاي قم نيز مانند ساير رسانه‌هاي كشور به انتشار مقالات، گفت‌وگوها و مصاحبه‌هايي در زمينه انتخابات مي‌پردازند؛ مانند امروز كه مقاله يكي از روزنامه‌ها درباره مسائل دولت و حملاتي بود كه برخي عليه دولت انجام مي‌دهند. فضاي قم تحت تاثير تهران و ساير نقاط تاثيرگذار در كشور است. البته ويژگي قم اين است كه پايگاه مرجعيت و روحانيت بوده و نظرات حمايتي مراجع بسيار موثر است. مثلا آيت‌ا... مكارم شيرازي از مراجع بزرگ تاكيد كردند كه طرح سلامت وزارت بهداشت ادامه پيدا كند كه نوعي حمايت ازسياست‌هاي وزير محترم بهداشت يعني آقاي قاضي‌زاده‌هاشمي و همچنين حمايت از دولت است. به هرحال كمافي‌السابق حمايت‌ها و ديدارهاي مراجع با وزرا و مسئولان دولتي ادامه دارد و اينها نشان‌دهنده اين است كه حمايت آنها از آقاي روحاني استمرار دارد.

يعني تلاش مخالفان دولت نتوانسته در ارزيابي بزرگان قم تاثيري داشته باشد؟

منع يا رد آشكاري نسبت به آقاي روحاني و عملكرد دولت از سوی مراجع نمي‌بينيم و اين قرينه‌اي است براي اينكه مراجع همچنان از دولت روحاني حمايت مي‌كنند. البته تذكرات و انتقاداتي را نيز نسبت به دولت دارند كه آن را با صفا و صميميت و اخلاص بيان مي‌كنند.

مراجع ناظر بر عملكرد دولت قبل هم بودند. تفاوت ديدگاه آنان درباره دو رئيس‌جمهور را چگونه توضيح مي‌دهيد؟

آقاي احمدي‌نژاد از ديدگاه حوزه و مرجعيت با آقاي روحاني قابل قياس نيست، چرا كه آقاي احمدي‌نژاد گرچه اظهارنظرهاي گاه نابجايي نيز در مسائل ديني مي‌كرد، اما يك عالم ديني و مذهبي نبود و مراجع و علماي قم به او نگاهي در قالب يك عالم و كارشناس ديني نداشتند. آقاي روحاني يك شخصيت تحصيلكرده حوزوي، شاگرد فيضيه و شاگرد امام و يك شخصيت روحاني انقلابي مورد تاييد مستقيم مقام معظم رهبري است. او سابقه فقه و معارف حوزوي دارد، تحصيلكرده است و با حقوق جهان معاصر آشناست، رشته حقوق خوانده و در دانشگاه‌هاي بزرگ و در محافل علمي جهان حضور داشته و از اين جهات آقاي روحاني نبايد با آقاي احمدي‌نژاد مقايسه شود. نگاه علما و مرجعيت هم به آقاي روحاني از ديد يك عالم مجتهد عضو مجلس خبرگان است كه سال‌ها در عرصه سياسي و مديريت كشور حضور داشته و در زمان جنگ در جبهه‌ها بوده و سابقه مديريتي دارد و امروز در كسوت روحانيت در محافل بين‌المللي مثل سازمان ملل حضور پيدا كرده و در آنجا سخنراني مي‌كند. برخورد علما با اقاي روحاني نسبت به آقاي احمدي‌نژاد بسيار متفاوت است. همچنين آقاي روحاني يك شخصيت متين و بااخلاق دارد كه نكته بسيار مهمي است. مراجع در اواخر دوره آقاي احمدي‌نژاد به او اجازه حضور نمي‌دادند، اما رابطه آقاي روحاني با حوزه و حوزويان بسيار خوب است. دو روز پيش بود كه دستيار ويژه آقاي روحاني يعني حجت‌الاسلام والمسلمين آقاي يونسي در قم با استاندار و معاونان استاندار جلسه داشت و در مجلس آیت ا... بهاءالديني شركت كرد. اينها همه قرائني است كه نشان مي‌دهد رابطه حوزه و مرجعيت با آقاي روحاني رابطه‌اي گرم و صميمانه است.

در خبرها آمده بود كه جامعه مدرسين درباره انتخابات سال ۹۶ اعلام بي‌طرفي كرده و عنوان داشته كه از كانديدايی حمايت نمي‌كند و از طرف ديگر جامعه روحانيت نيز به دو بخش تقسيم شده كه بخشي از اعضاي آن موافق حمايت از آقاي روحاني هستند و بخش ديگر هم هنوز تصميمي نگرفته‌اند. تحليل شما از رفتار انتخاباتي جامعتين چيست؟

جامعه مدرسين هم مانند جامعه روحانيت است يعني اعضاي آن دو بخش هستند. عده‌اي حامي آيت‌ا...‌هاشمي و آقاي روحاني هستند و عده‌اي از اين بزرگان حمايت نمي‌كنند. هنوز به‌طور قطعي نمي‌شود عنوان كرد كه جامعه مدرسين بر خود تكليفي احساس مي‌كند كه در انتخابات ۹۶ كانديداي مشخص معرفي كند يا خير. ممكن است شرايط تغيير كند و احساس تكليف و مسئوليت شرعي داشته باشد كه شخصي را معرفي كند. شايد هم شرايط به گونه‌اي رقم بخورد كه نيازي به معرفي شخص نباشد. بنابراين فعلا به‌طور قاطع نمي‌شود درباره كانديداها صحبت كرد.

جلسات مشترك جامعه روحانيت با جامعه مدرسين به كجا رسيد؟

اين جلسات به‌طور مستمر برگزار نمي‌شود. آيت‌ا... مقتدايي هم گفتند كه روابط مستمر فعلا برقرار نيست و اعضاي دو تشكل از طريق رسانه‌ها از مواضع يكديگر باخبر مي‌شوند. اختلاف‌نظرها كه البته امري طبيعي است، باعث كمرنگ شدن نشست‌هاي مشترك شده، اما اميدواريم اين نشست‌ها بيشتر شود. من اخیرا پيشنهاداتي ارائه كردم كه يكي از آنها چنين بود كه آيت‌ا... مصباح و آيت‌ا...‌هاشمي با يكديگر نشستي داشته باشند، جامعه مدرسين و جامعه روحانيت هر دو با آيت‌ا...‌هاشمي نشست داشته باشند و آقاي حداد عادل با آقاي عارف هم نشست مشتركي داشته باشند. مگر فضاي سياسي كشورها با چه افرادي رقم مي‌خورد؟ مشخص است كه با همين صحبت‌هايي كه رجال سياسي انجام مي‌دهند و نخبگان سياسي مطرح مي‌كنند، سرنوشت سياسي رقم مي‌خورد. اگر مي‌خواهيم فضاي كشور آرامش داشته باشد، اين آرامش بايد از سوي همين شخصيت‌ها و گروه‌هاي سياسي فراهم شود. اگر اصلاح‌طلبان و اصولگرايان بنشينند و با يكديگر به‌صورت شفاف صحبت‌ و رأي‌گيري كنند ببينند اكثريت چه مي‌گويند و مردم هم اين نشست‌ها را ببينند، آرامش دركشور برقرار خواهد شد و مردم نيز حس‌وحال خوبي پيدا مي‌كنند و قدرت روحي و انرژي مثبتشان براي شركت در انتخابات زياد مي‌شود. اميدوارم اين پيشنهادات انجام شود.

در جريان اصولگرا افرادي مطرح شده‌اند مانند آقاي ميرسليم، باهنر و نادران. به‌نظر شما اصولگرايان مي‌توانند با كانديداي واحد با آقاي روحاني رقابت كنند؟

مطرح‌كردن اين گزينه‌ها عيبي ندارد. همه اين شخصيت‌ها كه نام برديد، محترم هستند و همه گروه‌ها بايد ببينند مصلحت در شرايط فعلي چيست. اگر آقاي روحاني همچنان ۴ سال ديگر بتواند سياست‌ها و برنامه‌هاي خودش را پيش ببرد، بهتر است يا اينكه اختلاف و نزاعي را در كشور شعله‌ور كنيم و گروه‌ها را به جان هم بيندازيم و اين همه سرمايه بيت‌المال صرف اختلافات، منازعات و كشمكش‌ها شود. آنچه به‌صلاح كشور، امت و ملت است پشتيباني همه از آقاي روحاني است تا در برابر توطئه‌هاي صهيونيسم جهاني و اتحادي كه آمريكا براي شكست برجام دارد، ايستادگي شود. ما كنفرانس وحدت بين شيعه و سني برگزار مي‌كنيم، اما يك كنفرانس وحدت و هفته وحدت نيز بايد بين شيعيان باشد و علماي شيعه و بزرگان سياسي ما در داخل كشور يك حرف بزنند و پشت همديگر باشيم. بايد دولت را حمايت و تقويت كنيم تا بتوانيم به اهداف نزديك‌تر شويم.

جبهه پايداري پايداري تحت هدایت آيت ا... مصباح اعلام كرده كه در انتخابات سال آينده با دست پر حضور خواهد داشت. به نظر شما اين تشكل مي‌تواند تاثيرگذار باشد و چهره موجهي در مقابل آقاي روحاني مطرح كند؟

پررنگ و كمرنگ را مردم تعيين مي‌كنند و ما نمي‌توانيم درداخل خانه‌هايمان و در پشت درهاي بسته بنشينيم و براي مردم و سرنوشت آنها تصميم بگيريم. اينكه حضور جبهه پايداري پررنگ است يا كمرنگ يا تاثير خواهند گذاشت ياخير به نظر مردم بستگي دارد، چرا كه مردم هستند كه بايد رأي دهند و يك ايده و فكري را قبول كنند. قرائن نشان مي‌دهد كه مردم از بگومگو‌هاي سياسي و افراط خسته و به دنبال آرامش و آسايش هستند. بنابراين دنبال دولتمرداني مي‌روند كه براي آنها كاري انجام دهد و مشكلي از مشكلات آنها را حل كند. جبهه پايداري و امثال آنها اگر مي‌خواهند تاثيرگذار باشند و رأي داشته باشند بايد در جهت خواست مردم حركت كنند و ذوق و سليقه مردم را بشناسند. به نظر مي‌رسد ذوق و سليقه مردم اعتدال، ميانه‌روي و پرهيز از افراط و تفريط كه اين خود را در دولت آقاي روحاني نشان داده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت