معاون قوه‌قضائیه خطاب به يك مداح:اشتباه کردید؛جبران کنید

کد خبر: 579774

این‌بار نوبت معاون فرهنگی قوه قضائیه بود که به سخنان منصور ارضی واکنش نشان دهد.

روزنامه شرق: این‌بار نوبت معاون فرهنگی قوه قضائیه بود که به سخنان منصور ارضی واکنش نشان دهد. حجت‌الاسلام هادی صادقی، در مراسم عزاداری هفتمین روز شهادت سالار شهیدان، حضرت سیدالشهدا(ع)، در جمع پرسنل ستاد قوه قضائیه در سخنانی با عنوان «عقلانیت و احساس در شعائر حسینی (ع)» اگرچه از جامعه مداحان حمایت کرد، اما خطاب به منصور ارضی گفت: «برادرانه می‌گوییم این کار شما اشتباه است و جبران کنید». این دومین‌باری است که از منصور ارضی خواسته می‌شود در قبال مصاحبه‌اش با صداوسیما، در صدد جبران برآید. پیش‌تر مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور، هم از منصور ارضی خواسته بود به خاطر سخنانش از مردم عذرخواهی کند.منصور ارضی در مصاحبه با برنامه «بدون تعارف» بخش خبری ٢٠:٣٠ در پاسخ به این پرسش که «می‌گویند انتقادات حاج‌منصور گاهی آن‌قدر شدید است که می‌توان گفت انتقاد نیست، ناسزاست»، گفته بود: «ما سیاست را از آقامون یاد گرفتیم... ولی یه جایی می‌رسد که حضرت می‌گوید یابن‌ الدعیه، خب از امام حسین ایراد بگیرید چرا از من ایراد می‌گیرید؟!».
«دعىّ» را بعضی به‌معناى فرزند نامشروع تفسیر کرده‌اند؛ درحالى‌که در متون لغت مفهوم عامى دارد: هم به «پسرخوانده» گفته می‌شود و هم به «کسى ‌که به پدر دیگرى نسبت داده مى‌شود و در نسبش متهم باشد» و بعضی هم آن را ناپاک‌زاده تعریف کرده‌اند. نسبتی که امام حسین(ع) در روز عاشورا به عبیدالله بن زیاد می‌دهد. بعدا حجت‌الاسلام مجید انصاری، معاون حقوقی ریاست‌جمهوری، هم این لقب‌دادن را به‌کارگیری لفظ محترمانه‌تر از سوی امام حسین تلقی کرده و انتصاب فحش‌دادن به ائمه را گناهی کبیره دانسته بود که آثاری فقهی و حقوقی به همراه دارد. به غیر از انصاری، واعظان متعددی از بیان منصور ارضی در مراسم مختلف عزاداری امام حسین(ع)، انتقاد کرده بودند؛ تا‌جایی‌که مسیح مهاجری، مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی، بهادادن بيش از حد به مداحان را تحقق فرضیه «جمهوری مداحان» دانسته بود. در مقابل این انتقادات، تنها انصار حزب‌الله بود که در بیانیه بلندبالایی، از سخنان منصور ارضی دفاع کرده بود و منتقدان به این سخنان را لیبرال خوانده و خواستار عذرخواهی لیبرال‌ها از ارضی شده بود. در این بیانیه همچنین، تأکید شده بود: «چنانچه لیبرال‌ها از حاج منصور ارضی عذرخواهی نکنند، ضمن افشای محتوای دیدگاه‌های کلی و لیبرالی آنها، طبق بند «م» وصیت‌نامه امام راحل(ره)، به مقابله جدی با عوامل آن خواهد پرداخت». حزب‌الله منصور ارضی و سایر مداحان انقلابی را پیشرو جریانات سیاسی و غیرسیاسی فتنه ٨٨، دانسته است.
استنباط از رفتار امام معصوم (ع) کار مجتهدان است
حالا اما معاون فرهنگی قوه قضائیه اگرچه در سخنانش از جامعه مداحان حمایت کرده است؛ اما در‌عین‌حال به منصور ارضی هم گوشزد کرده که سخنانش اشتباه است. به گزارش ایسنا، هادی صادقی، با تأکید بر اینکه «نبایستی اجازه داد جامعه مداحان تضعیف شود»، گفت: «خود مداحان باید مراقبت کنند اشتباه نکرده و در صورت بروز، باید تذکر داد که این امر را جبران کنند. مثلا اخیرا شنیده شد مداحی محترم، باسابقه و انقلابی در رسانه ملی سخنی بر زبان آورده است در پاسخ به این سؤال که چرا در مجالس ناسزاگویی می‌کنید؟ وی در جواب گفته است زیرا به امام حسین(ع) اقتدا می‌کنیم. نستجیر بالله آیا امام حسین (ع) نیز فحش می‌داد؟».او افزود: «باید همین‌جا گفت این مداح محترم اشتباهی کرده و سخنی گفته که باید جبران کند؛ اما نباید به جایگاه وی حمله کرده و وجهه او را خُرد کنید. برچسب‌های مختلفی نظیر بی‌سوادی، به‌راه‌انداختن امپراتوری و... به او بزنیم؟ این کار غلط است؛ اما باید فورا تذکر داد این سخن غلطی است و از وی بخواهیم اشتباه بزرگی را که مرتکب شده، جبران کند. استنباط از رفتار امام معصوم (ع) کار مجتهدان است و شما نباید به استناد رفتاری که برای شما متشابه است و وجه آن را نمی‌دانید، برداشت غلطی داشته و با استناد به رفتار امام حکم دهید که ناسزاگویی و فحاشی جایز است!».
توضیح الدعی از زبان صادقی
این استاد حوزه و دانشگاه در مثالی دیگر گفت: امام حسین (ع) روز عاشورا فرمودند: «ان الدعی بن الدعی قد رکز بین اثنتین بین السلة و الذلة؛ دعی در زبان عربی یعنی کسی که خوانده شده است و چقدر این زبان فخیم و سنگین است؛ چراکه این اصطلاح یعنی خوانده‌شده. معنا در اصل همان زنازاده ست؛ اما با لفظی فخیم و کنایی ارائه شده است. ما در ترجمه آن، به اشتباه می‌گوییم زنازاده، پسر زنازاده و در زبان فارسی نیز با تعابیری مزیّن به ادب باید این مضامین را بر زبان آورد».

صادقی ادامه داد: «امام حسین(ع) حقیقتی را بیان می‌فرمایند که این فردی است که پدرش معلوم نیست و به نام دیگران او را خوانده‌‌اند و پسر کسی است که او نیز پدرش معلوم نیست و در اینجا ایشان قصد دارند بیان فرمایند که‌ ای لشکر یزید بدانید کسی که در پی او رفته‌اید، کیست و چگونه آدمی بوده است. پس این معنای دعی است. حال آیا این فحش به شمار می‌رود؟ آیا متوجه هستیم چه می‌گوییم؟ به خودمان اجازه می‌دهیم در مداحی‌هایمان به هر کس که می‌خواهیم فحش دهیم و مبرهن است که این استنباط غلط از رفتار امام است». صادقی ادامه داد: «پس لطفا آقای مداح محترم شما دقت کنید و چقدر خوب است که فرد مراقب جایگاه خودش باشد. وظیفه شما این است که با هنرمندی شور و شوق حسینی را به‌ پا کنی و چقدر ارزشمند است و ما تحسین می‌کنیم رفتار مداحان محترم را و نیز ایشان را که خدمات زیادی در این سال‌های دراز داشته‌‌اند و از ایشان تقدیر می‌کنیم و برادرانه می‌گوییم این کار شما اشتباه است و جبران کنید».

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت